Η μειονοτική εκπαίδευση ως δούρειος ίππος της Τουρκίας στην Θράκη

18
1880

Δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία, η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει μειονοτικό ζήτημα στην κορυφή της ελληνοτουρκικής ατζέντας, υποδεχόμενη πολυπληθή αντιπροσωπεία από την Θράκη. Στις 12 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yıldırım παρέθεσε δείπνο σε μέλη της αυτοαποκαλούμενης «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTADK) στο μέγαρο Çankaya, πλαισιωμένος από τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς, τον καταγόμενο από την Θράκη Hakan Çavuşoğlu και τον Bekir Bozdağ.

Στην αντιπροσωπεία της «Συμβουλευτικής» με επικεφαλής τον πρόεδρό της, ψευδομουφτή Κομοτηνής İbrahim Şerif, συμμετείχαν ο ψευδομουφτής Ξάνθης Ahmet Mete, ο πρόεδρος του κόμματος ΚΙΕΦ/DEB Ali Çavuş, στελέχη των αυτοαποκαλούμενων οργανώσεων «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», «Ένωση Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης» και «Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Εταιρία της Μειονότητας Δυτικής Θράκης», αυτοδιοικητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι φορέων που προωθούν τον εκτουρκισμό της Ελληνικής Μουσουλμανικής Μειονότητας. Ακολούθησαν ξεχωριστές συσκέψεις με τον υπουργό Εξωτερικών Mevlut Çavuşoğlu, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) Ali Erbaş και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Hakan Çavuşoğlu, ο οποίος ανακοίνωσε την επέκταση της χορήγησης υποτροφιών σε τουρκικά πανεπιστημιακά ιδρύματα για φοιτητές από τις «μειονότητες της Δυτικής Θράκης και της Βουλγαρίας».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου επιχειρεί να προωθήσει τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων στη Θράκη, ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες (εφημερίδα Πρώτο Θέμα, 14/10/2017) το προσεχές διάστημα αναμένεται η υπογραφή απόφασης, βάσει της οποίας το πρόγραμμα «Πιλοτικές Παρεμβατικές Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής από πιλοτικό θα καθίσταται υποχρεωτικό για τους νηπιαγωγούς τριών νηπιαγωγείων στη Ροδόπη και τριών στην Ξάνθη που θα πρέπει να αποδεχτούν τη τοποθέτηση διερμηνέα δίπλα τους, ο οποίος θα προέρχεται από τη Μειονότητα και θα γνωρίζει την Τουρκική γλώσσα. Ο αριθμός θα διπλασιαστεί την επόμενη σχολική περίοδο με στόχο να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε όλα τα νηπιαγωγεία μειονοτικών περιοχών.

Σημειώνεται ότι οι εκφραστές του τουρκισμού στη Θράκη, ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο, προχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια στη ίδρυση παράνομων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης με τη χρηματοδότηση του προξενείου Κομοτηνής, στο πλαίσιο δημιουργίας παράλληλων δομών στην περιοχή. Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις ωστόσο απέτρεψαν το σχέδιο επέκτασης καθώς η λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα (10-06-2010, σελ. 11), ο τότε Γενικός Γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ Feridun Sinirlioglu, πριν από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan, επέδωσε απόρρητο non paper στο ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο έθιγε ζητήματα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη και ζητούσε μεταξύ άλλων:

  1. τη διατήρηση και ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης με την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων και μειονοτικών γυμνασίων
  2. την εκλογή των μουφτήδων και όχι στο διορισμό τους από την ελληνική Πολιτεία,
  3. την εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων από την ίδια τη Μειονότητα και
  4. την αναγνώριση των μειονοτικών συλλόγων που φέρουν το επίθετο «τουρκικός», όπως η γνωστή «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».