O Donald Trump 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

81

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Donald Trump εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος ένοικος του Λευκού Οίκου που δεν κατείχε προηγουμένως οποιοδήποτε πολιτικό ή στρατιωτικό αξίωμα. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επικράτησε σε όλες σχεδόν τις αμφίρροπες πολιτείες και εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία εκλεκτόρων, τη στιγμή που η υποψηφιότητα της Hillary Clinton κατέγραφε τις χειρότερες επιδόσεις των Δημοκρατικών από το 1988.

Η επόμενη ημέρα ξημερώνει σε αχαρτογράφητα νερά για τις ΗΠΑ αλλά και τον κόσμο καθώς μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν και σε ποιο βαθμό ο απρόβλεπτος Trump θα ακολουθήσει τις πολιτικές που εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με τους Financial Times, τα κυριότερα πεδία πολιτικής όπου μπορεί να υπάρξει μεταστροφή από την προεδρία Trump είναι τα ακόλουθα:

1. Διεθνές Εμπόριο

Ο Trump έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού (ΤΡΡ) και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία με το Μεξικό και τον Καναδά (NAFTA). Οι πολιτικές αυτές φαίνεται ότι ενίσχυσαν την απήχησή του σε όλη τη ζώνη των μεσοδυτικών Πολιτειών, με τεράστιες συνέπειες στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, τροφοδοτώντας τους φόβους για εμπορικό πόλεμο.

2. Εξωτερική Πολιτική

Ο Trump έχει δηλώσει ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ανασταλεί ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο Obama ξεκίνησε τη θητεία του οραματιζόμενος έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Trump θα είναι ανοικτός στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Έχει επίσης αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν τη δική τους συνεισφορά, ενώ πρότεινε μία πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin.

3. Υγεία

Ο Trump έχει συμφωνήσει με τη δέσμευση των Ρεπουμπλικανών για την αντικατάσταση των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων του Obama στο σύστημα υγείας, γνωστών ως Obamacare. Δεν έχει αναπτύξει κάποια εναλλακτική πρόταση, αλλά δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό των αγορών στις πολιτείες.

4. Φορολογική Πολιτική

Ο Trump υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση στις ΗΠΑ από την εποχή του Ronald Reagan, δεσμευόμενος για μείωση όλων των φόρων. Δηλώνει ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο για τα κέρδη της περισσότερο από 15% έναντι 35% που φθάνει σήμερα η φορολογία των εταιρικών κερδών.

5. Ανώτατο Δικαστήριο

Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μελλοντική σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή επίπτωση των εκλογών. Με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να είναι τώρα διχασμένο 4-4 μεταξύ των συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, οι υποστηρικτές της Hillary Clinton ήλπιζαν ότι η εκλογή ένατου δικαστή από έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο θα άλλαζε την ισορροπία. Αντί τούτου, ο Trump θα έχει πιθανόν την ευκαιρία να αντικαταστήσει ορισμένους από τους γηραιούς φιλελεύθερους δικαστές.

6. Κλιματική Αλλαγή

Ο Trump έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «απάτη» που επινοήθηκε από την Κίνα για να κάνει τους Αμερικανούς βιομηχάνους μη ανταγωνιστικούς και δεσμεύθηκε να «ακυρώσει» την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία βασίσθηκε στη συναίνεση του Obama με την Κίνα. Λέει επίσης ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ για προγράμματα του ΟΗΕ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης.

7. Μετανάστευση

Αυτό είναι το θέμα που πυροδότησε τα μεγαλύτερα πάθη την προεκλογική περίοδο, τόσο των υποστηρικτών του Trump όσο και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Τόσο η υποψήφια Hillary Clinton και ο απερχόμενος Barack Obama είχαν υποστηρίξει ολοκληρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να δώσουν σε παράνομους μετανάστες μια ευκαιρία πλήρους υπηκοότητας. Ο Trump στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στη δέσμευση να χτίσει ένα τείχος στα μεξικανικά σύνορα, έχει ζητήσει να απαγορευτεί η μετανάστευση των μουσουλμάνων και την άμεση απέλαση 11 εκατ. λαθρομεταναστών. Ωστόσο, ακολούθως έκανε πιο διφορούμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντ’ αυτού να προχωρήσει σε «εξονυχιστικό έλεγχο» και αρνούμενος να ξεκαθαρίσει τα ακριβή του σχέδια για τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής.

cwzx06fweaaapk3

 

Aντιδράσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει να εξανεμίζονται επί της ουσίας αλλά και επικοινωνιακά τα όποια οφέλη από την επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama στις 15 Νοεμβρίου καθώς ήλπιζε στην εκλογή της Hillary Clinton για αποφασιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που ο Donald Trump αναφέρθηκε στην Ελλάδα ήταν τον Ιούλιο του 2015, όταν η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν ακόμα σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Μιλώντας τότε στο Fox News, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αναμιχθούν πολύ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. «Έχουμε αρκετά προβλήματα. Αφήστε τη Γερμανία να διαχειριστεί το ελληνικό ζήτημα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η πρώτη αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο στο εκλογικό αποτέλεσμα για την προεδρία των ΗΠΑ ήρθε από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, ο οποίος μέσω Twitter εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον νεοκλεγέντα πρόεδρο και κάνει λόγο για τον ενισχυμένο ρόλο του Eλληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου, ενός από τους πέντε συμβούλους του Trump σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τα συγχαρητήριά του στον Donald Trump εξέφρασε κι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Βηρυτό όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές» ενώ ο βουλευτής Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, επεσήμανε ότι μένουν να διαφανούν οι προθέσεις του Trump απέναντι στην Τουρκία του Erdogan και το ζήτημα του προσφυγικού αλλά και «πως θα αντιμετωπίσει την διαφαινόμενη αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή μετά τους εξοπλισμούς της Τουρκίας που περιλαμβάνουν τα τελευταίας γενιάς F-35».

O πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah al-Sisi και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim ήταν οι πρώτοι ηγέτες μουσουλμανικών κρατών που συνεχάρησαν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, με τον τελευταίο να θέτει εκ νέου το αίτημα έκδοσης του Fethullah Gülen. Με φανερή ικανοποίηση υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu τη νίκη Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

 

 • Πάτε καλά;

  ‘Αρχισε τις κωλοτούμπες το Ντόναλντ:

  Συγγνώμη που σας άφησα να περιμένετε. Σας ευχαριστώ πολύ. Μόλις έλαβα μία κλήση από την υπουργό Κλίντον. Μας έδωσε συγχαρητήρια για την νίκη μας. Κι εγώ εκείνη και την οικογένειά της γι αυτή την τόσο σκληρή εκστρατεία. Δούλεψε για πολύ καιρό και πολύ σκληρά σε μία μεγάλη περίοδο κι εμείς την ευγνωμονούμε για τις υπηρεσίες της. Η Αμερική είναι η ώρα να θεραπεύσει τις πληγές της. Η ισχύς εν τη ενώσει, ένας ενωμένος λαός. Θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών. Κι αυτό είναι θεμελειώδους σημασίας για μένα. Προσεγγίζω και ζητάω όσους δεν με στήριξαν στο παρελθόν και ζητάω τη βοήθειά τους και τις κατευθυντήριες γραμμές τους.

  Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ!? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΕ Η ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΡΕ; ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!!!

  ΥΓ. Παρτε ποπ κορν και θα γελασουμε. Το 40% από όσα λέει ΙΣΩΣ το κάνει.Μέχρις εκεί.

  • net

   μαλλον ηταν μια προθεση υποβιβασμου της κλιντον αφου πλεον το ανωτερο αξιωμα που ειχε μεχρι τωρα ηταν αυτο της υπουργου

   • Πάτε καλά;

    Μπα, ξανάκουσε τις δηλώσεις. Δεν ήταν θέμα υποβιβασμού αλλά θέμα «οκ, είπαμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα, ας σοβαρευτούμε».

  • Πάτε καλά;
  • N.B

   Από την άλλη βέβαια ίσως ισχύει και αυτό που λέει το κάθαρμα παρακάτω, πρώην «μάγος» της KKK και θερμός υποστηρικτής του Trump σήμερα… https://uploads.disquscdn.com/images/13e0e70477a7743cfce3bf93e3086bea3819f3d03679a25e7ef548e1f5e779e6.png

   • Πάτε καλά;

    Και τι να πει; Πώς τους πουλήσανε λαγούς με πετραχείλια;

  • Ανδρέας

   Φυλακή η Χιλαρυ; Μπα, μονο ο Τσοχατζόπουλος την πλήρωσε. Βλέπεις εμείς έχουμε κράτος δικαίου (εδώ γελάμε ελεύθερα).
   Όμως εχεις ενα δίκιο. Κανείς δεν ξέρει τι πράγματι θα κάνει. Πολλές φορές το άτομο απορροφάται από την θέση. Η προεδρία μοιάζει με ένα κανώ που ο πλοηγός προσπαθεί να μην ρίξει στα βράχια και απλά φέρεται από το ρεύμα. Η στελέχωση της κυβέρνησης του θα δώσει ενα στίγμα.
   Ίσως να μην είναι και τόσο απομονωτιστής. Οι Αθηναίοι κρατούσαν την ηγεμονία τους από τον φόβο της απώλειας της. Η στόχευση του μάλλον θα είναι όπως έγραψες σε άλλο σχόλιό σου.

 • victor

  Με το Ντόναλτ μπροστάρη είμαστε και επίσημα στο πλανήτη Ντίσνευλαντ.
  Τρέμω στη ιδέα το τι μπορεί να βγάλουν οι Γαλλικές εκλογές μετά από αυτό.
  Αυτό που με φοβίζει περισσότερο σ’ αυτόν είναι η τάση του για απομονωτισμό των ΗΠΑ

 • revipm

  Δεν το βλέπω πιθανό ο Trump να επιλέξει να αποσυρθεί συνολικά και στρατηγικά χάνοντας επιρροή από συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της δικής μας, χάριν ενός νέου απομονωτισμού. Είναι σίγουρο ότι γνωρίζει, αν και επιλέγει να μην το λέει στους ψηφοφόρους του, ότι η επιρροή, σε τελική ανάλυση, σημαίνει αγορές και άρα bussiness (and bussiness has been good so far). Γνωρίζει επίσης, ή θα το μάθει, ότι όταν χάνεται μία ηγεμονεύουσα θέση, αυτή ξανακερδίζεται μόνο με πόλεμο.
  Σε «μικρότερα» λοιπόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής (ρόλος τουρκίας στην περιοχή, fyrom, αλβανία) θα δούμε διαφορές αλλά αυτό θα πρέπει να το δει η Ελληνική διπλωματία ως ευκαιρία για διαμόρφωση νέων ισορροπιών και όχι ως πρόβλημα. Άρα δουλειά και τα κεφάλια μέσα για όλους.

  υ.γ. Παρεμπιπτόντως, ελπίζω να τα έχουμε καλά και με την Σλοβενία…
  Παυλόπουλε, γρήγορα 3ήμερη επίσημη επίσκεψη στην αγαπημένη μας Σλοβενία!

  • Πάτε καλά;

   Αυτή που λυνει και δενει εκει μέσα είναι η Ιβανκα, όχι η γλάστρα.

   • revipm

    Απ’ό,τι βλέπω στο wiki, Ιβάνκα είναι η κόρη (εύγε!), και Ιβάνα (Ιβάνκα) η πρώην κα Trump και μητέρα της προαναφερθείσας ορμωμένης εκ Τσεχοσλοβακίας.

    Παυλόπουλε, μετά την Σλοβενία και μια 4ήμερη επίσημη επίσκεψη στην αγαπημένη μας Τσεχία παρακαλώ! Don’t spare the expenses, we’re picking up the tub anyways!

 • jim_97

  Ελπίζω πως θα υπάρξει τουλάχιστον μια καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας σε ορισμένα θέματα όπως υποσχέθηκε πριν εκλεγεί.Η αντιπαράθεση που υπάρχει σήμερα είναι επικίνδυνη για όλο τον κόσμο.Οι υπόλοιπες πολιτικές προτάσεις του είναι αμφιλεγόμενες και ίσως και επικίνδυνες.
  Πάνω απ’ όλα όμως πιστεύω ότι δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα, ως πρόεδρος θα προσπαθεί να προστατέψει πάντα τα αμερικανικά συμφέροντα και εκεί κάποιες πολιτικές του θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.Δεν νομίζω να επιτρέψει και άλλες χώρες να αποκτήσουν πυρηνικά, μια σύρραξη με πυρηνικά όπλα ακόμα και σε τοπικό επίπεδο θα ήταν καταστροφική για όλους.Ούτε θα είναι τόσο εύκολη η απομόνωση των ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό. Σαν επιχειρηματίας θα προσπαθεί να πάνω απ’ όλα να σκέφτεται το οικονομικό συμφέρων των ΗΠΑ εκεί πιστεύω θα είναι το κέντρο βάρους, η οικονομία είναι ζωτικής σημασίας, το έχουμε καταλάβει με το δύσκολο τρόπο.

  Κάτι που ίσως δούμε, θα είναι η απομάκρυνση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη μέση ανατολή και γενικότερα περιφερειακές συγκρούσεις που έχουν υψηλό κόστος, αλλά αμφίβολα αποτελέσματα.Ο Ειρηνικός και η Ευρώπη παραμένουν σημαντικά μέτωπα για την Αμερική εκεί λίγα θα αλλάξουν.

 • NK

  Σωστά το Β, το 1 και το 6.

  Ειδικά το Β, οι ΗΠΑ δεν ειναι Ελλάδα , με πρωθυπουργική απολυταρχία:
  Το σύστημα λειτουργεί σχεδόν ανεξάρτητα. Πχ το τείχος με Μεξικό ψηφίστηκε ήδη από το 2008, κατασκευάστηκε κυρίως επι Ομπάμα, όταν έγιναν και οι περισσότερες απέλασεις παράνομων, πάνω από 2 εκατομμύρια. Η προσωπική άποψη του προέδρου μικρή σημασία είχε. Το Κογκρέσο νομοθέτησε, τέλος.

  Η παγκοσμιοποίηση ΚΑΝΕΙ αυτά που υποσχέθηκε, απλά ο κόσμος δεν είχε καταλάβει τι εστι παγκοσμιοποίηση :
  Τώρα που ένιωσαν τον πόνο της NAFTA οι αμερικανοί (κυρίως εκεί ειναι το θέμα με το Μεξικό, οι μεξικανοι οι ίδιοι ειναι άκακοι εργατικοί καθολικοί, δεν κάνουν riots, δεν ζουν από επιδόματα) και τα φορτηγά τους φτιάχνονται στο Μεξικό, άρχισαν να σκούζουν.

  (Ομοίως και Ελλάδα με ευρώ, το τυρί το είδαμε, την φάκα όμως όχι. Ξαναλέω, Κώστας Κόλμερ)

  Εξάλλου ΠΑΝΤΑ έτσι ήταν τα πράγματα, το δόγμα ήταν Keynes at home and Smith abroad , όταν έπεσε πείνα και ύφεση άρχισε το New Deal και φτιάξανε φράγματα και δρόμους και γέφυρες, όταν ξαναπήραν τα πάνω τους πάλι όλα καλά, κλπ.

  ΑΥΤΟ ειναι το βασικό, που δεν έχουν καταλάβει δεξιοί κι αριστεροί και φιλελεδες στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει δόγμα, δόγμα ειναι ο,τι συμφέρει την USA Inc. :

  -Πέσαμε σε ύφεση ; New deal , Keynes Φούλ , αλλά με εσωτερικό δανεισμό.

  -Βγήκαμε από την ύφεση ; Dog eat dog.

  -Σκίζει η βιομηχανία μας ; Ζήτω το ελεύθερο εμπόριο !

  -Τον πίνει η βιομηχανία μας; Κάτω το ελεύθερο εμπόριο.

  -Βοήθησε Ιαπωναμερικανος Ιάπωνα πιλότο; Εγκλεισμό των Ιαπωναμερικανων σε στρατόπεδα μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

  -Κλπ, κλπ.

  Αυτά για τους ιδεοληπτικούς ευρωπαϊστές ή αριστερούς αλληλέγγυους ή φιλελεύθερους έν Ελλαδι.

  Όπως επίσης και το ανεπανάληπτο mail του Podesta (Hillary) «Don’t start believing our own bullshit». Δωρεάν μαθήματα realpolitik.

  •Διαφωνώ στο ότι ήταν κωλοτουμπα η πρώτη δήλωση του, ο Τραμπ ποτέ δεν ήταν ρατσιστής, ο άνθρωπος έχει δώσει δουλειά σε περισσότερους μαύρους από όσους έχουν κάνει χειραψία και οι δυο Κλίντον μαζί. Έλεος.
  Η παρομοίωση με τα skittles ειναι απόλυτα ακριβής, όπως απέδειξαν τα γεγονότα στην Ευρώπη.

  Για το Α τώρα, συμφωνώ 90% εκτός από μια φράση : «Μεταβεστφαλιανο» δεν ήταν ποτέ το σύστημα, όπως ξέρεις. Ξέρω ότι το ξέρεις και ξέρω τι εννοείς, απλά το χρησιμοποιώ για αφορμή.
  Άκουσα πρόσφατα κάτι καινούριο, Ευρωπαίο πολιτικό να λέει τα «Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη» για τις χώρες ΕΕ. Η Κομισιόν τις αποκαλεί member states, μια φράση με σαφώς φεντεραλιστικό χαρακτήρα, που θυμίζει επίτηδες states στις ΗΠΑ. ΑΛΛΑ οι συνθήκες γράφουν high contracting parties.

  Όποτε ποια ΟΝΕ, εδώ δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει το μαγαζί σε λίγα χρόνια (η ΕΕ) με την σημερινή μορφή της. Δεν ειναι απαραίτητα κακό κάτι τέτοιο.

  Υγ λόγο σεβασμό στον POTUS. Άκου το Ντόναλντ. Αν ήθελαν να κερδίσουν οι άλλοι, ας κατέβαζαν κάποιον που δεν τα έπαιρνε από Καταρ και Σαουδάραβες. Το Ντόναλντ ήταν ιδανικός αντίπαλος για να κερδίσει κάποιος, ο οποιοσδήποτε άλλος.

  Υγ 2 Που να δεις NYT και economist, ο πρώτος προτεινε προχτές …μοναρχία για τις ΗΠΑ κι επιστροφή στην Ελισαβετ (δημοκράτες, αλλά όχι και να βγει ο άλλος!) και ο δεύτερος έστειλε χτες το βράδυ mail με τίτλο Hillary’s got it.

  http://www.nytimes.com/2016/11/06/opinion/sunday/consider-a-monarchy-america.html?_r=0

  Ούτε ο Κουρης τέτοια αντικειμενικότητα όταν παιζόταν οι άδειες των καναλιών, σιγά ρε παιδιά.

  Αλλά ναι, τα ελλαδικά έχουν πρόβλημα, οι άλλοι έχουν τα γεγονότα και την άποψη τους, τα ελλαδικα ούτε τα γεγονότα δεν γράφουν σωστά.

  https://uploads.disquscdn.com/images/ee655e23f4cdd4352835e791e2b5cb561fc4af182bd238069127a6e390b9fe83.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/d49031680afc6b9b762739ceb6860fe2ae4fb137fe2a9aece642af94ac250360.jpg

  • revipm

   Αν δεν μπορείς να μετασχηματίσεις την οικονομία σου αρκετά γρήγορα, δημιουργώντας νέου τύπου εργασία, έτσι ώστε να μην σε «δαγκώσει» η παγκοσμιοποίηση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν και δεν θα συνεχίσουν να είναι δογματικά φιλελεύθερες, ή ότι υπάρχει εγγενές πρόβλημα στον φιλελευθερισμό (με ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας). Το πρόβλημα είναι των πολιτικών (και των επιχειρηματιών) που δεν μπόρεσαν να κάνουν πράξη τον μετασχηματισμό αυτό αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα, εν προκειμένω, το rust belt να ψηφίζει αναφανδόν Trump. Προς υπεράσπισή τους βέβαια, ίσως και να ήταν αδύνατο, αφού τα downturns είναι πάντα πολύ πιο απότομα και γρήγορα και καταστροφικά, από την όποια ανάκαμψη (και είναι άλλωστε εγγενή γνωρίσματα του καπιταλισμού).

   Στην τελική, η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι το αναπόφευκτο, ίσως όχι στην σημερινή της μορφή (ΕΕ?), αλλα είναι όμως, αφού στο κάτω κάτω όλοι στον ίδιο πεπερασμένο πλανήτη ζούμε, και ο φιλελευθερισμός δίνει τις κοινωνικο-οικονομικές αρχές για την διαχείρησή της.

   ένας εν ελλάδι φιλελεύθερος…

   • NK

    Έχετε δίκιο, έπρεπε να είχα βάλει το «δογματικοί» πριν τις ιδεολογίες, να το ξεκαθαρίσω.

    Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ιδεολογία, υπάρχει αυτή που μας ταιριάζει σήμερα, αυτό ήθελα να πω.

    Οι ΗΠΑ πράγματι θα βλέπουν την βιομηχανία τους να φεύγει, μετά από την Κίνα έρχεται το Μπανγκλαντές, κτλ. Όποτε, ρεαλιστές γαρ, θα κάνουν ότι έκαναν και οι Άγγλοι πριν από αυτούς : Όσο εξάγουμε, ελεύθερο εμπόριο. Όταν αρχίσουμε να τον πίνουμε, προστατευτισμός.

    Μάλλον υποθέτω εννοείτε liberal, όχι libertarian, όταν λέτε φιλελεύθερος. Όσο για την «αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση» , νόμιζα ότι το νόημα του φιλελευθερισμού ήταν όσο το δυνατόν λιγότερα στρώματα διακυβέρνησης και όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη. Και το «ισχυρό δίκτυ προστασίας» προς liberal πάει, όχι προς libertarian.

    Όταν λέτε λοιπόν πως οι ΗΠΑ ειναι δογματικά φιλελεύθερες, δεν ειναι liberal, ειναι libertarian: οπλοκατοχή κι οπλοχρησία, απαραβίαστο άτομο, ιερή ατομική ιδιοκτησία, ελευθερία κατισχύει της ισότητας (= Είσαι
    ελεύθερος να γίνεις Ζακερμπεργκ κι οι άλλοι ειναι ελεύθεροι να ζουν κάτω από γέφυρες, δεν τρέφεις άλλους με τους φόρους σου).
    Liberal σημαίνει αριστερός .

    Επίσης, έχω άσχημα νέα για το κοινωνικό κράτος της Ελλάδας, από τον Φρηντμαν τον ίδιο :

    http://www.heritage.org/research/commentary/2007/06/look-to-milton-open-borders-and-the-welfare-state

    A decade ago, Nobel prize-winning economist Milton Friedman admonished the Wall Street Journal for its idée fixe on open-border immigration policy. «It’s just obvious you can’t have free immigration and a welfare state,» he warned. This remark adds insight to the current debate over immigration in the U.S. Senate.

    Βασικά όλη η Ευρώπη δεν έχει καταλάβει πως έχει το 50 % (!!!) των κοινωνικών δαπανών του πλανήτη και μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

    Γκρινιάζουμε , ενώ είμαστε στο 3% του πλανήτη (η Ελλάδα).

    ΑΝ (που ομολογώ ότι ειναι πια πολύ πιθανό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα) ζούμε τελικά όλοι στον ίδιο πλανήτη αγαπημένοι [βασικά μονο η Δύση αυτοκαταστρέφεται, ο μισός πλανήτης : η Κίνα και η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές η Ινδονησία, έχουν και θα έχουν σύνορα, όπως και η Αφρική] , θα είμαστε μακρυά κι αγαπημένοι, όπως στο Τέξας : Όπως ακριβώς ένας Έλληνας του Τέξας δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώνει νοσοκομεία για έναν Παστουν στην Καλιφορνια, κι ένας Κινεζος του Σαν Φρανσισκο δεν πληρώνει για έναν Κουβανό του Μαϊάμι, αφού δεν τους συνδέει τίποτα [κοινωνια σημαίνει άτομα με κοινά στοιχεία], το ίδιο θα εφαρμοστεί κι εδώ. Μοιραία: Η Σουηδία του 1960 χρεωκόπησε το 1990, η Γαλλία χρεοκοπεί αυτή τη στιγμή.

    Θα έχουμε sales tax 5% αντί για ΦΠΑ 25%, και από κράτος μονο Σερίφη και στρατό. Σχολεία ο κάθε Δήμος δικά του από τον ΕΝΦΙΑ. Ο καθένας το όπλο του και μέσα στην ιδιοκτησία του δικαίωμα αυτοάμυνας.

    Αν είμαστε Αμερική, θα είμαστε Αμερική σε όλα (τα γράφει αναλυτικά ο Φρηντμαν στο άρθρο που έβαλα πιο πάνω).

    Και μάλλον θα είμαστε, στα άσχημα τουλάχιστον.

    • revipm

     Όντως ο όρος οικονομικός φιλελευθερισμός μπορεί να προκαλέσει παρανοήσεις. Παραθέτω λοιπόν αυτό που εγώ έχω υιοθετήσει με πολύ απλά λόγια: μικρό, ευέλικτο, αποτελεσματικό και αυστηρό κράτος, λίγοι αλλά δίκαιοι φόροι για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

     Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία των πολιτών του έθνους στο οποίο εφαρμόζονται οι οικονομικές πολιτικές πολλές φορές καταλήγουμε να έχουμε παραλλαγές. Παρενθετικά εδώ θα πω ότι, ο φιλελευθερισμός ταιριάζει «γάντι» στους Έλληνες και τον ψυχισμό τους, αφού ανέκαθεν είμασταν έμποροι, ναυτικοί, μάστορες και καλλιτέχνες, επαγγέλματα συνυφασμένα με μια ελεύθερη από κρατικούς παρεμβατισμούς, ανοικτή οικονομία.
     Σίγουρα λοιπόν, μπορεί να πει κανείς ότι οι ΗΠΑ έχουν μία δική τους «γεύση», ίσως υπερβολικού για μερικούς, φιλελευθερισμού αλλά δεν παύει να ειναι βασικά φιλελευθερισμός, είτε το ονομάσει κανείς liberalism είτε libertarianism. Και σίγουρα liberal δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση αριστερός. Δηλαδή ο Guy Verhofstadt είναι αριστερός? Δεν νομίζω… Ίσως υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κοινωνική διάσταση μίας φιλελεύθερης πολιτικής, και γιαυτό μπορεί να συναντήσει κανείς δεξιούς φιλελεύθερους, κεντρώους φιλελεύθερους ακόμα και κεντροαριστερούς φιλελεύθερους. Βεβαίως το πεδίο που βρίσκει το «σπίτι» του ο φιλελευθερισμός είναι το κέντρο και η κοινωνική κεντροδεξιά.

     Και το «δίχτυ προστασίας» (βασική υγεία και παιδεία, και δεν μένεις κάτω από μια γέφυρα όταν πτωχεύεις) δεν είναι κάτι το τόσο φοβερό και «αριστερό». Είναι κάτι που εφαρμόζεται από «φυσιολογικά» κράτη που σίγουρα δεν θα τα χαρακτήριζε κανείς σοσιαλιστικά.
     Όσο για τους μετανάστες, η συζήτηση είναι μεγάλη. Έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα και το πόσο ανοργάνωτα θα μπουν οι μετανάστες σε μια χώρα. Αν γίνουν και τα δύο αυτά τότε, ναι, το σύστημα, (ο πληθυσμός της χώρας αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες)
     υποφέρει κάτω από το βάρος της εισροής (βλέπε Ελλάδα – ανοργάνωτο κράτος και πολύ γρήγορη εισροή). Να θυμήσω όμως ότι έχουν χτιστεί ολόκληρες αυτοκρατορίες βασισμένες σε χέρια
     μεταναστών (π.χ. βρετανική), και για αυτό τα καλώς οργανωμένα κράτη βλέπουν τους μετανάστες και ως ευκαιρία.
     Μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να το βλέπουμε και εμείς έτσι, οι κάτοικοι μιας γοργά γηράσκουσας και θνήσκουσας Ελλάδας?
     Μήπως πρέπει, προτάσσοντας τα ισχυρά μας εργαλεία, την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας να αρχίσουμε να ενσωματώνουμε αυτούς που θέλουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας? Εγώ προσωπικά νιώθω πολύ περήφανος όταν ένας πρώην «ξένος» δηλώνει Έλληνας. Δείχνει το πόσο ισχυρό πολιτισμικά είναι ένα Έθνος, όταν ξένοι άνθρωποι γίνονται εθελοντικά κοινωνοί των αξιών του.

     Κλείνοντας, η παγκοσμιοποίηση επιμένω ότι είναι αναπόφευκτη, σε έναν πλανήτη με πεπερασμένους πόρους και με έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Δεν ειπισέρχομαι στις μορφές που μπορεί να έχει η παγκοσμιοποίηση μελλοντικά, και τι τύπους συνεργασίας μπορεί αυτή να περιλαμβάνει, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αλλά νομίζω ότι η συζήτηση «παγκοσμιοποίηση ή όχι» σε μερικές δεκαετίες θα είναι κενή περιεχομένου.
     Εφόσον η ανθρωπότητα έχει «επιλέξει» (μη συνειδητά αλλά συλλογικά) την διαρκή ανάπτυξη (καπιταλισμός) ως modus operandi, η παγκοσμιοποίηση είναι και φυσική εξέλιξη αλλά πρέπει να είναι και επιδίωξη. Έτσι θα μπορέσουν να βρεθούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα του διαρκώς «μειούμενου» και καταστρεφόμενου πλανήτη μας, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν σε δύο πιθανές πορείες: είτε στην διακοπή της διαρκούς ανάπτυξης και την υιοθέτηση ενός άλλου συλλογικού οικονομικο-κοινωνικού μοντέλου (μάλλον απίθανο), είτε στην αναζήτηση άλλων…πλανητών.
     Στην ουσία λοιπόν, βρισκόμαστε σε μία κούρσα ενάντια στο χρόνο (και ενάντια του εαυτού μας), που μόνο παγκοσμιοποιημένα μπορεί να την δει κανείς. Καταστροφή ή Φυγή.

     • NK

      Σας ευχαριστώ για την απάντηση .

      Το liberal από το libertarian διαφέρουν όσο το αναρχοκομμουνιστης από το άναρχοκαπιταλιστής (ancap).

      Έχουν κάποια κοινα σημεία , ναι , αλλά ειναι σαν τον σοσιαλισμό με τον εθνικοσοσιαλισμό : ακούγονται παρόμοια , αλλά η διαφορά είναι τεράστια…

      Καλό είναι λοιπόν να γίνεται η διάκριση.

      Ο Verhofstadt είναι ένας πολιτικός και άρα πιο μπακάλης/πρακτικός. Είναι Φλαμανδός εθνικιστής και μόνο ως συνέπεια αυτού ευρώφεντεραλιστής , γιατί δεν γουστάρει το Βέλγιο. Αλλά αύριο μπορεί να λέει τα ακριβώς αντίθετα. Καταλαβα τι εννοείτε, αλλά μια πιο σαφής ερώτηση μου θα ήταν αν κλινετε φιλοσοφικά προς τον Rawls ή τον Friedman. Μάλλον Rawls από ότι καταλαβαίνω.

      Αφου αρχίσαμε τις εξομολογήσεις , εγώ είμαι συντηρητικός και εμπειριοκράτης.

      Δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω , αλλά είναι μαθηματικά αδύνατον να έχεις ανοιχτά σύνορα και κοινωνικό κράτος.
      Οι Ελλαδίτες πάλι επιμένουν, «οι άνθρωποι πάνω από τους αριθμούς». Όταν κηρύττεις πόλεμο κατά της αριθμητικής, πολύ απλά στο τέλος δεν θα μείνουν ούτε τα κουπόνια τροφίμων , για νοσοκομεία ούτε λόγος.
      Υπ’αυτην την έννοια, οι πρόσφατοι πολιτικοί μας είναι de facto Θατσερικοι : Καταστρέφοντας την κοινωνία-societas (το σώμα ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά) φτάνουμε στον τέλειο θατσερισμο : There is no such thing as society, there are only people. Με το ανάλογο κοινωνικό (μη) κράτος, προφανώς.
      Η επιλογή έγινε , τα σύνορα άνοιξαν, άρα το κοινωνικό κράτος θα εξαφανιστεί .

      Περί μετανάστευσης , πέρα από τους γελοίους που νομίζουν ότι κυλάει Ιχώρ στο αίμα των Ελλήνων, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι ο Ιχωρ βρίσκεται στο υπέδαφος , οπότε αρκεί κάποιος να γεννηθεί σε μια χώρα, να πίνει νερό από την ίδια βρύση , και άρα να πάρει τον Ιχώρ έτσι, να γίνει αυτομάτως Έλληνας.

      Ιχώρ δεν υπάρχει , ούτε στο αίμα , αλλά ούτε και στο νερό.

      Οι άνθρωποι έχουν ταυτότητα, την οποία δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολα. Η εμπειρία είναι πιο σημαντική από τις ιδέες μας.
      Στον πραγματικό κόσμο λοιπόν , στην Ελλάδα , έχουμε εμπειρία από συγκεκριμένη μειονότητα έναν αιώνα ήδη στη χώρα , ελάχιστα μέλη της οποίας αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες. Και έχουμε ελληνική μειονότητα στην Αλβανία που επίσης δεν αλβανοποιειται έτσι εύκολα.

      Περα από τους Αλβανούς λοιπόν, οι οποίοι για μια σειρά ιστορικών και πολιτισμικών λόγων, είναι πιο ευπροσάρμοστοι , έχω επιφυλάξεις για όλους τους άλλους που στέλνει ο Ερντογαν.
      Για την ακρίβεια θεωρώ πως ότι δεν μάθαμε στην Αμμόχωστο , το ξαναμαθαίνουμε στη Λέσβο.

      Περί αυτοκρατορίας , ελληνικής γλώσσας κτλ :

      ·Δεν βλέπω τα σύνορα μας πάλι από την Αλεξάνδρεια ως τον Δούναβη. Μάλλον λοιπόν δεν έχουμε εμείς αυτοκρατορία, εμείς παίζουμε τον ρόλο του αποικιζόμενου λαού/Ινδιάνων , ένα κράτος στα όρια της ύπαρξης που δεν ελέγχει εντελώς τα νησιά του (ούτε και το Κολωνάκι όμως, όπου διαβάζω ότι πέφτουν χειροβομβίδες).
      Αντί για ανιστορικές θεωρίες «ανθρωπότητας» γενικώς , εγώ
      θεωρώ ότι στο Αιγαίο σήμερα ξαναζούμε την περίοδο 1200-1400 της Μικρασιας: Το ελληνικό κράτος ήταν ανίσχυρο μπροστά στην πλημμυρίδα των Σελτζούκων, οι ντόπιοι έχουν μόνο φόρους αλλά προστασία καμία, μοιραία λοιπόν ή θα τουρκέψουν ή (πιθανότερο) θα εγκαταλείψουν τα νησιά τους, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας πριν από 800 χρόνια στην Μικρασία. Το 1400 το βασίλειο ήταν πια μια «αυτοκρατορία των Στενών».
      Ο Ερντογαν, άνθρωπος με ιστορική ματιά , το είπε προχτές : «Έχουμε αφήσει ιστορία, σε όλα τα Βαλκάνια πι λέξεις Τουρκος και μουσουλμάνος ταυτίζονται». Μετά καπάκι μίλησε για τα σύνορα της καρδιάς του. Εγώ αντί να χαίρομαι λοιπόν, ανησυχώ.

      ·Περί της σύγχυσης ελληνόφωνων με Έλληνες , προτείνω μια επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου, να χορτάσετε ελληνόφωνους που δεν δίστασαν να σφάξουν τους Έλληνες στο γόνατο. Εμένα έτσι άνοιξαν τα μάτια μου . Ή ένα δυτικοευρωπαϊκό προάστιο.
      Είπαμε , οι Αλβανοί προσαρμόστηκαν σε είκοσι χρόνια , με κάτι άλλους ζούμε δίπλα 1000 χρόνια , από το Μαντζικερτ , αλλά δεν…

      ·Περί της γλώσσας , όταν θα ξαναγίνουμε αυτοκρατορία, αναγκαστικά θα έχουμε αυτοκρατορική ιδεολογία . Για την ώρα είμαστε ένα micronation το οποίο απειλεί ακόμα και η …Αλβανία. Η συνύπαρξη έχει όρια.
      Η Κύπρος διδάσκει.

      ·Όσο για την ισχύ της γλώσσας και του πολιτισμού μας , αυτά πήγαιναν πακέτο με την ισχύ των όπλων των Ρωμαίων . Σήμερα , αυτό που ήταν κάποτε η ελληνική, είναι η αγγλική γλώσσα , πάλι όμως πακέτο με αεροπλανοφόρα και Wall Str.
      Σκοπός του σημερινού κράτους δεν ήταν να γίνει φροντιστήριο ελληνικών για ξένους , αλλά να έχουν κάπου μια πατρίδα οι Έλληνες. (Εξάλλου η ελληνική γλώσσα δεν έχει ανάγκη ένα ανίσχυρο κρατίδιο, όσο υπάρχουν ρολόγια OMEGA, παπούτσια NIKE, μέγαρα Adelphi και κυρίως οι εκδόσεις Loeb, ελληνοφωνοι θα υπάρχουν. Οι Έλληνες αραιώνουν κάπως).

      Καταλαβαίνω ότι οι απόψεις σας είναι κυρίαρχη ιδεολογία στην Μεταπολίτευση , εξάλλου οι ψηφοφόροι όχι μόνο επέλεξαν , αλλά επιβράβευσαν τα Μη Σύνορα .

      Όπως ήδη αντιλαμβάνεστε, εγώ δεν ανήκω στο πλειοψηφικό ρεύμα κρατισμού και ανελληνισμού (δεν ξέχασα το θ), θεωρώ όμως ότι έτσι φτάσαμε σε αυτό που περιγράψατε ως «θνησκουσα Ελλάδα».

      Η λύση βεβαίως δεν είναι να πολιτογραφησουμε μερικά εκατομμύρια Άραβες . Αυτό ίσως γίνει, εξάλλου ο λαός το θέλει απ’οτι φαίνεται, αλλά τα χαρτιά δεν έχουν σημασία. Είχαμε 400 χρόνια χαρτιά ενός άλλου κράτους. Οι Αρμένιοι 600 χρόνια. Οι Εβραίοι δεν είχαν δικό τους κράτος επι 2000 χρόνια, όμως παρέμειναν Εβραίοι όπου κι αν ήταν. Οι Κούρδοι είναι επίσης πολλούς αιώνες χωρίς κράτος, αλλά δεν λένε να γίνουν ούτε Τούρκοι , ούτε Πέρσες ούτε Άραβες. Τα πάντα έχουν ένα όριο.

      Περί πολυπολιτισμού , δυο λόγια μόνο : Πολυεθνική αυτοκρατορία υπήρξε το Βυζάντιο, πολυπολιτισμική όμως όχι. Ήταν η ενσάρκωση της Ευρώπης, της Δύσης : Ρωμαϊκό δικαιο, ελληνική φιλοσοφία και γλώσσα και Χριστιανισμός (The concept of the Western part of the earth has its roots in Greco-Roman civilization in Europe, and the advent of Christianity.[2][3][4][5] )

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Western_world

      Ο πολυπολιτισμος λοιπόν είναι πάντα ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να επιβληθεί ένας άλλος πολιτισμός , όπως στην Μικρασια από το 1200 ως το 1400 Μπορεί να μας φαίνεται κάτι μόνιμο και βιώσιμο ακόμα, αλλά 200 χρόνια είναι μια ανάσα σε ιστορικό χρόνο. Και μετά ξέρουμε τι έρχεται.

      Το ξέρουμε από την Μικρασια του 1200, την Κύπρο, την Σμύρνη, την Αλεξάνδρεια.

      Ένας Ρωμηός στην Εσπερία.

  • Πάτε καλά;

   1.Είναι ΤΟ Ντόναλντ γιατί είναι το annoying orange. :) Είναι ένα τριχωτό τρολλ που το ξέρει και του αρέσει.
   2. Κωλοτούμπες έκανε. Εδώ έλεγε πως θα βάλει φυλακή την Κλίντον ό,τι και να γίνει προεκλογικά και θα συνεχίσει να κάνει κωλοτούμπες. Ο άνθρωπος είναι έξυπνος-συνειδητοποιήσε πως για να βγει πρόεδρος έπρεπε να τους ταράξει στους πομφόλυγες και τους έδωσε ό,τι ζητήσανε. Το τι θα κάνει αφού βγει, είναι μια άλλη ιστορία.
   3. Το παρόν είναι σαφέστατα μεταβεστφαλιανό. Συμφωνώ πως δεν υπήρξε ποτέ πριν μεταβεστφαλιανό γιατί για πρώτη φορά στα 300+ έτη έχουμε εγκατάλειψη των αρχών της Βεστφαλίας.

   Θα τα δούμε όλα εν καιρώ πάντως.

 • NK

  1. Ο άνθρωπος δεν ήταν πολιτικός. Ποτέ !

  2. Επαναφορά στην μεγάλη αμερικανική παράδοση του απομονωτισμού στην εξωτερική πολιτική και το εμπόριο:

  Μεγάλη χώρα ειναι, παράγουν τα πάντα, τους προστατεύουν 2 ωκεανοί.
  Πετρέλαιο πια δεν χρειάζονται από την Μέση Ανατολή.
  Γεια σας, γκάηζ, τα λέμε.

  Το εμπόριο πιστεύω προφανές και απλό, σχετικά.

  Για τα στρατιωτικά, ηδη από τον Ομπάμα, εδώ και 8 χρόνια, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Ιράκ και δεν ξανάέμπλεξαν αλλου, ούτε καν στην Συρία. Εδώ και χρόνια προειδοποιούν τους Ευρωπαίους ότι δεν ειναι δυνατόν να έχουν μονο κοινωνικό κράτος, αλλά όταν ζορίσουν τα πράγματα να περιμένουν μεταστάθμευση Α-10 και F22 για να τρομάξει ο Πούτιν. Στρατηγοί και πολιτικοί το έχουν πει κατ´επαναληψη.

  Η Ευρώπη πλέον δεν αξίζει τα κοκκαλα ούτε ενός Τεξανού πεζοναύτη, για να παραφράσω τον Βίσμαρκ.

  Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (ή μάλλον στον στρατώνα του για διετή θητεία).
  Οι ευρωπαίοι ας ετοιμάζονται για rude awakening.

  Υγ Όσο για την χώρα που έχει ως όπλα το …διεθνές δίκαιο , την χώρα που δίνει λιγότερα για εξοπλισμούς από ότι για τις συντάξεις 20.000 ατόμων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, την χώρα όπου η θητεία μειώνεται και ειναι πια σχεδόν προαιρετική, την χώρα που θεωρεί τα σύνορα «πληγές στο κορμί του πλανήτη» ας ετοιμάζεται για τα πολύ χειρότερα.

  Οι υπόλοιπες 190 χώρες του πλανήτη πάντως, έχουν σύνορα και raison d’état.

  Μάλλον κάνει λάθος η μία χώρα, όχι οι άλλες 190.

  Υγ 2. Μετά το μπαμ πάντως, πρέπει να καταργηθούν οι πολιτικοί και να πάμε σε ελβετικό σύστημα : Δημοψήφισμα κάθε 15 μέρες, για τα πάντα, με 100.000 υπογραφές.

  Δημοσια Διοίκηση μονο ως γραμματεία, να εφαρμόζει τα δημοψηφίσματα.

  Οι χώρες ειναι παρόμοιου μεγέθους και αναγκών.

  Υπάρχει λόγος που ευημερεί η Ελβετία και δεν ξέρουμε κανέναν Ελβετό πολιτικό και ειναι ο ίδιος: Έχουν Δημοκρατία, όχι αντιπροσώπευση.

  • barkhane

   Συμφωνώ όσον αφορά την επιστροφή στον απομονωτισμό και τις συνέπειες για την Ευρώπη. Αυτή η ομολογουμένως εντυπωσιακή επιλογή του Αμερικανικού λαού (δείτε πόσες γυναίκες τον ψήφισαν στη δημογραφική ανάλυση), ίσως ανακόψει την διαλυτική πορεία της ΕΕ. Το rude awakening που αναφέρεις πιστεύω θα οδηγήσει αναγκαστικά σε σύγκλιση όσον αφορά τη συνεργασία στην Άμυνα. Ανατολικο-Ευρωπαίοι αλλά πλεόν και Σκανδιναβοί ανησυχούν για τις κινήσεις της Ρωσίας στη Βαλτική και αυτή η εκλογή δε θα τους καθησυχάσει. Ακόμα και αν βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας δεν πρόκειται να ηρεμήσουν. Οπότε αναγκαστικά για λόγους ασφαλείας (οι οποίοι υπερκαλύπτουν οποιεσδήποτε άλλες εσωτερικές πολιτικές) οι λαικιστές πολιτικοί που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τις Βρυξέλλες ως αποδιοπομπαίο τράγο μπορούν να ανακόψουν την πορεία απομάκρυνσης με τη δικαιολογία της ασφαλείας.

   • NK

    Βρυξέλλες ναι, εκεί ειναι η έδρα του ΝΑΤΟ ;)

  • tsourelaki

   Δεν υπάρχει πιο προβληματικό σύστημα από το Ελβετικό. Ο μόνος λόγος που δουλεύει είναι ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη χώρα.

  • notis kas

   Συμφωνώ γενικά, νομίζω ότι το παράδειγμα της Ελβετίας είναι και αυτό μοναδικό στον πλανήτη και άρα μάλλον ανέφικτη η επιτυχία του. Άλλωστε αυτή η πραγματική δημοκρατία είναι για άλλους λαούς. Εδώ θα γίνεται δημοψήφισμα για να κυρήσσεται ο τάδε δήμος αποπυρηνικοποιημένη ζώνη και ο τάδε δήμος να κυρήσσει ανεπιθύμητο τον Ομπάμα, ή να κυρήσσεται επονείδιστο το χρέος και να ψηφίζει ο λαός ότι τελικά θέλει να έρθει η ανάπτυξη και να περιμένει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα σημαίνει ότι αυτή θα έρθει, αν δεν το κάνει θα είναι αντισυνταγματικό.

  • DrJ

   ολα σωστα

   το path dependency Ελβετιας/Βαλκανικης Θεοκρατιας τελειως διαφορετικο παντως

   • NK

    Πάντως και το ελβετικό Σύνταγμα ξεκινάει «Εις το όνομα του παντοδύναμου Θεού ! Τα καντόνια και ο λαός…»

    Η βασίλισσα της Αγγλίας είναι και κεφαλή της Εκλλησιας.

    Μην υπερβάλουμε, όταν οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες έχουν την Σαρία αντί για Ποινικό Κώδικα .

    Θεοκρατία είναι το Ιράν, όπου κυβερνάει η σύνοδος των παπάδων αντί για το υπουργικό συμβούλιο.

    • DrJ

     https://uploads.disquscdn.com/images/c31985927dae61908e5c0419c687f40d65d6153445cef6f08623b7982417c8b7.jpg

     Στην Αγγλια που αναφερεις, η θεωρια της εξελιξης εγινε αποδεκτη ενα χρονο μετα την δημοσιευση της – στην Ελλαδα, μολις το 54% των Ελληνων πιστευει στην εξελιξη των ειδων (στην Αγγλια >90%) μαζι με αλλες προηγμενες πολιτισμικα/κοινωνικα χωρες οπως το Καμερουν, η Κενυα, ο Παναμας και η Νιγηρια

     Δεν ειναι απαραιτητη η Σαρια ή τα δημοσια μαστιγωματα – αρκει η διδασκαλια περι εικονων που…σταματουν Γερμανικα τανκς στον Ορχομενο, νεκρων που ‘ανασταινονται’ και πολλων αλλων για να εχει κανεις μια κοινωνια κατα βαση ανορθολογικη με ροπη στο υπερφυσικο, τις θεωριες συνομωσιας και τους απο μηχανης θεους – τα αποτελεσματα εμφανη σε καθε εκφανση της δημοσιας ζωης

     • Πάτε καλά;

      Το γραφημα ειναι για την πλακα γιατι λειπουν οι Σαουδαραβες και λοιποι. Ξαναβάλτους, δες πως μετατρέπεται και σταματα την ηλιθια προπαγανδα πως η θρησκεια επηρεαζει τον πλουτο.

      ΥΓ. Η χειρογραφη καμπυλη ειναι ξεκαθαρο πως εχει λαθος κλιση και επρεπε να ειναι προς τα κατω αλλα ας επεται η προπαγανδα.

     • DrJ

      Εισαι σοβαρος; οι χωρες του Κολπου; outliers ειναι – σκληροι φονταμενταλιστες με αυτιστικες κοινωνιες σε resource rich εδαφη – δεν χρειαστηκε να μετασχηματισουν κοινωνια/οικονομια (Αναγεννηση, Διαφωτισμος ετ αλ) για να παραξουν πλουτο (Aramco, Shell, etc)

      Δες GDP breakdown και πες μου τι αγαθα προστιθεμενης αξιας παραγει ο Κολπος εκτος απο τζιχαντ;

      Το αντιθετο μαλιστα – παραμενουν γουχαμπιστες νομαδες με πολλαπλα οφελη για τον οικο των…Σαουντ

      Θεοκρατια σχεδον μηδενικης ελευθεριας λογου, με το Ισλαμικο sci-fi ως βαση απονομης βαρυτατων ποινων σε αντιφρονουντες, αποκεφαλισμους σε κεντρικες πλατειες, εν ψυχρω εκτελεσεις διαδηλωτων κλπ, γυναικες ως πολιτες 2ης κατηγοριες χωρις βασικα δικαιωματα, σκληρη κατηχηση μεσω ενος μισαλλοδοξου εκπαιδευτικου συστηματος κ πολλα αλλα- ειναι αυτο το δικο σου προτυπο ευνομουμενης χωρας;

      Για ολα τα υπολοιπα π γραφεις: Gallup: http://www.gallup.com/poll/142727/religiosity-highest-world-poorest-nations.aspx – με ρ > 0,83, δεν χω να προσθεσω κατι αλλο

     • Πάτε καλά;

      Εγώ σοβαρός είμαι, εσύ δεν είσαι.

      α)Σιγά το p>0.83. H καμπύλη μετά το 35 000 επρεπε να ειναι πιο κατω.
      β) Δλδ η Νορβηγια μεσα που την έχεις είναι καλύτερη;
      https://en.wikipedia.org/wiki/File:Norwar_Exports_Tree_Map_(2009).pdf

      Απλα δε σε συμφερει γιατι σου χαλά το παραμυθάκι. Πήρες μια έρευνα με ηλιθιο cherry picking, την εκανες ευαγγελιο και οταν σου καταδεικνυουν το λαθος, αρχιζεις την προπαγανδα απο το χαλασμενο κασετόφωνο. Ασε ρε φιλε, τραβα να πουλησεις σοφιστειες σε κανεναν που δεν μπορει να σε ελέγξει.

     • DrJ

      Σου εχω πει ξανα – μην αντιμετωπιζεις με απαξια τους συνομιλητες σου – αδυνατιζεις το βαρος των επιχειρηματων σου ενω παραλληλα θυμιζεις τον Ελληναρα τσαμπα-μαγκα του πληκτρολογιου

      Παμε στα επιχειρηματα λοιπον: σου παρεθεσα ερευνα 114 χωρων, μου απαντησες με 1 χωρα (Νορβηγια) κατηγορωντας με παραλληλα για cherry picking

      Εγραψα οτι μεταξυ των 114 αυτων χωρων, η σχεση GDP/religion ειναι r>.83 – περισσοτερο απο 2,3σ δηλαδη – κατι για σοφιστιες και κασετωφονα μου εγραψες

      Τρολλαρεις και ισως κακως σου απανταω σοβαρα…

      Παμε παρακατω – αναφερεις την Νορβηγια ως παραδειγμα GDP breakdown = GDP breakdown Saudi Arabia προσπαθωντας να αντικρουσεις τι ακριβως; προφανως και η Νορβηγια ως resource rich, εχει παρεμφερη κατανομη – πιστευες κατι αλλο; αν ναι, μπορω να προτεινω 1,2 καλα εισαγωγικα βιβλια μακρο

      Η διαφορα ομως, ειναι οτι στη Νορβηγια με 22% και διαχωρισμο κρατους εκκλησιας, ουτε κοβουν κεφαλια σε πλατειες ουτε εξαγουν φονταμενταλιστες τρομοκρατες στον υπολοιπο κοσμο, ουτε δικαζουν με βαση φωνες απο τον ουρανο – στη Σαουδικη Αραβια ομως του 93% αυτη ειναι η καθημερινοτητα τους

      Και για αυτο ακριβως, πειστικη απαντηση δεν φαινεται να εχεις

      υγ εαν οι αντμιν το επιθυμουν, μπορει να γινει μια ευρυτερη οικονομικη συγρκιση μεταξυ τ 2 αυτων χωρων με πολυ ενδιαφεροντα σημεια

     • Πάτε καλά;

      Ξαναδιάβασε τι σου γράψανε ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ αυτή τη φορά. Απαντάς σε πράγματα που δεν ειπωθηκαν.

     • NK

      Ω ναι.

      Κι όμως άρχει Her Imperial Christianic Majesty, Defender of the Faith.

      Δεν τους λέμε θεοκρατία όμως, γιατί έχουν βουλή, κυβέρνηση, νόμους και δικαστήρια.
      Το Ιράν αντί για όλα αυτά έχει την ιερά σύνοδο, κυριολεκτικά.
      Αυτό εννοούσα, δεν είναι θεοκρατία, όπως δεν είμαστε κι εμείς, όπως δεν είναι και η Ελβετία, όπως δεν είναι σίγουρα και οι ΗΠΑ, παρά το ότι κάτω από 40% πιστεύουν στον Δαρβίνο, σύμφωνα με το σκίτσο

      Αυτό αρκεί, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε ούτε την πίστη ούτε την δεισιδαιμονία ούτε την αγνή βλακεία.

      (Βέβαια το σκίτσο μου φάινεται λίγο περίεργο.
      Πχ δεν πιστεύω ότι η Κύπρος είναι στο 40%)
      Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι επιλέγει να το συσχετίσει με το εισόδημα.
      Eμένα θα με ενδιέφερε κι ένα με την γονιμότητα στον οριζόντιο άξονα αντί για τα λεφτά, για να δούμε αν θα υπάρχουν όλες αυτές οι κοινωνίες σε 100 χρόνια και αν θα έχουν ακόμα ποινικό κώδικα ή κάποιο ιερό βιβλίο.

      Για να μην έχετε αγωνία, είναι (είμαστε) τόσο »έξυπνοι», που δεν αναπαράγονται καν, ενώ οι »χαζοί» πιστοί, αυξάνονται και πληθύνονται, κατά τας γραφάς:

      http://cosmoidioglossia.blogspot.be/2016/07/shall-religious-inherit-earth.html

      Το μέλλον δηλαδή θα είναι θρησκευάμενο, και δεν έχει καμία κοσμική εξουσία πια ο χριστιανισμός, αυτός ξεδοντιάστηκε εδώ και αιώνες.

      Υπάρχουν όμως διαβαθμίσεις στα πάντα.
      Οι Έλληνες και οι Παναμέζοι βλάπτουν κυρίως τον εαυτό τους πιστεύοντας στο μάτι.
      Όσοι αυτομαστιγώνονται επίσης μόνο τον εαυτό τους βλάπτουν.

      Η Σαρία για ποινικός κώδικας μιας χώρας όμως, και υπάρχουν πολλές τέτοιες χώρες, είναι άλλης τάξης και άλλης ποιότητας πρόβλημα. Εκεί δεν ξεματιάζουμε απλώς, ούτε πιστεύουμε ότι δεν καταγόμαστε από τον πίθηκo, ούτε ματώνουμε την δική μας πλάτη.
      Εκεί βλάπτουμε και όλους τους άλλους.

      Αυτό λοιπόν το »οι θρησκείες» γενικώς και αδιακρίτως είναι η θρησκεία της εποχής μας στην Δύση (εννοώ από Νίτσε και μετά, τουλάχιστον). Είναι σαν να λέμε »οι ιδεολογίες» γενικώς και να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι ναζισμό με αναρχία.

      Όταν λοιπόν ανατιναχτεί η Ελένη Λουκά φωνάζοντας »Πάτερ Ημών», τα ξαναλέμε.
      Για την ώρα μόνο τον γέλωτα προκαλεί και μόνο τον εαυτό της βλάπτει.

      Ενδιαφέρον βιβλίο για το θρησκευτικό φαινόμενο είναι το The God Delusion του Dawkins, φαντάζομαι ότι το ξέρετε.

      Εκεί, αφού ξεφτιλίζει τους χριστιανιστές των ΗΠΑ, που μπλέχτηκαν στα χωράφια του (είναι καθηγητής βιολογίας και τα παίρνει όταν πολιτείες βάζουν βιβλία στα σχολεία που διδάσκουν την Αγία Γραφή για εξέλιξη), αναλύει το φαινόμενο της θρησκείας βιολογικά. Καταλήγει στο ότι δεν υπάρχει κάποιος αδένας (σώωπα), ότι είναι κάτι μεταξύ μίμησης και βιολογικής ανάγκης (πράγματα που ήξεραν ήδη οι Ρωμαίοι δηλαδή και το έλεγαν mos maiorum), ένας μηχανισμός δηλαδή (η μίμηση των γονέων) που είναι ζωτικός, καθώς μας μαθαίνει την γλώσσα, να αποφεύγουμε τους λύκους -ή έστω τα αυτοκίνητα- αλλά και ότι καλύπτει πραγματικές ανάγκες κοινωνικοποίησης, και έχει και πραγματική επίδραση στον άνθρωπο , έστω και ως placebo.

      Πάντως, ένδοξες outlier οι ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι όλα γίνονται…

      Απλά μην λέμε την καημένη την χώρα θεοκρατία, πολλά μπορούμε να την πούμε, αλλά από το 1822 ήδη είχε ανεξιθρησκεία. Αυτό λέω μόνο.

     • NK

      Συμφωνώ με τον Πάτε Καλα, cherry picked.

      Που είναι οι χώρες του Κόλπου, που είναι το Ισραήλ, να δούμε πως πάει, χωρίς πλούτο απο πετρέλαιο;

      Αλλά βασικά θα ήθελα να δω τον οριζόντιο άξονα με την γονιμότητα, να δούμε ποιοι πιστεύουν τον Δαρβίνο στα λόγια και ποιοί όντως πολλαπλασιάζουν τα γονίδιά τους.

     • DrJ

      Το θεμα της συζητησης μας εαν υπαρχει correlation μεταξυ θρησκευσιμοτητας και GDP

      με ν=114, ρ=0,83 – ενας τζουνιορ στη UBS, με τετοιο data set, θα ειχε μπονους σε Μ

      η γονιμοτητα επηρεαζεται απο μια σειρα κοινωνικο/οικονομικους παραγοντες – η Ιαπωνια πχ με 24% θρησκευσιμοτητας εχει εξαιρετικα χαμηλο δεικτη γονιμοτητας το οποιο ειναι counter intuitive (κ εξηγει εν μερει τ stagflation τ οικονομιας της)

      κοιτα G8 πχ ως γονιμοτητα/θρησκευσιμοτητα – μονο οι ΗΠΑ εχουν υψηλο δεικτη 8ρησκευσιμοτητας κ η Ινδια (τ οποια εαν σορταρεις ως προς per capita ομως, εχεις αλλη εικονα περι complexity)

     • NK

      Correlation does not mean causation , όπως σίγουρα ξέρετε.

      Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει τα ζώδια σε σχέση με το ΑΕΠ και να πούμε ότι μια χώρα με Ζυγούς στο ζώδιο ειναι πιο πλούσια από μια χώρα με Αιγόκερους, τι σημαίνει αυτό; Το ένα οφείλεται στο άλλο;

      Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση και δεν βλέπω ποιος θα μπορούσε να ειναι ο μηχανισμός.

      Η ερώτηση η ίδια πάσχει από confirmation bias για να βγάλει το αποτέλεσμα που θέλει, ο Δαρβίνος ως proxy για θρησκευτικότητα ειναι καθαρά ιουδαιοχριστιανικο bias και μόνο.

      Προφανώς ειναι αδιάφορο στους Ιάπωνες, Κινέζους, Κορεάτες, Ινδούς και άλλους πολιτισμούς που δεν πλάστηκαν από τα χέρια του Θεού τους κατ’εικονα και καθ’ομοίωση (όποτε ο αυστραλοπίθηκος θα ήταν βλασφημία) , αντιθέτως πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι αν ειναι καλοί θα ξαναγεννηθούν σε ανώτερη κάστα ή αν ειναι κακοί θα μετενσαρκωθουν σε γάτα.

      Αρα ο πρόγονος μας ο αυστραλοπίθηκος δεν ειναι πρόβλημα για τις θρησκείες τους, άρα ο Δαρβίνος ΔΕΝ ειναι κατάλληλη ερώτηση για να κρίνουμε την θρησκευτικότητα τους.

      Πχ μια κατάλληλη ερώτηση θα ήταν στην Ινδία αν θα έσπρωχναν μιαν αγελάδα και στην Κίνα αν πιστεύουν στο Κάρμα ή όχι.

      ΤΟΤΕ θα βλέπαμε ποσοστά θρησκευτικότητας που θα άφηναν πίσω την Δύση κατα πολύ.

      Μια απλή τουριστική επίσκεψη στην Ιαπωνία αρκεί, ειναι πολύ πιο παραδοσιακή και θρησκευόμενη χώρα από ολόκληρη την Δύση (κάτι το οποίο εγώ, εξίσου τσαπατσούλικα και αναπόδεικτα, θεωρώ ότι έχει σχέση με το ΑΕΠ της χώρας).

      Αυτά ειναι τόσο προφανή λάθη, που δεν ειναι παράλειψη, ειναι εσκεμμένα λαθος ερώτηση για να βγάλουμε αυτό που θελουμε.

      Η ερώτηση και το premise δηλαδη ειναι τόσο εξόφθαλμα biased, ώστε ακυρώνουν το (πενιχρό) αποτέλεσμα. Ακόμα και στις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Δύση υπάρχουν αρκετοί Κινέζοι, δεν ειναι ομοιογενή σύνολα.

      Δυο λόγια για τις «κοινωνικές/ανθρωπιστικές επιστήμες» που κανονικά δεν θα έπρεπε να πω , ως τριτοδεσμιτης: ΔΕΝ ειναι επιστήμες, επιστήμη ειναι η χημεία , όπου ΚΑΘΕ φορά, η ίδια αντίδραση θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ειναι τέχνες, κάτι μεταξύ συσσωρευμένης εμπειρίας και ψυχολογίας. Ρωτήστε τους «ειδικους» της πολιτικής στην ΗΠΑ…

      Το ότι χρησιμοποιούν SPSS έχει, για εμένα, την ίδια αξιοπιστία με το να βάζαμε μέσα τα ζώδια και να λέγαμε » στατιστικά, άρα επιστημονικά, οι Αιγόκεροι ειναι πιο έξυπνοι, οι Κριοι προκαλούν περισσότερα τροχαία». Μπορεί να υπάρχει κάποιος συσχετισμός, αλλά προφανέστατα δεν ειναι αιτιώδης σχέση και προφανέστατα δεν σημαίνει τίποτε και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την χάραξη πολιτικής.

      Οπότε: η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ειναι outlier, οι δυο επόμενες έχουν λάθος ερώτηση, δεν τους αφορά καθόλου ο Δαρβίνος, έπρεπε να ερωτηθούν για κάρμα και τις ψυχές των προγόνων.

      Συγγνώμη, εγώ με τέτοια ποιοτητα θα τους απέλυα επιτόπου, δεν ξέρω που ερευνούν και τι κάνουν, αλλά ας όψεται η προπαγάνδα και ο πληθωρισμός σχολών Mickey Mouse degrees και σχολών.

      Τα faculties of arts στην Δύση πρέπει να φάνε τρελό τσεκούρι, κάτι κοινωνιολογιές, gender studies, pet psychology, David Beckham courses και λοιπά εξπρές προς την ανεργία και τα χρέη, θα τα βλέπουνε στο μέλλον σαν αστρολογία με στατιστικά πακέτα και πίνακες.

      Προσπαθείτε να αποδείξετε ότι οι μη θρησκευόμενοι ειναι πιο έξυπνοι .

      1. Δεν ισχύει, τουλάχιστον με μέτρο το ΑΕΠ:
      Ιαπωνία, Κορέα, έτσι πρόχειρα και χωρίς πετρέλαιο.
      2. Δεν έχει σημασία, αν δεν αναπαράγονται και δεν έχουν σύνορα.
      3. Η συγκεκριμένη «έρευνα» έχει θέσει άκυρο ερώτημα για τα 2/3 του πλανήτη.
      Σαν να με ρωταγαν εμένα αν νηστεύω στο Ραμαζάνι, να έλεγα όχι και να συμπέραιναν ότι είμαι άθεος.

      Συνοψίζοντας :

      -Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (ΗΠΑ) δεν επιβεβαιώνει την θεωρία μας, η δεύτερη και η τρίτη (Κίνα και Ιαπωνία) έχουν λάθος ερώτημα, (ο Δαρβίνος δεν ειναι proxy για την θρησκευτικότητα. ).

      ΔΕΝ μιλάμε δηλαδη για τσαπατσουλιά, αυτά δεν επιτρέπονται ούτε στη Β´ λυκείου, ειναι απλά bias και μάλιστα τραγικά ερασιτεχνικό.

      ( Η συζήτηση για μένα πάντως ήταν για να πω ότι δεν είμαστε Θεοκρατία, είμαστε μια μέση ευρωπαϊκή χώρα, με ιστορία και παράδοση, κανείς δεν έπεσε από τον ουρανό)

    • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

     Μήπως ξεχνάμε τις «λεπτές ισορροπίες» μεταξύ του Ιρανικού Σώματος Επαναστατικών Φρουρών (το οποίον ελέγχει τα Ιρανικά ΟΜΚ καθώς κι ένα σεβαστό κομμάτι της Ιρανικής οικονομίας), της καθ’ εαυτού Ιρανικής κυβ. (και των κανονικών Ιρανικών ΕΔ), και του Ανωτάτου (θρησκευτικού) Συμβουλίου; Ή μήπως υπάρχουν ψευδιαισθήσεις ότι το Ανώτατο Συμβούλιο «ελέγχει πλήρως» το Σώμα Επαναστατικών Φρουρών;

 • NK

  Μια κουβέντα για τα ΜΜΕ : Οι ίδιοι που τώρα «εξηγούν» γιατί νίκησε ο Τραμπ ήταν οι ίδιοι που μια εβδομάδα πριν εξηγούσαν γιατί θα νικήσει η Κλίντον ή γιατί ΠΡΕΠΕΙ να νικήσει η Κλίντον.

  Απόλαυση μεν, αλλά τουλάχιστον οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν κάποια πισινή, ας πούμε.

  Ολο το δικό μας πολιτικόμηντιακοεκπαιδευτικοΜΚΟβιομηχανικό σύμπλεγμα ειναι αριστερά του Σάντερς…

  • Πάτε καλά;

   Ο Σάντερς πλάκα πλάκα είχε περισσοτερες πιθανοτητες απο την Κλιντον-οι μισοι ψηφοφοροι που ψηφισανε το Ντοναλντ, το σκεφτοντουσαν να ριξουν Σάντερς (ως αντικατεστημενο). Δεν τους ακούσανε οι Δημοκρατικοί και τώρα θα υποστούνε(; ) το Ντοναλντ. Αν θα το υποστούνε δλδ γιατί εγώ συνεχίζω να πιστεύω πως δε θα κάνει ούτε το 40% από όσα λεει, χώρια το γεγονός πως το Ντοναλντ στήριζε πριν Δημοκρατικούς και τώρα απλά έκανε «αεροπειρατεία» στους Ρεπουμπλικάνους και τους πήρε το αεροσκάφος «επειδή μπορούσε».

   • NK

    Ο κύριος Nτόναλντ Τζων Τράμπ ;) ως επιχειρηματίας ακολουθούσε, υποθέτω, την γνωστή αρχή »εμείς είμαστε με το γκουβέρνο».

    Και την Χίλαρυ την ίδια είχε καλέσει σε κάποιον από τους γάμους του για networking.

    Ο Σάντερς δεν θα έβρισκε ούτε την δικιά του, μην μπερδεύουμε τους πέντε βαρεμένους του twitter με τον πραγματικό κόσμο.

 • Ivy Chris

  το θέμα είναι ότι όταν δεν εξελίσσεται κάτι, τελικά καταρρέει δλδ δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσον η «παγκοσμιοποίηση» ήταν πολιτική ή στρατιωτικοβιομηχανική επιλογή…και αν οι δεύτεροι αφήσουν να ξετυλιχτεί το κουβάρι. Δεν το θεωρώ πιθανό δεδομένων των επιπτώσεων στα κέρδη τους.
  Το άν έλεγε ο Τραμπ προεκλογικά «μπαρούφες» έιναι και πάλι σχετικό.
  Ενας καθαρά ρεβανσιστικός χαρακτήρας το να βγεί και να πεί μετά τη νίκη του ένα ευχαριστώ στην Χίλαρυ δεν λέει απολύτως τπτ.
  Αλλοι τον συμβούλεψαν λιγότερο θερμοκέφαλοι.
  Η επικίνδυνη είναι η λεγόμενη «transition period» δλδ ΤΩΡΑ το μεσοδιάστημα μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες του αποφάσεις, όπου κάθε πονηρός ανά το κόσμο θα προσπαθήσει τυχόν να προκαταλάβει να δημιουργήσει τετελεσμένα.
  Ελπίζω οι δικοί μας «μαμούχαλοι» να ξυπνήσουν από τον Εθνικό λήθαργο

 • ΝΙΚΟΣ

  Οι Αμερικάνοι είχαν να επιλέξουν μεταξύ 2 κακών υποψηφίων και επέλεξαν τον Τράμπ.

  Κατά τη γνώμη μου βασική παράμετρο στην εκλογή του ήταν η επίθεση του FBI στην Κλίντον. Οι άνθρωποι εκεί είναι σοβαροί. Δεν πρόκειται να βγάλουν ένα πρόεδρο που θα είχε δικαστικές περιπέτειες. Σε αντίθεση με εμάς που συγχωρούμαι του πολιτικούς και ξεχνάμε εύκολα, αυτοί ούτε ξεχνούν και ούτε συγχωρούν.

  Σε αυτά που αφοράν αυτά που μας αφορούν, θεωρώ τα εξής:

  Η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου με συμμετοχή του ΔΝΤ σε πρώτη φάση κρίνεται αμφίβολη. Ο Τράμπ θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι πρόβλημα της Γερμανίας. Ως
  επιχειρηματίας δεν βλέπει τον λόγο να επενδύσει σε μια επιχείρηση – κράτος πτωχευμένο. Εάν σε δεύτερη φάση επιβάλλουν οι μηχανισμοί την άποψη τους ότι η συμμετοχή σχετίζεται με λόγους γεωστρατηγικούς είναι άλλο θέμα. Σε γενικές γραμμές επειδή εφαρμογή του μνημονίου χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αμφίβολή θα φέρει σίγουρα αναταράξεις στην ελληνική πραγματικότητα γιατί η χώρα δεν είναι προετοιμασμένη για να ακολουθήσει εναλλακτικούς δρόμους εάν αυτοί χρειασθούν.

  Πιθανόν η πίεση για λύση στο Κυπριακό σε πρώτη φάση να υποχωρήσει. Ο Τραμπ δεν στηρίχθηκε από τα διάφορα λόμπι αλλά κυρίως στα δικά του κεφάλαια. Το Κυπριακό συσχετίζεται με την εκμετάλλευση και τη διακίνηση του φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όλα θα είναι σε συνάρτηση με την επιρροή που θα έχει το λόμπι των πετρελαϊκών εταιριών στην νέα ηγεσία. Πιθανόν να δοθεί λίγο χρόνο στην Κυπριακή ηγεσία ώστε να γίνουν κάποιες ζυμώσεις και να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα.

  Πιθανόν να συνεργαστεί πιο στενά με τον Πούτιν στη Συρία και να έχουμε μια ελαφριά εξομάλυνση των αμερικανορωσικών σχέσεων.

  Επειδή είναι θιασώτης της άποψης ότι οι Αμερικάνοι είναι φίλοι με αυτούς που θέλουν να είναι κοντά τους και κάνουν πόλεμο στους εχθρούς του αμερικάνικου έθνους θεωρώ ότι θα έχουμε επιδείνωση σε πρώτη φάση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων λόγω του αντιαμερικανισμού που τρέφει ο Ερντογάν. Στην άποψη αυτή δεν μπορώ να υπολογίσω την επιρροή του αμερικάνικου κατεστημένου και της γραφειοκρατίας.

  Σε γενικές γραμμές το εάν οι αμερικάνοι εξέλεξαν τον ρατσιστή, εθνικιστή και παράφρονα Τράμπ είναι θέμα των Αμερικάνων. Άλλωστε η επιλογή της
  αδίστακτης Κλίντον εκφράστριας του κατεστημένου και των λόμπι δεν ήταν και
  καλύτερη. Όμως και οι δύο έγιναν διεκδικητές της προεδρίας μέσα από μια προεκλογική διαδικασία και ήταν σαφής επιλογή των 2 μεγαλύτερων
  κομμάτων. Εμάς θα πρέπει να μας αφορά ο χειρισμός της πιθανής απόκλισης στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με τον προσοδοφόρο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα.

  • lakis komninos

   πολυ σωστος.realpolitik.

 • Ivy Chris

  προσωπικά, εύχομαι οι Ελληνες πολιτικοί για μία φορά να σκεφτούν λογικά και να σταματήσουν τις παρορμητικές κριτικές και τα περί «Σοκ» που τουϊτάρουν, προτού βλάψουν τα Ελληνικά συμφέροντα.
  Και αυτό αφορά όλα τα κόμματα & να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις με το envoy…

  • revipm

   Ναι, ο παπαδημούλης το’κανε πάλι το θαύμα του.
   Ίσως είναι δυσκοίλιος και παίρνει το smartphone μαζί του στην τουαλέτα για παρέα…

   • Ivy Chris

    Δεν αφορά μόνο αυτόν αλλά και πολιτικούς αρχηγούς άλλων κομμάτων που βιαστικά, επιπόλαια & επικίνδυνα για τα Ελληνικά συμφέροντα, προεκλογικά τοποθετήθηκαν άγαρμπα κατά του Τραμπ & τώρα επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συμμαχίες & άλλα γραφικά για τα οποία ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει απέχθεια όπως ο WTO, UN & NATO και ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αλλάξει τις συμφωνίες.
    Μένει να δούμε αν θα το πράξει, όμως
    η Ευρώπη πρέπει να βρεί ένα μπούσουλα, άμεσα, και μάλιστα αν είναι δυνατόν μέχρι τις 20/1/2017, την ημέρα ορκωμοσίας, να επιδείξει ενότητα, αποφασιστικότητα & δέσμευση τουλάχιστον για τις βασικές προτεραιότητες δλδ, ασφάλεια & άμυνα, διασφάλιση απορρήτου, πολιτικές ανταγωνισμού & αλλαγή οικονομικής πολιτικής & φορολογίας.
    Ταυτόχρονα αν ο Τραμπ αρχίσει «παίγνια» με τον Πούτιν πχ. αναγνώριση προσάρτισης Κριμαίας ή κατάργηση του embargo- οφείλουν οι Ευρωπαίοι να προγραμματίσουν στενότερες επαφές με τη Κίνα – ακόμη και σε επίπεδο εξοπλισμών…- και εν πάσει περιπτώσει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να σταματήσουν να εξαρτώνται από την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.
    Τα συμφέροντα & οι συμμαχίες πάντοτε στηρίζονται σε win-win καταστάσεις και θα φανεί αν υπάρχουν τα κότσια ή μπλοφάρει συνηθισμένος από τη ρουλέτα του Trump Taj Mahal Atlantic City Casino…
    H διατλαντική συμμαχία μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί αλλά επί ίσοις όροις, χωρίς bullying, καταστώντας σαφές στην άλλη πλευρά ότι η εποχή που η Ευρώπη ακολουθούσε τις ΗΠΑ στις ανά τον κόσμο επιδιώξεις της, έχει παρέλθει οριστικά & θα υφίσταται υπό τον όρο κάλυψης των συνολικών Ευρωπαϊκών συμφερόντων & θεμάτων ασφάλειας.
    Τουλάχιστον ας ξεκινήσουν πρώτα αντιμετωπίζοντας τους εγχώριους Ευρωπαίους δημαγωγούς ακρο-αριστερούς & ακρο-δεξιούς, αλλάζοντας τις οικονομικές πολιτικές έτσι ώστε να καταστήσουν την Ευρώπη ξανά ελκυστική και τότε να είμαστε σίγουροι ότι κανένας Τραμπ δεν θα ξανάρθει στο προσκήνιο

   • Πάτε καλά;

    Ο Παπαδημούλης είναι ένας πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ειναι ιδιαίτερα πρόβλημα η δήλωση του. Ο Κουμουτσάκος όμως έκανε χοντρή μαλακία και κάποια στιγμή στη ΝΔ πρέπει να αρχίσουν τις επαφές με τον Τραμπ. Ο Εντελώς αποδεικνύεται πως έχει πολύ καλύτερα αντανακλαστικά σε τέτοια ζητήματα.

    • Ivy Chris

     Ακριβώς, αυτά τα ζητήματα αναλύονται & επιλύονται σε πρωτοετείς φοιτητές σε κολέγια διεθνών πολιτικών επιστημών. Ημαρτον με τους δογματικά τυφλούς πολιτικούς.
     Το θέμα Ρεπουμπλικάνοι vs Δημοκρατικοί και το κατά πόσον ιδεολογικά κοντά είναι ένα Ελληνικό κόμμα είναι παραπλανητικό & επικίνδυνο.
     Δεν μιλάμε για την Καμπότζη ή την Αγκόλα ( χωρίς υποτίμηση).
     Πρέπει την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση να την αφήνουν παγερά αδιάφορη οι ιδεολογικές καταβολές & προτιμήσεις του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου. Τι πιο αυτονόητο.
     Εξάλλου ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι έχουν υπάρξει εξαιρετικοί, μέτριοι & κακοί Αμερικανοί πρόεδροι και από τα 2 στρατόπεδα, πράγμα εντελώς φυσιολογικό, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο.
     Εχει εκλείψει η σοβαρότητα προ πολλού.

    • NK

     Πραγματικά, κι εγώ απορώ με Κουμουτσάκο.

     ΜΕΤΑ την εκλογή κι όλας…

     Ο Εντελώς ποιός είναι;

 • SKYRAIDER1

  Η εκλογή του Donald Trump, ήταν μεγάλη έκπληξη κυρίως για τις διάφορες
  εταιρίες δημοσκοπήσεων και για τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ (που
  στηρίζουν συνήθως τους δημοκράτες) που απέτυχαν και έπεσαν έξω με την
  εκτίμηση τους, για πάνω απο εκατό εκατομμύρια αμερικανούς ψηφοφόρους
  που του έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης (και αγανάκτησης) δεν είναι καθόλου έκπληξη.

  • Σε απόλυτους αριθμούς, η Clinton συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους σε σχέση με τον Trump (59.592.997 έναντι 59.358.679 μέχρι στιγμής). https://uploads.disquscdn.com/images/97d69a5122a587d5539f81653c4672603e8781c67cd004e12013d303672434cd.jpg

   • net

    ακομα και το γραφημα δειχνει το λαθος τους
    οταν απο εκατ επεσαν σε μερικες χιλιαδες το 2016 την στιγμη που της εδιναν απο 4 εως 11% διαφορα
    για εκλεκτορες δεν το συζηταμε

   • SKYRAIDER1

    Αν ισχύει η δήλωση ότι στις φετινές εκλογές ψήφισαν περισσότεροι απο 200 εκατ. πολίτες, λείπουν ακόμα 80 εκατ. ψήφοι απο την συγκεκριμένη αναφορά στον πίνακα, και έτσι είναι δύσκολο να βγεί οριστικό συμπέρασμα αν δεν συμπληρωθούν οι 80 εκατ. ψήφοι, οτάν συμβεί θα φανεί καλύτερα πόσους ακριβώς πήρε ο καθένας.
    Ακόμα και να είναι όμως όπως το δείχνει ο πίνακας, στο αμερικανικό
    Εκλογικό σύστημα έχουν σημασία οι «Choice Men» που θα συγκεντρώσει
    ο υποψήφιος, εκείνος που θα συγκεντρώσει τους 270 θα βγει πρόεδρος.

    Σε περίπτωση που βγει 50%-50% όταν μετρήσουν όλους τους ψήφους
    σημαίνει πάλι ότι πήρε ψήφους απο περισσότερους απο 100 εκατ.
    ψηφοφόρους.

    Σε καθε περίπτωση είναι γεγονός ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος
    των ΗΠΑ.

 • victor

  Σίγουρα πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σοβαρό πιθανό γεγονός.
  Απλά για μένα κάτι τέτοιο σημαίνει Λεπέν στη Γαλλία ->Ακροδεξιό ρεύμα παντού στην Ευρώπη με όλες τις κοινωνικοπολιτικές συνέπειες->Διάλυση της ΕΕ->Ελλάδα μόνη παρέα με ένα χρέος που κρύβει τον ήλιο.

  • Πάτε καλά;

   Χρεος=>χρεοκοπία. Ρώτα το Ντόναλντ-τόσες έριξε ως επιχειρηματίας. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε στην Ελλάδα πως ο φιλελευθερισμός θεωρεί τη χρεοκοπία κάτι ΚΑΛΟ και να μην τρώμε τις παπάτζες του Σόιμπλε. Αν δεις την ιστορική ανάπτυξη της χρεοκοπίας ως ιδεά θα δεις πως ειναι κομβικό σημείο του φιλελευθερισμού, του ανοικτού εμπορίου και της δυτικής σκέψης. Δεν είναι τυχαίο που σε χώρες με κλειστές οικονομίες όπως η Ελλάδα το πτωχευτικό δίκαιο δεν αποτρέπει χρεοκοπίες.

   • victor

    Σωστότατος… αλλά με μια μικρή διαφορά. Όπως κάθε εργαλείο πρέπει να υπάρχει το σωστό timing και πάνω απ’ όλα ο σωστός χειριστής του.

    Η χρεωκοπία επί ΓΑΠ ήταν ίσως μια καλή στιγμή, αν είχε τα @@@ να το χρησιμοποιήσει, γιαυτό και το παρά λίγο έμφραγμα του Σαρκό. Ο ΓΑΠ ήταν φορτωμένος με τοξικό χρέος για όλους τους απέναντι, ίσως να ματώνανε.

    Σήμερα όπως έχουν τα πράγματα μάλλον είναι αυτοκτονία. Κάτι σαν το καμικάζι που πέφτει με τρέλα στο εχθρικό πλοίο και το μόνο που καταφέρνει είναι μια κηλίδα στο κατάστρωμα γιατί απλά δε έχει λεφτά ούτε για καύσιμα.

    Πάντως καλού κακού κρύβε λέξεις γιατί αν σε ακούει ο Λαφαζά ή η Ζωίτσα…

   • NK

    Ναι, αλλά μην μπερδεύουμε τα κρατη με τους ιδώτες.

    Οι ιδιώτες χρεωκοπούν και ξαναρχίζουν, εξυπηρετώντας πάντα κάποια παλιά χρέη.

    Οι χώρες δεν είναι Πανιώνιος να πέσουν κατηγορία και να ξαναρχίσουν.

    Οι παπάτζες δεν είναι του Σώυμπλε, ο άνθρωπος μας χάρισε 200 δις, λες και είμαστε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

    Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όταν βγαίνεις και λες »δεν μπορώ να υπολογίσω μια δόση για να την εξυπηρετήσω, δεν μπορώ καν να κάνω πράξεις για να ξέρω πόσα βγάζω» (Greek Statistics με ευθύνη δική μας) τότε από μόνος σου πέφτεις κατηγορία και σε αντιμετωπίζουν ανάλογα, σαν τριτοκοσμικό δηλαδή.

    Και ενώ οι καημένοι οι Αφρικανοί έχουν ένα πραξικόπημα κάθε χρόνο, κι όλοι βλέπουν τα γούνινα καπέλα του δικτάτορα και το ότι η χώρα του κάνει κάθε χρόνο »δώρο» το βάρος του σε χρυσό, εμείς είχαμε δημοκρατία και εκλογές και απ’όλα, όμως η Πρόεδρος της Βουλής έβγαινε και φώναζε για »απεχθές, παράνομο (!) κι επονείδιστο χρέος», λες και είχαμε κανέναν Πινοσετ τα τελευταία 42 χρόνια.

    Πέρα λοιπόν από το ότι το χρέος είναι νομιμότατο και ότι μας χάρισαν ήδη 200 δις -‘αρα μας αντιμετωπίζουν και ανάλογα, ως μειωμένης αντίληψης δηλαδή- επιμενουμε να αποικιοποιούμαστε : Ζητάμε ρύθμιση, δηλαδή ζητάμε επιτροπεία, το τραβάει ο οργανισμός μας.

    Στο θέμα μας όμως, οι χώρες δεν είναι ιδιώτες. Είτε θα έχουμε μεγαλεία Αργεντινής και ο Θερινός Εκπαιδευτικός Πλους θα είναι Σαλαμίνα-Σούδα-Κύπρος-Θεσσαλονίκη-Σαλαμίνα, από τον φόβο μην μας δεσμεύσουν κανένα πλοίο, είτε θα γίνουμε όντως Λένιν και θα γράψουμε το σύμπαν στα απαυτά μας και θα στήσουμε αγχόνες και θα πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τα χρέη του ancien regime, όπως η ΕΣΣΔ.

    Bέβαια, όταν θα θελήσουμε να ξαναγίνουμε νορμάλ χώρα, πάλι θα περάσουμε πρώτα από το ταμείο.

    http://www.telegraph.co.uk/finance/2945924/Reborn-Russia-clears-Soviet-debt.html

    Russia has laid to rest the financial ghosts of the Cold War, paying back its entire Soviet-era debt to western countries.

    KΑΙ το τσαρικό χρέος ξεπλήρωσαν, το 1996.

    http://articles.chicagotribune.com/1996-11-28/news/9611280180_1_czarist-bonds-russian-bonds-french-bond

    Οι χώρες δεν είναι ιδιώτες, ούτε Πανιώνιος.

 • NK

  Λίγη προσοχή με τον «ρατσιστή Τραμπ» , γιατί οι Λατίνοι του Μαϊάμι τουλάχιστον, που έκαναν ουρές για να ψηφίσουν, μάλλον δεν το βλέπουν έτσι. Ούτε οι γυναίκες μάλλον τον θεωρούν μισογύνη, κτλ.

  Καλά τα ΜΜΕ, αλλά μην ξεχνάμε ότι βγήκαν όλα με editorial position υπέρ Κλίντον.

  Ειδικά για τους Λατίνους, σκεφτείτε το εξής πολύ τεκμηριωμένο φαινόμενο : Ο κάθε μετανάστης που εργάζεται (έχει σημασία αυτό), ειδικά στις ΗΠΑ, επιθυμεί «να κλείσει η πόρτα πίσω του», για να μην μπουν κι άλλοι και του ρίξουν τους μισθούς κυρίως. Επίσης ειδικά οι Λατίνοι ειναι συντηρητικοί σε θέματα όπως γάμοι ομοφυλοφίλων , εκτρώσεις κλπ, ως πιστοί καθολικοί.

  Κάτι ανάλογο, mutatis mutandis, βλέπουμε με (Βορειοηπειρώτες και) Αλβανούς στην Ελλάδα, επιθυμούν να «κλείσει η πόρτα» μετά από αυτούς.

  Τα πράγματα δεν ειναι τόσο απλά, πουθενά.

  Υγ, Όσοι εθίγησαν από τις χοντράδες Τραμπ για γυναίκες κλπ, μάλλον δεν έβλεπαν το τι έλεγε το ίδιο το τόσο ευθικτο MSNBC για τους «slack-jawed mouth-breathers» (a.k.a. Rednecks) , φράση που άκουσα με τα αυτιά μου. Γενικά ήταν μια εκστρατεία που θύμιζε Ελλάδα, με βρισιές από όλες τις πλευρές και καθόλου presidential. Κατάντια.

 • giannis kalyvas

  για ανάγνωσμα

  οι Ελληνοαμερικανοί του Τραμπ και της Χίλλαρυ

  http://www.neomagazine.com/2016/10/election-2016-the-greek-american-angle/

 • net

  το συμπερασμα ειναι ενα και απλο
  για πολλα χρονια οι ελιτ της ΕΕ και ΗΠΑ ακολουθουν το μοντελο της παγκοσμιοποιησης στο εμποριο τις μετακινησεις πλυθησμων ,την οικονομια κτλ αυτο ειχε σαν αποτελεσμα οι πολυεθνικες και οι τραπεζες να μεγιστοποιησουν τα κερδη ,τους να παράγονται φθηνα προιοντα ,να ανοιξουν τα εθνικα συνορα ,αλλα ειχε και αρκετες συνέπειες με κυριοτερες την αποβιομηχανηση την ανεργεια και την μαζικη εισροη μεταναστων .Αυτο εκανε πολυ κοσμο που πλήττεται άμεσα απο αυτες να βρει εναλλακτικές λυσεις ασχετα αν θα εχουν ή οχι αποτελεσμα
  ας σκεφτει καποιος πως ηταν η ΕΕ και η ευρωπη πριν μερικες δεκαετιες και πως ειναι σημερα για τον μεσο πολιτη με αυτες τις πολιτικες που εφαρμοζονται
  προφανως οι ελιτ το αγνοησαν γιατι δεν βολευε στους σχεδιασμους τους ειτε αδιαφορησαν, η απλα νομιζαν οτι μπορουσαν να το διαχειριστουν
  τα αποτελεσματα γνωστα
  τα ειδαμε στην Ελλαδα στην Βρετανια και τωρα στις ΗΠΑ.με καποιες διαφορες βεβαια στην καθε χωρα αλλα με κοινο παρονομαστη και στις τρεις την απογνωση την δυσαρεσκεια και την αγανακτηση του κοσμου στις πολιτικες που εφαρμοζονται

  μην απορει λοιπον κανενας

  • notis kas

   Τη βιομηχανία στον Ευρωπαϊκό Νότο, όπως και στη Βρετανία την γονάτισε η σοσιαλμανία των δεκαετιών του 60 και 70. Η ΜΒ τότε έφτασε στο ΔΝΤ, είχε ήδη όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες της κρατικές υπό μια κρατική διοίκηση, το ίδιο και την αεροδιαστημική βιομηχανία. Η Ιταλία από τη δεκαετία του 70, από πρωτοπόρος έγινε συνώνυμο της χαμηλής ποιότητας, μετά από τις ατέλειωτες απεργίες. Η Ελλάδα αποβιομηχανίστηκε πλήρως μετά τη δικτατορία, πρώτα με το σοσιαλμανή Καραμανλή, μετά εντονότερα με το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια με το εύκολο χρήμα από την ΕΕ που έκανε τις εισαγωγές φτηνότερες και ευκολότερες από την παραγωγή, ακόμη και στις πιπεριές και τις ντομάτες. Κάπου σε όλα αυτά κολλάει και η Γαλλία, με αντίστοιχα ποιοτικά προβλήματα το 70 και το 80, και αντίστοιχη παρακμή σήμερα, ως πιο σοσιαλιστική από όλες.

   Οι χώρες που κατάφεραν να κρατήσουν κάποια ισορροπία, τα κατάφεραν μια χαρά. Δεν ακούμε πουθενά για το πόσο έπληξε η παγκοσμιοποίηση την Αυστρία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Αυτοί, όταν οι άλλοι έδιναν παροχές και εξουσία στα συνδικάτα εφήρμοζαν λιτότητα, με μηδέν αυξήσεις επί δεκαετία π.χ.

   Αυτά σε ότι αφορά την οικονομία και το βιοπαλαιστή. Σε ότι αφορά τη μετανάστευση, που είναι και κύριος παράγοντας της αντισυστημικής ψήφου στην υπόλοιπη Ευρώπη (Αλλά φυσικά ΟΧΙ στην Ελλάδα που ψήφισε δις ανοικτά σύνορα) ναι, εκεί μιλάμε για άλλη πτυχή του θέματος που είναι πράγματι προβληματική.

  • Ivy Chris

   είναι το party σε εξέλιξη privé, έχεις πληρώσει εισιτήριο και έχουν όλο τον κόσμο στριμωγμένο στο προθάλαμο. Παίρνουν τα χρήματα από το γκισέ και παραγγέλνουν χαβιάρι & σαμπάνιες. Στους στριμωγμένους η υπάλληλος από το γκισέ προσφέρει και ένα σακουλάκι με ηλιόσπορους, έτσι για να περνά η ώρα

 • lakis komninos

  και τωρα μετα την εκλογη Trump, μια προχειρη αποτυπωση των πεπραγμενων.
  1ον. ειναι δυνατον οι δημοκρατικοι μετα απο ενα cool προεδρο με ισχυρο κοινωνικο αποτυπωμα, να διαλεξουν για υποψηφιο μια πικροχολη μικροψυχη κακιασμενη κυριουλα η οποια ασχοληθηκε με την πολιτικη για να αποδειξει στον ΤΕΡΑΣΤΙΟ BILL οτι ειναι καλυτερη σε κατι απο τη Monica?ποιο ειναι τελος παντων το σημαντικο εργο της killary στην πολιτικη?
  2ον. απλα κερδισε ο λιγοτερο κακος. Ο Trump ειναι ενα κακεκτυπο του επισης τεραστιου Ronald Reagan, ο οποιος ειχε ενα μοναδικο στυλ με κυριο γνωμονα την εφαρμογη της Αποκαλυψης-Αρμαγεδωνα πανω στην τοτε ΕΣΣΔ, την αυτοκρατορια του κακου ,οπως την αποκαλουσε. παρολα αυτα βρηκε σημειο επαφης με τον Γκορμπατσωφ. Η σχεση του Trump με τον Reagan ειναι οπως τα ντατσουν με τα λαντ ροβερ…καμια δηλαδη!
  3ον. ο Trump προσπαθησε να δωσει ενα οραμα σε οποιον αισθανεται Αμερικανος οτι το εθνος ειναι πανω απο ολα. η Χιλαρυ εδινε το στιγμα οτι ολοι οι καλοι χωρανε σε αυτη την ηπειρο, κατι που σε συνδυασμο με την απο δεκαπενταετη πολεμικη αναταραχη στον πλανητη, δεν αφηνει και την καλυτερη αισθηση ειδικα λογω εξαρσης του ριζοσπαστικου Ισλαμ.
  4ον.Η Χιλαρυ οντως δειχνει να μην ειναι καλα στην υγεια της και αυτο θα αποτελουσε ξεκαθαρο σημα αδυναμιας απεναντι στον καγκεμπιτη Βλαδιμηρο.
  5ον.Συνολικα τελικα ο κοσμος πληττεται απο παλιμπαιδισμο καθως ολοενα και περισσοτερες χωρες γυρνουν στην δεκαετια του 80 οσον αφορα τις πολιτικες επιλογες…εδω εμεις ξαναβγαλαμε το ΠΑΣΟΚ με νεο μανδυα ο Trump μας πειραξε?Τελικα οντως το vintage εχει περαση…αντε να γυρισει το 6ημερο, το πιατο, η πουλια και η βατα στα μπουζουκια να ριξουμε και καμια στροφη στις πιστες…
  Υ.Γ. προς την ελληνικη κυβερνηση: ειμαι σιγουρος οτι καθε κυβερνηση θα επρεπε τουλαχιστον να αφουγκραζεται τον κοινωνικο παλμο απο τις open source πηγες και μια απο αυτες ειναι τα social media.Καλο θα ηταν λοιπον να αποφυγει τις ιδεοληψιες απεναντι στην Υπερδυναμη και να προσεγγισει ψυχρα, λιτα και οφελιμιστικα την επομενη μερα. Ηδη οι πρωτες φωνες απο την USA μιλουν για απολυτη στηριξη του γιουσουφικου δικτατορα γειτονα μας και της πολιτικης του κατι που θα επρεπε να μας ανησυχει πολυ μιας και η Ρωσια επισης διατηρει σχεσεις μαζι του. Οι επιλογες και οι φιλοι μας διαρκως λιγοστευουν.Ας προσπαθησουμε λοιπον να ριξουμε γεφυρες συννενοησης με τη νεα ηγεσια της USA και ας μην περιμενουμε απο τον ομπαμια και πολλα…αντε το πολυ πολυ να αγορασει κανα τσολιαδακι απο την Ακροπολη.Κλεινοντας θα ηθελα να αναφερω τορητο πανω στο οποιο βασιζεται ολη η εξωτερικη πολιτικη του Ηνωμενου Βασιλειου που λεει: »το ΗΒ δεν εχει μονιμους φιλους ,εχει ομως μονιμα συμφεροντα» και νομιζω αυτο τα λεει ολα…

 • Πάτε καλά;

  Οι νησιώτες δεν ειναι ολοι Κουβανοι, υπάρχουν και οι πορτορικανοι και οι δομηνικανοι. Οι Λατινοι παντως ψηφιζουν κυριως Ρεπς, αυτο ηταν και το σχεδιο των μεγαλων κεφαλιων των Ρεπουμπλικανων για να βγαλουν φετος λατινο προεδρο (Κρουζ και Ρουμπιο στα προκριματικα). Βλεπεις οι Λατινοι ειναι φανατικα καθολικοι και καθολικοι=conservatives ;)

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Το Πουέρτο Ρίκο έχει την ιδαιτερότητα να είναι ἡ μόνη πολιτεία που δέν έχει δικαίωμα ψήφου για ανάδειξη προέδρου.
   Δέν γνωρίζω πάντως τί ρυθμίσεις ισχύουν για Πορτορικάνους που εγκαθίστανται σε άλλες πολιτείες.

 • notis kas

  Πάντως όταν έγινε το ελληνικό οικονομικό θαύμα η δραχμή ήταν το σκληρότερο νόμισμα στον πλανήτη. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι πρόβλημα το νόμισμα. Μόνη χρησιμότητα του είναι να ξεγελάει τους αφελείς που δεν θα καταλαβαίνουν ότι με τα ίδια λεφτά θα παίρνουν λιγότερα πράγματα (αντί με να παίρνουν λιγότερα πράγματα απλώς με λιγότερα λεφτά), από την άλλη εκτοξεύει το κόστος δανεισμού. Η Γερμανια τη δεκαετία του 2000 μια χαρά τα πήγαινε. Από το 2005 Μέρκελ, από το 2000 ατζέντα 2010 του Σρέντερ, σφιχτό το ζωνάρι στον δρόμο για την οικονομική κυριαρχία, την ώρα που εδώ οι δάσκαλοι έβγαιναν στους δρόμους επειδή τους νεοδιοριζόμενους δεν τους έφταναν 1200 το μήνα.

  • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

   Τώρα νιώθω ενοχές που έβγαινα στο δρόμο και βούλιαξε το κράτος.Κατά τα άλλα όταν ο καπιταλισμός πάει καλά, είναι τέλειος. Όταν βουλιάζει τη χώρα, φταίει ο σοσιαλισμός. Όταν η επιχείρηση πάει καλά, είναι ικανό το αφεντικό. Όταν βουλιάζει φταίνε οι εργαζόμενοι και το κράτος (όχι η Μύκονος και η Αράχωβα). Δυο σειρές φτάνουν να τα πει κανείς, δε χρειάζονται σεντόνια.
   ΥΓ. Τόσο σοσιαλισμό είχαμε και δεν το ξέραμε, τέτοια τύφλα…

   • notis kas

    Ενοχές πιθανότατα δεν θα νιώσετε ποτέ. Απλά ειναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε την Μύκονο και την Αράχωβα ως αίτιο κλεισίματος ΟΛΩΝ των βιομηχανιών και επιχειρήσεων, τόσο εύκολο που θα έπρεπε να σας προκαλέσει έστω μια υποψία ότι μπορεί και να κάνετε λάθος.

    • Φτωχός και μόνος κάου – μπόυ

     Όταν βλέπεις γύρω σου να ίπτανται αφορολόγητα εκατομμύρια από ανθρώπους που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι απλώς ευκατάστατοι, όταν και η κουτσή Μαρίκα είχε offshore στα Μπαρμπάντος, όταν η φορολογική σου δήλωση είναι μεγαλύτερη από εκείνη του «επιχειρηματία» (ο Θεός να τον κάνει) γείτονά σου που όλο κλαίγεται αλλά έχει γυρίσει το μισό κόσμο, προφανώς και δεν είναι σοσιαλισμός. Είναι καταλήστευση του εθνικού πλούτου με την άδεια όλων των κυβερνήσεων από τον εμφύλιο και μετά. Όταν ο άλλος δανείζεται για να τα σπάει στα μπουζουκτσίδικα ή για να αγοράσει μεζονέτα 200 τετραγωνικά την ώρα που εσύ ψάχνεις μεταχειρισμένο 80αρι, δεν θα τον λυπηθείς όταν έλθει η ώρα της κρίσης. Το κακό είναι ότι το κανόνι που θα ρίξει στην τράπεζα πάλι εγώ θα το πληρώσω. Αλλά όχι να μου κουνάνε και το δάχτυλο ούτε να φταίει ο σοσιαλισμός για καμώματα ληστρικού καπιταλισμού.

     Κατά τα άλλα δε θα έμπαινα σε μια συζήτηση όταν δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα συμφωνίας αλλά νισάφι πια με την δήθεν σοσιαλμανία… καπιταλισμός με στοιχειώδες κράτος πρόνοιας ήταν (στο βορρά αρκετά αξιόλογο). Με το που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και δεν υπήρχε μπαμπούλας, έγινε ο γνωστός καπιταλισμός του άρπαξε να φας και κλέψε να’χεις. Έμειναν στη μέση σαν τον Μανώλη οι αφελείς που δανείστηκαν ως τα μπούνια για να ζήσουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο. Ας πρόσεχαν, όταν τους μιλούσα για την κυκλικότητα των κρίσεων και το ότι αποτελούν δομικό στοιχείο στον καπιταλισμό ώστε να αναδιανεμηθεί ο πλούτος προς όφελος των λίγων, κοιτούσαν το μπούστο της Μενεγάκη. Καταπώς έλεγε και ο Κλιντ Ήστγουντ, «ο Θεός δεν αγαπάει τους ηλίθιους».

 • notis kas

  Κάνετε το εξής λάθος: Οι Έλληνες ψήφισαν έχοντας εν γνώσει τους το ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοικτά σύνορα. Προηγήθηκαν το Φαρμακονήσι, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το λιμενικό ότι έπνιξε πρόσφυγες, κατήγγειλε ως φασιστικό οποιοδήποτε μέσο περιορισμού του μεταναστευτικού, είχε ως βασική εξαγγελία το τέλος των κέντρων κράτησης με πρώτη και καλύτερη την Αμυγδαλέζα και το τέλος του φτάχτη στον Έβρο. Συνοπτικά για να πάρουν 13η σύνταξη και για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες επέλεξαν να φέρουν στην εξουσία ανθρώπους που ήθελαν να μην υπάρχουν σύνορα και το φώναζαν. Και στην πορεία δεν ήρθε απλά το προσφυγικό στη χώρα, τυχαία. Το έφερε η κυβέρνηση που δεν πίστευε στα σύνορα.

  Και όταν τους ξαναψήφισαν το προσφυγικό ήταν ήδη στην ακμή του. Τα νησιά το ίδιο.

 • net

  για να συμπληρωσω -ενα παραδειγμα αποβιομηχανησης και παγκοσμ/σης της αγορας
  ενω υπηρχε μια πολυ δυνατη κλωστουφαντουργεια στην ευρωπη σημερα υπαρχουν χιλιαδες εργοστασια-βιοτεχνιες κλειστα οχι γιατι δεν ηταν συγχρονες αλλα γιατι αρχικα οι πολυ μεγαλες πηγαν στην κινα ακολουθησαν και αλλοι και συντομα με τον καιρο εμαθαν και οι κινεζοι το know how στα νηματα και τα υφασματα και σε συνδυασμό με τα χαμηλα μεροκαματα εφτιαχναν ρουχα που στην ευρωπη με αυτο το κοστος δεν αγοραζες ουτε το υφασμα
  οι δε συμφωνιες για αδασμολογητα ,οι απο το παραθυρο εισαγωγες ολοκληρων κοντεινερ ως δηθεν δειγματων, το ανοιγμα κινεζικων καταστηματων επιδοτουμενων απο την πρεσβεια της κινας σε ολες τις χωρες της ευρωπης επιδεινωσε περισσοτερο την κατασταση.και ετσι η αγορα πλημμύρισε φθηνα ρουχα ..
  σημερα αν πας στο πρατο στην ιταλια η στην γαλλια ή στην γερμανια θα σε πιασει η καρδια σου .!!!. εκθεσεις που καποτε ηταν σημειο αναφορας της μοδας και των τασεων σημερα δεν γινονται πχ στην λιλ της γαλλιας το 2007 1200 εκθετες ,2008 650, 2009 μονο 240 2010 135, 2011 -0
  premier vision καποτε γινονταν χαμος τωρα σκια του παρελθοντος
  αντιθετα οι εκθεσεις με κινεζους κατασκευαστες υφασματων texworld κτλ δεν εχουν προβλημα οι δε κινεζοι που φτιαχνουν ρουχα δεν προλαβαινουν

  για να στο κανω πιο κατανοητο η ελλαδα απο εξαγωγεας ρουχων τωρα εισαγει τα περισσοτερα και με τις ελαχιστες βιοτεχνιες που απομενουν να πρεπει να ανταγωνιστουν και να παλεψουν με κινεζους ΖΑΡΑ MANGO φορους ικα ΤΕΒΕ εφορια γραφειοκρατια κτλ
  για σκεψου λοιπον σε ενα κλαδο που ηταν υγιεστατος και εδινε δουλεια σε εκατ ανθρωπους τον εκαναν να διαλυθει σε λιγοτερο απο 20 χρονια
  το ιδιο εκαναν και στην αμερικη
  το ιδιο εγινε και στον χαλυβα ,στα αθλητικα ειδη ,στα παιχνιδια, στα PC στα ηλεκτρικα κτλ

  • notis kas

   Για την τεχνογνωσία θα συμφωνήσω, οι δυτικές εταιρίες μάλλον υποεκτίμησαν την ικανότητα των Κινέζων στο reverse engineering.

   Από την άλλη νομίζω ότι το άνοιγμα των συνόρων στο εμπόριο και την παραγωγή ήταν μονόδρομος για την περαιτέρω ανάπτυξη. Το μοντέλο του 50 και του 60 με τη βαριά βιομηχανική παραγωγή για εγχώρια κατανάλωση κάποτε θα έφτανε στον κορεσμό, έπρεπε τα προιόντα να απευθυνθούν και σε άλλες αγορές, Το πρόβλημα είναι ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει η πρόνοια από πριν το άνοιγμα των αγορών για αυτούς που παρήγαγαν χάλυβα στο rust belt π.χ. όταν έγιναν μη ανταγωνιστικοί διεθνώς. Αυτό δεν έγινε και τα αποτελέσματα είναι τα σημερινά.

   Αυτό δεν ίσχυσε όμως παντού. Π.χ. η Σλοβακία, η Πολωνία και η Τσεχία δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα αποβιομηχάνισης, παρότι σήμερα το εργατικό τους κόστος είναι μεγαλύτερο από της Ελλάδας. Ίσα ίσα εκεί κατασκευάζονται π.χ. οι μισές τηλεοράσεις που λειτουργούν στην Ευρώπη και τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

   Στα υφάσματα και τη κλωστουφαντουργία π.χ. το επόμενο βήμα ήταν η παραγωγή υφασμάτων υψηλής ποιότητας και στη συνέχεια ρούχων, η εξέλιξη ενός καθαρά βιομηχανικού αλλά υψηλής εντάσεως εργασίας κλάδου σε βιομηχανία μόδας. Στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό, οι κλωστοϋφαντουργίες έφτιαχναν ρετάλια, κουβέρτες και φτηνά φασόν ρούχα. Ε ήταν αναπόφευκτο να φύγει από την Ελλάδα των 700 ευρώ μισθού ο κλάδος, όταν θα μπορούσε η ίδια δουλειά να γίνει στα Βαλκάνια με 100, όπως π.χ. πριν 200 χρόνια οι συνάδελφοι του Λουντ, εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία στη ΜΒ είδαν να χάνουν τις δουλειές τους από μηχανές, ή στη συνέχεια να χάνουν τις δουλειές τους οριστικά όταν θα έφευγαν οι κλωστοϋφαντουργίες από το νησί.

   Αλλά ναι, είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τον άνεργο της κλωστοϋφαντουργίας (που δεν έβγαζε και 100-200.000 όπως ο unionised εργάτης της αμερικάνικης βιομηχανίας) ότι δεν φταίει για όλα η παγκοσμιοποίηση και ο καπιταλισμός που θέλει να επεκτείνει τα κέρδη του σε όλο τον πλανήτη, ειδικά όταν αυτός που του τα ψιθυρίζει στο αυτί του υπόσχεται να γίνει δημόσιος υπάλληλος σε κρατικό εργοστάσιο ο οποίος θα πληρώνεται 1400 το μήνα είτε έχει το εργοστάσιο πελάτες είτε όχι. Αντίστοιχα στη μη κομμουνισμένη Αμερική είναι αντίστοιχα δύσκολο να πείσεις τον εργάτη ότι για την μιζέρια της επαρχίας εδώ και 20 χρόνια δεν ευθύνεται η παγκοσμιοποίηση γενικά, αλλά η αποτυχία των πολιτικών ειδικά, οπότε εύκολα θα πάει να ψηφίσει όποιον του τάξει κλείσιμο συνόρων και προστατευμένη αγορά.

   • net

    θα μπορουσαν να ανοιξουν οι αγορες χωρις να φυγουν τα εργοστασια πεινασμενοι ηταν ετσι και αλλιως για καταναλωτικα οι ρωσοι και οι κινεζοι
    χιλιαδες εργοστασια πηγαν στην κινα απο ολο τον κοσμο με μονο κριτηριο το μεγαλυτερο κερδος
    επισης κανεις λαθος η κλωστουφαντουργία απο ολη την ευρωπη πηγε στην κινα και οχι μονο απο την ελλαδα και ισως μεγαλυτεροι χαμενοι ειναι οι γαλλοι και οι ιταλοι
    αλλα δεν ειναι μονο αυτος ο κλαδος σχεδον οτι πιασεις ειναι made in china και τα περι πολωνιας και τσεχιας ειναι σταγονα στον ωκεανο

 • Cynaegeirus

  Ο ρόναλντ με διαφορά ο καλύτερος πρόεδρος. δεν έκανε πόλεμο και έριξε την εσσδ

  • victor

   Με όλο το σεβασμό προσωπική άποψη, καλύτερο δεν τον λες, εξαρτάται από πως ορίζει ο καθένας το καλύτερο δηλαδή.
   Δυναμικότερο ; καταιγιστικός πράγματι, μακράν ο πρώτος.
   Αλλά η αλήθεια είναι ότι ωρίμασε και η κατάσταση επί θητείας του, και αυτός χωρίς να ανοίξει όντως μύτη τους ισοπέδωσε.

 • lakis komninos

  εχεις απολυτο δικιο αλλα το προφιλ του Ροναλντ ηταν απολυτα συμβατο για τη δεκαετια του 80′ και οχι το 2016 οπου υποτιθεται ειμαστε η κατεξοχην εποχη του image…η τουλαχιστον θα επρεπε…παρολα αυτα συμφωνω πως ο Ρηγκαν οντως μετα ηταν καταιγιστικος!

  • victor

   Ο άνθρωπος σφράγισε μια δεκαετία στη κορυφαία χώρα του πλανήτη..τι να πούμε..

 • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

  Μήπως ξεχάσαμε ότι ο Ρόναλντ Ρήγκαν είχε διατελέσει και ως ένας κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνιας αρκετά χρόνια πριν αναδειχθεί ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές Η.Π.Α.; Μήπως η Πολιτεία της Καλιφόρνιας – και η οικονομία της – είναι το πολλαπλόν ορισμένων ανεξάρτητων κρατών (κατ’ ιδίαν ή κατά σύνολον); Απλή παρατήρηση.

  • victor

   Σωστή παρατήρηση, και για το αξίωμα, και για τη Καλιφόρνια. Αλλά παρόλα αυτά ισχύει ότι το Ντόναλτ δεν το έχουμε δει ακόμα..

 • nickolas

  Η μοναδική μου απορία είναι, αν πιστεύεις ότι είναι φυσιολογικό για μια Υπέρ δύναμη σαν τις ΗΠΑ να διαλέξουν να κάνουν bussines με ένα Έθνος σαν το δικό μας ( σε χρεοκοπία! Με μια οικονομία & πληθυσμό σε συνεχή πτώση & με πολιτικό προσωπικό με «αλεργια» σε κάθε έννοια μακροπροθεσμης πολιτικής! ) μήπως θα είναι πιο πολύ υπέρ των δικών τους συμφερόντων να συνεχίσουν τις bussines as usual… με τον ψευτο-Νεο Σουλτανο… & απλώς να προσπαθήσουν να βρουν μερικές γέφυρες επικοινωνίας μαζί του…? Όλα αυτά βέβαια είναι εναντίον μας, αλλά με τέτοιο πολιτικό προσωπικό που έχουμε την ατυχία να έχουμε , δεν νομίζω ότι μια χώρα σαν τις ΗΠΑ με όποιον Πρόεδρο & αν έχουν στο «τιμόνι» τους θα άλλαζαν την στάση τους..! Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σου! Χαιρετισμούς!

  • Πάτε καλά;

   Ο Τραμπ εχει παραδοση στο να αγοραζει χρεοκοπημένα schemes και να βγαζει λεφτα κανοντας τα κερδοφόρα. Μη μασάς-το μεγαλύτερο πρόφιτ το βγάζεις όταν αγοράζεις «προβληματικές» καταστάσεις, βλέποντας την ευκαιρία από πίσω.

 • SKYRAIDER1

  Πολύ καλή παρατήρηση και παράδειγμα.