Ανασκόπηση εβδομάδας #101

0
1159
Η φρεγάτα "Σαλαμίς" (F-455)

ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2019 μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, από τον Διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Κούτρα και τον Διευθυντή του Κλάδου Προγραμματισμού και Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Υποστράτηγο Khaled Labib Abdelrahman. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης καθώς και των ειδικών δυνάμεων.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Ασκήσεων της Θήβας, η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΨΑΡΡΟΣ – 2018», με την ενεργοποίηση ενός Λόχου Εθνοφυλάκων του Τάγματος Εθνοφυλακής Άμφισσας. Στην άσκηση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και ανάληψης αποστολής της Μονάδας, εξετάστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όμοια με αυτά των ενεργών Μονάδων, στα οποία οι Εθνοφύλακες ανταποκρίθηκαν με άριστο τρόπο. Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βασιλειάδης.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Υπαρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Διαπιστώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ηθικού και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Πολεμικό Ναυτικό

Η φρεγάτα “Σαλαμίς” (F-455) πλέει ήδη προς την περιοχή όπου διεξάγονται οι σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros (120 περίπου ν. μίλια νοτίως του Καστελλορίζου), προκειμένου να αντικαταστήσει τη φρεγάτα  “Νικηφόρος Φωκάς” (F-466) που παρακολουθούσε την πορεία του κατά το προηγούμενο πενθήμερο. Υπενθυμίζεται ότι περί ώρα 3 π.μ. της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου το Barbaros εισήλθε σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οπότε ειδοποιήθηκε από την ελληνική φρεγάτα να αποχωρήσει. Το τουρκικό πλοίο απάντησε ότι δεν αποχωρεί διότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά τελικώς αποχώρησε. Νέο επεισόδιο σημειώθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, κατά το οποίο το Barbaros εισήλθε εκ νέου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και αρνήθηκε να απομακρυνθεί, παρά τις κλήσεις της ελληνικής φρεγάτας. Το γεγονός αποσιωπάται, αλλά  η πραγματικότητα είναι ότι οι έρευνες του Barbaros εκτείνονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς αυτό να εμποδιστεί από ελληνικής πλευράς. Η παρουσία της ελληνικής φρεγάτας είναι μάλλον συμβολική, καθώς το Barbaros  συνοδεύεται από δύο τουρκικές φρεγάτες και δύο πυραυλακάτους, ενώ τουρκικά αεροσκάφη CN-235 επιχειρούν συνεχώς στην περιοχή. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία ελληνικών και τουρκικών υποβρυχίων. Δεδομένου ότι η σχετική τουρκική NAVTEX προανήγγειλε έρευνες ως την 1η Φεβρουαρίου 2019, είναι σαφές ότι αυτή η ιστορία έχει ακόμα πολύ δρόμο…

Πολεμική Αεροπορία

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, Διοικητής της 115 Πτέρυγας Μάχης (115ΠΜ), Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Μπιρμπίλης, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) και Ναυτικό Ακόλουθο των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Πλοίαρχο Timothy Ketter και τη βοηθό Ναυτικού Ακόλουθου, Πλοίαρχο Rose Rice, με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κύπρος

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, κατόπιν πρόσκλησης από τον Αμερικανό ομόλογό του για συμμετοχή στο συνέδριο “Chiefs of Defense Conference on countering Violent extremist organizations (VEOs)” στις 15 & 16 Οκτωβρίου 2018. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου λαμβάνει πρόσκληση για να μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο εθνικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

 

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 17 Οκτωβρίου 2018 η τουρκική αεροπορία παρέλαβε το έβδομο μεταγωγικό αεροσκάφος A400M στην 12η Κύρια Αεροπορική Βάση Μεταφορών στο Α/Δ Erkilet της Καισάρειας στις 17 Οκτωβρίου 2018. Το όγδοο και ένατο θα παραδοθούν το 2019 ενώ η παράδοση του δέκατου και τελευταίου αφους θα πραγματοποιηθεί το 2022.

Από 15 έως 25 Οκτωβρίου 2018 διεξάγεται η διασυμμαχική άσκηση ναρκοπολέμου NUSRET στον κόλπο της Σμύρνης. Το ΠΝ συμμετέχει με το ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ (M62) και το Τουρκικό Ναυτικό με 8 ναρκοθηρευτικά, 1 αρματαγωγό με δυνατότητα ναρκοθέτησης, 1 κορβέτα και 1 παράκτιο περιπολικό.

Νέες συλλήψεις στελεχών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και της στρατοχωροφυλακής έγιναν στις 16 Οκτωβρίου, με την κατηγορία της συμμετοχής στο δίκτυο Γκιουλέν. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 20 στρατιωτικοί και 30 στελέχη της στρατοχωροφυλακής,  ενώ εκκρεμούν άλλα 14 εντάλματα σύλληψης. Στους συλληφθέντες στρατιωτικούς περιλαμβάνονται  δύο συνταγματάρχες, τρεις ταγματάρχες, πέντε υπολοχαγοί, πέντε ανθυπολοχαγοί και τέσσερις λοχίες.