Ανασκόπηση εβδομάδας #285

0
4598

Διεθνής κατάσταση

Στον πόλεμο της Ουκρανίας σημειώθηκε μια νέα σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο του Χάρκοβο, που επιβεβαιώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν σε μειονεκτική θέση και η κηρυχθείσα μερική επιστράτευση δεν προσφέρει ικανές εφεδρείες για την ανατροπή της κατάστασης βραχυπρόθεσμα. Οι ουκρανικές δυνάμεις, συνεχίζοντας την προώθησή τους προς ανατολάς, κατέλαβαν χθες το Lyman, που αποτελούσε στρατηγικής σημασίας κόμβο διοικητικής μέριμνας και υλικοτεχνικής υποστήριξης των ρωσικών δυνάμεων. Η πτώση του Lyman επιβεβαιώθηκε από επίσημες ρωσικές πηγές και θέτει πλέον σε κίνδυνο τις ρωσικές θέσεις στις περιοχές του Svatove και του Lysychansk. Από πολιτική άποψη, στις 30 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία. Από ουκρανικής πλευράς ο πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε την υποβολή “εσπευσμένου” αιτήματος προς το ΝΑΤΟ για άμεση ένταξη της χώρας σε αυτό.Οι παρακάτω χάρτες προέρχονται από την πρόσφατη ανάλυση του Institute for the Study of War, αλλά και από το ρωσικό RYBAR:

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στις έδρες Συγκροτημάτων, Μονάδων, Υπηρεσιών και Επιτηρητικών Φυλακίων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ο ΥΦΕΘΑ την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε τις νήσους Ικαρία, Φούρνοι, Πάτμο, Λειψοί, Λέρο, Νίσυρο και Τήλο, ενώ την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου τις νήσους Χάλκη, Κάσο και Αστυπάλαια. Επίσης, επισκέφθηκε την Κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Επιχείρηση «Επιτήρηση Νήσων Ανατολικού Αιγαίου» και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ το οποίο συμμετέχει στην Άσκηση «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΚΤΩΝ 2022». Κατά τις επισκέψεις του ο ΥΦΕΘΑ συνοδευόταν από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Δ. Χούπη και τους διοικητές των κατά τόπους Σχηματισμών, κατά περίπτωση.

Από την Πέμπτη 29 έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη. Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χ. Πετρίδη και ακολούθως με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, με τον οποίο συζήτησαν για την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου, την πρόσφατη δραστηριότητα επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ Ελλάδος, Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, καθώς και την επικείμενη εκτέλεση των ασκήσεων «EUNOMIA 3-22» και «ΜΕΔΟΥΣΑ 12». Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνι αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες των αγώνων του Ελληνισμού στην Κύπρο. Στην συνέχεια επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ» της ΕΛΔΥΚ, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων, του έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες και το έργο της Δύναμης, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Διοικητή της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχη (ΠΖ) Π. Κεραμιδά και απευθύνθηκε στο σύνολο του προσωπικού, προτρέποντάς το να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του με ζήλο, με επίπονη εκπαίδευση και τηρώντας διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση. Επιπλέον επισκέφθηκε την Διοίκηση Καταδρομών όπου συνομίλησε με τον Διοικητή και το προσωπικό της.

Ολοκληρώθηκε χθες η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας με την επωνυμία «ARGO – 22», η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου καθώς και στον Άγιο Ευστράτιο και στην Σκύρο. Η άσκηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από κοινού από τις Ελληνικές και τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο συντονισμός της για το τρέχον έτος είχε αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ και περιελάμβανε αντικείμενα χερσαίων δυνάμεων, συνεκπαίδευση συνένωσης ναυτικών μονάδων, πτήσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων, αντικείμενα ναυτικών επιχειρήσεων, αεροκίνητη ενέργεια και αποβατική ενέργεια. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 1 Τάγμα Πεζοναυτών (ΤΠΖΝ), 1 Ουλαμό Μέσων Αρμάτων (ΟΥΜΑ), 1 Πυροβολαρχία Μέσου Πυροβολικού, ελικόπτερα AH-64 και CH-47D, την φρεγάτα ΕΛΛΗ, τα αρματαγωγά ΙΚΑΡΙΑ και ΧΙΟΣ και το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ, με μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-4 και M2000-5, καθώς και με επιτελείς και συνδέσμους. Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το Πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων (LHD) FS TONNERRE και τις υπαγόμενες σε αυτό μονάδες και μέσα που αποτελούνταν από 2 αποβατικά σκάφη L-CAT, τμήματα Πεζοναυτών και 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 διεξήχθη αμφίβια ενέργεια στη νήσο Σκύρο, όπου έλαβε χώρα και η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV DAY). Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης παρατηρήθηκε έντονη παρουσία τουρκικών ΜΕΑ στο Κ. Αιγαίο για την παρακολούθησή της.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν 3.155 προσλήψεις για το ΥΕΘΑ για το έτος 2023, εκ των οποίων 1.700 θέσεις Επαγγελματιών Οπλιτών.

Πολεμικό Ναυτικό

Από την Πέμπτη 22 έως και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με συνδυασμό των εθνικών ασκήσεων «Αναγνώριση Ακτών» και «ΛΟΓΧΗ 3/22», στην θαλάσσια περιοχή Βόρειου, Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου καθώς επίσης και στο Μυρτώο Πελάγος. Στις εν λόγω ασκήσεις συμμετείχαν μονάδες των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Αεροπορίας Ναυτικού, Υποβρυχίων Καταστροφών, καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, πυρών πρωτεύοντος και δευτερεύοντος οπλισμού, γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου με τη συμμετοχή Αεροσκαφών της ΠΑ, Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ), επικοινωνιών καθώς και γυμνάσια αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ», στη Διοίκηση Ταχέων Σκαφών στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ),  εκπρόσωποι των Ναυπηγείων Ελευσίνας, κ.ά. Στο ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ», δόθηκε η ονομασία προς τιμήν του Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, συγκυβερνήτη του Ε/Π ΠΝ-21 ο οποίος τον Ιανουάριο του 1996, έπεσε στο καθήκον μαζί με τους Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό κατά την κρίση των Ιμίων. Ανάδοχος του πλοίου ήταν ο αδελφός του ηρωικά πεσόντος Αξιωματικού, Νικόλαος Βλαχάκος. Επίσης στην τελετή παρέστησαν απόφοιτοι της τάξεως 1986 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, συμμαθητές του Υποπλοιάρχου Π. Βλαχάκου ΠΝ, καθώς και μέλη της οικογένειάς του.

Την 1η Οκτωβρίου, σε τελετή που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Τάραντα, το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε την ηγεσία της EUNAVFOR για την επιχείρηση IRINI που αποσκοπεί στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Λιβύη. Διοικητής της δύναμης θα είναι ο Αρχιπλοίαρχος Σ. Δημόπουλος ΠΝ επί της φρεγάτας “ΑΙΓΑΙΟΝ”.

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022, αποφασίσθηκε ότι οι τρεις φρεγάτες FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας θα ονομαστούν ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ. Οι ονομασίες παραπέμπουν σε ναυάρχους που έδρασαν ιδίως στην Αν. Μεσόγειο, και για το λόγο αυτό είχαν δοθεί και στα 4 αντιτορπιλικά κλάσης Adams (D-218, D-219, D-220 αντιστοίχως) που υπηρέτησαν στο ΠΝ μεταξύ 1991 και 2004, παρέχοντας ικανότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Σημειώνουμε ότι το τέταρτο αντιτορπιλικό εκείνης της κλάσης (D-221) ονομαζόταν ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ… όπως ελπίζουμε να ονομαστεί και η τέταρτη φρεγάτα FDI ΗΝ, που αναμένεται να παραγγελθεί (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”), με ενεργοποίηση του συμβατικού δικαιώματος προαίρεσης (option) ως τις 30 Ιουνίου του 2023.

Πολεμική Αεροπορία

Από τις 26 Σεπτεμβρίου η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με αεροσκάφη F-16 Block52+ της 340 Μοίρας στην πολυεθνική άσκηση VOLFA-2022 που διεξάγεται από την Αεροπορική Βάση BA 118 (Mont-de-Marsan) στη Γαλλία, με αντικείμενο τις αεροπορικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης. Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 7 χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αίγυπτος) με σχεδόν 60 αεροσκάφη και 640 στελέχη.

Το Σάββατο 24 και την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης (Spanish Amphibious Task Force – SP ATF) η οποία αποτελείται από το αεροπλανοφόρο ESPS JUAN CARLOS I, το αμφίβιο πλοίο ESPS CASTILLA και την φρεγάτα ESPS NAVARRA, στις θαλάσσιες περιοχές Βορειοδυτικά της νήσου Καρπάθου, Βορείως Κρήτης και Δυτικά Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, κατά τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022 διεξήχθη PASSEX (Passing Exercise) της Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ με την SP ATF στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Καρπάθου, όπου εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 F-16 της ΠΑ. Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις 2 F-4 και 2 F-16 της ΠΑ με 4 AV-8B Harrier του αεροπλανοφόρου ESPS JUAN CARLOS I στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Βορείως Κρήτης και Δυτικά Πελοποννήσου, σε αντικείμενα εγγύς αεροπορικής υποστήριξης [Close Air Support (CAS)] με τερματική καθοδήγηση πυρών [Joint Τerminal Αttack Controller (JTAC)], καθώς και αντικείμενα εκπαίδευσης εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).

Από την Τετάρτη 28 έως και την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θ. Μπουρολιάς, συμμετείχε στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium – NACS), που πραγματοποιήθηκε στο Ramstein, της Ο.Δ. της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο στρατηγικό πλαίσιο του τρέχοντος έργου της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης (Allied Air Command) γύρω από την αεροπορική και διαστημική ισχύ και υπό το νέο δόγμα «Building the new Normal». Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Α/ΓΕΑ στην Ουάσιγκτον από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου 2022 για το συνέδριο International Air Chiefs’ Conference όπου είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με ομολόγους του από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ινδία, Κατάρ. Από 19 έως και 21 Σεπτεμβρίου 2022 ο Α/ΓΕΑ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Dallas και την Atlanta, όπου συζήτησε και ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν στα αεροσκάφη F-16 Viper, Block-50 και F-35, καθώς και για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H και C-130J.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, την προηγούμενη εβδομάδα απεστάλη στις ΗΠΑ η LOR για την αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυξημένη ήταν την τελευταία εβδομάδα η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 360 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 235 την προηγούμενη εβδομάδα), 6 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι μηδέν την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 (8) υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους.

Κύπρος

Την 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, του υπουργού Άμυνας Χ. Πετρίδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος Ν. Παναγιωτόπουλου, του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Δ. Ζερβάκη και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας παρουσιάστηκαν με νέα, μονοχρωματική βαφή της ελληνικής εταιρείας Intermat Defense, που επιφέρει μείωση του θερμικού και υπέρυθρου ίχνους, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό των οχημάτων από εχθρικά μέσα παρατήρησης και σκόπευσης. Επίσης, το σύνολο του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς εμφανίστηκε με το νέο, σύγχρονο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (γιλέκα μάχης, κράνη, επιγονατίδες).

Στις 29 Σεπτεμβρίου το κυπριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή δοκιμαστικής βολής αντιαρματικών K/B Akeron MP σε πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LynkEUs για την ανάπτυξη αντιαρματικού συστήματος πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS) με συμμετοχή των κυπριακών οντοτήτων Adittess, SignalGenerrix και Cyprus Institute. Αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα LynkEUs και τις βολές μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ του doureios.com.

Στις 28 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο CNN Turk, δήλωσε ότι σε απάντηση της άρσης του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία θα ενισχύσει τις 40.000 των κατοχικών στρατευμάτων με χερσαία, θαλάσσια και εναέρια μέσα, καθώς και με οχήματα και πυρομαχικά.

Ανατολικός Παρατηρητής

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε την τελευταία εβδομάδα η επιθετική ρητορική σε ανώτατο επίπεδο από τουρκικής πλευράς, με επιμονή στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αν. Αιγαίου. Τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CNN Turk, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, “σήκωσαν” και πάλι το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, με τον Ρ.Τ. Ερντογάν να δηλώνει ότι “η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη” και τον Μ. Τσαβούσογλου να χαρακτηρίζει τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-1117 στη Λέσβο και τη Σάμο την προηγούμενη εβδομάδα ως “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”. Παράλληλα, Τούρκοι δημοσιογράφοι έθεσαν το ζήτημα στον εκπρόσωπο του State Department, χωρίς όμως να επιτύχουν δήλωση που θα υιοθετούσε τις τουρκικές καταγγελίες. Τέλος, ως ανησυχητική ένδειξη που πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες κρίνεται και η δημοσίευση, στο λογαριασμό @ConflictTR (γνωστό για τις στενές σχέσεις του με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας), δεκάδων φωτογραφιών από ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου που απεικονίζουν “αποδείξεις” της παράνομης, κατά την Τουρκία, στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν κάθε είδους εγκαταστάσεις, από στρατόπεδα έως πολιτικά ελικοδρόμια, και αφορούν το σύνολο σχεδόν των νησιών (μικρών και μεγάλων) του Αν. Αιγαίου. Το ανησυχητικό στοιχείο έγκειται στη δημοσίευση των συγκεκριμένων tweets στην τουρκική γλώσσα, που σημαίνει ότι (πέραν της επίμονης προβολής του θέματος διεθνώς) η τουρκική κυβέρνηση μεθοδεύει εσκεμμένα και σταθερά το φανατισμό της τουρκικής κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκε  από τις δοκιμές του ναυτικού πυροβόλου 76mm/62 της ΜΚΕ, το πυροβόλο φέρεται να επιτυγχάνει ταχυβολία 80 βολών/λεπτό. Υπενθυμίζεται ότι οι δοκιμές του τουρκικού ναυτικού πυροβόλου 76mm/62 ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2021, και από το Φεβρουάριο του 2022 το όπλο άρχισε να εντάσσεται σε μονάδες του Τουρκικού Ναυτικού αντικαθιστώντας το πυροβόλο OTO Melara, με πρώτη την κορβέτα Beykoz.

To τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας MARLIN συμμετέχει στην άσκηση DYNAMIC MESSENGER-22 στην Πορτογαλία, την πρώτη επιχειρησιακή άσκηση του ΝΑΤΟ με σκοπό την ολοκλήρωση μη επανδρωμένων συστημάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Συνολικά συμμετέχουν 18 μονάδες επιφανείας και 48 μη επανδρωμένα συστήματα από 16 κράτη-μέλη.

Στις 27 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε ατύχημα στη διοίκηση ναυπηγείων στο Gölcük κατά την διάρκεια εργασιών στο δεξαμενισμένο ΠΓΥ AKAR (Α580) με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από πτώση στη θάλασσα 5 στελέχη του Τουρκικού Ναυτικού, εκ των οποίων ανασύρθηκε νεκρός ο συμβασιούχος ναύτης Enes Biyik.

Διατηρούνται και ενισχύονται τα εμπόδια σε επίπεδο Κογκρέσου για την προμήθεια F-16 από την Τουρκία. Μετά την πρώτη τροπολογία στον NDAA που κατέθεσε ο γερουσιαστής Bob Menendez (με την οποία δεν επιτρέπεται η πώληση των F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δώσει λεπτομερή περιγραφή των ενεργειών που κάνουν οι ΗΠΑ για να εμποδίσουν τη χρήση των αεροσκαφών σε παράνομες υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών), κατατέθηκε δεύτερη τροπολογία από τον γερουσιαστή Chris Van Holle, με την οποία προτείνονται επιπρόσθετοι όροι στην Τουρκία, όπως να μην χρησιμοποιηθούν τα F16 κατά συμμάχων των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, αλλά κι οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, SDF/YPG!), και να μην δοθούν τα αεροσκάφη στην Τουρκία πριν επικυρωθεί από αυτήν η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.