Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών

18
1079
Ο νέος δορυφόρος Hellas Sat 3/IS των HELLAS SAT και INMARSAT που αντιπροσωπεύει επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκτοξευτεί το πρώτο εξάμηνο του 2017 από την εταιρεία ArianeSpace στη Γαλλική Γουιάνα.

Στην ίδρυση φορέα μέσω του οποίου θα μπορούν να απορροφηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία προχωρά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Η Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) θα αναλάβει τη μίσθωση των διαθέσιμων αναμεταδοτών του δορυφόρου Hellas Sat 3/IS που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές). Ο νέος δορυφόρος Hellas Sat 3/IS των HELLAS SAT και INMARSAT που αντιπροσωπεύει επένδυση της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης και ελέγχου στις εγκαταστάσεις της Thales Alenia στις Κάννες και αναμένεται να εκτοξευτεί το πρώτο εξάμηνο του 2017 από την εταιρεία εκτοξεύσεων ArianeSpace στη Γαλλική Γουιάνα.

Το ΕΚΔΕ θα διασυνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα διασυνδέσει την έρευνα με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τις ΕΔ, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς. Μέσω του ΕΚΔΕ, η Ελλάδα θα επιδιώξει να καταστεί, επίσης, κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιρειών που θα αιτούνται φάσμα στο διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα) οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται πως «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency). Είναι χαρακτηριστικό ότι: α) η Τουρκία έχει, πρόσφατα, δημιουργήσει το δικό της Οργανισμό Διαστημικής Πολιτικής, β) η Ελλάδα απλά απουσιάζει από τις συναντήσεις Υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για τη διαστημική πολιτική και, γ) τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε δαπανήσει ως χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως –π.χ.- το Galileo, τα οποία δεν αξιοποιούμε, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού υψηλού επιπέδου που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την εκπροσώπηση σε επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική χρήση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα επανεντάχθηκε πρόσφατα στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) μετά την καταβολή 8,2 εκατ. ευρώ από την πλευρά της χώρας μας.