Ανασκόπηση εβδομάδας #20

31

Tην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου εκτελέστηκαν εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Στις 2 Νοεμβρίου σε μονοθέσιο αεροσκάφος F-16C Block-52+ της 343Μ της 115ΠΜ εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην αριστερή πτέρυγα, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης. Το αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε άμεσα από τον χειριστή του ο οποίος και εξήλθε από αυτό ελαφρά τραυματίας, ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου κατέσβησε άμεσα την πυρκαγιά. Επιτροπή του ΓΕΑ διερευνά τα αίτια του συμβάντος καθώς και το αν το αεροσκάφος είναι οικονομικά και τεχνικά επισκευάσιμο.

Στις 4 Νεομβρίου πραγματοποιήθηκε στο Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου η δοκιμαστική αεροπορική επίδειξη στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της ΠΑ.

Προσωπικό

Στις 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΣ τελετή βράβευσης του προσωπικού του 307 Τεχνικού Συγκροτήματος Υποστήριξης Αεροπορικού Υλικού. Η Ιεραρχία του ΓΕΣ, συνεχάρη το προσωπικό του Συγκροτήματος, διότι εργαζόμενο με μεθοδικότητα, απαράμιλλο ζήλο, ευσυνειδησία, μη φειδόμενο κόπου και χρόνου, πέραν του ωραρίου και πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τον επιχειρησιακό φορέα, διασφαλίζει και διατηρεί σε υψηλό επίπεδο τους δείκτες παραγωγής και διαθεσιμότητας των αεροπορικών μέσων του Στρατού Ξηράς. Το προσωπικό του 307 ΤΣΥΑΥ επιδεικνύει καθημερινά, το υψηλό αίσθημα ευθύνης, το ενδιαφέρον για την Υπηρεσία, το υψηλό επίπεδο των γνώσεων και την άριστη επαγγελματική του κατάρτιση.

Στις 3 Νοεμβρίου ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης, επισκέφθηκε  διαδοχικά το ΚΕΑΤ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και την 120ΠΕΑ, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ΚΕΑΤ, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχολείου Όπλων Τακτικής και συνομίλησε με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου που συμμετέχουν στην τρέχουσα εκπαιδευτική σειρά του Σχολείου. Στην 120ΠΕΑ, ο Αρχηγός ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις δραστηριότητες της Μονάδας, ενώ επισκέφθηκε τις Μοίρες αεροσκαφών, συνομίλησε με τους εκπαιδευόμενους Ίκαρους και Ανθυποσμηναγούς και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

20161103_episk_agea_keat_120pea_01Στρατιωτική διπλωματία

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδονησία μετά από πρόσκληση του Ινδονήσιου ομολόγου του, Υπουργό Άμυνας της Ινδονησίας Ryamizard Ryacudu με τον οποίο και συναντήθηκε στις 2 Νοεμβρίου. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και αποφάσισαν την υπογραφή μνημονίου αμυντικοτεχνικής συνεργασίας. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ινδονησιακών εταιρειών στον αμυντικό τομέα και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής Μ. Μπαλλής. Ο ΥΕΘΑ παρέστη και στα εγκαίνια της έκθεσης «Indo Defence 2016» και επισκέφθηκε τα περίπτερα των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν σε αυτήν. Επίσης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ινδονησίας Muhammad Jusuf Kalla, τον Πρόεδρο της Βουλής Ade Komarudin, την Πρόεδρο της Επιτροπής Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων Nurhayati Ali Assegaf και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής της Ινδονησίας. Στις συναντήσεις υπογραμμίστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η επιθυμία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον αμυντικό τομέα, όπου υπάρχει ήδη συνεργασία ελληνικών και ινδονησιακών αμυντικών εταιρειών. Στις συναντήσεις ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Βουλής της Ινδονησίας εκ μέρους του Προέδρου της ελληνικής Βουλής να επισκεφθεί την Ελλάδα σε ημερομηνία που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού, η οποία έγινε αποδεκτή. 

Αμυντική βιομηχανία – Προμήθειες

Η ΓΔΑΕΕ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα “1st  Ηellenic – Israeli Industry Day”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας και η Πρέσβειρα του Ισραήλ Irit Ben Abba. Eπίσης συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής της SIBAT Brig. Gen. Mishel ben Baruch, εκπρόσωποι του ΥΠΕΘΑ, των θεσμικών φορέων ΕΕΛΕΕΑ-ΣΕΚΠΥ και εκπρόσωποι Ισραηλινών και ελληνικών εταιριών παραγωγής αμυντικού υλικού. Την επομένη (1η Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ, η 6η Σύσκεψη Ομάδας Εργασίας Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας και Εξαγωγών Ελλάδας-Ισραήλ μεταξύ ΓΔΑΕΕ και SIBAT. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ  από Ελληνικής πλευράς και τον Διευθυντή SIBAT από Ισραηλινής, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ υπογράφηκε και διακρατική Συμφωνία προμήθειας Αμυντικού Υλικού και Υπηρεσιών.

Στις 2 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της προαναφερθείσας έκθεσης «Indo Defence 2016» στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, συνυπογράφτηκε συμφωνία πρόθεσης (Letter of Intent) για την αμυντικοτεχνική συνεργασία Ελλάδας-Ινδονησίας μεταξύ του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχου ε.α. Κ. Κυριακίδη και του Διευθυντή Αμυντικής Στρατηγικής της Ινδονησίας Υποστράτηγου Dirjen Strahan Yoedhi Swastanto, παρουσία του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου και του Υπουργού Άμυνας της Ινδονησίας Ryamizard Ryacudu.

Διαγωνισμό για τη προμήθεια συστήματος επιχρισμάτων / επιστρώσεων ελικοδρομίων δύο πολεμικών του  πλοίων, προϋπολογιζόμενου ποσού 60.000 ευρώ, προκήρυξε το Π.Ν. Προφανώς το πρόγραμμα αφορά τις Φ/Γ S το ελικοδρόμιο και το υπόστεγο των οποίων τροποποιούνται για να μπορούν να υποδεχθούν ελικόπτερα Aegean Hawk. Το τρέχον διάστημα οι σχετικές εργασίες υλοποιούνται σε δύο πλοία του τύπου.

Στις 26 Οκτωβρίου υπογράφθηκε στη ΓΔΑΕΕ η σύμβαση 004Α/2016 που αφορά την προμήθεια τριών μητρών βουλκανισμού, για τις ανάγκες των Στρατιωτικών Εργοστασίων του Ε.Σ. Η σύμβαση ανατέθηκε στην εταιρεία  ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ΑΒΕΕ.

Κύπρος

Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου η κοινή στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2016». Η άσκηση διεξήχθη σε μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάνω από το θαλάσσιο αλλά και το χερσαίο χώρο, και σε αυτήν συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ελικόπτερα, δυνάμεις αεράμυνας και επίγειες δυνάμεις Εθνικής Φρουράς. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εξετάστηκαν σενάρια εναέριων εμπλοκών υπό την καθοδήγηση των ελεγκτών αεράμυνας της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς και αντικείμενα προσβολής επίγειων στόχων οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις αεράμυνάς μας. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά από τις επιτυχείς συνεργασίες αεροσκαφών και ελικοπτέρων που επιχειρούσαν για εξουδετέρωση μονάδων αεράμυνας και επίγειων στόχων, όσο και για τις μονάδες αεράμυνας με την αποκάλυψη, εγκλωβισμό και εξουδετέρωση των εναερίων μέσων. Τα διδάγματα που συνεχίζουν να εξάγονται, θα μελετηθούν ξεχωριστά, κατ’ αρχήν στο επίπεδο του ΓΕΕΦ και κατόπιν σε συνεργασία με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

photo-2-jpg-11Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Εθνική Φρουρά: Από τα Πέτρινα Χρόνια στο Σήμερα» ότι η Κύπρος υπέστη αφόρητες πιέσεις στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 για τη μη εγκατάσταση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, με απροσχημάτιστες και επαναληπτικές παρεμβάσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες επικεντρώνονταν κυρίως στην απαίτηση μονοπωλιακού ελέγχου του εναέριου χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των βρετανικών συστημάτων ραντάρ. Ο Γ. Ομήρου που διετέλεσε Υπουργός Άμυνας την επίμαχη περίοδο 199801999 δήλωσε, ότι σύμφωνα με εκθέσεις της κυπριακής ΚΥΠ αναπτύχθηκε ένα άνευ προηγουμένου όργιο κατασκοπείας με πρωταγωνιστές τους Βρετανούς και συνεργούς υπηκόους άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. για εντοπισμό των χώρων εγκατάστασης των πυραύλων και γενικά για συλλογή κάθε πληροφορίας που σχετιζόταν με το ρωσικής προέλευσης πυραυλικό σύστημα.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 4 Νοεμβρίου, άρμα μάχης M60T του Τουρκικού Στρατού που συμμετέχει στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» δέχθηκε πλήγμα από αντιαρματικό TOW στην περιοχή Akhtarin, βόρεια του Χαλεπίου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στην ίδια περιοχή και την ίδια ημέρα τραυματίστηκαν 3 Τούρκοι στρατιωτικοί από πυρά όλμων, εκ των οποίων ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Γκαζίαντεπ, όπου και κατέληξε. Πρόκειται για τον Λοχαγό Alper Kocaman της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), ο οποίος τον περασμένο Μάιο συμμετείχε στην Τελική Φάση της διακλαδικής Άσκησης EFES-2016. Σημειώνεται ότι τα άρματα μάχης Leopard-2A4 και Μ-60Τ Sabra που αναπτύχθηκαν στην περιοχή ευθύνης της 2ης Στρατιάς φέρουν πλέον παραλλαγή ερήμου.

14639713_1169131506528363_1131578481710940283_nO υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Fikri Işık αποσαφήνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ότι η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) εξουσιοδότησε το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) για την παραγγελία 24 πρόσθετων αεροσκαφών F-35A, η παράδοση των οποίων θα λάβει χώρα τη διετία 2021-2022.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προκήρυξε θέσεις για 200 αξιωματικούς και 500 υπαξιωματικούς για την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι ΑΕΙ. Eίναι η πρώτη φορά επισήμως που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσλαμβάνουν προσωπικό από την αγορά. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται παράλληλα με την προκήρυξη 10.000 θέσεων για τις ειδικές δυνάμεις της Τουρκικής Αστυνομίας (PÖH).

 • Cynaegeirus

  «Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προκήρυξε θέσεις για 200 αξιωματικούς και 500 υπαξιωματικούς για την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), οι οποίοι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι ΑΕΙ. Eίναι η πρώτη φορά επισήμως που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσλαμβάνουν προσωπικό από την αγορά.»

  όοοοοοοοοολλλλλλλλεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!

  φάγαμε γκολ πάλι απο τα αποδυτήρια

  • Larisaios

   Να υποθέσω ότι μιλάς ειρωνικά;

   • Cynaegeirus

    καθόλου

    είμαι υπέρ της πρόσληψης πτυχιούχων ΑΕΙ για θέσεις στον στρατό. είναι τρομακτική η διαφορά ποιότητας υπέρ τους σε σύγκριση με έναν απόφοιτο στρατιωτικής σχολής που έχει κάνει πτυχίο ή κάποια μαθήματα σε ένα αντικείμενο.

    το γκολ είναι πραγματικό και πονάει ειδικά εμένα που εδώ και 5 χρόνια προωθώ την εισαγωγή αποφοίτων στο στρατό με ΑΣΕΠ

    • Larisaios

     Ας δούμε πρώτα αν θα καλυφθούν οι θέσεις που προκηρύχθηκαν και από ποιους, τι εκπαίδευση θα λάβουν, ποια θα είναι η θέση τους στην ιεραρχία, αν θα μείνουν πάνω από 6 μήνες…μετά τα συζητάμε.

    • Λες δηλαδή ότι ένας που τελειώνει το Πάντειο ή το Χαροκόπειο ή όποιο άλλο πανεπιστήμιο, είναι καλύτερος από έναν που αποφοιτά από τη ΣΣΕ για παράδειγμα; Πλάκα κάνεις μου φαίνεται. Οι στρατιωτικές σχολές είναι οι ελάχιστες ανώτατες σχολές με διεθνές κύρος που βγάζουν αξιόλογους αποφοίτους, με ήθος και σπουδασμένους κάτω από μεγάλη πίεση, πληθώρα μαθημάτων (και όχι ένα αντικείμενο όπως λανθασμένα αναφέρεις) και αξιοκρατία. Μόνο μειονέκτημα η μικρή πτυχιακή τους που αν βέβαια τη συγκρίνει κανείς με τα copy paste μερικών ελληνικών πανεπιστημίων, μάλλον καλύτερες θα βγουν οι πρώτες.

     Εξαρτάται λοιπών των κριτηρίων που θέτει κανείς για να κάνει την αξιολόγηση. Μην ξεχνάς ότι για να εισαχθέι κάποιος σε στρατιωτική σχολή θέλει υψηλή βαθμολογία. Μόνο τυχαίοι δεν είναι λοιπόν αυτοί που τελειώνουν μια τέτοια σχολή. Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα ποιότητας που άγγιξες. Το ΑΣΕΠ το αφήνω έξω.

     • Cynaegeirus

      Καλησπέρα

      Φυσικά και είναι καλύτεροι επι των σπουδών τους.

      Εκτός αν εννοείς οτι ένας απόφοιτος ΣΣΕ, με ένα χρονο ΣΔΒ, σπουδές σε ΑΕΙ, ξανά σε ΣΔΒ (κάπως λένε την 2η σχολή των ΔΒ για να έχουν 2ο Σχη/Τξχο δκτη και προσωπικό στο ίδιο κτήριο) και μετά υπηρεσία σε λδβ έχει την ίδια αντίληψη με ένα ηλεκτρολόγο μηχανικό

      να πούμε για το το ΣΕΠ; τα ΣΣ γενικά; τους γιατρούς;

      οι στρατιωτικές σχολές βγάζουν Στρατιωτικούς όχι Μηχανικούς, Φυσικούς, Μαθηματικούς κτλ

      Αν φτάνουν σε κάποιο επίπεδο των άνω είναι γιατί πάνε ΑΕΙ – δωρεάν και με μισθό – ενώ θα έπρεπε να εργάζονται αφού γι αυτό τους πληρώνουμε.

      15 ήθελε η ΣΣΕ πανελλήνιες όταν έδινα, 18 το τμήμα Μηχ Η/Υ στα χανιά. πού πήγαν οι περισσότεροι έξυπνοι μάντεψε.

      τέλος τα ελληνικά αει – με σχολές άλλες σε καλύτερο και άλλες σε χειρότερο επίπεδο με τις σχολές του στρατού – ουδέποτε τα διαφήμισα και ουδέποτε θα το κάνω. υπάρχουν αει και στο εξωτερικό.

      η είσοδος με ΑΣΕΠ παρέχει νομιμότητα και είναι μοναδικός τρόπος για εισαγωγή στο δημόσιο εκτός αν θέλεις να δεις αει κοσόβου αρχιμηχανικό στα στα F-16

     • Τώρα γίνεσαι πιο ξεκάθαρος αν και όπως πάντα είσαι απόλυτος. Σίγουρα κάποιος που εντρυφεί σε ένα γνωστικό πεδίο για 4-5 χρόνια είναι καλύτερος κάποιου που έχει λίγα μαθήματα πάνω στο πεδίο αυτό. Γνωρίζεις όμως και την κατάσταση στην Ελλάδα όπου τα τυπικά προσόντα δεν συνάδουν με τα ουσιαστικά (συνδικαλισμός, αδιαφανείς διαδικασίες, αιώνιοι φοιτητές, καθηγητές-businessmen κ.λπ.). Συμφωνώ όμως για το ΑΣΕΠ ή όποιον άλλο αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης υποψηφίων για πλήρωση θέσεων που απαιτούν υψηλή γνώση σε σε συγκεκριμένο αντικείμενο.

      Από την άλλη, οι ΕΔ καλύπτουν τις ανάγκες τους ικανοποιητικά με μετεκπαίδευση (μεταπτυχιακά), δυστυχώς όμως λόγω οικονομικών δυσχερειών, λίγοι είναι αυτοί που θα βγουν έξω ή που η υπηρεσία θα καλύψει τα δίδακτρά τους, ακόμη λιγότεροι που επιθυμούν δύσκολες σπουδές, προτιμώντας απλώς μεταπτυχιακά που να συμπληρώνουν τα κριτήρια προαγωγής και εξέλιξης. Πολλοί επίσης μετά τις σπουδές τους εγκαταλείπουν τις ΕΔ αναζητώντας εγγυημένα καλύτερο μισθό στην αγορά.

      Ναι λοιπόν στο άνοιγμα των ΕΔ σε αποφοίτους συγκεκριμένων ειδικοτήτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αντίστοιχη οικονομική μελέτη. Και υπό το πρίσμα αναγκών των ΕΔ, όχι για το θεαθήναι.

      Όσο για την παράθεση του «15 ήθελε η ΣΣΕ πανελλήνιες όταν έδινα, 18 το τμήμα Μηχ Η/Υ στα χανιά. πού πήγαν οι περισσότεροι έξυπνοι μάντεψε», σου απαντώ ότι με μια χρονιά δεν καθορίζεται η ποιότητα εκπαίδευσης. Επίσης μη συγχέεις την εξυπνάδα ή την ευφυία με τη βαθμολογία σε ένα αριθμό μαθημάτων. τα δύο αυτά δεν συμβαδίζουν πάντα. Η εξέλιξη έχει σημασία. Αν λοιπόν για παράδειγμα, είσαι εσύ ο έξυπνος με το 18, σημασία έχει τι κάνεις τώρα βάσει της απόφασης που «έξυπνα» πήρες. Εγώ μίλησα προσεκτικά για το ποιος τελειώνει, όχι ποιος μπαίνει στη ΣΣΕ.

      Καλό βράδυ!

     • Cynaegeirus

      Απόλυτος; χαχαχα είναι το 2ο επίθετο της ημέρας, θα πρέπει να πάρεις σειρά! χαχαχαχα

      Πρόσεξε: όταν λέμε για είσοδο αποφοίτων ΑΕΙ δεν σημαίνει οτι μιλάμε για 25χρονους. Εγώ στο μυαλό μου έχω 30 και 40ρηδες με είσοδο στο στρατό με βαθμό Ανθυπασπιστή (Warrant Officer) – δεν ξέρω αν είχες διαβάσει παλιότερα την ανάγκη που εξέφρασα για μια δεύτερη κατηγορία τεχνικών αξιωματικών
      Βάζεις τέτοιους ανθρώπους με συμβόλαιο (3-4-8 έτη) στο στρατό σε θέσεις που δεν μπορείς να καλύψεις με το να στέλνεις αξκους σε ΑΕΙ ανα 8-10 χρόνια και σε θέσεις που τις «έχουν»
      Μιλάμε για τεράστια προσφορά στο στράτευμα η εισαγωγή ανθρώπων απο την αγορά και σε μισθούς που πιάνουν το ποσό 2 ΕΠΟΠ ειδικότητας ελαφρών όπλων / οδηγών αυτήν την εποχή.

      Δυστυχώς φίλε μου η συντριπτική πλειοψηφία που μπαίνει σε ελληνικό ΑΕΙ και Σχολή τελειώνει. Το τι έμαθε και πως το έμαθε είναι θέμα σχολής, καθηγητή, σίγουρα όχι προγράμματος με 10ετή-20ετή ορίζοντα.

      Στην σχολή μου – κοντά στα μέρη σου – μπήκαμε ~30 έλληνες, 12 έφυγαν την πρώτη χρονιά για ελλάδα, 8 πήραμε πτυχίο κανονικά και άλλοι 4-5 την επόμενη χρονιά. οι άλλοι δεν αποφοίτησαν ποτέ και άλλαξαν πανεπιστήμιο/χώρα στο 2-3 έτος.
      Θα ήθελα πολύ να άκουγα οτι η ΣΣΕ πήρε 300 άτομα και την τέλειωσαν 80. Θα ήθελα να ήταν αυτονόητο οτι και οι 80 είναι πολλοί. Τέτοια ΣΣΕ θα ήθελα. κάτι σαν τα σχολεία της ΔΥΚ

      Τα γραπτά και η ταχύτητα γραφής υπο συνθήκες πίεσης (γραφείο, μμμ) δεν αποδίδουν πάντα με το καλύτερο τρόπο αυτό που θέλω να πω. να με συγχωρείτε γι αυτό φίλοι μου.

      ΥΓ ωραία η δουλειά με τις εικόνες που έχεις ξεκινήσει. αυτή με τα ευρωπαικά μεγάλα πλοία με στεναχώρησε ιδιαίτερα.

     • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

      Αδελφέ,τα μπλέκεις αδικαιολόγητα. Καταρχήν,ο Ερντογάν δεν προσλαμβάνει πτυχιούχους για τα Σώματα, τη ΔΜ αλλά για την για την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK). Ότι πιο εξειδικευμένο και επίλεκτο στο στρατιωτικό αντικείμενο και στην στρατικοποιημένη ζωή. Βγαίνει στα πανεπιστήμια, που παράγουν γραφειοκράτες και τεχνοκράτες, για να ψωνίσει καταδρομείς και ΕΕ. Είναι σαν να πηγαίνεις στη λαική για να ψωνίσεις καπνιστό σολωμό και μαύρη τρούφα. Μετά συγχωρήσεως, θα βρεις σκατά.

      Το σχέδιό σου για πρόσληψη πτυχιούχων για θέσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών ειδικοτήτων, έστω σε παράλληλη ιεραρχία βαθμοφόρων για τους πρώτους (ανθυπασπιστές) είναι εξαίρετο, αλλά όπως ο ίδιος λες αφορά ΔΜ, όχι μάχιμους και ιδίως όχι καταδρόμια και αντίγραφα των SAS.

      Οι αμερικάνοι,που όπως πολύ ωραία μας έχεις γράψει, αναζητούν αξιωματικούς για μάχιμα Όπλα και ΠΖΝ στους φοιτητές και στους πτυχιούχους, έχουν ένα ιδιαίτερο σύστημα που δεν έχει καμιά σχέση με τον κουβά/δίσκο για έρανο σε έμψυχο δυναμικό, που βγάζει ο Ερντογάν. Οι ενδιαφερόμενοι δέχονται στρατιωτικές προπαιδεύσεις κι εκπαιδεύσεις τα καλοκαίρια και καταλήγουν να εκπαιδεύονται στα κέντρα εκπαίδευσης από τους εμπειρότερους βετεράνους λοχίες του πλανήτη, σε ένα εξαιρετικό σύστημα μάχιμης εκπαίδευσης, προορισμένο να βγάλει τους καλύτερους ίσως διμοιρίτες του κόσμου. Πιστεύεις ότι αυτό θα καταφέρει να κάνει τώρα ο Ερντό;

      Κακώς υποτιμάς την ΣΣΕ. Έχει βγάλει διαχρονικά ήρωες κι εξαίρετους αξιωματικούς. Θεωρείται μια από τις 10 καλύτερες στρατιωτικές ακαδημίες του κόσμου. Από στενό συγγενή μου προσφάτως αποφοιτήσαντα, ανθυπολοχαγό ΤΘ, σε διαβεβαιώνω ότι η εκπαίδευση είναι σκληρότατη και το ηθικό πολύ υψηλό. Τα παιδιά στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ιδεαλισμό και τιμούν την στολή τους από Ευέλπιδες. Ζουν μια πολύ στρατικοποιημένη ζωή, καθόλου άνετη ή ρόδινη. Ενίοτε υφίστανται ακόμη και ψυχολογικές δοκιμασίες. Ιδίως όσοι ξεχωρίζουν, ίσως εσκεμμένα, ίσως με κακό σκοπό από κάποιους ψηλά που θέλουν να δουν άλλους να πρωτεύουν. Όλοι κάποια στιγμή σκέφτονται να φύγουν. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία μένουν από πείσμα και αγάπη για το στρατιωτικό αντικείμενο. Ο λόγος είναι ότι στην ΣΣΕ μπαίνουν συνειδητά και όχι ευκαιριακά, γιατί δεν τους έβγαιναν αλλού τα μόρια ή για εξασφάλιση,σε αντίθεση με ότι ευρέως πιστεύουμε.

      4 χρόνια στρατικοποίηση αδελφέ. Πρέπει να έχεις ατσάλινα νεύρα για να μην τα τινάξεις στον αέρα, τους στείλεις στον αγύριστο και φύγεις ρίχνοντας μαύρη πέτρα. Μπορεί να μην έχουν διαβολοβδομάδα αλλά έχουν 4 χρόνια στρατικοποιημένη ζωή, σχεδόν όσο διήρκεσε κάθε ΠΠ, μέσα σε στρατόπεδο, σαν τους Σπαρτιάτες πριν κλείσουν τα 30.

     • Cynaegeirus

      Καλημέρα

      «Μετά συγχωρήσεως, θα βρεις σκατά.»

      Κάνεις λάθος. Απο την αγορά ψωνίζουν και οι ΗΠΑ. Οι πτυχιούχοι έχουν ειδικά ταλέντα τα οποία είναι υπερπολύτιμα στις A/B Team των SF

      Στην Ελλάδα θα ήθελα πρώτα να ξεκινήσουμε απο ΔΜ ώστε η ΣΣΕ να πάρει καθαρό πολεμικό ρόλο για τα 2 βασικά Όπλα και βλέπουμε για μετά.
      Οι ΕΕ έτσι και αλλιώς ψωνίζουν μόνες τους. οι ΕΕ δεν είναι στρατός – είναι έξω απο αυτόν.

      Ο Ερντο δεν ξέρω αν θα το πετύχει το κόλπο. μακάρι να αποτύχει

      Άστην ΣΣΕ στο πλάι. την μισή εβδομάδα ακούω ιστορίες απο εκεί. καλή αλλά μπορεί και καλύτερα. το τι βγάζει εξαρτάται απο το τι βάζει. και αυτή την στιγμή άπαντες κοιτάνε να μην μπουν οαεδ με το καλημέρα ταυτόχρονα κάνοντας δωρεάν σπουδές.

     • Larisaios

      «Kυναιγειρε», νομίζω ότι τζάμπα ανησύχησες, ρίξε μια ματια σε αυτό το αρthrίδιο
      http://www.geopolitics.com.gr/2016/11/blog-post_11.html

      και πρόσεxε ειδικά αυτό:
      «Η Άγκυρα έκλεισε τις στρατιωτικές σχολές της Τουρκίας και πέρασε μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους πτυχιούχους των σχολείων ιμάμ-χατίπ, τα οποία εκπαιδεύουν ιεροκήρυκες δημόσιους υπαλλήλους, να εισάγονται στις ένοπλες δυνάμεις.»
      Αν οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ που θα προσληφθούν είναι απόφοιτοι Ιερατικών Σχολών, δε νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας…

  • παλιο-υποβρύχιος

   Αγαπητέ Κυνέγειρε, θα διαφωνήσω μαζί σου, ως προς την διαφορά ποιότητας μεταξύ απόφοιτου ΑΕΙ και αποφοίτου στρατιωτικής σχολής. Δεν αποφαίνομαι ότι οι απόφοιτοι ΑΕΙ είναι χαμηλότερου επιπέδου, τα παιδιά αυτά έχουν υψηλότατο επίπεδο, (γι’ αυτό άλλωστε γίνονται δεκτά για εργασία σε πολλές ανεπτυγμένες, ευρωπαϊκές κυρίως χώρες), αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια και οι απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών δεν υπολείπονται σε προσόντα. Δεν είναι υπερβολή – και το λέω μετά λόγου γνώσεως – ότι σχεδόν οι μισοί νέοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί παρακολουθούν παράλληλα με τις απαιτητικές εργασιακές συνθήκες (πολλές βάρδιες, ασκήσεις, κ.λ.π.) προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα σε ΑΕΙ. Και κάτι τελευταίο, ο καλός φοιτητής μπορεί να είναι απλά καλός στο επιστημονικό του αντικείμενο. Ο καλός σπουδαστής στρατιωτικής σχολής, είναι καλός (στο όχι υπερβολικά εξειδικευμένο) επιστημονικό πεδίο αλλά είναι αναγκαστικά καλός και σε θέματα διαχείρισης κόσμου (διοίκησης) και καλός αθλητής και καλός στο να λειτουργεί υπό πίεση (και όχι μόνο υπό Κ.Σ. που λένε στην Φυσική).

 • za

  Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με την γειτονιά της είναι ο πολιτισμός σε όλα τα επίπεδα που εκπέμπει και το πολιτιστικό μας επίπεδο παρά τα προβλήματα που ακόμα έχουμε.

  Ερντογάν, Ράμα, Γκρουέφσκι, απροσδόκητα αποτελούν τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ελληνικής διπλωματίας στην προσπάθεια της να αναδείξει την τριτοκοσμική εικόνα της γειτονιάς μας και την επικινδυνότητα των γειτόνων μας.

  Οι δηλώσεις Γιούνγκερ, των Αυστριακών και άλλων αποδεικνύουν ότι όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που με τις αβελτηρίες τους δημιούργησαν.

  Προβλέπω ευτυχώς για εμάς πλήρη κατάρρευση των συνομιλιών για την Κύπρο με παρότρυνση
  των Ευρωπαίων.

  Ποιος λογικός πολιτικός θα θέλει συμμετοχή της Τουρκίας στα ευρωπαικά συμβούλια μέσα από την εναλασσόμενη προεδρία.

  Μιλιούνια συρρέουν οι Τούρκοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Ερντογάν.

  Η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης ώστε να περιφρουρήσει και το επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων της αλλά και να βελτιώσει την κοινωνία.

  • ΝΙΚΟΣ

   Ποιο πολιτισμό εκπέμπει η Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα και για ποιο πολιτιστικό επίπεδο μιλάς; Εκτός εάν θεωρείς πολιτισμό τις πίστες και τα σκυλάδικα, τις παραγωγές φθηνού προϋπολογισμού της ελληνικής τηλεόρασης και ένα μεγάλο παρελθόν που συνεχώς “βιάζεται” από του σύγχρονους μέσω της αρχαιολατρίας και αρχαιοπρέπειας .

   Ερντογάν, Ράμα, Γκρουέφσκι, αποδεικνύουν την ανυποληψία της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Σε καμιά χώρα δεν ταιριάζει το “είμαστε τα καλά παιδιά και κοίτα τι μας κάνουν οι άλλοι”. Χρειάζεται στρατηγική για να προστατεύσεις τα συμφέροντά σου δηλαδή μια άγνωστη έννοια για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

   Η θέση ότι φταίνε οι άλλοι για τα δικά μας δεινά είναι απαράδεκτη. Στο προσφυγικό ευθύνεται η ελληνική πολιτική ελίτ που έβλεπε να έρχεται το προσφυγικό κύμα και δεν έκανε τίποτα ( για να μην θυμίσω διάφορες δηλώσεις κάποιων ταχύρπαστων). Ο Γιούνκερ και οι Αυστριακοί προστατεύουν τα δικά τους συμφέροντα και καλά κάνουν. Εμείς τι κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δικά μας;

   Η πρόβλεψή σου στο κυπριακό που στηρίζεται;

   Έναν λογικό πολιτικό εάν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της χώρας του να είναι η Τουρκία στα Ευρωπαϊκά συμβούλια θα έκανε τα πάντα για να είναι εκεί.

   Δεν είδε κανείς μιλιούνια Τούρκων να συρρέουν στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Ερντογάν. Αντίθετα, είδαμε μιλιούνια προσφύγων να συρρέουν και να αποθηκεύονται στον ελληνικό χώρο σαν εμπορεύματα.

   Με ευχές δεν έρχεται ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης αλλά με δουλειά, σύστημα και προγραμματισμό λέξεις άγνωστες για το πολιτικό σύστημα. Τι εννοείς να βελτιώσει η χώρα την κοινωνία; Η κοινωνία, δηλαδή εμείς, βελτιώνουμε την χώρα. Το ανάποδο δεν μπορεί να γίνει και όποιος το ισχυρίζεται είναι επικίνδυνος.

   Το σχόλιο σου είναι άσχετο με το θέμα που διαπραγματεύεται το άρθρο.

   • za

    Η χώρα τα πενήντα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει 2 ποιητές με βραβεία Νόμπελ, δύο μουσικοσυνθέτες βραβευμένους με όσκαρ μουσικής από το χόλυγουντ.

    Η Μούσχουρη είναι η γυναίκα τραγουδίστρια με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο.

    Τεστ Παπ και δεκάδες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

    Ο Καβάκος τελευταία έχει αναλάβει την συμφωνική της Βιέννης.

    500.000 χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες που βγήκαν από τα ελληνικά σχολιά και πανεπιστήμια με τα γνωστά προβλήματα έγιναν αποδεκτοί στο εξωτερικό γα εργασία αποδεικνύοντας τις ελληνικές δυνατότητες.

    Ακόμα και με την υποκουλτούρα του Ρουβά και της Βίσση ενσωμάτωσες την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών των μεταναστών που ήρθαν στην χώρα από την Ανατολική Ευρώπη.

    Το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του και την ροπή του στον πλουτισμό αποδείχτηκε πολύ ποιο ώριμο από τους γείτονες.

    Ο Ερντογάν κάνει αυτό που δεν τσίμπησε να κάνει ο Μητσοτάκης όταν του πρότεινε ο Μιλόσεβιτς να μοιράσουν τα Σκόπια.

    Τώρα που οι γείτονες αποδεικνύουν πόσο γελοίοι και επικίνδυνοι είναι ταυτοχρονα είναι η ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να σκληρύνει την θέση της σε όλους τους ευρωπαικούς οργανισμούς απέναντι σε Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία.

    Το μεταναστευτικό έδωσε την χρυσή ευκαιρία σε εμάς να αναδειχθεί ο καταστροφικός ρόλος της Τουρκίας συνολικά για την περιοχή.

    Οταν πλεον θα διαμαρτυρόμαστε για τις Τουρκικές παραβιάσεις οι Αυστριακοί και οι Ούγγροι θα καταλαβαίνουν καλύτερα το ντέρντι μας.

    Αμυντικό όπλο δεν είναι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και ο ευρύτερος ρόλος πολιτιστικός, δημοκρατικός που μπορεί να παίξει μια χώρα στην ευρύτερη περιοχή της.

    Η τουρκική ελίτ αγοράζει σπίτια στην Ελλάδα αξίας πάνω από .250.000 ευρώ για να βίζα βάση ελληνικής νομοθεσίας.

    Είναι ειρωνεία αλλά η κεμαλική ελίτ έρχεται στην Ελλάδα στην προσπάθεια του να βρει καταφύγιο από τις διώξεις Ερντογάν.

    Είναι δύναμη για την Ελλάδα η εικόνα που εκπέμπει σε σχέση με τους γείτονες της στην διεθνή σκηνή.

    • NK

     Η χώρα είναι διεθνώς παρίας, η λέξη Έλληνας σημαίνει πλέον »κλέφτης», μετά από τον ΓΑΠ και το αμίμητο »κυβερνώ διεφθαρμένους» και »καραγκιόζης» μετά τον Βαρουφάκη και την Τασία.

     Οι Έλληνες πλέον στο εξωτερικό αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, όπως ακριβώς αν ερχόταν στην δουλειά σου ένας Σομαλός: Μπορεί και να είναι μια χαρά παιδί, αλλά μάλλον θα έπαιρνες τον Τσέχο ή τον Βούλγαρο, για να μην μπλέξεις.

     Έτσι και οι Έλληνες. Δεν μιλάω για στελέχη τύπου λογιστές, μηχανικοί κλπ όπου τα HR εταιριών προσφέρουν 10% λιγότερα λεφτά για την ίδια θέση σε Έλληνες (και δεν είναι λόγω φτώχειας της Ελλάδας, στους Ρουμάνους και άλλους ανατολικούς πχ δεν το κάνουν). Μιλάω για μάγειρες-σεφ, γνωστό μου άνθρωπο, που αντιμετωπίζει δυσπιστία λόγω εθνικότητας.

     ΑΥΤΗ είναι η εικόνα της Ελλάδας έξω, δυστυχώς.

     Το τεστ ΠΑΠ, η Μαρία Κάλλας, η Μούσχουρη (μήπως είναι οι Beatles πρώτοι;) και τα άλλα, ανήκουν σε μιαν άλλη Ελλάδα, αλλοτινή.

     Υπάρχει κόσμος στο εξωτερικό που έχει αρχίσει να λέει ότι είναι Κύπριος, για να γλιτώσει την ρετσινιά του απατεώνα ελλαδίτη. Αυτό μόνο.

     Η ΦΑΓΕ έφυγε στο …Λουξεμβούργο (θα το νιώσει σύντομα ο προ’υ’πολογισμός), μετά την coca – cola έκλεισε και το εργοστάσιο της pepsi: Η χώρα δεν προσφέρεται ούτε για την παραγωγή ζαχαρόνερου…

     Περί soft power, δύο λέξεις μόνο : Τούρκικα Σήριαλ.

     Ποιός ανήκει στην σφαίρα πολιτιστικής επιρροής ποιανού;

     Πρέπει να σοβαρευτούμε επειγόντως.

     Λυπούμαι, έτσι έχουν τα πράγματα.

    • NK

     Η χώρα, το 2016 κι όχι επί Ωνάση, είναι η χώρα που είπε »θα σας στείλω τζιχαντιστές αν δεν μου δώσετε δανεικά» !

     Και κατόπιν έστειλε όντως τζιχαντιστές.

     Και οι τζιχαντιστές σκότωσαν και βίασαν.

     Αυτά είναι ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, η χώρα, εντελώς αντικειμενικά, τάχθηκε de facto στο πλευρό του ISIS.

     Δεν είναι «Kαμμένος lol, Τασία troll», οι άνθρωποι αυτοί είναι συνένοχοι σε πραγματικούς φόνους πραγματικών αθώων, διευκολύναμε τρομοκράτες και ακόμα και σήμερα η επίσημη θέση της Χ Ω Ρ Α Σ είναι «safe and legal pathways» για δυνητικούς τζιχαντιστές και ανθρώπους που »έχασαν» τα χαρτιά τους.

     Ειλικρινά απορώ που μας έκλεισαν μόνο τα σύνορα να μείνουμε αγκαζέ με τους αγαπημένους μας και δεν έστειλαν και drones.

     ΑΥΤΗ είναι η χώρα σήμερα, παρίας.

    • ΝΙΚΟΣ

     Με τον πολιτισμό δεν κάνεις πολιτική ή μάλλον καλλίτερα ο πολιτισμός
     δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο της πολιτικής.

     Το ελληνικό πολιτικό σύστημα απλά απέτυχε να προστατεύσει τα λαϊκά συμφέροντα. Τώρα εάν κανείς θεωρεί ότι υπάρχει ωριμόμετρο δεν είναι δικό μου θέμα.

     Και εάν σκληρύνει η ελληνική διπλωματία την στάση τους στους
     περίφημους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τι έγινε;

     Το μεταναστευτικό έδειξε την χρυσή ευκαιρία για να
     αποδειχθεί η ανυπαρξία του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

     Απλά να θυμίσω ότι 400 χρόνια ήσουν σκλαβωμένος και όλοι
     άκουγαν με συμπόνια τα ντέρτια μας. Ελευθερωθήκαμε μόνο όταν δράσαμε και πήραμε τα όπλα. Και τι έγινε εάν ο υπόλοιπος κόσμος ακούει ψυχοπονιάρικα τον πόνο σου;

     Δυο είναι τα αμυντικά όπλα ενός έθνους η ισχυρή οικονομία
     και η αμυντική αποτροπή.

     Μπα τα μιλιούνια Τούρκων έγινε η Τούρκική ελίτ; Και εάν πούμε ότι οι πλούσιοι Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα σε τι διαφέρει από αυτό που κάνουν για παράδειγμα οι Άραβες, οι Γερμανοί ή οι Ρώσοι;

     Η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα είναι η εικόνα ενός aποτυχημένου κράτους σε διάλυση.

     • Πλους

      Καλησπέρα,

      Η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα δεν είναι αυτή που θα της άξιζε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν ‘Ελληνες που τους σέβονται στο εξωτερικό στους χώρους εργασίας τους. Ζώ στο εξωτερικό και εργάζομαι με ξένους από όλη την Ευρώπη και δεν έχω δει να με αντιμετωπίζουν ως παρία. Υπάρχουν ‘Ελληνες (δεν χρειάζεται να είναι φίρμες) που είναι οι καλύτεροι περεσβευτές της χώρας. ‘Ομως πρέπει να πω στην Αγγλία που έζησα αρκετά χρόνια ανάμεσα στα έτη 2010-2014 είδα κάποιο ρατσισμό αλλά μην ξεχνάς έπεφτε πολύ brainwashing εκείνη την περίοδο (και ακόμη πέφτει θα έλεγα σε κάποια μέσα/χώρες).

      Δυστυχώς αφήσαμε με δική μας ευθύνη να παίξουμε τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου και για τα για τα δικά τους λάθη επίσης.

      Δεν βοηθάει ούτε να είμαστε ανεδαφικοί και να μην βλέπουμε πως έχουμε περιέλθει σε ολική παρακμή και άλλο να μην πιστέψουμε πως μπορούμε να ανορθωθούμε ανεξάρτητα πως μας βλέπουν φίλοι, «φίλοι» και εχθροί.

      Μας λείπει το όραμα να ξεφυγουμε από το τέλμα.
      Σε μας και μόνο είναι η ευθύνη αν σηκώσουμε εμάς και την Ελλάδα από τα γόνατα. Φυσικά και μπορούμε αρκεί να θελήσουμε να ζήσουμε όχι ώς μοιρολάτρες αλλά ως ‘Ελληνες.

      Πλούς

 • Γιώργος

  Διαβάζοντας τον τελευταίο καιρό τον ημερήσιο τύπο και τα διάφορα site και με αφορμή πλέον το tweet που κάνατε με τη συνέντευξη Μανωλά, διακρίνω ότι τα σύννεφα πυκνώνουν επικίνδυνα σε σχέση τουλάχιστον με τους Τούρκους. Καλό θα ήταν (εάν βέβαια δεν είναι μόνο δική μου αντίληψη) να αναρτήσετε κάτι σχετικό.
  Και κάτι ακόμα: με το ΕΡΜΗΣ τι γίνεται;

  • Γ.Μ.

   Πρέπει πλέον να είναι επιχειρησιακό στο σύνολό του. Από πλευράς σύμβασης βέβαια, εκκρεμούν -ως συνήθως- κάποια ζητήματα σχετικά με τα Α.Ω….

 • Fanis Boskos

  Αληθεύει ότι θα δοθούν 100 Leopard 2A4 στην Τσεχία με το καθεστώς μίσθωσης;;; Για διαφωτίστε μας παρακαλώ…

  • kostaspgn

   Που το διαβασες αυτο?

 • GR P

  Ξέρω είναι κάπως εκτός θέματος αλλά το παραθέτω μιας και πιστεύω ότι προσφέρεται για χρήσιμα συμπεράσματα σε όλους τους τομείς αυτής της χώρας.

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500112955

  Με αυτά τα μυαλά όχι Arleigh, Kiowa και Abrams, ούτε πυρηνικά δε μας σώζουν.

 • GR P

  Μήπως ξέρει κανείς αν η Τουρκία επιχειρεί Kiowa? Τυχαία ψάχνοντας στο wikipedia την αναφέρει ως ένα από τους operators.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_OH-58_Kiowa#Operators

  • Nektarios Tompoudis

   Οχι, δεν εχει στη κατοχη της.

  • jim_97

   νομίζω είναι κάποια έκδοση ΟΗ-58 παλαιότερη από τα ΟΗ-58D kiowa και προφανώς με μικρές δυνατότητες μεταφοράς όπλων.Πολλές φορές η wikipedia είναι ανακριβής σε πληροφορίες ή και έχει λάθος στοιχεία.Πάντως αναφέρει μόνο 3 ΟΗ-58C στον τουρκικό στρατό.

  • Αν διαβάζατε το Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος της e-Amyna, δεν θα είχατε τέτοιες απορίες.

   • GR P

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση, αναφέρετε όντως ότι επιχειρεί 3x ΟΗ-58Β.
    Ο προβληματισμός όμως του αρχικού ερωτήματος είναι επίσης αν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια επιπλέον Kiowa από τα αμερικανικά αποθέματα, όπως και η Ελλάδα ή η Κροατία που ήδη τα παραλαμβάνει.

    Χαιρετισμούς

 • .+-

  «…Προφανώς το πρόγραμμα αφορά τις Φ/Γ S το ελικοδρόμιο και το υπόστεγο των οποίων τροποποιούνται για να μπορούν να υποδεχθούν ελικόπτερα Aegean Hawk..»
  ειναι δυνατο να υπαρξει καποιο σχολιο ή καλυτερα, αρθρο ποιο συγκεκρημενο σχετικα με τις δομικες αλλαγες στα πλοια;

 • Nestor Thomsen

  Ειδα τον Μυκόνιο να πλέει πάλι στο Αιγαίο και χάρηκα!έχουμε κανένα νέο σχετικά με το ατύχημα του F-16 αν θα επισκευαστεί ή θα διαγραφεί από τις τάξεις της ΠΑ(ελπίζω πως όχι..)Το Απάτσι φαντάζομαι ότι πάει για σκραπ..