Ανασκόπηση εβδομάδας #206

0
23707

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από την Τρίτη 12 έως την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 έλαβε χώρα η διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την ονομασία «EDDIE’S ODYSSEY». Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, η οποία συντονίστηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ), πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ πραγματικά πυρά από επιθετικά ελικόπτερα (ΕΕ/Π) των δύο χωρών και συνεργασία σε αντικείμενα Επίγειας Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) από τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με αεροκίνηση σε βραχονησίδα. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, ΕΕ/Π AH-64 A/D και ελικόπτερα (Ε/Π) CH-47D της Αεροπορίας Στρατού. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ΕΕ/Π AH-64E, E/Π UH-60 και Ε/Π HH-60 της 101 Combat Aviation Brigade (CAB) της USAREUR-AF.

Επιπρόσθετα και στο πλαίσιο της εν λόγω συνεκπαίδευσης, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ» στη Νέα Σάντα Κιλκίς, η οποία περιελάμβανε αντικείμενα αεροκίνητων επιχειρήσεων προς εξάλειψη Αεροπρογεφυρώματος και παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο πεδίο της μάχης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν δυνάμεις από την 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και ελικόπτερα UH-1H, ΑΗ-64 της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 της 101 CAB.

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 υπεγράφη η σύμβαση μισθώσεως παραχωρήσεως για τη στέγαση εκπαιδευομένων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε χώρο ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ). Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Διευθυντή του ΤΕΘΑ Αντιστρατήγου ε.α. Α. Κονδύλη και του Ακολούθου Αμύνης των ΗΑΕ στην Ελλάδα Ταξιάρχου Γ. Σουράφα (JassimAbdullaAdbulLatifJassimShurafa), παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου και του Πρέσβη των ΗΑΕ στην Αθήνα Σ. Αλμαζρούι (SulaimanHamidAlmazroui). Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση έναντι αντιτίμου, εκτάσεως 88.349 τ.μ. εκ του Στρατοπέδου «Μελλίδη» στον Αυλώνα Αττικής για μια δεκαετία, ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις για τη στέγαση και εξυπηρέτηση εκπαιδευομένου προσωπικού των ΗΑΕ στην ΕΑΒ Α.Ε. Οι εγκαταστάσεις που θα ανεγερθούν θα είναι σύμφωνες με την κείμενη εθνική Νομοθεσία και μετά την πάροδο του εδαφονομίου των 10 ετών (ή της παράτασης που αμοιβαίως συμφωνηθεί) θα αποτελέσουν ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ. Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμβάσεως με ξένο κράτος πραγματοποιείται από το ΤΕΘΑ για πρώτη φορά κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Στρατός Ξηράς

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, επισκέφθηκε το 2ο Συγκρότημα Αεροπορίας Στρατού (2ο ΣΥΑΣ) και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο που επετέλεσε το 2020, βραβεύοντας παράλληλα το 2ο και το 4ο ΤΕΑΣ για την πλούσια κοινωνική τους προσφορά στον τομέα των αεροδιακομιδών και της αεροπυρόσβεσης. Επίσης περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις τους και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εκτελούμενων έργων, μεταξύ των οποίων η κατασκευή νέων μεταλλικών υποστέγων για τα μέσα της ΑΣ. Αξίζει να τονιστεί η σημασία των έργων αυτών, που με χαμηλό κόστος μειώνουν την έκθεση πολύτιμων μέσων στα καιρικά φαινόμενα και έτσι αυξάνουν τη διαθεσιμότητά τους. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αρχίζουν να γίνονται τα αυτονόητα…

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το ΓΕΣ για το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμφανίζει έφεδρο δεκανέα να δίνει παραγγέλματα σε παράταξη ελληνικής στρατιωτικής μονάδας και να επιβάλει να αναφωνήσουν οι στρατιώτες το όνομα διάσημου προσώπου της Αλβανίας, ενώ καταγράφει τα τεκταινόμενα σε κινητό τηλέφωνο, με περιγραφή στην αλβανική γλώσσα. Η συγκεκριμένη επιλαρχία ανήκει στην ΕΛΔΥΚ και οι δύο στρατιώτες που εμφανίζονται στο βίντεο έχουν ήδη εντοπιστεί. Πέρα από την αυτονόητη τιμωρία τους, καλό θα ήταν το ΓΕΣ να προβληματιστεί για την ανταπόκριση της παράταξης στις παράνομες διαταγές, η οποία οδηγεί σε δυσάρεστες διαπιστώσεις για την πληθυσμιακή σύνθεση των μονάδων του ΕΣ, ή τουλάχιστον για το επίπεδο ανοχής/εξουσίας που απολαμβάνουν κάποιες “ειδικές/σκληρές” πληθυσμιακές ομάδες κληρωτών εντός του στρατεύματος…

Στις 11 Ιανουαρίου 2021 προκηρύχθηκε διαγωνισμός από την ΑΣΔΥΣ/ΔΠΜ για το υποπρόγραμμα «τροποποίηση 190 παθητικών περισκόπιων νυχτερινής οδήγησης VVS-2 για την τοποθέτηση τους επί αρμάτων Leopard-1A5 και Leopard-2A4 του Ελληνικού Στρατού».

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κ. Σαρικά στο newpost.gr, η πυραυλάκατος Ρ-78 ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ εξοπλίζεται την τρέχουσα περίοδο με τους πυραύλους ΜΜ-40 Exocet και αναμένεται να αναλάβει επιχειρησιακές αποστολές από το Αρχηγείο Στόλου, ενώ και η πυραυλάκατος «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» βρίσκεται σε φάση δοκιμών και αναμένεται τους επόμενους μήνες να εξοπλιστεί επίσης με τους Exocet και να παραδοθεί στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών.

Στο πλαίσιο της Επιχείρησης IRINI, προσωπικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών που επιβαίνει στη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ (F459) του Πολεμικού Ναυτικού εκτέλεσε συναινετική νηοψία στo φορτηγό πλοίο ADLER (IMO: 9179854).

Πολεμική Αεροπορία

Στις 14 Ιανουαρίου ψηφίστηκε από τη Βουλή ο  ν. 4766/2021, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και των εταιριών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE, SAFRAN AIRCRAFT ENGINES και ΜBDA για την α) προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, β) εν συνεχεία υποστήριξη και γ) προμήθεια, συντήρηση, τροποποίηση όπλων. Η δαπάνη ανέρχεται συνολικά στο ποσό των €2.490 εκατ., και αναλύεται, κατ’ έτος, ως εξής: €1.509 εκατ. για το έτος 2021, €472 εκατ. για το έτος 2022, €408 εκατ. για το έτος 2023, €67 εκατ. για το έτος 2024 και €34 εκατ. για το έτος 2025. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Florence Parly στην Αθήνα στα τέλη Ιανουαρίου.  Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλο το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του ΥΕΘΑ που ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις, για την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η σύμβαση, αλλά και την πληρότητα των προβλέψεών της. Το επόμενο στοίχημα είναι η ταχεία εκπαίδευση του προσωπικού.

Σήμερα 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη (δοκιμαστική) πτήση του “005”, του αναβαθμισμένου αεροσκάφους F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα από ποσοτική και ποιοτική άποψη κινήθηκε η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και αυτή την εβδομάδα, με 26 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (έναντι 33 την προηγούμενη εβδομάδα), 1 εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους.

Κύπρος

Από την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ναυτικού της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Κύπρου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας, στην Κρήτη. Οι συμμετέχουσες δυνάμεις εκτέλεσαν ασκήσεις σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ του προσωπικού των τριών χωρών. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, στην συνεκπαίδευση συμμετείχε ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

Στις 12 Ιανουαρίου 2021 οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπέγραψαν μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την διεξαγωγή διμερών κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 25 Ιανουαρίου αρχίζει στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που είχαν διακοπεί το 2016. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας παραμένει ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ενώ της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Ενώ από ελληνικής πλευράς δηλώνεται ότι το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι στις διερευνητικές επαφές θα τεθεί το σύνολο των ζητημάτων, τα οποία βάσει σχετικού δημοσιεύματος του πρακτορείου «Ανατολή» περιλαμβάνουν και την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, την αμφισβήτηση κυριαρχίας ορισμένων νησιών (γκρίζες ζώνες), την έκταση του εναέριου χώρου και τις περιοχές έρευνας και διάσωσης. Επισημαίνεται επίσης ότι στις 13 Ιανουαρίου ο Ρ.Τ. Ερντογάν και ο Μ. Τσαβούσογλου μίλησαν στους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, διαφημίζοντας την έναρξη των διερευνητικών επαφών και κατηγορώντας την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες. Είναι σαφές ότι η έναρξη των διερευνητικών επαφών εντάσσεται σε ένα ιδιότυπο blame game, όπου η Τουρκία προσπαθεί να αποσείσει την εικόνα της επιτιθέμενης ώστε να αποφύγει κυρώσεις από πλευράς ΕΕ και να εμφανίσει την Ελλάδα ως αδιάλλακτη.

Η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία την απόσυρση των αρμάτων μάχης Leopard-2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραπέμπει στην ΕΕ ως αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις, όπως προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Michael Roth σε κοινοβουλευτική ερώτηση.

Κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού και των στόχων για το νέο έτος στις 11 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της SSB αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επικείμενη έναρξη παραδόσεων:
• του πρωτότυπου πετρελαιοκινητήρα BATU που αναπτύσσεται με ιταλική τεχνογνωσία για το άρμα μάχης Altay
• αναβαθμισμένων επιθετικών Ε/Π T-129 (Φάση 2), φορητών αντιαρματικών Κ/Β μικρού βεληνεκούς KARAOK, συστήματος παρεμβολέα MILKAR-4A2, πολυβόλων 7,62mm, προωθητικών γεμισμάτων ΠΒ και 12 τροχοφόρων οχημάτων PARS (6×6) για την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (OKK)
• του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων ANADOLU (L400), της φρεγάτας ISTANBUL (F515), του πλοίου δοκιμών-συλλογής πληροφοριών-εκπαίδευσης UFUK (A591), των Κ/Β επιφανείας-επιφανείας ATMACA και τορπιλών AKYA και ζεύγους ΑΦΝΕ ATR-72.
• του πρώτου οπλισμένου ΜΕΑ AKINCI, Α/Α συστημάτων HISAR-A+, ζεύγους εκσυγχρονισμένων μεταγωγικών Α/Φ C-130, συστήματος Radar EIRS, 2 αναβαθμισμένων A/Φ F-16 Block 30,
καθώς και στην έναρξη σχεδίασης υποσυστημάτων του προγράμματος Εθνικού Μαχητικού Α/Φ MMU.

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα, η Aselsan φέρεται να έχει κατασκευάσει όπλο ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP) με την ονομασία Dragon, το οποίο μπορεί να φέρεται και από έναν χειριστή και να εκτοξεύεται από τον ώμο, με στόχο την εξουδετέρωση UAVs. Ωστόσο, δεδομένου ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο EMP θα δημιουργούσε προβλήματα και στους αμυνόμενους, πιο επικίνδυνο φαίνεται το ενδεχόμενο ρίψης του συγκεκριμένου όπλου σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αεροσκάφη ή με πυραυλικά συστήματα, για το οποίο δεν έχουν διαρρεύσει ακόμα πληροφορίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν έχει ζητήσει τηλεφωνικό ραντεβού από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από αμερικανικής πλευράς. Ωστόσο, και παρ’ ότι  η αποχώρηση Τραμπ και η ανάληψη της εξουσίας από τον Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου επιδεινώνει την ήδη κακή θέση της Τουρκίας μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 και την επιβολή κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας CAATSA, δεν διαφαίνονται δείγματα υποχώρησης της Τουρκίας στο θέμα της προμήθειας των S-400. Αντιθέτως ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ δήλωσε στις 13 Ιανουαρίου ότι θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Τουρκία να υπαναχωρήσει στο ζήτημα των Α/Α συστημάτων S-400 και επανέλαβε ότι διεξάγονται συνομιλίες με την Ρωσία για την προμήθεια (με συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνογνωσίας) δεύτερης Μοίρας S-400.