Ανασκόπηση εβδομάδας #102

0
1234

Χρόνια Πολλά Έλληνες! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940! Ζήτω η Ελλάδα μας!
Ας είναι οδηγός μας για το μέλλον η σωστή προπαρασκευή, η ικανή ηγεσία και προπάντων η παλλαϊκή συστράτευση και η εθνική ενότητα, που οδήγησαν στο έπος του 1940!

ΓΕΕΘΑ

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για τις επετείους της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού εορτασμού, ήταν η παρουσία του Πρόεδρου της Ιταλίας, Sergio Mattarella.

Στρατός Ξηράς

Το διάστημα από την Κυριακή 21 μέχρι την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η επιχειρησιακή αξιολόγηση της Γ΄ Επιλαρχίας Αναγνώρισης (Γ΄ΕΑΝ) της 12ης Μ/Κ ΜΠ. Εφαρμόσθηκαν στο σύνολό τους οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δοκιμάστηκαν τα υφιστάμενα Σχέδια. Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα της Επιλαρχίας,το υψηλό φρόνημα, η αισιοδοξία και η αποφασιστικότητα που διακατέχει το προσωπικό.

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, συναντήθηκε με τον Διοικητή του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη (CG USAREUR), Αντιστράτηγο Christopher Cavoli. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ΓΕΣ, ο Αντιστράτηγος Cavoli, έγινε δεκτός από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, όπου εξετάσθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα :
– Τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα Εκπαίδευσης και Ασκήσεων (π.χ. μέσω της διασύνδεσης των Κέντρων Προσομείωσης).
– Η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων και
– Η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας στο πεδίο επιχειρήσεων.

Πολεμικό Ναυτικό

Στην περιοχή μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Καστελλορίζου συνεχίζεται η ένταση λόγω των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους BARBAROS. Στις 24 Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar παρουσίασε φωτογραφίες του ερευνητικού σκάφους συνοδευόμενου από τις φρεγάτες GAZİANTEP (F490) και GİRESUN (F491) καθώς και τις πυραυλακάτους BORA (P338) και FIRTINA (P347) του Τουρκικού Ναυτικού. Ακολούθως η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX που δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου για τέσσερις ώρες την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Επιτόπου βρίσκεται η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ (F455) του ΠΝ, ενώ το ΠΝ διατηρεί και άλλες μονάδες στην ευρύτερη περιοχή.

Από τη Δευτέρα 22 έως την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού EURONAVAL 2018, η οποία διεξήχθη στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του, Admiral Christophe Prazuck. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του, ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επί των εξελίξεων σε θέματα ναυτικής τεχνολογίας και ναυπηγικής. Παράλληλα, στο περιθώριο της Έκθεσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του και τον Διευθυντή του Γραφείου διεθνών προγραμμάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ (NIPO) και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ μαζί με τους ομολόγους του επισκέφτηκαν τη Ναυτική Βάση της Toulon όπου τους έγινε επίδειξη γαλλικών αμυντικών συστημάτων επί πολεμικών πλοίων.

Πολεμική Αεροπορία

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2018, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Olympia», που έπλεε είκοσι δύο (22) ναυτικά μίλια δυτικά της Ρόδου, 80χρονο ασθενή, αμερικανικής υπηκοότητας. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον ασθενή και τη συνοδό του στο Νοσοκομείο Ρόδου, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Κύπρος

Από τις 25 Οκτωβρίου διεξάγεται νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου πολυεθνική ναυτική άσκηση με μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων ναυτικών δυνάμεων. Η σχετική Navtex που εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 24 Οκτωβρίου έχει ισχύ ως 20 Νοεμβρίου. Ο χρόνος και τόπος της δέσμευσης υπερκαλύπτει το χρονικό διάστημα έλευσης και εγκατάστασης του γεωτρύπανου των ExxonMobil- Qatar Petroleum στους στόχους “Δελφίνη” και “Γλαύκος” της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και τις πιθανές πορείες των πλοίων υποστήριξης των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού, αλλά και πτήσεων των ελικοπτέρων που θα εξυπηρετούν το γεωτρύπανο. Οι ΗΠΑ έχουν καταστρώσει σχέδιο διπλωματικής – αμυντικής προστασίας των γεωτρήσεων των ExxonMobil- Qatar Petroleum, το οποίο τίθεται πλέον σε εφαρμογή.

Επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache της Αεροπορίας Στρατού μετέβησαν στην Κύπρο και εκτέλεσαν άσκηση με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής Καλού Χωρίου Λάρνακας στις 26 Οκτωβρίου 2018.

Με δημοσιεύματα των κυπριακών ΜΜΕ της τελευταίας εβδομάδας επιβεβαιώθηκε ότι το σύνολο των 11 ελικοπτέρων Mi-35Ρ της 450 Μοίρας Επιθετικών Ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς παραμένει καθηλωμένο λόγω της διακοπής της ροής ανταλλακτικών που οφείλεται σε κυρώσεις στο ρωσικό εξαγωγικό οργανισμό Rosoboronexport.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής κυβέρνησης ενέκρινε στις 24 Οκτωβρίου 2018 συμπληρωματικό προϋπολογισμό, στον οποίο περιλαμβάνονται €44.4 εκ. για Δαπάνες Αμυντικής Θωράκισης. Η είδηση πρέπει να αναγνωστεί σε συνδυασμό με την είδηση ότι τις τελευταίες ημέρες υπογράφηκαν οι συμβάσεις για δύο νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που εκκρεμούν από χρόνια στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου, ιδιαίτερα λόγω των εξελίξεων στην ΑΟΖ και της ολοένα και περισσότερο αυξημένης σημασίας της.

Ανατολικός Παρατηρητής

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τουρκικού ναυτικού παρατηρητηρίου στη νησίδα Çavuş, το οποίο αποσκοπεί στην επί 24ώρου βάσεως επιτήρηση με προηγμένα ηλεκτροοπτικά μέσα της θαλάσσιας περιοχής των Ιμίων.

Η Τουρκία προέβη στην προμήθεια 20 κινητήρων από την Ουκρανία για δοκιμαστική εγκατάσταση σε αυτοκινούμενα πυροβόλα Firtina διαμετρήματος 155mm προκειμένου να παρακάμψει το άτυπο γερμανικό εμπάργκο που εμποδίζει την εξαγωγική τους προώθηση.Στις 22 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η άσκηση Ateş Serbest-2018 στο Polatli της Άγκυρας. Πρόκειται για δραστηριότητα που διεξάγεται σε ετήσια βάση, κατά την οποία εκτελούνται βολές αρμάτων μάχης, πυροβόλων, βαρέων όπλων πεζικού και ελικοπτέρων με πραγματικά πυρά. Δήλωση Τ/ΥΠΑΜ, έχοντας στο πλευρό του τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα, στην άσκηση Ateş Serbest18: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ή Στρατός του Προφήτη (σ.σ. Μωάμεθ), θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις αξιώσεις της χώρας μας στη “ΤΔΒΚ” και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού  Άμυνας, η εγκατάσταση του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019. Το State Department επανέλαβε ότι η απόκτηση του συστήματος από την Τουρκία θα έχει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στη δυνατότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Τουρκία στο πεδίο των αμυντικών εξοπλισμών.