Ανασκόπηση εβδομάδας #38

42

Aπό 20 έως 22 Μαρτίου διεξήχθη η τεχνική άσκηση ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17 της Διοίκησης Φραγατών στο κεντρικό Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο σχηματισμός μάχης του ΠΝ αντιμετώπισε βάσει ρεαλιστικού σχεδίου, σενάρια «Πολλαπλής Απειλής» από βλήματα επιφάνειας, προσβολές από μαχητικά α/φη, σενάρια αντιμετώπισης Α/Υ απειλής, σενάρια ασύμμετρης απειλής ενώ πραγματοποίησε και τεχνικά γυμνάσια ανταλλαγής ταχυδρομείου και ανεφοδιασμού εν πλω.

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με την φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459), το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S120) και επιτελείς στην μεσαίας κλίμακας ανθυποβρυχιακή Συμμαχική Άσκηση DYNAMIC MANTA 17, η οποία διεξήχθη από 13 Μαρτίου έως 24 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας υπό την Διοίκηση του Συμμαχικού Ναυτικού Στρατηγείου ALLIED MARITIME COMMAND (MARCOM).

Από 20 έως 24 Μαρτίου έλαβε χώρα η άσκηση ΚΥΜΑ 02/17, κατά την οποία εκτελέστηκε συνεκπαίδευση ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΥΚ και Ζ’ ΜΑΚ, στις ν. Φλέβες και Φλεβοπούλα. Στο πλαίσιο προαγωγής του επιπέδου της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των εν λόγω Μονάδων, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα: Καταδύσεις με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος, ανακατάληψη βραχονησίδας, νυκτερινές προσβολές παράκτιων στόχων,  ποικιλία βολών ακριβείας και βολών μάχης ταχείας αντιδράσεως με όλα τα διαθέσιμα όπλα, ημέρα και νύκτα, ρίψεις ακριβείας χειροβομβίδων καθώς και εξειδικευμένα αντικείμενα Ανορθόδοξου Πολέμου.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποδέσμευσε φωτογραφικό υλικό από την επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν πτήσεις επιτήρησης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην περιοχή ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, κατά μήκος των ακριτικών χωριών και των επιτηρητικών φυλακίων.

Στις 22 Μαρτίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ και συγκεκριμένα στο Στρατηγείο του Σχηματισμού, στο 6ο ΕΤΕΘ, στην 95 ΕΑΡΜΕΘ και στην ΔΑΝ ΤΗΛΟΥ.

Στις 22 Μαρτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε την Σχολή Εθνικής Άμυνας και απευθύνθηκε στους σπουδαστές της 69ης σειράς. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά την ομιλία του, εστίασε στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον ασφαλείας, στο πολυδιάστατο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο εσωτερικό τονίζοντας παράλληλα και την εξωστρέφεια που επιδεικνύουν στο διεθνές πεδίο, καθώς και στα μέτρα μέριμνας για το προσωπικό που έχουν υλοποιηθεί ή προωθούνται προς υλοποίηση. Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο τόσο της βελτιστοποίησης της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της αναθεώρησης του συνολικού συστήματος εκπαίδευσης των στελεχών, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σύγχρονων και αποτελεσματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τις 27 Μαρτίου έως και τις 6 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθεί η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 2017, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Στην άσκηση, εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας, καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, η απονομή των πτυχίων αποφοίτησης της 1ης Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) του Σχολείου Μετεκπαίδευσης στο Οπλικό Σύστημα (ΟΣ) «CROTALE», για το έτος 2017. Το σχολείο παρείχε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τα πτυχία επέδωσε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ταξίαρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης.

Στις 20 Μαρτίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην 130 Σμηναρχία Μάχης, στη Λήμνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της, Σμήναρχος (Ι) Παναγιώτης Βάλσαμος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συνομίλησε με το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό του κλιμακίου των αεροσκαφών και του ελικοπτέρου ετοιμότητας, αντάλλαξε απόψεις και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Στρατιωτική διπλωματία

Οι διμερείς σχέσεις, το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και η στρατηγικής σημασίας αεροναυτική βάση της Σούδας, κυριάρχησαν στις συνομιλίες των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και ΗΠΑ, Πάνου Καμμένου και Στρατηγού ε.α. James Mattis, στην Ουάσινγκτον. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ με αιχμή τη βάση της Σούδας και τις υπάρχουσες δυνατότητες για την επέκτασή της και τη στρατηγική της σημασία της για τη Συμμαχία, στις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες, με τη δημιουργία ασπίδας σταθερότητας σε συνεργασία προς τα νότια με το Ισραήλ την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «εξηγήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητήσαμε από την πλευρά των ΗΠΑ να υπάρξει ένα πλάνο, ώστε από τη μία πλευρά να μπορέσει να εξοπλιστεί η Ελλάδα και από την άλλη χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο».

Στις 20 Μαρτίου υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ. Το ΠΑΣ υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Επικεφαλής της Μονάδας Διεθνών Σχέσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Brigadier General Erez David Maisel. Το πρόγραμμα συνεργασίας περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στη συμμετοχή σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις καθώς και συνεκπαιδεύσεις με μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων και  ειδικών δυνάμεων.

Στις 22 Μαρτίου υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2017 μεταξύ της Ελλάδας και Ρουμανίας από τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχο Μιλτιάδη Γρυλλάκη, και τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας, Colonel Julian Macreanou. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης.

Από 19 έως 22 Μαρτίου 2017 αντιπροσωπεία της Σχολής Άμυνας των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούμενη από τον επικεφαλής, Αντιστράτηγο Nicola Gelao, έναν επιτελή και πέντε σπουδαστές, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελλάδα. Η ιταλική αντιπροσωπεία, επισκέφθηκε την Σχολή Εθνικής Άμυνας στις 20 και 21 Μαρτίου 2017, όπου και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής.

Σώματα Ασφαλείας

Στις 17 Μαρτίου, η 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία υποδέχθηκε στην έδρα της, τον Διοικητή και τους Σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας και τους ενημέρωσε για τις δραστηριότητές της.

Στη σύσταση «Υπηρεσίας Μη Στελεχωμένων Αεροσκαφών» προχώρησε η ΕΛ. ΑΣ, σύμφωνα με το Φύλλο της Κυβερνήσεως στις 21 Μαρτίου. Η νέα υπηρεσία περιλαμβάνει τα Γραφεία  α) Επιχειρήσεων και Ασφάλειας Πτήσεων και β) Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο γραφείο, ως αντικείμενό του ορίζονται η εκτέλεση προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων, η τήρηση αρχείου αυτών, η εξασφάλιση της πτητικής ικανότητας και ετοιμότητας, η συλλογή και επεξεργασία πτητικών δεδομένων για την πραγματοποίηση ασφαλών πτήσεων αλλά και για την πτητική ικανότητα των χειριστών, η συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων που αφορούν συμβάντα ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη, η έρευνα και μελέτη καινοτόμων τεχνολογιών, η παρακολούθηση των εξελίξεων της τεχνολογίας αναφορικά με τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη, η συμμετοχή της Υπηρεσίας σε ερευνητικά προγράμματα, η παρακολούθηση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο της νομοθεσίας, η εισήγηση προς την Ηγεσία για την προμήθεια των πτητικών μέσων και εξοπλισμού και η λήψη εικόνας από τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη και η επεξεργασία αυτής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κύπρος

Aπό 20 έως 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική άσκηση ΟΝΗΣΙΛΟΣ–ΓΕΔΕΩΝ 1/2017 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του ετήσιου Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Η άσκηση διεξήχθη εντός του F.I.R Λευκωσίας και σε αυτήν συμμετείχαν αεροσκάφη F-15 και F-16 καθώς και ελικόπτερα της Ισραηλινής Αεροπορίας και δυνάμεις αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης παρακολούθησε την εξέλιξη της άσκησης από το Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου της Διοίκησης Αεροπορίας. Η άσκηση η οποία ήταν πολύ απαιτητική με αμφίδρομη εκπαίδευση τόσο για τις εναέριες, όσο και τις επίγειες δυνάμεις, περιελάμβανε προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Αεροπορίας σε στόχους που προστατεύονταν από Α/Α συστήματα της Εθνικής Φρουράς και ασκήσεις εναέριας μάχης μεταξύ αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με ελεγκτές αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς.

Στις 20 Μαρτίου, ο B. Διευθυντής της Αμερικανικής Διοίκησης στην Ευρώπη, Ναύαρχος Michael Wettlaufer, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» του Κέντροy Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Ο Ναύαρχος, ενημερώθηκε από το Διοικητή του ΚΣΕΔ, Πλοίαρχο Κώστα Φυτιρή ΠΝ, για την οργάνωση, λειτουργία και το ρόλο του ΚΣΕΔ αλλά και τις επιπλέον δυνατότητες που παρέχει το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» σε περιπτώσεις κρίσεων και εκκένωσης πληθυσμού από χώρες της Μέσης Ανατολής προς την Κύπρο καθώς και για τα μελλοντικά προγράμματα αναβάθμισης του συστήματος Ε-Δ και διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων. Ο Ναύαρχος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άρτια οργάνωση και λειτουργία του ΚΣΕΔ και του συστήματος Ε-Δ γενικότερα και για το σημαντικό ρόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο σε θέματα υποστήριξης ειρηνευτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Στις 22 Μαρτίου, το ΚΣΕΔ σχεδίασε και συντόνισε την Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (SAREX) με την ονομασία CYPFRA-02/17, η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας, του Παράκτιου Περιπολικού ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ της Διοίκησης Ναυτικού και της φρεγάτας PROVENCE του Γαλλικού Ναυτικού με το οργανικό της ελικόπτερο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σημαντικές απώλειες υπέστησαν οι τουρκικές δυνάμεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας:

 • Στις 19 Μαρτίου υπέκυψαν στα τραύματά τους ο Υπολοχαγός Fuat Oğuzcan και ο ΕΠΟΠ Λοχίας Zinnur Ezim, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αντι-αντάρτικων επιχειρήσεων στο Lice της Άμιδας (Diyarbakir).
 • Στις 22 Μαρτίου, ο οπλίτης Hüseyin Koroç βρήκε ακαριαίο θάνατο από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο φυλάκιο της 2ης Ταξιαρχίας Συνόρων στο Reyhanli της Αντιόχειας, τα οποία προήλθαν από συριακό έδαφος που ελέγχουν οι PYD/SDF.
 • Στις 22 Μαρτίου σημειώθηκε επίθεση ανταρτών του ΡΚΚ σε φυλάκιο στη Çukurca του Hakkari με αποτέλεσμα το θάνατο του συμβασιούχου οπλίτη Onur Deniz και τον τραυματισμό ακόμα 4 στρατιωτικών. Εξ΄αυτών, υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη ο συμβασιούχος οπλίτης Mehmet Acıbucu.
 • kostaspgn

  Συγχαρητηρια οπως παντα…
  Τι ειδους uav ειναι αυτο στη φωτογραφια, στο <> Κυπρος ?
  Επισης εχουμε κανενα νεο για το HCUAV

 • Ναυτης
 • GeorgeT

  Θεμα για την παρελαση θα εχουμε;

 • SPY_GR

  Περιεκτική η ανάρτηση ως συνήθως, μπράβο – αν και δυστυχώς διέλαθε της προσοχής η σημερινή εορτή της 25ης Μαρτίου!

  1) Με την αποδέσμευση των φωτό από την πολύ σημαντική άσκηση «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ» το ΓΕΕΦ… «κατέρριψε» εκτός από τα Ισραηλινά F-15 και F16 και τις τελευταίες αμφιβολίες για την ύπαρξη συγκεκριμμένου Α/Α συστήματος στο οπλοστάσιο του.Σωστή κίνηση, καιρός ήταν.

  2) Ευχάριστη έκπληξη το νέο ΚΕΠΙΧ της 8η Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.

  3) Επιτέλους, συμμετοχή των Dauphin του ΛΣ σε άσκηση του ΕΣ!

  Υ.Γ.: Σήμερα είναι η επέτειος των 196 ετών από την Επανάσταση του 1821, ελπίζω σε τέσσερα χρόνια που θα γιορτάσουμε την συμπλήρωση των 200 ετών να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από την σημερινή για να μην μας μουντζώνουν οι ήρωες από εκεί ψηλά. Χρόνια Πολλά.

 • Ivy Chris

  Αυτό το θέμα με τους υπέρβαρους επιτελείς, ειδικά στο Στρατό Ξηράς, πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει.
  Δεν είναι θέμα ρατσισμού – όπως πολλοί θα επικαλούνταν- ούτε αισθητικής, που κι αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, ειδικά στις Διεθνείς σχέσεις και όχι μόνο.
  Πρέπει να υποχρεωθούν αυτοί οι «κύριοι» σε παρουσία στο γυμναστήριο καθ’ εκάστη & σε ειδική διατροφή, έτσι ώστε να επιστρέψουν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σε συγκεκριμένο βάρος, το οποίο θα διατηρείται για όσο διάστημα κατέχουν επιτελική θέση, ειδάλλως θα χάνουν τη θέση ευθύνης.
  Το γυμναστήριο θα έπρεπε να είναι καθημερινή υποχρεωτική ενασχόληση, μέρος συνεχούς εκπαίδευσης, όλων των στρατιωτικών, ανεξαρτήτως βαθμού.
  Η δε υγιεινή διατροφή, υποχρέωση του Υπουργείου.
  Δεν μπορεί να βλέπεις τον Αμερικανό, τον Γερμανό ή τον Ισραηλινό να είναι στυλάκια & ο αντίστοιχος Ελληνας να είναι διπλός…
  Καταλαβαίνω γιατί δεν αναρτήσατε σχετική φωτογραφία, ενώ υπάρχει, από πρόσφατες ανυντικές συμφωνίες που υπεγράφησαν. Η σύγκριση καταλυτική

  • wuerzelburg

   Μια απορία. Μιας και βλέπω πολύ κόσμο να σχολιάζει αρνητικά το θέμα της εμφάνισης των στρατιωτικών.
   Οι νόμοι ή η παγιες διαταγές τελοσπαντων δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα στάνταρ υγείας και φυσικής κατάστασης που ελέγχονται ανα έτος ή διετία , δεν θυμάμαι; Τι περιλαμβάνει η νομοθεσία αυτή για όσους δεν πληρούν τα παραπάνω στάνταρτ; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση η λεγόμενη «ετησία» υγειονομικη εξέταση ή εξέταση φυσικής κατάστασης με είναι για τα μάτια του κόσμου και να υπογράφει οποιοδήποτε οτιδήποτε;

   • M.K.E

    Ποια επιτροπη-συναδελφοι στρατιωτικων- θα αναλαβει μια τετοια ευθυνη η τον βαθμολογικο-μισθολογικο μαρασμο και εν τελει αποστρατεια το εν λογω στελεχους,ιδιως αν ειναι και υψηλοβαθμος;μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις μπορει να γινει κατι τετοιο και παλι για θεματα που σχετιζονται με την διοικηση-διαχειρηση και οσο γινεται αθορυβα και γρηγορα.Στην Ελλαδα επαψαν προ πολλου να υπαρχουν κοκκινες γραμμες και ατσαλινοι κανονισμοι και παντου κυριαρχουν τα «κοινωνικα κριτηρια» και οι συντεχνιακοι διαυλοι.
    Καποτε υπηρχε το Κ.Α.Ι (κεντρο αεροπορικης ιατρικης) που ηταν ο φοβος και ο τρομος των ιπταμενων,στρατιωτικων και μη και ειχε και φημη και στο εξωτερικο.Καποτε…

 • Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη…. προς τερψη σεξιστικών…. ανησυχιών….

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Kληρονομιά Γιάννου…

  • little Χρήστος

   Ανήρ σημαίνει άνθρωπος αλλά ούτε αυτο δεν ξέρουμε….τι να πεις για όλα τα υπόλοιπα;;;;;;;

 • Ivy Chris

  Μπορεί σε κάποιες θέσεις πιο «εξωστρεφείς…» να είναι 10 χρόνια νεώτεροι, αλλά σε άλλες και 10 χρόνια γηραιότεροι σε σημείο να μη παίρνουν σύνταξη ποτέ. Αλλά παχείς δεν τους λες.
  Δεν νοείται να είναι Στρατιωτικός και ο λιπώδης ιστός να είναι περισσότερος του μυικού.
  Έχουμε παράδειγμα τη σιλουέτα του Αντιστράτηγου Στεφανή.
  Είναι ευθύνη του να αλλάξει την επικρατούσα δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.
  Δεν πρόκειται για καλλιστεία, αλλά για ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα.
  Ο Στρατιωτικός οφείλει να έχει εύρωστο παρουσιαστικό, δλδ. ψυχική & πνευματική δύναμη & ρωμαλέα σωματική διάπλαση. Τελεία…..
  Αν στις ΗΠΑ σε κάποιες back-up θέσεις υπάρχουν ορισμένοι ευτραφείς, προφανώς και έχουν τοποθετηθεί εκεί «και» λόγω της φυσικής τους κατάστασης.
  Για προφανείς όμως λόγους δεν μπορείς να τους έχεις μόστρα και να αδιαφορείς για τους συνειρμούς & την εντύπωση που προκαλεί σε εχθρούς & φίλους…
  Δείχνει φιλοτομαρισμό και παντελή έλλειψη ίχνους ντροπής όχι προς τους προϊσταμένους τους. αλλά προς τους υφισταμένους.
  Προσωπικά, αν ήμουν μέλος επιτροπής και έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα σε 2 υποψηφίους αναλόγων credentials είναι προφανές ότι θα εισηγούμουν υπέρ του υγιούς, γιατί η παχυσαρκία στο στρατό, στον Ελληνικό Στρατό, οφείλει να κατηγοριοποιηθεί ως αρρώστια. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.

 • george

  Χρόνια πολλά με υγειά!
  Θα θελα, και εγώ ο παράξενος,να ρωτήσω αν η άσκηση ανταλλαγής ταχυδρομείου μεταξύ πλοίων όπως αναφέρεται στο κείμενο, έχει νόημα στης μέρες μας .

  • GES

   Καλημέρα Γιώργο. Ο σάκος που ανταλλάσσεται κατά τη διάρκεια ταχυδρομείου μπορεί, εκτός από γράμματα για το προσωπικό, να περιέχει διαταγές που δεν πρέπει να μεταφερθούν ασύρματα, μικρού μεγέθους / βάρους ανταλλακτικά ή συσκευές κλπ. Εκτός αυτών όμως, η προσέγγιση και εν συνεχεία η πλεύση παράλληλα και σε μικρή απόσταση δύο πλοίων είναι μια πολύ καλή εξάσκηση χειρισμού.

   • Mk

    Καλημερα κ Χρονια πολλα!Απλα θα ηθελα να συμπληρωσω στην ορθη απαντηση σας,οτι υπαρχει δυνατοτητα μεταφορας κ βαρυτερων υλικων,(Στο ομωνυμο » παραδοσης -παραλαβης βαρυ αντικειμενου » που παρουσιαζει παρα πολλα κοινα στοιχεια με το «ταχυδρομιο»).Ενδεικτικα αναφερω οτι εχει μεταφερθει μεχρι και… ανθρωπος!Και οχι μονο.

    • Ναυτης

     https://uploads.disquscdn.com/images/d39865672bc9962efa65ac759ad6248b2e53c1d59955729a61ad0ec8a70e1c93.jpg Μεταφορά … Ανθρώπου από Αρματαγωγό σε Αρματαγωγό συνηθης πρακτική τότε !!

     • Ναυτης

      Να σας περιγράψω ότι το Αρματαγωγό της φωτογραφίας που έφυγε με το βαρούλκο ο Έλληνας Αξιωματικός είναι το Α/Γ ΣΥΡΟΣ L-144 που τώρα είναι πλοίο μουσείο στην Αμερική πληρος ανακαινισμένο και λειτουργικό ( κάνει και μικρές βόλτες σε ένα ποτάμι εκει

   • Ναυτης

    https://uploads.disquscdn.com/images/2f86cac26f156232b3e7ca6a5fdfc3f143b52f14938954ba51f91f49d9948620.jpg ……. Άσκηση μεταφοράς ταχυδρομίου ανάμεσα στο Α/ Γ Λεσβος L-172 και Α/Γ Σάμος L-179 στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα ο μικρός σάκος περιέχει μία μπύρα δώρο του κυβερνήτη του Λεσβος στον κυβερνήτη του Σάμος ….

 • GeorgeT

  Σκορπιες σκεψεις απο την παρέλαση.

  Τα βατραχια, πιο χυμα στο κυμα, πεθαίνεις. Ισως ηταν δήλωση, αλλιώς δεν μπορω να το δικαιολογήσω.
  Αντιθετα οι ΜΥΑ/ΛΣ ηταν εντυπωσιακοί.
  Δεν ξερω αν η 71η ειναι αερομεταφερόμενη, αλλα αν ημουν πιλοτος Ε/Π μεσα δεν τους έβαζα. Οι μισοι ηταν ξαδερφάκια του Οβελιξ.
  Οι Ευέλπιδες με εκαναν να δακρύσω. Και οι της 32 το ίδιο.
  Η Προεδρικη Φρουρά α πι στευ τη!!
  Ο πιλοτος του πισω αριστερα Σινουκ μάλλον ειχε πάει για…τσιπουρα.
  Τι θηριο ειναι ρε αυτο το Λεο2!! Δεν το ειχα ξαναδει απο κοντά.

  Η τελευταία παρέλαση που ειχα πάει ηταν οταν συμμετείχα κιόλας, το 89 στον Βόλο.
  Πολύς κόσμος. Πολύς. Χιλιάδες.
  Ο Ελληνας ειναι διπλα στον στρατο, τον αγαπάει. Δεν το περίμενα αυτο το πράγμα.

 • Giorgos Tsagaris

  Θα ηθελα να κανω μια (καθαρα επαγγελματικη-επιστημονικη) παρατηρηση σχετικα με το χειριστηριο στην κονσολα του UAV της ΕΛΑΣ.
  Δεν θα μπορουσα να βρω πιο ΑΝΤΙεργονομικη θεση.Τοσο ψηλα και τοσο μπροστα σε σχεση με τον κορμο του χειριστη ΕΓΓΥΑΤΑΙ (την επωδυνη και δυσκολα θεραπευσιμη)) τενοντοπαθεια του στροφικου πεταλου του ωμου,οπως επισης και σε θαθος χρονου το λεγομενο αυχενοβραχιονιο συνδρομο.
  Απιστευτο…και στην τελευταια ιδιωτικη επιχειρηση που απασχολει υπαλληλους γραφειου αυτα εχουν διδαχθει απο τις εποπτειες εργασιας..

  • Larisaios

   εμένα μου έκαναν εντύπωση οι επιδόσεις του UAV: Το ύψος πτήσης μπορει να φτάσει τα 11.000 μέτρα (σύμφωνα πάντα με το χειριστή της ΕΛΑΣ)! Μιλάμε για παγκόσμιο ρεκόρ;

   • Πέτρος Αντωνίου

    Μάλλον εννοεί πόδια και κατά λάθος είπε μέτρα. Είναι σχεδόν αδύνατον να αποδίδει ο έλικας του σε τέτοιο ύψος και με τόσο αραιό αέρα άσε που η θερμοκρασία σε εκείνο το ύψος είναι κάτω από τους -50C με ότι αυτό συνεπάγεται για τους συσσωρευτές του. Άλλωστε αν είχε τέτοιες επιδόσεις ύψους θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για στρατιωτικούς σκοπούς καθώς κανένα αντιαεροπορικό δεν θα μπορούσε να το κατεβάσει.

  • Β.Κ

   Η πιο λογική εξήγηση είναι να πήγε το κάθισμα πιο πίσω, όπως και να το χαμήλωσε, για να μπορεί η κάμερα να καταγράψει την οθόνη………Κι όχι να είναι τόσο μακρυά ο χειριστής από την κονσόλα γενικότερα……

 • Leonidas

  Κατί σχετικό αλλά και λίγο άσχετο, προσφατα (18/03) έγιναν τα εγκαίνια του σκοπευτηρίου της ελληνικής αστυνομίας στη Βέροια. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση η πατέντα που έχουν κάνει με προβολικό που δείχνει στο σκοπευτήριο το εν εξελίξη σενάριο ώστε οι αστυνομικοί να εκαπαιδευτούν με πραγματικά πυρά σε περιστατικά ομηρίας που προβάλει ο εξομοιωτής κ.α. Παλαιότερα είχα δεί παρόμιο εξοιμοιωτή αλλά με όπλα που έριχναν ακτίνες λειζερ. Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το 9:15 και μετά.

  https://www.youtube.com/watch?v=3QhR3XRiaN4

 • Yavan

  O Κυναίγειρος έχει μερικώς δίκαιο. (Συνήθως συμφωνώ με ότι γράφει)

  Εχω δεί τους POGs (Person(s) Other than Grunt) στους οποίους αναφέρεται o K. σε μονάδες μετόπισθεν στις ΗΠΑ, αλλά αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, και ποτέ δεν πρόκειται να δείς άτομα με σώμα POG σε σχηματισμούς όπου ο καθένας είναι «πρώτα τυφεκιοφόρος παρά οτιδήποτε άλλο αναγράφεται στον κωδικό ΜΟS του»-USMC). Το MOS είναι η ειδικότητα κάποιου στις Αμ. ΕΔ., και το πρώτο πράγμα που θα σε ρωτήσουν όταν γνωρίζεσαι με κάποιο μέλος των Αμ. ΕΔ είναι «Ποιό είναι το ΜΟS σου;».

  POG στη σλάνγκ των Αμ. ΕΔ σημαίνει κάτι ανάμεσα σε «ντακότα» και «γιωτά».

  Απο την άλλη, οι Ελληνικές ΕΔ είναι σε μεγάλο ποσοστό Στρατός Δημοσίων Υπαλλήλων με την κακή έννοια, και φυσικά ο μέσος ΔΥ το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται είναι ο λουφές και τα γαλόνια. Είναι άτομα τα οποία έγιναν στρατιωτικοί γιατί «έτσι το’φερε η κατάρα» και δεν έχουν καμμία όρεξη ούτε κίνητρο να προσφέρουν. Αλλοι έχουν κατάθλιψη και το ρίχνουν στο φαγητό και στις ουσίες. Γενικά, οι ΕΕΔ βγάινουν ασπροπρόσωπες απο μερικούς παλαβούς, τους άλλους μισούς δηλαδή που είναι έγιναν στρατιωτικοί γιατί ήθελαν να γίνουν στρατιωτικοί και όχι καρριερίστες ΔΥ, οι οποίοι παίρνουν καλικούτσα τους POGGIES και το όλο σύστημα και το πάνε παρακάτω.

  Θεωρώ το σενάριο να χάσει τις κοιλάρες ο μέσος Ελληνας στρατιωτικός ΔΥ και να ακολουθήσει πρόγραμμα φυσικής κατάστασης εξωπραγματικό. Πιο πιθανό είναι να κατέβουν τα διαστημόπλοια των ΕΛ στην πλατεία συντάγματος μέρα μεσημέρι.

  Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται ποτέ -εκτός θάυματος- να σοβαρευτούν οι ΕΕΔ στο σύνολο τους κατά την ταπεινή μου γνώμη.

  Οσον αφορά το ΠΝ, εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί δεν υπάρχουν χώροι πάνω στα πλοία για γυμναστήρια, και λόγω των προνευστασμών και διατοιχισμών ενός πλοίου στη θάλασσα, η συστηματική εκγύμναση του προσωπικού είναι δύσκολη ώς αδύνατη, οπότε ενα παχύσαρκο στέλεχος του ΠΝ που υπηρετεί στον στόλο δικαιολογείται λίγο περισσότερο απο το μέσο κοιλαρά του Ελληνικού Στρατού.

  • mfirikis

   θες να σου βγάλω πρόγραμα να εκτελείται μέσα σε WC?

  • jim40

   Η γυμναστική στον ΕΣ (εκτός ειδικών δυνάμεων) είναι πάρεργο που απλά γεμίζει κάποια χρονικά κενά κάποιες εποχές του έτους. Το Α και το Ω είναι να φεύγει η αλληλογραφία στην ώρα της και τα έγγραφα να είναι σωστά στοιχισμένα με τις προβλεπόμενες γραμματοσειρές και τους ανάλογους πίνακες. Η διατύπωση δεν πρέπει να διαφέρει από αυτήν που θέλει ο διοικητής. Πάμπολλες οι περιπτώσεις που ενώ ο Διοικητής βάζει στο πρόγραμμα την γυμναστική, σε μια βδομάδα οι μισοί έχουν εξαιρεθεί ή αυτοεξαιρεθεί λόγο «δουλειάς στο γραφείο» ή «πρέπει να φύγει ένα έγγραφο τώρα». Απλά δεν ενδιαφέρεται κανένας για την γυμναστική. Ειδικά όσο ανεβαίνει στην ιεραρχία. Το βασικό ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ. Αν η μονάδα τα πάει καλά εκεί όλα τα άλλα κουκουλώνονται. Θυμάμαι να μου λέει αξιωματικός που είχε περάσει στην Αμερική το σχολείο πεζικού. Σηκωνόντουσαν όλοι στις πέντε το πρωί για γυμναστική. Και μπροστά έβλεπε έναν ασπρομάλλη «παππού» ο οποίος όπως διαπίστωσε ήταν ο Διοικητής της σχολής

 • Scorpio

  Καλησπέρα.
  Μία απορία που έχω από καιρό κ δράττομαι της ευκαιρίας από την εκπαίδευση Ζ ΜΑΚ-ΔΥΚ.
  Οι νυχτερινές διόπτρες όταν μεταφέρονται σε υποθαλάσσιες επιχειρήσεις φέρονται σε κάποια ειδική θήκη για να μην βραχούν ή δεν έχουν πρόβλημα επαφής με το θαλασσινό νερό;
  Συνεχίστε έτσι.

  • spider

   Εξαρτάται από τον τύπο των Διοπτρών Νυκτερινής Παρατηρήσεως ή Σκοπεύσεως (ΔΝΠ/Σ). Πέραν τούτου, ουδέν…Επιπλέον μία σημείωση: χαρακτηρίζονται ως αμφίβιες ΚΔ επιχειρήσεις ή ειδικές αμφίβιες επιχειρήσεις, όχι υποθαλάσσιες.

   • Scorpio

    Όντως, ευχαριστώ για την σημείωση κ για την απάντηση κ τους δύο.

  • GES

   Καλησπέρα Scorpio. Ο εξοπλισμός τέτοιου είδους συνήθως καλύπτει (ή υπερκαλύπτει) την σχετική προδιαγραφή της MIL-STD-810 που προβλέπει βύθιση σε 1m για 30min, υπάρχουν όμως και αδιάβροχες θήκες που παρέχουν μεγαλύτερη προστασία και διευκολύνσεις όπως θέσεις για επιπρόσθετες μπαταρίες. Σε κάθε περίπτωση, μετά την επαφή με το θαλασσινό νερό ο εξοπλισμός θα πρέπει να πλυθεί για να φύγει το αλάτι. Σε μια πραγματική πολεμική επιχείρηση πάντως, ανάλογα με την διάρκεια της, το μεταφερόμενο βάρος και όγκο του υπόλοιπου εξοπλισμού κλπ, ο χρήστης θα κρίνει και θα αποφασίσει πως θα μεταφέρει τον εξοπλισμό του.

 • Ivy Chris

  Το φαινόμενο της παχυσαρκίας βαίνει αυξανόμενο στον Αμερικανικό Στρατό που από το 2001 όταν μόνο 1 στους 60 παρουσίαζε δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 25 δλδ. 1.6%, έφτασε την αναλογία υπέρβαρων στο 1 στους 13 δλδ 7.8% τον περασμένο Σεπτέμβριο.
  Ανακοινώθηκαν όμως οι λόγοι αυτής της αρνητικής εξέλιξης όπως πχ. η μακρά εκστρατευτική διάρκεια με επακόλουθο τη κακή σίτιση και τη μη πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή & ομαλό τρόπο ζωής, τη μη ύπαρξη γυμναστηρίων παρά μόνο σε ορισμένες βάσεις κ.α.
  Παραταύτα, παρά τα ομολογουμένως δικαιολογημένα αρνητικά αποτελέσματα των ερευνών, εκδόθηκαν οδηγίες προς άμεση εφαρμογή…που καταλήγουν αναφέροντας…
  » For individual service members, a diagnosis of obesity can stall a career or lead to involuntary separation, so these policies are central to military life….»
  καθώς και,
  «…“The physical readiness of our soldiers is imperative to unit readiness and mission accomplishment,» said spokesman Paul Prince. «The Army has strict physical fitness requirements and has multiple, coordinated initiatives in place designed to improve the readiness and health of the total Army. These efforts are geared to influence culture change that best facilitates personal health readiness and creates environments where the healthy choice is the easy choice.»
  Στους Πεζοναύτες το ποσοστό ανέρχεται σε 2% και στην Αεροπορία 96.5% πέρασαν τα αντίστοιχα BMI tests…ενώ το 2010 το ποσοστό ήταν 87.5%.
  Και αυτά σε μια χώρα (ΗΠΑ) όπου το 70% του πληθυσμού έχει πρόβλημα παχυσαρκίας.
  Οσον αφορά το US Navy
  «But failure will come at a higher cost, as two failures within three years can result in a sailor being kicked out of the Navy, according to the service’s new rules. …»
  Η σύγκριση είναι απογοητευτική

  • Β.Κ

   Εγώ αυτό που ξέρω είναι αυτό που βλέπω αγαπητέ.Αρκετοί νομίζουν(σε εξαιρώ), πως εμείς είμαστε οι άχρηστοι και οι Αμερικανοί/Ρώσοι/Ισραηλινοί, οι πανέξυπνοι, πολυ-εκπαιδευμένοι και οι τρομεροί μαχητές.

   Έτσι νόμιζα κι εγώ μέχρι που τους είδα,και ανακάλεσα αμέσως.Αν θες, μπορώ να δώσω και παρδείγματα.

   • Ivy Chris

    Εξυπνους & βλάκες έχω συναντήσει κι εγώ σ’ όλες τις χώρες και η Ελλάδα έχει μπόλικους και από τις δύο κατηγορίες…
    Το ζήτημα είναι να δουλεύει το Σύστημα.
    Το Σύστημα οφείλει να τιμωρεί τους πονηρούς, να απομονώνει τους βλάκες και να εξυψώνει τους έξυπνους.
    Πρόβλημα παχυσαρκίας έχει όλος ο ανεπτυγμένος Δυτικός κόσμος, αλλά σε κάποιες χώρες, που δουλεύει το Σύστημα, αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και προσπαθούν να πάρουν μέτρα, τα οποία βέβαια δεσμεύονται να τα εφαρμόσουν έναντι όλων.
    Ο άνθρωπος, εκ φύσεως, τείνει να ασπάζεται μια «αλήθεια» η οποία στο υποσυνείδητο ταυτίζεται με το ιδεολογικό & κοινωνικό του υπόβαθρο.
    Καλό θα είναι να μη γενικεύουμε προσωπικές εμπειρίες, μια που κι εγώ έχω τύχει να συναντήσω παχύσαρκους Λονδρέζους αστυνομικούς & Αμερικανούς στρατιωτικούς και στο παρελθόν και πρόσφατα.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που παρέθεσα είναι στρεβλά.
    Αυτοί κάτι κάνουν. Εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε πρόβλημα? Και αν γνωρίζουμε τι κάνουμε γι’ αυτό?

    • Β.Κ

     Στο πρωτο-πρωτο σχολιο μου, ειπα πως συμφωνω μαζι σου μεχρι τέλειας… Αυτο που λεω ειναι ομως,να μην θεοποιουμε τους υπόλοιπους και να αυτο-μηδενιζομαστε… Και οχι, στο θεμα βαρους ουτε εκει δουλευει το συστημα…Επισης, ουτε το προγραμμα υποχρεωτικης εκγυμνασης που εχουν, τηρειται….Το οτι «κουμπωνονται» ορισμενοι με χαπια, δεν σημαινει οτι ειναι και γυμνασμενοι…Οι μονοι απο τις Αμ.Ε.Δ. που ειναι γυμνασμενοι, ειναι οι Ειδικες Δυναμεις τους, και εν μερει οι Πεζοναυτες…Οπως και με εμας γενικοτερα…

     Υ.Γ.: Εσυ ειδες ορισμενους, ενω εγώ συνεργαζομουν συνεχώς. Σου λεω πως το μονο που εχουν, ειναι μπόλικο χρημα για ΔΜ. Και παλι, χαλια ειναι. Πριν τους δω, την ιδια αποψη περι «ανωτερότητας» ειχα.

     Υ. Γ. 2: Για τον μόνο στρατο ισως, που εκτιμώ απεριόριστα, και που μπορει όντως να ισχυει η «ανωτερότητα», ειναι ο Αγγλικός…

 • Ivy Chris

  Είπε λοιπόν ο Καμμένος :<>

  Κάποιος εκ πρώτης, θα συμφωνούσε με τα ειπωθέντα και θα επικροτούσε για την προσπάθεια προμήθειας μεταχειρισμένων Αμερικανικών συστημάτων, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ασχέτως του ποιος φταίει που συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.
  Ομως διαβάζω στο «popular mechanics» τα ακόλουθα συνταρακτικά που προσωπικά, πιστεύω και άλλοι, θα διερωτηθούν αν κυριολεκτικά βρισκόμαστε σε παράλληλο σύμπαν….

  «U.S. Navy engineers at the Naval Air Warfare Center Weapons Division recently designed and flew a prototype ramjet missile in just SIX MONTHS. The engineers not only met their deadline, they flew the missile using OFF-THE-SELF equipment, items SO INEXPENSIVE they WERE PAID FOR WITH A CREDIT CARD!!!!!»

  παρακάτω…
  Matt Walker, head of the Airbreathing Propulsion Section at NAWCWD -> «If you have a small team, you can just get together and draw on a whiteboard on the fly and not have to worry about getting the large team involved and buy-in from everyone.

  και το σημαντικό….
  This also meant keeping defense contractors, which tend to move slowly and conservatively and with an eye for «PROFIT», OUT OF the design process…

  & τέλος..
  «..Instead of developing one on their own, they used a model rocket engine that COST $900!! They were even able to buy the parts with a «credit card», avoiding the time-consuming defense acquisition process. The ability to simply order an and have it delivered instead of starting up a rocket motor factory made the process even faster, and the low, low cost meant they could afford to test often.»

  Τώρα δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν είτε διαζευκτικά, είτε ταυτόχρονα (που είναι και το χειρότερο)
  1. Ο «λουφές» έχει τα γαλόνια (που λέει ο @Yavan:disqus ) άρα δεν ενδιαφέρεται, δεν ασχολείται καν με το θέμα, χτυπά κάρτα το πρωί και παραγγέλνει σουβλάκια στις 12.30μμ επειδή κουράστηκε από την… πείνα
  2. Οι πολιτικοί Προϊστάμενοι, επειδή γνωρίζουν ότι έχουν επιλέξει «λουφέδες» για τις επιτελικές θέσεις, δεν ασχολούνται καν μαζί τους και κάνουν business κατ΄ευθείαν με τους κατασκευαστές, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, αλλά και για τα δέοντα….
  3. Και τα δύο ανωτέρω

  Εν κατακλείδι, θα διατυπώσω μια διαπίστωση.
  Ο Ελληνας πολίτης που επικροτεί αυτή τη νοοτροπία, όποτε του δίνεται η ευκαιρία και την υιοθετεί στη κοινωνική & επαγγελματική του ζωή, δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται, γιατί πάντα θα του φταίει η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ…»
  http://www.popularmechanics.com/military/research/a25747/navy-ramjet-model-rocket-credit-card/

  • Larisaios

   Εντυπωσιακό,αλλα…ο πύραυλος μπήκε σε παραγωγή; Αγοράστηκε; εγκαταστάθηκε σε πλοία; Ας περιμένουμε να γίνουν όλα αυτά προτού λιθοβολήσουμε τον Καμμένο επειδή δεν κάνει αυτά που κάνουν οι Αμερικανοι. Γιατί έχουμε δει κι άλλες παρόμοιες προσπάθειες αλλου, που για κάποιον περίεργο λόγο δεν ευδοκιμούν ποτε. Όχι γιατί το προϊόν δεν είναι καλο, αλλα γιατί είναι πολύ φθηνό και χαλάει την πιάτσα των στρατιωτικών εξοπλισμών.

 • tkostas

  Kάνω λάθος ή τα ισραηλινά f16-15 δεν έχουν διακριτικά;