Ανασκόπηση εβδομάδας #103

0
1776

ΓΕΕΘΑ

Από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 2 Νοεμβρίου διεξήχθη η κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ με τίτλο Jackal Stone 2018 και αντικείμενο την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών. Στην άσκηση συμμετείχαν τμήματα ειδικών δυνάμεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας (ΕΤΑ, Ζ΄ ΜΑΚ, ΔΥΚ), αλλά και από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας (ΕΚΑΜ και ΜΥΑ/ΛΣ). Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν επίσης αεροσκάφη CV-22B Osprey και C-130, ενώ δωρήθηκαν από τις ΗΠΑ στο Λιμενικό Σώμα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο 30 και 31 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν βολές Πυροβολικού, Βαρέων Όπλων Πεζικού και Αντιαεροπορικών Όπλων, με τη συμμετοχή προσωπικού του συνόλου των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής «ΧΙΟΣ», στο Πεδίο Βολής Βολισσού. Το προσωπικό πραγματοποίησε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, εκτελώντας με ακρίβεια, ημερήσιες και νυχτερινές βολές.

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ». Ο Αρχηγός, επισκέφτηκε αρχικά το Πεδίο Βολής Κρήτης, όπου Μονάδες Πυροβολικού, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής τους αξιολόγησης, εκτέλεσαν βολές, όπως παρακάτω:
– Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Μ Κ/Β «ΗΑWΚ»), εκτέλεσε βολή με πραγματικά πυρά.
– Μοίρα Ελαφρού Α/Α Πυροβολικού, πραγματοποίησε βολές με το Α/Α Σύστημα «ASRAD», με πραγματικά πυρά.
Τα ποσοστά επιτυχίας των βολών HAWK και ASRAD, κυμάνθηκαν μεταξύ του 92% και του 100%.

Στη συνέχεια ο Αρχηγός, επισκέφτηκε την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ), στα Χανιά Κρήτης, όπου παρακολούθησε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ). Με τη λήξη της ΤΑΜΣ, ο Αρχηγός πραγματοποίησε ομιλία στo προσωπικό της 1ης ΜΑΛ, κατά την οποία αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων στην αποτροπή, επεσήμανε την αξία της χρηστής διοίκησης του προσωπικού και τόνισε την αξία της αυτοβελτίωσης. Ο Αρχηγός, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει για μία ακόμη φορά το υψηλό ηθικό και το εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και την υπερηφάνεια και αποτελεσματικότητα του προσωπικού σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων.

Πολεμικό Ναυτικό

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ευχαριστεί το κοινό, το οποίο ξεπέρασε συνολικά τους 19.700 επισκέπτες, για το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανταπόκριση που επέδειξε, για ακόμη μια φορά στο κάλεσμά του, να επισκεφθεί τα Πολεμικά Πλοία που κατέπλευσαν στον Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη  από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η αγάπη και η εγκαρδιότητα  του κόσμου προς τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων, εμψυχώνει τα στελέχη στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που καλούνται να επιτελέσουν, ενισχύοντας τους άρρηκτους δεσμούς της ελληνικής κοινωνίας με το Πολεμικό Ναυτικό.

Πολεμική Αεροπορία

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, η τελετή εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της 331 Μοίρας (331Μ), στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 331Μ, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής Μοίρας από τον Διοικητή της Μοίρας, Αντισμήναρχο (Ι) Χρήστο Κοντσέ, στατική έκθεση αεροσκαφών και επίδοση αναμνηστικών σε διατελέσαντες Διοικητές, Αξιωματικούς Επιχειρήσεων και Αρχιμηχανικούς της Μοίρας. Στην τελετή παραβρέθηκαν Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, διατελέσαντες Διοικητές της 331Μ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό, το οποίο έχει υπηρετήσει στη Μοίρα, καθώς και προσκεκλημένοι.

Στο πλαίσιο ενημέρωσής του προς τους δημοσιογράφους, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου δήλωσε ότι εντός του επόμενου διμήνου θα μεταβεί στις ΗΠΑ ένα αεροσκάφος F-16 Block52M, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πρωτότυπο για το πρόγραμμα αναβάθμισης στο επίπεδο Viper, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 20 μήνες. Ο Α/ΓΕΑ δήλωσε επίσης ότι το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) αναβαθμίζεται σε διεθνές κέντρο επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Σχολείο Όπλων Τακτικής προσφέρει σε τρίτες χώρες το πρόγραμμα Air to Air Warfare Training Course (A2WTC) διάρκειας 2 εκπαιδευτικών εβδομάδων.

Κύπρος

Στις 31 Οκτωβρίου 2018 διεξήχθη στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση έρευνας και διάσωσης NEMEΣIΣ με την συμμετοχή 13 πολεμικών πλοίων, 9 αεροσκαφών και ελικοπτέρων και 3 πλοίων ιδιωτικών εταιρειών.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, από 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2018 διεξήχθησαν οι ασκήσεις ΙΑΣΩΝ και ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ, οι οποίες αφορούσαν σε συνεκπαιδεύσεις στους τομείς αεράμυνας και ειδικών δυνάμεων αντίστοιχα. Στην άσκηση έλαβε μέρος, εκτός των κυπριακών δυνάμεων,  η επίλεκτη ισραηλινή μονάδα αναγνώρισης Maglan, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα της ισραηλινής αεροπορίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 2 Νοεμβρίου 2018 ο επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας, Ismail Demir, γνωστοποίησε την υπογραφή σύμβασης και την έναρξη παραγωγής του εγχώριας ανάπτυξης κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας-επιφανείας ATMACA.

Στις 31 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας R. T. Erdoğan ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών για την εγχώρια ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς Siper, κατά την τελετή εγκαινίων των «Εθνικών Υποδομών Τεχνολογικής Ανάπτυξης» στην Άγκυρα. Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος αναμένονται, κατά τον Τούρκο πρόεδρο, το 2021. Ο στόχος αυτός δεν είναι ανταγωνιστικός αλλά συμπληρωματικός προς την προμήθεια του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400.