Ανασκόπηση εβδομάδας #211

0
20892

Στις 15 Φεβρουαρίου εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης η NAVTEX 0122/21, με την οποία αναγγέλλονται υδρογραφικές έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 2 Μαρτίου. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διότι ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX για την εν λόγω περιοχή. Η τουρκική αυτή ενέργεια (που είχε γίνει και το 2018) δεν συνιστά παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα, διότι οι έρευνες είναι υδρογραφικές και όχι σεισμικές. Ωστόσο από πολιτική άποψη η τουρκική αυτή κίνηση, συνδυαζόμενη μάλιστα με δηλώσεις Τούρκων επισήμων που επιμένουν σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο, έχει τη σημασία της για το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από ελληνικής πλευράς πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών, χωρίς να έχει λάβει απάντηση από τουρκικής πλευράς…

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Στις 17 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανής ενημέρωσε  τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων για δύο προγράμματα που προωθήθηκαν και έλαβαν θετική γνωμοδότηση. Πρόκειται για την προμήθεια Φυσιγγίων 20mm DS MK149 Mod 4 PHALANX για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (Follow on Support) του Οπλικού Συστήματος (ΟΣ) «ΒΕΛΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γ. Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιπτέραρχος ε.α. Θ. Λάγιος.

Στις 19 Φεβρουαρίου προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) έφτασε στο DUBAI, προκειμένου να εκπαιδευτεί στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν τα ΗΑΕ. Η εν λόγω εκπαίδευση, η οποία εκτελείται σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, εξασφαλίζει πολύτιμη εμπειρία στο δύσκολο αντικείμενο της ελεύθερης πτώσης, με παράλληλη σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με την εκτέλεση πραγματικών αλμάτων. Είχε προηγηθεί η αποστολή, από την Τετάρτη 03 έως το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, προσωπικού της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) που εκπαιδεύτηκε στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) των Αιγυπτιακών Ειδικών Δυνάμεων. Η αξιοποίηση του εξομοιωτή έδωσε την δυνατότητα στο προσωπικό των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων να αποκομίσει εμπειρία αντίστοιχη με εκείνη της εκτέλεσης πραγματικών αλμάτων (από Ε/Π ή Α/Φ), με εκτέλεση μεγάλου αριθμού αλμάτων «εξομοίωσης» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σε ασφαλές περιβάλλον και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και πολύτιμους πόρους.

Την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε άσκηση συνεργασίας δυνάμεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και του Πλοίου Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) ΚΕΡΚΥΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού κόλπου. Η συνεκπαίδευση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και περιελάμβανε εξειδικευμένα αντικείμενα διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στρατός Ξηράς

Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε χειμερινή εκπαίδευση των σπουδαστών της  Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, με εκμετάλλευση των συνθηκών της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX – ADEX (Passing Exercise – Air Defense Exercise) της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ, του υποβρυχίου ΠΟΝΤΟΣ και τεσσάρων (4) Αεροσκαφών F-16 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το Αντιτορπιλικό USS PORTER του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς καθώς και αντικείμενα επικοινωνιών, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου.

Στις 19 Φεβρουαρίου η φρεγάτα Ύδρα κατέπλευσε στο λιμένα ABU DHABI των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο πλαίσιο συμμετοχής της στις εκδηλώσεις των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021, που θα λάβουν χώρα στο Abu Dhabi National Exhibition Centre, από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. Σημειώνεται ότι την έκθεση και την ελληνική φρεγάτα θα επισκεφθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιπτέραρχος ε.α. Θ. Λάγιο.

Μεταξύ 12 και 15 Φεβρουαρίου η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε στον λιμένα Χάιφα του Ισραήλ μαζί με πλοία της δύναμης SNMG2 και ακολούθως συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του enikos.gr, στις 16 Φεβρουαρίου έγινε τοποθέτηση Κ/Β τύπου  ΜΜ-40 EXOCET στην πυραυλάκατο «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» (Ρ-78), η οποία ακολούθως εκτέλεσε πλου για τις πρώτες δοκιμές του πυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με άρθρο του Β. Νέδου στη σημερινή “Καθημερινή”, το Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει στην επιχειρησιακή αξιολόγηση των προτάσεων για φρεγάτες που είχαν κατατεθεί ως τις 17 Φεβρουαρίου, και περιλαμβάνουν (κατά σειρά αξιολόγησης) τις προτάσεις από Γαλλία (FDI σε “γαλλική” ή “ελληνική” έκδοση), ΗΠΑ (MMSC), Ολλανδία (Sigma 115), Γερμανία (Α200 ή Α300), Αγγλία (Type 31 – Arrowhead 140) και Ισπανία (F110). Εκκρεμεί η αξιολόγηση της ιταλικής πρότασης που έφτασε μετά τις 17 Φεβρουαρίου και αφορά 4 φρεγάτες τύπου FREMM. Όλες οι αξιολογηθείσες προτάσεις περιλαμβάνουν συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Ως προς τις προτεινόμενες “ενδιάμεσες λύσεις”, από αμερικανικής πλευράς φέρεται να μην έχει αποκλειστεί η παραχώρηση αντιτορπιλικών κλάσης A. Burke. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται, κατά το δημοσίευμα, η αποστολή LoR προς τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καθώς η γαλλική και η αμερικανική πρόταση φέρονται να κατατάσσονται στις δύο πρώτες θέσεις, με πρωταρχικό κριτήριο τη δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας. Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι η δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας κατ’ ακρίβεια δεν είναι επιχειρησιακό κριτήριο αξιολόγησης των προσφορών, αλλά κριτήριο πολιτικής και οικονομικής φύσης. Αυτό μαρτυρά ότι η αναφερόμενη ως “επιχειρησιακή” αξιολόγηση των προσφορών από το ΠΝ δεν είναι αμιγώς επιχειρησιακή, αλλά περιλαμβάνει και άλλα κριτήρια, όπως η δυνατότητα χρηματοδότησης, η δυνατότητα συμμαχικών εγγυήσεων και η παροχή έργου στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Τέτοια κριτήρια είναι θεμιτά για ένα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα, αλλά εμπίπτουν στην ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και δεν πρέπει να μετακυλίονται στο ΠΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 19 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος περιέγραψε με λεπτομέρειες την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης, αποκαλύπτοντας ότι παραμένουν διαθέσιμα μόλις 8 ελικοφόρα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Τ-6 και 3 αεριωθούμενα εκπαιδευτικά τύπου Τ-2, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκπαίδευση των ιπταμένων και σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνουν να εντάσσονται στις πολεμικές μοίρες σε ηλικία 28 ετών. Αν και θα πρέπει να αναγνωριστεί στον ΥΕΘΑ η δρομολόγηση της λύσης (και αυτού) του προβλήματος, είναι σφάλμα η λεπτομερής περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, πριν καρποφορήσουν οι προσπάθειες βελτίωσής της. Ο αντίπαλος μας ζυγίζει όπως είμαστε σήμερα κ. υπουργέ, όχι όπως θα είμαστε όταν αποδώσει χειριστές το νέο σύστημα εκπαίδευσης…

Στις 19 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τους Patriot. Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων που είχαν αναπαραχθεί στην ανασκόπηση εβδομάδας #210, περί αναβολής της αποστολής ελληνικής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία.

patriot_03

Μειωμένη ποσοτικά αλλά αναβαθμισμένη ως προς την προκλητικότητα ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 104 την προηγούμενη εβδομάδα) και 3 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι καμίας την προηγούμενη εβδομάδα).

Αμυντική Βιομηχανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, άγνωστοι κατάφεραν να παραβιάσουν το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα” και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία. Η ψηφιακή επίθεση έγινε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και έγινε αντιληπτή από στελέχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που ενημέρωσαν το υπουργείο  Εθνικής Άμυνας, ζητώντας τη συνδρομή της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ. Στελέχη της ΔΙΚΥΒ μετέβησαν για αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ το ίδιο έκαναν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Το ζήτημα παρακολουθείται επίσης από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δράστες πιθανότατα δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, καθώς παραβίασαν υπολογιστές που λειτουργούν στα γραφεία της εταιρείας και όχι το δίκτυο που είναι συνδεδεμένο με το κομμάτι της παραγωγής. Οι λεπτομέρειες της επίθεσης θα γίνουν γνωστές μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Κύπρος

Τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετούντας, εκπαιδευτικές βολές πυροβόλου 30 χιλ. των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35. Οι βολές πραγματοποιήθηκαν επί θαλασσίου στόχου και εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των χειριστών.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας Χ. Πετρίδης πραγματοποίησε την την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, κατά την οποία επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο. Ο κ. Πετρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία συνεχίζει να αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο, διευρύνει την κατοχή στην Αμμόχωστο και εντείνει τις απειλές της, κάνοντας χρήση μορφών υβριδικού πολέμου».

Το τριήμερο από 16 έως 18 Φεβρουαρίου 2021, η Ομάδα Κυβερνοάμυνας της Διοίκησης Επικοινωνιών Πληροφορικής και Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΦ, συμμετείχε στην άσκηση «MIC-2021» η οποία οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας σε συνεργασία με την εταιρία CybExer Technologies. Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν 19 κράτη μέλη της ΕΕ και εξασκήθηκαν στην από κοινού αντιμετώπιση, σε πραγματικό χρόνο, προκλήσεων που άπτονται περιπτώσεων κυβερνοάμυνας. Ειδικότερα, ο σκοπός της άσκησης ήταν η συνεργασία των Στρατιωτικών Ομάδων Ετοιμότητας και Έκτακτης Ανάγκης (ΜilCERT) στη ανάπτυξη των διαδικασιών και των δεξιοτήτων για τον εντοπισμό, τον μετριασμό και την απόκρουση κυβερνοεπιθέσεων. Η άσκηση διεξάχθηκε με προσομοίωση, η οποία μεταξύ άλλων εστιάστηκε σε στρατιωτικό περιβάλλον το οποίο περιλάμβανε σύστημα ελέγχου drones καθώς και επίγειους δορυφορικούς σταθμούς.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 19 Φεβρουαρίου παραδόθηκε στη Διοίκηση Ναυπηγείων του Τουρκικού Ναυτικού στην Σμύρνη η πλωτή δεξαμενή Havuz-14, χωρητικότητας 10.000 τόνων, με το αρματαγωγό BAYRAKTAR (L402) να πραγματοποιεί δεξαμενισμό για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης.

Στις 17 Φεβρουαρίου παραδόθηκε στον τουρκικό στρατό το πρώτο επιθετικό ελικόπτερο του βελτιωμένου τύπου T-129B2, που φέρει  νέα συστήματα προειδοποίησης ραντάρ (RWR) και λέιζερ (LWR), παρεμβολέα ραδιοεπικοινωνιών (RFJ) και Σ/Α V/UHF, κατασκευής ASELSAN.

H αντικατάσταση του στροφείου δύο πτερύγων από αντίστοιχο τριών πτερύγων στα ΜΕΑ τύπου Bayraktar TB2 πραγματοποιήθηκε λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η Γερμανία στην εξαγωγή των πρώτων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Mustafa Varank.

Από 4 ως 20 Φεβρουαρίου, προσωπικό της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ και Μονάδων Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού πραγματοποιεί συνεκπαίδευση στο Πακιστάν στο πλαίσιο της άσκησης Atatürk-2021. Η εν λόγω δραστηριότητα πραγματοποιείται εκ περιτροπής από το 1998.

H SSB ανέθεσε στη νομική εταιρεία Arnold & Porter Kaye Scholer LLP σύμβαση διάρκειας 6 μηνών για άσκηση πίεσης υπέρ της επαναφοράς της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35.

186 φοιτητές από τα σημαντικότερα Πολυτεχνεία της Τουρκίας ολοκλήρωσαν μέχρι σήμερα εκπαίδευση διάρκειας 6,5 ετών στα κορυφαία Ινστιτούτα Πυρηνικής Φυσικής και Μηχανικής της Ρωσίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας για τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu. Επισημαίνεται ότι η διακυβερνητική συμφωνία του 2010 προβλέπει την εκπαίδευση συνολικά 600 Τούρκων πυρηνικών επιστημόνων στην Ρωσία με προοπτική να εργαστούν κάποιοι εξ΄αυτών μελλοντικά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu.