Ανασκόπηση εβδομάδας #207

0
24015

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Κατά τη συνεδρίασή του της 21ης Ιανουαρίου, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παράταση της θητείας του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου Γ. Μπλιούμη κατά έναν ακόμη χρόνο πέραν της διετίας, ενώ διατηρήθηκαν επίσης στις θέσεις τους ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι ακολουθείται η αρχή “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει” και ότι οι διάφοροι “παραπολιτικοί” ψιθυριστές και καλοθελητές ματαιοπονούσαν… Επιπλέον το ΚΥΣΕΑ της 21ης Ιανουαρίου έλαβε επιτέλους τη γενναία απόφαση της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς σε 12 μήνες, με ισχύ από το Μάιο του 2021. Η εννιάμηνη θητεία θα συνεχίσει να ισχύει για όσους επιλέξουν να την υπηρετήσουν εξ ολοκλήρου σε ορισμένες μονάδες με ειδικά γεωγραφικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά. Για την απόφαση αυτή αξίζει θερμός έπαινος στην πολιτική ηγεσία που επωμίζεται το πολιτικό κόστος, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Εύγε.

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής επισκέφθηκε το Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρακολούθησε την Τελετή Αποφοίτησης των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) 2020 Ε΄ ΕΣΣΟ στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (Σ.Ε.Α.Π.) και στη συνέχεια εγκαινίασε δύο νέους ξενώνες της Φρουράς Ηρακλείου. Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021, μετέβη στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΓΑΥΔΟΥ», το οποίο ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο 2020, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, με τη συνεργασία των τοπικών αρχών του Δήμου.

Από τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου General Mohamed Zaki και τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy. Στο πλαίσιο των συναντήσεων με τον Υπουργό Άμυνας και με τον Αρχηγό ΓΕΕΔ της Αιγύπτου, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της εδραίωσης της ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να ενισχύσει έτι περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ άλλων και με την αύξηση του αριθμού των κοινών δραστηριοτήτων τους.

Αύριο 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όπου στη διάρκεια της συνάντησης με τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο θα υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Επίσης οι δύο υπουργοί θα ασχοληθούν με τη συμμετοχή στελεχών των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση «Τακουμπά» στο Μάλι. Η αναχώρηση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών για την αφρικανική χώρα αναμένεται το Μάιο, ενώ η αποστολή τους κατ’ αρχάς θα είναι εκπαιδευτική και όχι επιχειρησιακή.

Στρατός Ξηράς

Από την Δευτέρα 11 έως Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση Μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή Νέας Σάντας στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΗΓΑΣΟΣ 21». Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) και της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ [101 Combat Aviation Brigade (CAB)]. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε σχεδίαση και εκτέλεση αεροκίνητων επιχειρήσεων, με έμφαση σε αντικείμενα εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος και επιθετικές ενέργειες επιπέδου Λόχου, διαδικασίες Τακτικής Φροντίδας Μάχης (TCCC) και εκκένωσης τραυματιών πεδίου μάχης (MEDEVAC).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, έφτασε πριν λίγες ημέρες από τις ΗΠΑ το LoA (Letter of Acceptance) για την παραχώρηση 1.200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων τύπου Μ1117 Guardian, σύμφωνα με την οποία η παραχώρηση των οχημάτων ως Excess Defense Articles (EDA) δεν θα γίνει έναντι 85 εκ. Ευρώ όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά εντελώς δωρεάν. Η ελληνική πλευρά θα επιβαρυνθεί μόνο τα έξοδα επιθεώρησης και μεταφοράς των οχημάτων, καθώς και του οπλισμού τους. Τα πρώτα οχήματα (περίπου 80) θα προέλθουν από τα διαθέσιμα των ΗΠΑ στη Γερμανία, ενώ τα υπόλοιπα θα επιθεωρηθούν από την επιτροπή που θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την επιθεώρηση των Μ1117. Οι πληροφορίες της eA αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης Μ2 Bradley και AAV-7, που θα επιθεωρηθούν από την επιτροπή που θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τα Μ1117.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΨΑΡΑ, υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με δύο φρεγάτες της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης STANDING NΑΤΟ MARITIME GROUP TWO (SNMG2), στη θαλάσσια περιοχή Νότια και Ανατολικά της Κρήτης. Εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, αντιαεροπορικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

 

Από την Τετάρτη 13 έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική άσκηση της Διοίκησης Υποβρυχίων “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ”, στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και Κυκλάδων, με την συμμετοχή Υποβρυχίων καθώς και πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών, Ταχέων Σκαφών και ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού κατά την οποία εκτελέστηκε επιτυχής βολή τορπίλης γυμνασίων κατά στόχου επιφανείας από το Υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, με έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης.

Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε η υποψηφιότητα της φρεγάτας MMSC για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς το U.S. Navy ενημέρωσε τη Lockheed Martin ότι αναστέλλει τις παραλαβές των πλοίων κλάσης LCS έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο σύστημα μετάδοσης του πλοίου. Γενικότερα στο ζήτημα των νέων φρεγατών του ΠΝ είναι εμφανής η κινητικότητα, αλλά όπως έχουμε πει εδώ και μήνες, καμιά απόφαση δεν είναι ειλημμένη και η άτυπη διαπραγμάτευση με όλες τις πλευρές συνεχίζεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Β. Νέδου στη σημερινή “Καθημερινή”, η Αθήνα προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης προς τις ΗΠΑ για την αγορά Α/Τ τύπου Arleigh Burke στη θέση των MMSC που έως τώρα προτείνει η αμερικανική πλευρά. Εξ άλλου, σύμφωνα με επίσης σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η γαλλική πρόταση φρεγατών θα γινόταν δελεαστική αν περιλάμβανε τη διάθεση 10-12 ακόμη αεροσκαφών Rafale (αντί πλοίων) ως “ενδιάμεσης λύσης” μέχρι την παραλαβή των νέων φρεγατών. Πάντως, ανεξαρτήτως των διαφόρων διαρροών και πληροφοριών (αληθών ή ψευδών) που κυκλοφορούν, εμείς θυμίζουμε ένα παλιό ρητό: “αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάνε οι κότες”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου enikos.gr, στο ΚΥΣΕΑ της 21ης Ιανουαρίου εγκρίθηκε στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων ο μόνιμος ελλιμενισμός αρματαγωγών του ΠΝ στο λιμάνι του Βόλου ώστε να βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την 32 ΤΑΞΠΝ. Θα προηγηθεί αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού με αμερικανική βοήθεια. Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν αναμένεται να προσφέρουν την δυνατότητα συντήρησης και μικροεργασιών, ενώ οι βαριές εργασίες θα συνεχίσουν να γίνονται στον Ναύσταθμο.

Πολεμική Αεροπορία

Το κωδικό όνομα “Σκύρος” έχει η αποστολή της γαλλικής αεροπορίας που ήδη ξεκίνησε και θα καταλήξει στη μεταστάθμευση 4 μαχητικών Rafale στην Ελλάδα μεταξύ 2-4 Φεβρουαρίου, μετά από μια “περιοδεία” με σταθμούς στην Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τελικά την Ελλάδα. Η αποστολή, στην οποία συμμετέχουν περίπου 170 στελέχη της Armée de l’Air et de l’Espace, αποτελείται από 4 μαχητικά Rafale, δύο μεταγωγικά Α-400 και ένα ιπτάμενο τάνκερ Α330. Το πρώτο Α-400 αναχώρησε στις 19 Ιανουαρίου από τη γαλλική αεροπορική βάση 188 στο Τζιμπουτί για την Ινδία, και ακολούθησαν τα υπόλοιπα αεροσκάφη στις 20 Ιανουαρίου. Η γαλλική αποστολή έχει το χαρακτήρα δοκιμαστικής ανάπτυξης και προβολής ισχύος σε μεγάλη απόσταση, η δε επιλογή των σταθμών είναι χαρακτηριστική των στρατηγικών συμμαχιών που αναπτύσσει η Γαλλία.

Κανονικά συνεχίζονται στην Τανάγρα οι δοκιμαστικές πτήσεις του πρωτοτύπου F16V με πληρώματα του κατασκευαστή. Παράλληλα, στις 21 Ιανουαρίου επισκέφθηκε την ΕΑΒ ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, που ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και των συμβατικών υποχρεώσεών της προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και προς διεθνείς συνεργάτες. Ο κ. Σταϊκούρας ανέπτυξε τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών για την ανασυγκρότηση της ΕΑΒ, και ιδίως για τη λειτουργική της αναβάθμιση και την ενδυνάμωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό. (Επισήμανση προς τους αρμοδίους τύπου της ΕΑΒ ή/και του υπουργείου Οικονομικών: οι αριθμοί σειράς των F-4 που βρίσκονται για συντήρηση στην ΕΑΒ δεν θα έπρεπε να είναι ορατοί στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν. Η κουλτούρα ασφαλείας στις Ένοπλες Δυνάμεις στο θέμα αυτό έχει βελτιωθεί – κάντε κι εσείς μια προσπάθεια…)

Αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 68 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 26 την προηγούμενη εβδομάδα), 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (έναντι μίας την προηγούμενη εβδομάδα) και 6 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

Στις 21 Ιανουαρίου τo Λιμενικό Σώμα παρέλαβε το πέμπτο και το έκτο κατά σειρά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη Rafnar, τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol.

Αμυντική Βιομηχανία

Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή, το ΥΠΕΘΑ επιβάλλει στην ΕΛΒΟ την επιστροφή της προκαταβολής ύψους 2.790.000 € για το πρόγραμμα «Σχεδίαση και Ανάπτυξη Βασικού Προβιομηχανικού Πρωτοτύπου ΤΟΜΑ με την επωνυμία ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», πλέον των αναλογούντων τόκων και ποινικών ρητρών λόγω μη παράδοσης υλικού.

Η INTRACOM DEFENSE υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους €3,9 εκ. με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη προηγμένου συστήματος διαχείρισης επικοινωνιών (Software Defined Mobile Ad-Hoc Tactical Networks), για χρήση σε τακτικές επικοινωνίες στρατιωτικών μονάδων εν κινήσει.

Κύπρος

Στις 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία άσκηση της 4ης Ταξιαρχίας, με αντικείμενο την υπεράσπιση της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας (Π.Γ.Α.) της πρωτεύουσας.

Στις 22 Ιανουαρίου ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος Κυπρίων αγνοουμένων του ’74 κάτω από τη μεγάλη ζωγραφισμένη σημαία του ψευδοκράτους στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, εν μέσω εργασιών συντήρησής της.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας ISTANBUL (F515), αρχικού πλοίου κλάσης ISTIF, επιμηκυμένης και βελτιωμένης έκδοσης των 4 Κορβετών κλάσης ADA του Τουρκικού Ναυτικού. Το πλοίο εκτοπίσματος πλήρους φόρτου 3.000 τόνων, μήκους 113,2 μέτρων και μέγιστης ταχύτητας 29 κόμβων θα φέρει πρωραίο πυροβόλο 76mm, εγχώριας ανάπτυξης κατακόρυφο εκτοξευτή κατευθυνομένων βλημάτων (VLS) 16 κυψελών, 16 Κ/Β επιφανείας-επιφανείας ATMACA, 1 πρυμναίο σύστημα CIWS GÖKDENİZ, 2 τορπιλοσωλήνες 324mm και 2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού STOP 20mm.

Στις 23 Ιανουαρίου ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε τα πρώτα 3 Α/Κ πυροβόλα T-155 FIRTINA II στις εγκαταστάσεις του 1ου Κύριου Εργοστασίου Συντήρησης, η λειτουργία του οποίου έχει εκχωρηθεί στην BMC. Φέρουν γερμανικής προέλευσης κινητήρα MTU-881 KA 500 και καταβάλλονται προσπάθειες για την ταχεία ολοκλήρωση του εγχώριας ανάπτυξης συγκροτήματος κινητήρα UTKU ιπποδύναμης 1.000 HP προκειμένου να υλοποιηθούν ομαλά οι παραδόσεις.

Σύμφωνα με το περιοδικό Stern, η απελευθέρωση του δημοσιογράφου Deniz Yücel της εφημερίδες Welt από τις τουρκικές αρχές συνδέεται με την παροχή τεχνογνωσίας θωράκισης αρμάτων μάχης για τα Leopard-2 από την IBD Deisenroth, θυγατρική της Rheinmetall.

Στις 19 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ισπανίας στην Τουρκία και τον Γενικό Διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της Navantia, κατασκευάστριας εταιρείας του Πλοίου Αμφίβιας Επίθεσης ANADOLU (L400) για το Τουρκικό Ναυτικό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την αρνητική απαντητική επιστολή του Ivan Redondo, Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισπανίας, προς Ελλαδίτες και Κύπριους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν ζητήσει την αναστολή συνεργασίας ισπανικών εταιρειών στη ναυπήγηση του ANADOLU (L400).

H Τουρκική Αεροπορία προχώρησε σε «στρατολόγηση ιπταμένων από το Πακιστάν για επιχειρησιακές πτήσεις με F-16», όπως αναφέρεται σε κείμενο εργασίας του Burak Bekdil για το BESA Center όπου εξετάζονται οι προοπτικές της ΤΗΚ μετά τις αθρόες εκκαθαρίσεις ιπταμένων και την αναστολή συμμετοχής στο πρόγραμμα F-35.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από τη Γερουσία στις 19 Ιανουαρίου για την έγκριση του διορισμού του, ο προτεινόμενος από το νέο πρόεδρο Τ. Μπάιντεν υπουργός Εξωτερικών Α. Blinken, δήλωσε σε σχέση με την αγορά του Α/Α συστήματος S-400 από την Τουρκία ότι “είναι απαράδεκτο να ευθυγραμμίζεται ένας επονομαζόμενος στρατηγικός μας σύμμαχος με το μεγαλύτερο στρατηγικό ανταγωνιστή μας που είναι η Ρωσία”, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβάλει στην Τουρκία και στη συνέχεια να αποφασίσουν αν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.