Ανασκόπηση εβδομάδας #182

0
24580

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 7 Ιουλίου 2020 κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία μεταξύ του Ισραηλινού ΥΠΑΜ και του ΥΠΕΘΑ για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας, με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για την προμήθεια ελληνικού/ισραηλινού αμυντικού Υλικού/Υπηρεσιών (Συμβάσεις G2G).

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να ψηφισθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, μεταφέρονται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών και οι Περιφερειακές Ηλεκτρονικές Μονάδες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στο ΥΠΕΘΑ και εντάσσονται ως αυτοτελής Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο ΓΕΕΘΑ.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Τρίτη 07 και την Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020, διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική άσκηση μικρής κλίμακας “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ” στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, κατά την οποία εκτελέστηκαν επιτυχείς βολές τορπιλών γυμνασίων από το Υποβρύχιο «ΩΚΕΑΝΟΣ» κατά στόχων επιφανείας. Στην άσκηση συμμετείχαν το νεοαποκτηθέν ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ», η Κ/Φ «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» καθώς και το ΠΑΤ «ΝΕΣΤΟΣ». Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, με έμφαση στις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης.

Στις 6 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος η τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεως στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472), εκτοπίσματος πλήρους φόρτου 7.000 τόνων, στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας. Στην τελετή παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Α. Στεφανής, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Α. Οικονόμου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή υποναυάρχου επί τιμή, Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταβίβασης του 53,22% των μετοχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην εταιρία ΟΝΕΧ και την Development Financial Corporation (DFC) από τους παλαιούς μετόχους. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την καθέλκυση της 7ης πυραυλακάτου Super Vita και την επιστροφή οφειλών της τάξης των €80-100 εκατ. στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την επανεμφάνιση της Ελλάδας στο ναυπηγοεπισκευαστικό προσκήνιο και τον επανεξοπλισμό του ΠΝ με μονάδες εγχώριας ναυπήγησης μετά από καιρό.

Πολεμική Αεροπορία

Αυξημένη ποσοτικά αλλά λιγότερο προκλητική ήταν η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 169 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και 2 εμπλοκές με αεροσκάφη της ΠΑ, ενώ δεν σημειώθηκαν υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Λιμενικό Σώμα

Καθελκύστηκε την Πέμπτη 9 Ιουλίου το πρώτο εκ των 10 ταχυπλόων RAFNAR 1100 που αποτελούν δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στο ΛΣ. Τα σκάφη, μέγιστης ταχύτητας 56 κόμβων, θα διαθέτουν θερμικές κάμερες, βαλλιστική προστασία στην καμπίνα και τα παράθυρα, καθώς και δυνατότητα πλεύσης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κατά την τελετή καθέλκυσης, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “το δόγμα της επιθετικής επιτήρησης έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά, η θάλασσα έχει σύνορα και η Πατρίδα έχει σχέδιο και ανθρώπους να τα υπερασπιστεί”, ενώ προσέθεσε ότι το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης θα ενισχύσει την προστασία του Αιγαίου.

Κύπρος

Την Τετάρτη 08 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λεμεσού, τετραμερής αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ειδικότερα, στην άσκηση συμμετείχε από την Ελλάδα η Φρεγάτα (Φ/Γ) «ΚΑΝΑΡΗΣ» (F464), από την Κυπριακή Δημοκρατία τα Περιπολικά Πλοία (ΠΠ) ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03), ΓΕΩΡΓΙΟΥ (P04), ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (P05) , το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» (P61), ένα Ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), ένα Ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, η Άκατος «ΘΗΣΕΑΣ» της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, καθώς και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Επίσης συμμετείχε η Γαλλική Φ/Γ «ACONIT» (F713) και η Ιταλική Φ/Γ «ALPINO» (F594) με τα οργανικά τους Ελικόπτερα. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάσθηκε και συντονίσθηκε από το ΓΕΕΦ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας των τριών χωρών, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR), καθώς και η προαγωγή και εμβάθυνση του επιπέδου συνεργασίας τους.

Στις 8 Ιουλίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο γνωστοποίησε την συμμετοχή προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στο πρόγραμμα διεθνούς εκπαίδευσης International Military Education and Training (IMET) από το Οικονομικό Έτος 2021.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 11 Ιουλίου, σε μια ενέργεια που προκάλεσε και προσέβαλε βαθιά τον Ελληνισμό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Ερντογάν με διάταγμά του αποφάσισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αίροντας το καθεστώς της ως επισκέψιμο μνημείο που ίσχυε από το 1934. Μάλιστα ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την απόφασή του με διάγγελμα, το οποίο έκλεισε με μια αποστροφή κατά του Ισραήλ: την ευχή για «απελευθέρωση του τεμένους Αλ-Άκσα» στα Ιεροσόλυμα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ.  – Pompeo να εκφράζει απογοήτευση, ενώ η UNESCO και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής J. Borell χαρακτήρισαν την απόφαση λυπηρή. Ωστόσο, οι ανήμπορες οιμωγές δε βοηθούν: απλώς ενισχύουν τον ψυχολογικό αντίκτυπο που επιδιώκει ο αντίπαλος με την κίνησή του αυτή. Ας αντλήσουμε επιτέλους το μάθημα της Ιστορίας: ό,τι χάθηκε με τα όπλα, μπορεί να ανακτηθεί μόνο με τα όπλα – είτε πρόκειται για την Αγ. Σοφία είτε για την Κύπρο. Και κατά λογική συνέπεια: ό,τι είναι σήμερα δικό μας, θα είναι δικό μας για όσο καιρό μπορούμε να το υπερασπιστούμε με τα όπλα. Οι περισπούδαστες αναλύσεις για τα κίνητρα εσωτερικής πολιτικής του Ερντογάν περιττεύουν πια. Ο εχθρός δηλώνει με σαφήνεια τις επόμενες βλέψεις του – καιρός να ετοιμαστούμε:

Tweet του φιλοκυβερνητικού Haber 7: “Εντάξει η ΑγιαΣοφιά, σειρά έχει η Αθήνα”.

Στις 10 Ιουλίου η κορβέτα BEYKOZ (F503) του Τουρκικού Ναυτικού εμφανίστηκε στις με ραντάρ έρευνας MAR-D και ελέγχου πυρός AKR-D της Aselsan στη θέση των DRBV 51A και DRBC-32, αντίστοιχα, και πρωραίο πυροβόλο 76mm στην θέση των 100mm CADAM, τα οποία εμφάνιζαν υψηλό ποσοστό αστοχίας.

3 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 6 τραυματίστηκαν στην περιοχή του Σαγγαρίου λόγω εκρήξεως εκρηκτικών υλών που μεταφέρονταν προς ελεγχόμενη καταστροφή.
Στις 8 Ιουλίου, μεταφορικό Ε/Π S-70A Blackhawk της Χωροφυλακής συνετρίβη σε χαράδρα κατόπιν απόπειρας αναγκαστικής προσγείωσης λόγω μηχανικής βλάβης εντός των ορίων του χωριού Akpina, στην περιοχή Genç της επαρχίας Bingöl, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός του 3μελούς πληρώματος και της 7μελούς ομάδας στελεχών της Χωροφυλακής.