Σε αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης για την Εθνική Άμυνα

81
1157
Oι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων υποδέχονται τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 22 Νοεμβρίου 2016.

Διεξοδική ήταν η σημερινή ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για όλα τα ζητήματα αμυντικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Η απόρρητη ενημέρωση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες διεξήχθη σε «πολύ καλό κλίμα συναίνεσης». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, για τις προτάσεις του ΥΠΕΘΑ για στράτευση στα 18, την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναγκαιότητα αναστολής λειτουργίας αριθμού στρατοπέδων, όπου ζητήθηκε η συναίνεση της αντιπολίτευσης, τα επιχειρησιακά ζητήματα, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέματα ΝΑΤΟ και παρουσίας της ναυτικής δύναμης της Συμμαχίας στο Αιγαίο, τα εξοπλιστικά προγράμματα και κυρίως την ανάγκη αναβάθμισης της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την προοπτική αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, λόγω του υπερεξοπλισμού της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι μετά την εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ, ο ρόλος του νότιου τομέα του ΝΑΤΟ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με το βόρειο τομέα και αναβαθμίζεται ο ρόλος της Σούδας.

Σημειώνεται ότι το ΓΕΕΘΑ προσανατολίζεται στην επανεξέταση του νομικού πλαισίου περί κατάταξης νεοσυλλέκτων οπλιτών με απώτερο στόχο την μείωση του αριθμού ή και την  ολική κατάργηση των υφισταμένων Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και την κατάταξη των νεοσυλλέκτων απ΄ευθείας στις Μονάδες όπου θα υπηρετήσουν τη θητεία τους, με όποια -σοβαρά- προβλήματα προκαλεί κάτι τέτοιο σε μια επιχειρησιακή Μονάδα πρώτης γραμμής. Μία εκ των προτάσεων περιλαμβάνει τη δυνατότητα παρατάσεως της 9μηνης θητείας στον Στρατό Ξηράς κατά ένα τρίμηνο και μόνο σε εθελοντική βάση, για όσους στρατιώτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπως η πιστοποίηση γνώσεων Η/Υ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόθεση του ΥΠΕΘΑ ήταν να εξασφαλιστεί η συναίνεση της αντιπολίτευσης ώστε μέσω της στράτευσης στα 18 να ενισχυθούν Μονάδες, οι οποίες έχουν αυξημένο μέσο όρο ηλικίας. Aυτό θεωρείται δεδομένο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει πρώτος στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα, λέγοντας πρόσφατα πως «εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η θητεία πρέπει να είναι υποχρεωτική στα 18, όχι μόνο γιατί με αυτό το τρόπο δημιουργούνται συνθήκες ισότητας αλλά γιατί σηματοδοτείται η ουσιαστική ενηλικίωση και ανάληψη ευθύνης». Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πάνος Καμμένος επικαλέστηκε την παραπάνω δήλωση και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ: «Εγώ θα έστελνα στη Βουλή μία τέτοια πρόταση, θα έχω τη στήριξη σας;». Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι εάν αυτό κάλυπτε τις επιχειρησιακές ανάγκες, θα το έβλεπε θετικά.

Το ζήτημα ωστόσο προκάλεσε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς καθώς ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για το εάν η Κυβέρνηση συμμερίζεται τις απόψεις αυτές, δήλωσε πως «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της υποχρεωτικής στράτευσης», αδειάζοντας ουσιαστικά τόσο τον κυβερνητικό εταίρο ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο όσο και τον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα. Η σύγχυση στο κυβερνητικό στρατόπεδο οδήγησε τον υπουργό Επικρατείας σε διευκρινιστική ανακοίνωση λίγες ώρες αργότερα, στην οποία υποστηρίζει ότι «ο υπουργός κ. Καμμένος μίλησε για κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε περίπτωση εθελοντικής στράτευσης στα 18. Ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητή η διαφορά μεταξύ εθελοντικής και υποχρεωτικής στράτευσης». Η αναδίπλωση αυτή φαίνεται πως βάζει προσωρινά τέλος στη συζήτηση για στράτευση στα 18 (στην οποία θα επανέλθει σύντομα η e-Amyna) και θέτει υπό αμφισβήτηση την βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ για την προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Εθνικής Άμυνας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Xρήστος Βαΐτσης, επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για την αναβάθμιση των αεροσκαφών τύπου F-16 στο επίπεδο Viper. Ο Α/ΓΕΑ φέρεται να είπε ότι για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων (σ.σ. του συνόλου) μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 χρειάζεται να δαπανηθεί το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο ωστόσο μπορεί να συμπιεστεί με την επιλογή διαφόρων εκδόσεων εκσυγχρονισμού. Στο συγκεκριμένο σημείο της ενημέρωσης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρεται ότι παρενέβη ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες ανατρέπεται τόσο πολύ η ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Π. Καμμένος είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει λύση για την απόκτηση αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Η διαρροή αυτή σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ υπέρ της προμήθειας F-35 προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως: «Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, προβληματίζει τους πάντες διότι πλέον γίνεται επικίνδυνη. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος προχωρεί μέσα στην κρίση σε ανακοινώσεις για αγορά ή αμερικανική βοήθεια μαχητικών αεροσκαφών ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Με την ανάληψη των καθηκόντων του χρηματοδότησε την «αναβίωση» των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας (P-3 Orion) τα οποία δεν είχαν πλέον σοβαρές στρατιωτικές δυνατότητες, με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, αναζητώντας τα 400 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής του ΥΕΘΑ στην δημοσιονομική προσαρμογή για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, περικόπτει επιδόματα στελεχών των ΕΔ ειδικών ικανοτήτων. Στελέχη που είναι πολλαπλασιαστές της στρατιωτικής ισχύος. Το καλοκαίρι όμως δημαγωγούσε ανερμάτιστα λέγοντας ότι τα εν λόγω 400 εκατομμύρια ευρώ θα τα κάλυπτε από κωδικούς συντήρησης και εξοπλισμών των ενόπλων δυνάμεων.

Αποφασίστε κ. Υπουργέ που θα δρομολογήσετε τα εξοπλιστικά κονδύλια, στην συντήρηση των ήδη υπαρχόντων μέσων (των οποίων η διαθεσιμότητα βρίσκεται στο ναδίρ), στην αναβάθμιση αυτών (απαραίτητη για το αξιόμαχο των ΕΔ), στην προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών αξίας 3.000Μ ευρώ (λες και η απόκτηση αεροσκαφών ιδίου τύπου θα αφαιρέσει την stealth ιδιότητα των αεροσκαφών των άλλων), ή στην κάλυψη των απαιτήσεων της δημοσιονομικής προσαρμογής; Τελικά μάλλον θα προσπαθήσετε να περικόψετε επιδόματα στελεχών των ΕΔ ειδικών ικανοτήτων, αλλά δεν θα το καταφέρετε. Τα παραπάνω είναι μία δημαγωγία, δεν είναι το πρόβλημα της Χώρας το οποίο είναι περισσότερο σύνθετο, ενώ η λύση πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες και φυσικά όχι από τον νυν ΥΠΕΘΑ, που είναι αμφίβολο αν θα είναι διαχειριστής των εξελίξεων που διαγράφονται.

Η Αθήνα απομονώνεται από την ΕΕ με εγκλωβισμό των μεταναστευτικών ροών στο Ελληνικό έδαφος και πλέον βρίσκεται έρμαιο των διαθέσεων του κ. Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ευθέως την Ελλάδα με αλλαγή συνόρων και εμφανίζεται με μαξιμαλιστικές θέσεις στο Κυπριακό. Οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας (με καθημερινές έμπρακτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο) και οι δηλώσεις περί «συνόρων της καρδιάς» ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εμπεδώνεται στην τουρκική κοινή γνώμη, η πεποίθηση ότι τα νησιά του Αιγαίου αδίκως αφαιρέθηκαν από την Τουρκία ως διαδόχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον θα δοκιμαστεί στην πραγματική διπλωματία, που η κάθε απόφαση θα σφραγίζει το μέλλον της Χώρας και του Ελληνισμού εν γένει αλλά και τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν χρειαζόμαστε την δημαγωγία του κ. Καμμένου αλλά δράση ώστε να καλύψουμε σύντομα το χαμένο έδαφος, μεταρρυθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις (όχι ελαττώνοντας έτι περαιτέρω τις αποδοχές των στελεχών αλλά δομώντας σύγχρονο στρατό που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις) ώστε να προσέλθουμε στο σκληρό και δύσκολο παιχνίδι έχοντας διαπραγματευτικά όπλα και όχι αποδυναμωμένοι».