Ανασκόπηση εβδομάδας #36

33

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, η ΑΣΔΕΝ με την 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο και την 88 ΣΔΙ στη Λήμνο εκτέλεσε βολές Πυροβολικού και Βαρέων Όπλων Πεζικού, ημέρα και νύχτα, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2017,

Mε δήλωσή του προς την εφημερίδα Επένδυση, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής επιβεβαίωσε την αποστολή αίτηματος (LoR) στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παραχώρηση έως 70 ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior μαζί με πλήρες πακέτο ανταλλακτικών, εξομοιωτή πτήσεων και παροχή εκπαίδευσης για το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.

Από 6 έως 9 Μαρτίου εκτελέσθηκαν βολές Όλμων 81 χιλιοστών και 4,2 ιντσών, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Ανθυπολοχαγών του τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού. Η ρεαλιστική εκπαίδευση που παρέχεται στη Σχολή Πεζικού στους νέους Ανθυπολοχαγούς, έχει ως σκοπό να τους παρέξει τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να αναλάβουν τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα στις Μονάδες που θα τοποθετηθούν.

Το Δ΄ Σώμα Στρατού, με μέριμνα της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, πραγματοποίησε στις 7 Μαρτίου, προληπτική υγειονομική εξέταση στους μαθητές των χωριών Δρύμη και Καλλυντηρίου της ορεινής Ροδόπης, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής προσφοράς του Στρατού Ξηράς.

Στις 5 Μαρτίου, η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) αποπλέοντας από το Ναύσταθμο Κρήτης, εκτέλεσε εν πλω ασκήσεις (PASSEX) με μονάδες της Ναυτικής Δύναμης Επιχειρήσεων 2 (Carrier Strike Group 2) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στην περιοχή Κρητικού – Μυρτώου Πελάγους. Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν πέραν του ελληνικού πλοίου το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H. W. BUSH, το καταδρομικό USS PHILIPPINE SEA καθώς και αριθμός από τα οργανικά αεροσκάφη και ελικόπτερά τους.

Στις 6 Μαρτίου, ο Κυβερνήτης της πυραυλακάτου ΒΟΤΣΗΣ (Ρ72), επισκέφθηκε τη φρεγάτα MONTCALM (D642) του Γαλλικού Ναυτικού εν όρμω λιμένα Ρόδου. Κατά την επίσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων των δύο Κυβερνητών στο πλαίσιο των αποστολών τους και ακολούθησε ανταλλαγή θυρεών των μονάδων.

Στις 3 Μαρτίου, ο Διοικητής της Ναυτικής Δύναμης της Επιχείρησης UNIFIL Υποναύαρχος Sergio Fernando de Amaral Chaves Jr. του Πολεμικού Ναυτικού της Βραζιλίας, επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ (P26) εν όρμω Λεμεσού. Η πυραυλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ συμμετέχει στην εν λόγω διεθνή ναυτική δύναμη η οποία συγκροτήθηκε το 2006, μετά από σχετική απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έχει ως αποστολή την εκτέλεση επιχειρήσεων θαλασσίου ελέγχου για την απαγόρευση διακίνησης παρανόμου οπλισμού και συναφών υλικών από και προς το Λίβανο. Η Ελλάδα συμμετέχει ανελλιπώς με ναυτικές μονάδες της από το 2006.

Στις 11 Μαρτίου, η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ (P68) συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία CYPGRE-01/17, η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας/460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

 

Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης SAREX “CYPGRE – 01/17”

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι το Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017, κατά τις πρωινές ώρες διεξήχθη διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία «CYPGRE – 01/17». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με τη συμμετοχή Ελικοπτέρου της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ και του Ταχέου Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΤΠΚ «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσιεύτηκε από JRCC Larnaca στις Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

 

Αμυντική Βιομηχανία

Πέντε και πλέον έτη από την υπερψήφιση του Νόμου 3978/2011, ο οποίος εισήγαγε την έννοια της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ), η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ολοκλήρωσε πρόσφατα την εκπόνηση της ΕΑΒΣ, θεσμικού κειμένου ισχύος 5 ετών που κυρώθηκε από το ΚΥΣΕΑ. Τα καίρια ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΑΒΣ, συνοψίζονται: (α) Στο χαμηλό επίπεδο συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στις προμήθειες των Ε.Δ και συνακόλουθα στο χαμηλό βαθμό υποστήριξης των Ε.Δ από αυτή. (β) στους περιορισμούς που θέτει το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο για τις προμήθειες αμυντικού υλικού στη βιομηχανική συμμετοχή και στη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στις προμήθειες των Ε.Δ και (γ) στις προκλήσεις βιωσιμότητας της ΕΑΒΙ. Ολόκληρο το κείμενο της ΕΑΒΣ εδώ.

Μέχρι τον Απρίλιο θα έχει επιλεγεί αγοραστής για την υπό ειδική εκκαθάριση Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), σύμφωνα τουλάχιστον με την υπόσχεση που έδωσε στους εργαζομένους ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας. Για την απόκτηση του ενεργητικού της ΕΛΒΟ φέρεται πως έχει εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού.

Στις 3 Μαρτίου κατακυρώθηκαν από την ΓΔΑΕΕ/ΔΑΠΚΣ τα προγράμματα Εν Συνεχεία Υποστήριξης A/Φ F/RF-4E, ύψους €562.814 και Εν Συνεχεία Υποστήριξης A/Φ C-130, κόστους €714.287.

Στις 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση Επιτελών της ΓΔΑΕΕ/ΔΑΠΚΣ με τους εκπροσώπους της Εταιρείας THALES HELLAS Α.Ε. με θέμα ενημέρωση για τη συντήρηση (FOS) σχετικά με τα Α/Α συστήματα CROTALE.

Στις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγιση των προσφορών για τους Διαγωνισμούς υπ΄αριθ. 03/2016 για την «Προμήθεια Αλεξιπτώτων Στατικού Ιμάντα μετά των εφεδρικών», προϋπολογισμού €8,81 εκατ. και υπ΄αριθμ. 04/2016 για την «Προμήθεια Αλεξιπτώτων Ελεύθερης Πτώσης Διεισδύσεως Νέας Τεχνολογίας», προϋπολογισμού €2,28 εκατ.

Στρατιωτική διπλωματία

Στις 10 Μαρτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συναντήθηκε με τον Υποδιοικητή της Διοίκησης των Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (DCOM EUCOM), USAF Lt. General Timothy M. Ray, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της. Ειδική αναφορά έγινε στην στρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας και στις ευκολίες που αυτή παρέχει στις συμμαχικές δυνάμεις, καθώς και στις συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Επίσης, ο DCOM EUCOM συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 9 Μαρτίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Federica Mogherini, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani και με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για ενημέρωση σχετικά με την πολιτική και τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς και τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Από 6 έως 8 Μαρτίου διεξήχθη στο ΓΕΝ η 14η Σύνοδος Αδριατικής – Ιόνιας Πρωτοβουλίας (Adriatic – Ionian Initiative – ADRION), κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των μελών της Διευθύνουσας Επιτροπής (Steering Group – SG) της Πρωτοβουλίας καθώς και η σύσκεψη της Επιχειρησιακής Ομάδας Εργασίας (Operational Working Group – OWG). Στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχουν τα Ναυτικά των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους και συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Σλοβενίας. Σκοπός της Πρωτοβουλίας, είναι η εξασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών των χωρών της Αδριατικής – Ιονίου πελάγους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις ασφαλείας στην εν λόγω περιοχή. Κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω αναβάθμισης της διαλειτουργικότητας και επιχειρησιακής συνεργασίας των Ναυτικών της Πρωτοβουλίας, ενώ έλαβε χώρα και η κύρια σύσκεψη σχεδιάσεως της ετήσιας άσκησης της Πρωτοβουλίας, που τον Ιούνιο του 2017 θα διεξαχθεί στην Ελλάδα (ADRION CAX/LIVEX 2017).

Κύπρος

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης Μηχανοκινήτων Ταξιαρχιών της Εθνικής Φρουράς εκτελέστηκε συνδυασμένη άσκηση ομάδων Πεζικού με βολές κατευθυνομένων αντιαρματικών πυραύλων MILAN. Οι βολές ήταν απόλυτα επιτυχείς και κατέστρεψαν με ακρίβεια όλους τους στόχους, καταδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού των Μονάδων.

Για τις 28 Ιουνίου 2017 έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου HellasSat-3 υποβάλλεται στα τελευταία στάδια δοκιμών, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Thales Alenia Space.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 7 Μαρτίου υπεγράφη από το Υπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας και την εταιρεία FNSS σύμβαση για την ανάπτυξη και παραγωγή 27 Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Εφόδου (23 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 2 οχήματα διοίκησης και 2 νοσοκομειακά) για τις ανάγκες του Τουρκικού Ναυτικού. Το SSM αποκάλυψε επίσης ότι παράδοση των πρώτων 15 αρμάτων μάχης Altay έχει προγραμματισθεί για το 2020 για να ακολουθήσουν 20 πρόσθετες μονάδες το επόμενο έτος.

Στις 9 Μαρτίου, το Τουρκικό Ναυτικό εξέδωσε ανακοίνωση, διαψεύδοντας δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα ραντάρ 3D SMART-S Mk-2 των κορβετών κλάσης ADA παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση με συνέπεια να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των βολών κατευθυνομένων βλημάτων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα ραντάρ υπηρετεί σε πλοία 10 διαφορετικών κρατών καθώς και ότι «τέτοια αβάσιμα δημοσιεύματα που εξυπηρετούν άγνωστους σκοπούς πλήττουν τη φήμη του προγράμματος MILGEM και της Τουρκίας διεθνώς».

►Το στίγμα της εβδομάδας

Τα πρώτα δείγματα γραφής στην πολυδιαφημισμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο Δήμο για περίοδο 99 ετών. Η συμφωνία παραχώρησης ανατρέπει την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) του 2014, βάση της οποίας επρόκειτο να διατεθεί σε γωνιακό σημείο του πρώην στρατοπέδου έκταση 52.360 τ.μ. για την κατασκευή τουλάχιστον 200 διαμερισμάτων Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών (ΣΟΑ). Αντί νεόδμητων διαμερισμάτων, όπως είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος από την Θεσσαλονίκη («προχωρούμε με παράδοση του στρατοπέδου προς τον Δήμο σε δημιουργία τουλάχιστον 100 κατοικιών για τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων»), ο Ελληνικός Στρατός θα συμβιβαστεί τελικά με …την παραχώρηση 83 παλαιών διαμερισμάτων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα, μεμονωμένα και σε υποβαθμισμένα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

 • famas

  Tα 562.814 της ΓΔΑΕΕ/ΔΑΠΚΣ προφανώς αναφέρονται στα εναπομείναντα PI 2000 κι όχι στα RF, τα οποία διαβάσαμε ότι αποσύρονται.

  • Πρόκειται για υποπρόγραμμα που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 11 Νοεμβρίου 2013, εξού και ο τίτλος του. Το δε υποπρόγραμμα για τη FOS των C-130 είναι ακόμα παλαιότερο καθώς είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ στις 30 Μαίου 2013.

 • Fanis Boskos

  Είμαι πολύ περίεργος να δω τί θα γίνει με τα Kiowa. LOR είχαμε και έχουμε στείλει και για πολλά άλλα υλικά αλλά ακόμη δεν τα έχουμε πάρει… Εύχομαι αυτή τη φορά να πάρουμε τα ελικόπτερα και να μην γίνει ότι έγινε με τα Abrams…

 • Γιώργος

  Η φράση «τσάμπα μάγκες» έχει βρει την απόλυτη ενσάρκωσή της στην περίπτωση του Πρωθυπουργού και του ΥΠΕΘΑ…

 • Διονύσιος ο Ρόδιος

  Εξαιρετική ανασκόπηση όπως πάντα, περισσότερο ενθουσιώδης όμως η αναφορά στο LoR. Περιμένω με αγωνία,όπως όλοι μας, για τη προώθηση του σχεδίου και για την τελική επικύρωση της σύμβασης.

 • Λάθος σε όλα. Στο ζήτημα των ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ, ο ΕΣ ακολουθεί τη διεθνή πρακτική που θέλει τα συγκροτήματα κατοικιών σε περίκλειστο-περιφραγμένο (άρα ελεγχόμενο) χώρο για λόγους ασφαλείας. Μπορεί οποιοσδήποτε να φανταστεί πόσο εύκολα μπορεί να στοχοποιηθεί ένα στέλεχος και κατ΄επέκταση την οικογένεια του όταν επιστρέφει καθημερινά ένστολος στο διαμέρισμά κάποιας πολυκατοικίας. Πέραν αυτών, τα διάσπαρτα και μεμονωμένα ΣΟΑ αποτελούν εφιάλτη για τη διοικητική μέριμνα που παρέχει ο ΕΣ στο προσωπικό του που διαμένει σε αυτά (βλ. κοινόχρηστα κοκ). Το ζήτημα της αποκατάστασης των έτοιμων διαμερισμάτων θα απορροφήσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους από το συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΓΕΣ, χωρίς ασφαλώς να επιλύει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που θα μπορούσε να διευθετηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με την κατασκευή των 200 και πλέον διαμερισμάτων, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση του ΤΕΘΑ. Η ανατροπή αυτής οφείλεται στις συστηματικές πιέσεις τοπικών κομματικών παραγόντων, ενδεικτικά:
  http://www.syriza.gr/article/id/65534/Erwthsh-boyleytwn-SYRIZA-gia-to-prwhn-trat.-Payloy-Mela-twra-Mhtropolitiko-Parko.html
  http://www.avgi.gr/article/10813/7697490/ten-apodose-stous-polites-tou-proen-stratopedo-paulou-mela-zeta-o-syriza-a-thessalonikes

 • Ioannis

  Κάποιο θέμα πρέπει να έχει το ιστολόγιο από την τελευταία φορά που μπλόκαρε…ενώ έχετε βάλει νέο θέμα δεν μου το εμφανίζει εκτός και αν πατήσω ξανά για να βγάλει την αρχική σελίδα….τότε ξεμπλοκάρει και το εμφανίζει…δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει και σε άλλους αλλά είπα να σας το αναφέρω…

 • Δευκαλίων

  ΣΟΑ στη Θεσσαλονίκη, μα μιλάμε για ΣΟΑ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ; για να υποστηρίξουν ποιούς; Ο στρατός είναι το Δ Σώμα και η ΑΣΔΕΝ. Εκτός αν τα ΣΟΑ και οποιεσδήποτε κατοικίες γίνονται για να εξηπυρετούν αποκλειστικά τους Αξκούς.

  • Γιατί όχι; Δεν υπηρετούν Αξιωματικοί-Υπαξιωματικοί-ΕΠΟΠ στο Γ’ΣΣ και στη ΜΕΡΥΠ;

   • Cynaegeirus

    και στις 1/2 μεραρχίες, πολύ εκ των μονίμων προτιμούν να κάνουν 50-100χλμ την μέρα παρά να μένουν σε κωμόπολη της δυτ μακεδονίας ή της θεσσαλίας. μην ξεχνάτε οτι η συντριπτική πλειοψηφία είναι άντρες.

    • Ανδρέας

     Ευστοχο! Μου θυμησες το παλιο Μαλιστα κ. Πρωθυπουργέ, στο οποίο ο Αγγλος Α/ΓΕΕΘΑ αρνείται την μετακίνηση στρατευμάτων στην Σκωτία διότι θα απέχουν πολύ απο τα Χαροντς και το γουίμπλετον

     • Cynaegeirus

      οι στρατιωτικοί έχουν πρόβλημα να παντρευτούν, δεν είναι κρυφό. ποια γυναίκα θα τρέχει κάθε 3-5 χρόνια να ψάχνει για δουλειά. ποιός αξκος ή υπαξ συντηρεί την σχέση του με τον μισθό του;
      οι εποπ γυναίκες τυχαία μπήκαν στον στρατό;
      μιλάμε για πρακτικό θέμα – και αυτό θα με βρείτε θετικό και να έχει ο στρατιωτικός δωρεάν σπίτι και θέση εργασίας στις γυναίκες στις δεκάδες υπηρεσίες που πληρώνουμε άντρα 25χρονο να βάζει σφραγίδες.
      στο μόνο που δεν συμφωνώ είναι τα στάνταρ. οι 3 πρώτοι βαθμοί στις ηπα μένουν σε κτήρια του στρατού αλλά σε δωμάτια με 2 κρεβάτια και κοινά μπάνια.
      θεωρώ επίσης άδικο μια μεραρχία να έχει 4-5 άτομα σε επαύλεις και στελέχη να ψάχνουν για σπίτι μετά το πάσχα γιατί το δικό τους θα νοικιαστεί σε τουρίστα, καταλήγοντας στα γνωστά «καραβανοξενοδοχία» των 200Ε το μήνα κρεβάτι, και στην καλύτερη ντους.

     • Ανδρέας

      Συμφωνώ.

   • Larisaios

    Υπηρετούν, ναι, αλλά είναι τόσο σημαντικοί ώστε να θέλουν ΣΟΑ για να διαφυλάσσεται η ζωή τους σε περίπτωση σύρραξης; Αν πρόκειται για τους πιλότους της ΠΑ, τα στελέχη της ΔΥΚ και τους κυβερνήτες των Φρεγατών και ΥΒ του ΠΝ να το καταλάβω. Αλλά με το συμπάθιο, πιστεύει κανείς ότι η ΜΙΤ θα στείλει πράκτορες για να δολοφονήσουν τον Ψ λοχαγό της ΜΕΡΥΠ; Οι άλλες ενστάσεις του αρθρογράφου είναι φυσικά απόλυτα δικαιολογημένες, περί νομιμότητας, τιμήματος κλπ.

    • the division bell

     Όλοι οι σοβαροί στρατοί δίνουν κατοικίες στα στελέχη τους (ή έστω πλήρη επιδότηση ενοικίου), για πολλούς και ευνόητους λόγους. Αν συμπεριφέρεσαι στα στελέχη σαν να είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα έχεις στρατιωτικούς αλλά δημοσίους υπαλλήλους. Ελπίζω αυτό να γίνεται κατανοητό…
     Υ. Γ. Το σύνολο των ΣΟΑ-ΣΟΜΥ στην Ελλάδα καλύπτει με το ζόρι το ντροπιαστικό ποσοστό του 5% των στελεχών…

     • tsourelaki

      Για ΣΟΑ το καταλαβαίνω. Λόγω ειδικών απαιτήσεων. Για επιδότηση πάλι, όχι. Δεν υπηρετεί κανείς με το ζόρι, αν νιώθει αδικημένος υπάρχουν αλλού πορτοκαλιές.

     • Antonius Block

      Κάποια στιγμή οφείλουμε να καταλάβουμε πως όταν αγοράζουμε οποιαδήποτε υπηρεσία ή αγαθό, είτε ως πολίτης, είτε ως πολιτεία, αυτή η συναλλαγή διέπεται από την αρχή του ό,τι πληρώνεις, παίρνεις. Αν δε δώσεις παροχές -ΚΑΙ οικονομικές- σε κάποιο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, το επίπεδο θα πέσει, όσο φιλότιμο και πατριωτισμός κι αν υπάρχει. Τα άτιμα τα παιδάκια θέλουν φαγάκι καθημερινά, και όταν έχεις ένα μισθό μόνο, ανά 4-5 χρόνια μετάθεση μακριά από τον τόπο συμφερόντων σου και το κυριότερο, αντιμετωπίζεις κόσμο που λέει: υπάρχουν κι άλλου πορτοκαλιές, τότε τα άξια ελληνικά τέκνα ΔΕ θα διαλέξουν το στρατιωτικό επάγγελμα, θα μείνει η άμυνα της χώρας με άτομα χαμηλού επιπέδου να μας υπερασπίζονται, ενώ και τα καλα στελέχη με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνουν για κάποια θέση με καλύτερες απολαβές, όπου δε θα ακούνε και τέτοια σχόλια.
      Το «οποίος θέλει μένει» είναι για το Survivor, στην άμυνα της χώρας δε χωράνε απλουστεύσεις.
      Όλοι εχουμε δει ή ακούσει ιστορίες για τον τάδε ΕΠΟΠ ή αξιωματικό που έπινε όλη μέρα καφέ και έκλεβε το ΚΨΜ και άλλα πολλά. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι τι άτομα θα υπήρχαν στη θέση τους αν προσφέραμε καλύτερες απολαβές και περισσότερο σεβασμό.
      Συγγνώμη για το μακροσκελές.

   • Δευκαλίων

    Δε θα έπρεπε να καλυφθούν πρώτα οι υπηρετούντες στην παραμεθόριο;
    Πόσα άραγε στελέχη υπηρετούν εκεί που αναφέρεις και πόσα σε Δ ΣΣ και ΑΣΔΕΝ; Θα συμφωνούσα εάν καλύπτονταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι ανάγκες στεγάσεως πρώτα σε αυτά που αναφέρω και εάν υπήρχαν κονδύλια να συνεχιζόταν στο εσωτερικό. Και όχι να ξεκινάμε από τα μεγάλα αστικά κέντρα και εάν περισσέψει κάτι βλέπουμε για τους υπόλοιπους… Αυτή είναι η διαφωνία μου.

  • the division bell

   Φίλε μου υπάρχουν ένα σωρό μονάδες ΔΜ (ΤΧ,ΕΜ,ΥΓ,ΥΠ,Ο κλπ.) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι οποιες πλεον υποστηρίζουν απο πλευράς ΔΜ ολη την Μακεδονια και την Ηπειρο (δηλαδη πολυ κοσμο…). Επίσης υπάρχει ενα μεγάλο τριτοβάθμιο στρ. νοσοκομείο, πτέρυγα μάχης, ραντάρ, 4 στρατιωτικές σχολές, νατοϊκό στρατηγείο, το Γ’ΣΣ, η ΜΕΡΥΠ και πυροβολικό επιφορτισμενο με την αεράμυνα της πόλης. Αρκετές χιλιάδες κόσμος δηλαδή…

 • Καταρχάς, χάρη στον ΕΣ διατηρήθηκαν (και διατηρούνται ακόμα) μεγάλοι χώροι πρασίνου εντός του αστικού ιστού. Οι «άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν σήμερα οι κάτοικοι αστικών περιοχών, κι όχι οι ΕΔ.

  Κατά δεύτερον, το ΤΕΘΑ έχει από ιδρύσεώς του (βλ. ιστορικό εδώ: http://www.ndf.gr/el/organization/history.html) ένα χαρτοφυλάκιο με περίπου 2.000 ακίνητα από τα οποία 1.477 είναι καθαρής ιδιοκτησίας του (εδώ: http://www.ndf.gr/el/portfolio/tetha-realty.html). Αυτά, σε συνδυασμό με την ακίνητη περιουσία του ΤΕΣ και του ΤΕΑ, είναι τα «34 δισ.» που επικαλείται κάθε τόσο ο κ. Καμμένος.

  Κατά τρίτον, ο νόμος Ν. 4407/2016 αναφέρει στο Άρθρο 13- Αξιοποίηση ακινήτων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης τα εξής:
  «Κατ’ εξαίρεση η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., μπορεί να συνομολογεί απευθείας με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και με νομικά πρόσωπα που ανήκουν ή εποπτεύονται από αυτούς, τους όρους για την αξιοποίηση ακινήτων, που αναφέρονται στο άρθρο 10 και βρίσκονται στην περιοχή τους, χωρίς τη διαδικασία των παραγράφων 4 έως 12 του άρθρου 11, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  α) οι Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν ή
  εποπτεύονται από αυτούς υποβάλλουν πλήρες βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο και οικονομοτεχνική μελέτη με σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης,
  β) η συμφωνηθείσα αντιπαροχή αποτιμώμενη σε χρήμα δεν υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή σε περίπτωση μη υπαγωγής στο αντικειμενικό σύστημα, του 5% επί της αξίας, όπως αυτή προσδιορίζεται νόμιμα από τη φορολογική αρχή,
  γ) η σχετική συμφωνία εγκρίνεται από το ΣΑΜ».

  Τα ερώτημα που τίθεται είναι πως προσδιορίστηκε η αντικειμενική αξία των 83 διάσπαρτων διαμερισμάτων του Δήμου που δίνονται ως αντιπαροχή όταν οι αρμόδιες επιτροπές ΔΕΝ έχουν ολοκληρώσει ακόμα το έργο της επιλογής των διαμερισμάτων κι αν η αντικειμενική τους αξία υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας, όπως προβλέπει ο
  Ν. 4407/2016.

 • Η φωτογραφία είναι από την πρόσφατη επίσκεψη στη Ρόδο.

 • Cynaegeirus

  πόσο μακρυά βλέπει το θηρίο;;;;; ;-)

  • Ivy Chris

   εκεί πάντως που δείχνει το snapshot, υπολόγισε μια ακτίνα από Σμύρνη-Πάφο-Αλεξάνδρεια…

 • manolis

  Φιλε Νταβελη, η φωτο ειναι μολις της προηγουμενης εβδομαδας. Οι S-148 εμφανιζoνται εδω και καιρο χωρις τα χαρακτηριστικα κανιστρα των παλαιων Εξοσετ. Επειδη ομως δεν εχουν κανει ουτε καν την (αναμενομενη για μετατροπη σε απλη κανονιοφορο) αφαιρεση των βασεων τους, θεωρω οτι απλα κρατουν το πληρωμα «ζεστο» για τον Βλαχακο και τον Καραθαναση. Εξαλλου ειδικα οι S-148 παρεχουν ελαχιστες ανεσεις για τα πληρωματα τους οσον αφορα αποστολες περιπολιας.

 • Giorgos Tsagaris

  …και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ειναι αυτο που ειχαν στο μυαλο τους…..

 • manolis

  ΑΣΕΠΕ για μια ΤΠΚ και ενα ελικοπτερο διασωσης?

  http://www.hellenicnavy.gr/el/enimerosi/deltia-typou/item/7828-symmetoxi-tou-pn-se-askisi-erevnas-diasosis-elladas-kyprou.html

  • Οι ανακοινώσεις και αυτά που γίνονται γνωστά είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που πραγματικά γίνονται…. προφανώς.

 • Ivy Chris

  «Τα καίρια ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΑΒΣ, συνοψίζονται: (α) Στο χαμηλό επίπεδο συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στις προμήθειες των Ε.Δ και συνακόλουθα στο χαμηλό βαθμό υποστήριξης των Ε.Δ από αυτή. (β) στους περιορισμούς που θέτει το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο για τις προμήθειες αμυντικού υλικού στη βιομηχανική συμμετοχή και στη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας»

  Ωραία λόγια…
  Ποιά είναι η συμμετοχή των 30 Ελληνικών Μικρο-Μεσαίων Αμυντικών Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών, Δημοσίων ή Ιδιωτικών στη συμμετοχή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργασίας προς ανάπτυξη νέου αμυντικού εξοπλισμού τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους έρευνας και ανάπτυξης πολυσύνθετων οπλικών συστημάτων, υπό την καθοδήγηση του ΥΠΕΘΑ????
  Μερικά από αυτά τα προγράμματα συνεργασίας τυγχάνουν υπό διαχείριση διεθνών οργανισμών, συγκεκριμένα του Οργανισμού Κοινής Συνεργασίας στον τομέα των Εξοπλισμών (OCCAR) και του NATO (μέσω ειδικών υπηρεσιών) ή υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA), οι οποίες τότε αναθέτουν συμβάσεις εξ ονόματος των κρατών μελών (ΟΔΗΓΙΑ 2009/81/ΕΚ).
  Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται η ανωτέρω οδηγία και η εκτέλεση (υπο)κατασκευαστικού έργου γίνεται με ανάθεση στη κοινοπραξία, μέλος της οποίας θα αποτελεί και αντίστοιχη Ελληνική εταιρεία με καταφανή οικονομικά & τεχνολογικά πλεονεκτήματα.
  Με δεδομένο το μειωμένο budget των Ε.Δ. και το εξ αυτού μικρότερο διατιθέμενο ποσό σε R&D που προ κρίσης αντιστοιχούσε σε 0.6% του αμυντικού προϋπολογισμού!!!,
  [βάσει Νόμου το 1% των Αμυντικών προμηθειών όφειλε να κατευθύνεται σε R&D],
  δεν θα έπρεπε να αποτελεί το κύριο στόχο της ΕΑΒΣ μετά και την κατάργηση της Εγχώριας Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΕΒΣ), της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας (ΕΠΑ) και των «αμαρτωλών» Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ)????
  Αναφέρεται στην ΕΑΒΣ σελ.12 #4.2.2. «Αδυναμίες» σε 3 συγκεκριμένους λόγους:
  α. τεχνολογική υστέρηση λόγω οικονομικού μεγέθους,
  β. υψηλό βαθμό εσωστρέφειας…το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αφορά κατά κανόνα υπο-κατασκευαστικό έργο, &
  γ. χαμηλή συμμετοχή της ΕΑΤΒΒ σε στην υποστήριξη και παραγωγή ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα και μέσα των ΕΔ.,
  ενώ αντίστοιχα στην ιδια σελίδα στο #4.3.3 «Ισχυρά σημεία» αναφέρει:
  «..Η ΕΑΤΒΒ συγκεντρώνει σημαντική εμπειρία από το (υπο)κατασκευστικό έργο και από τα προγράμματα συμπαραγωγής που έχει υλοποιήσει…»

  Είναι αυτά σοβαρά συμπεράσματα όπου αυτοαναιρούνται μέσα σε 5 γραμμές τα Strenghts-Weaknesses??
  Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν για το σχεδιασμό μιας SWOT Analysis (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Τhreats) και αυτό γίνεται διεθνώς για να μεγιστοποιηθούν οι Δυνατότητες, να ελαχιστοποιηθούν οι Αδυναμίες, να εκμεταλλευτούν οι Ευκαιρίες & να μηδενιστούν οι Απειλές.
  Δεν είδα πουθενά να επικεντρώνεται η προσπάθεια σε αναγκαίες συγχωνεύσεις Ελληνικών Εταιρειών της Αμυντικής Βιομηχανίας έτσι ώστε να προκύψουν ανταγωνιστικά σχήματα ικανού οικονομικού & τεχνολογικού μεγέθους και τα αντίστοιχα κίνητρα που οφείλει να δώσει η Πολιτεία γι΄αυτό το σκοπό?? ( ει μη μόνο μια αναφορά στην αρχή)
  Που είναι οι εγχώριες γραμμές εφοδιασμού, συντήρησης & παραγωγής ανταλλακτικών & μηχανημάτων υποστήριξης εκείνων των Αμυντικών Συστημάτων που είναι κομβικής σημασίας για την Αμυνα & Ασφάλεια της χώρας και τα οποία δεν εμπίπτουν σε περιορισμούς των Ευρωπαϊκών Οδηγιών??
  Το σαμάρι μας φταίει????
  Πότε θα αντιληφθούμε ότι δεν μας φταίει κανείς άλλος πέραν του «κακού» μας εαυτού?
  Πως λέγεται αυτό, το ότι είμαστε μέλη στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη και αδυνατούμε να επωφεληθούμε & εστιάζουμε τη κριτική μας στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, τη ίδια στιγμή που τα άλλα Κράτη-Μέλη επωφελούνται αυτών των Νομοθετικών πλαισίων??
  Η Πολιτική εξουσία και με ευρεία έννοια, ο Δημόσιος Κρατικός φορέας, σ’αυτή τη περίπτωση, είναι αυτός που όχι μόνο αποτελεί εμπόδιο στον Ιδιωτικό Τομέα αλλά τον οδηγεί, τον τραβά στο κατηφορικό δρόμο που έχει επιλέξει.

  • Ivy Chris

   προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, η ανάρτηση στο defence-point.gr από τον ιστότοπο του Ελληνόγλωσσου «foreign affairs» σχετικά με την τακτική που ακολουθούν οι Γαλλία, Ιταλία & Γερμανία προς παράκαμψη εφαρμογής της ανωτέρω Ευρωπαϊκής Οδηγίας και ενίσχυση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών με αναθέσεις κατασκευής οπλικών συστημάτων
   http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:32009L0081&from=EN
   #27 «..
   In the fields of defence and security, some contracts are so sensitive that it would be inappropriate to apply this Directive, despite its specificity…..It is also the case for other particularly sensitive purchases which require an extremely high level of confidentiality, such as, for example, certain purchases intended for border protection or combating terrorism or organised crime, purchases related to encryption or purchases intended specifically for covert activities or other equally sensitive activities carried out by police and security forces.»

   http://foreignaffairs.gr/articles/71181/elisabeth-braw/i-terastia-akatastasia-ton-oplon-toy-nato

 • manolis

  Και στα δικα μας νησια το ιδιο νοιωθει. Οι Γερμανοι κλεινοντας πακετα all inclusive απο τη χωρα τους, μπορουν να κανουν διακοπες στα ελληνικα νησια φθηνοτερα απο τους περισσοτερους Ελληνες.

  • Giorgos Tsagaris

   Aπλα ΔΕΝ πρεπει να ειναι αυτος ο τουρισμος στον οποιο στοχευουμε…
   Οσο πουλαμε Πόρσε σε τιμες Ζασταβα,θα ειμαστε κακομοιρηδες και οι αλλοι θα μας βλεπουνε ως λιγουρηδες επιρρεπεις σε καθε λογης παζαρι….
   Σορρυ για το off topic…

 • Χρήστος

  Καλησπέρα σας, η lor για τα kiowa να ξαναρωτησω περιλαμβάνει εξοπλισμό? Και αν όχι δεν θα έπρεπε να συμπεριλαβουμε ξεχωριστή παραγγελία για αυτό το σκοπό?

 • anaris

  Εξαιρετικά ευχάριστη είδηση η υπογραφή για τα υπόλοιπα NH-90!