H e-Amyna στο Dubai Air Show 2017

11
1387

Η e-Amyna βρέθηκε στη Διεθνή Έκθεση «Dubai Airshow 2017» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου αυτές τις ημέρες χτυπά η καρδιά της αεροδιαστημικής βιομηχανίας μετά και την υπογραφή του mega-deal της Airbus για την προμήθεια 430 επιπλέον αεροσκαφών της οικογενείας A320neo Airbus, με την Indigo Partners που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων αερομεταφορέων.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης σημειώθηκαν δύο γεγονότα με αυτονόητο ελληνικό ενδιαφέρον: Συγκεκριμένα, στις 14 Νοεμβρίου, την τρίτη ημέρα της Έκθεσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) για την προμήθεια αδιευκρίνιστου αριθμού αεροπορικών βομβών Mk-82 and Mk-84. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπτεράρχου Ishaq Al-Baloushi, επικεφαλής της Διεύθυνσης Βιομηχανιών και Ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας, το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε $20,2 εκατ.

Την επομένη, 15 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε επισήμως ότι τα ΗΑΕ σκοπεύουν να υπογράψουν σύμβαση με τις γαλλικές εταιρείες Dassault Aviation και Thales για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των 62 αεροσκαφών Mirage 2000-9 που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους. Το εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα $350 εκατ. (ή €300 εκατ.) και έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αναβάθμισης 55 F-16 στο επίπεδο Viper έναντι $1,6 δισ. από την αμερικανική Lockheed Martin. Σημειώνεται ότι μετά το 2020, τα HAE έχουν προγραμματίσει την προμήθεια 60-80 νέων μαχητικών προς αντικατάσταση των Mirage 2000-9 με επικρατέστερες υποψηφιότητες το γαλλικό Rafale και το αμερικανικό F-35.

Σε αντίθεση με την περιορισμένη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών (EAB και μικρότερες), η τουρκική αμυντική βιομηχανία έδωσε δυναμικό παρών, παρά την πρόσφατη κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

Η τουρκική Vestel παρουσίασε την εξοπλισμένη έκδοση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) Karayel, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε 12 μήνες. Το Karayel-SU  διαθέτει μακρύτερες πτέρυγες, μήκους 13 μέτρων με τέσσερα σημεία ανάρτησης οπλισμού και επιτυγχάνει διάρκεια πτήσης οκτώ ωρών με φορτίο βάρους 120 κιλών. Μέχρι σήμερα, η προηγούμενη έκδοση του Karayel έχει συμπληρώσει 3.000 ώρες πτήσης για λογαριασμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο συμφωνίας μίσθωσης (Leasing), η οποία ωστόσο διεκόπη λόγω «μειωμένης απόδοσης», ειδικά όσον αφορά τις απαιτήσεις απογείωσης με καταπέλτη και προσγείωσης με αλεξίπτωτο, ή όπως αναφέρουν οι κακές γλώσσες, λόγω του ανταγωνισμού από την Baykar Makina, ιδιοκτησίας του γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας. Στο περιθώριο πάντως της έκθεσης, η Σαουδική Αραβία έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτησή του, υπογράφοντας σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding).

Το Karayel-SU παρουσιάστηκε με πυρομαχικά MAM της Roketsan σε 4 πυλώνες ανάτησης οπλισμού. (Φωτό: e-Amyna).

Από την πλευρά της, η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) παρουσίασε για πρώτη φορά στο Ντουμπάι το επιθετικό ελικόπτερο T129, το οποίο μάλιστα πραγματοποίησε πτητική επίδειξη, καθώς και το ΜΕΑ Anka-S, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hürkuş και πρόπλασμα του ελικοπτέρου T625 ενώ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ρωσική αεροναυπηγική εταιρεία Irkut (σχεδιάστρια του πυροσβεστικού αεροσκάφους Βe-200, το οποίο πραγματοποίησε επίδειξη ρίψης νερού στην έκθεση).

Στις 3 Νοεμβρίου 2017, η TAI γνωστοποίησε την παράδοση του 25ου επιθετικού ελικοπτέρου T-129 στον Τουρκική Στρατό. Η πλατφόρμα σε τουρκική υπηρεσία έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 11.000 ώρες πτήσης σε εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές συνθήκες, αντικαθιστώντας τα παρωχημένα AH-1P/S Cobra που παροπλίζονται σταδιακά. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ένα ελικόπτερο του τύπου αναπτύχθηκε το 2016 στο Πακιστάν, συμπληρώνοντας 15 ώρες πτήσεις σε 7 πτήσεις σε 3 ξεχωριστές τοποθεσίες διαφορετικών συνθηκών (μεγάλου υψομέτρου-υψηλής θερμοκρασίας).

Η ΤΑΙ αναζητά απεγνωσμένα τον πρώτο εξαγωγικό πελάτη του επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 (Φωτό: e-Amyna).

H εταιρεία παρουσίασε επίσης το αεροσκάφος Hürkuş στα χρώματα της τουρκικής σημαίας, η οποία μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Ιουνίου 2019 προγραμματίζει την παράδοση 15 εκπαιδευτικών αεροσκάφων (έκδοση Hürkuş-Β) στην Τουρκική Αεροπορία και 12 αεροσκαφών ελαφράς κρούση/εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (έκδοση Hürkuş-C) για τον Τουρκικό Στρατό, με δικαιώμα προαίρεσης για 12 ακόμη μονάδες. Το αεροσκάφος χρησιμοποιεί σήμερα τον κινητήρα PT6A-68 της Pratt & Whitney Canada ισχύος 1.600 hp, αλλά είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη αντίστοιχου κινητήρα από την Tusas Engine Industries, θυγατρική της ΤΑΙ.  Αν και το Hürkuş-C θα διαθέτει θωράκιση και σύστημα αυτοπροστασίας, δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής όπως αυτό του Αιγαίου.

H οπλισμένη έκδοση Hürkuş-C θα έχει δυνατότητα παραμονής στον αέρα για 4 συνεχόμενες ώρες, μεταφέροντας οπλικό φορτίο συνολικού βάρους 1.500 kgr, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από κατευθυνόμενες βόμβες, ρουκέτες τύπου CİRİT και πυραύλους L-UMTAS. (Φωτό: e-Amyna)

Όπως και στο Le Bourget, η ΤΑΙ παρουσίασε το ΜΕΑ οπλισμένης έκδοσης Anka-S με σειριακό αριθμό 008. Στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης, η Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει εντός διετίας 3 συστήματα με συνολικά 10 αεροχήματα Anka-S, εξοπλισμένων με τον αμερικανικής προέλευσης πυργίσκο Star Safire 380-HDL FLIR και κεραία δορυφορικής επικοινωνίας (SATCOM), επιτρέποντας τον τηλεχειρισμό-μεταφορά δεδομένων από το υπό ανάπτυξη Ενιαίο Κέντρο Χειρισμού Μη Επανδρωμένων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Aξισημείωτη είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας στις 15 Νοεμβρίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2018, πως η Χωροφυλακή, η Ακτοφυλακή και η Αστυνομία θα προμηθευτούν 39 επιπλέον οπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

H Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει 10 εξοπλισμένα ΜΕΑ Anka-S μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. (φωτό: e-Amyna).

Tέλος, στον ίδιο εξωτερικό εκθεσιακό χώρο μαζί με τα προαναφερθέντα ιπτάμενα μέσα, η ΤΑΙ παρουσίασε πρόπλασμα του ελικοπτέρου γενικής χρήσης T625 που προορίζεται για την αντικατάσταση των UH-1Η/ΑΒ205 των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυση του στόλου της Τουρκικής Αστυνομίας. Η πρώτη πτήση του ελικοπτέρου έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

To σαουδαραβικό King Abdul Aziz City for Science and Technology (KACST) παρουσίασε για πρώτη φορά το οπλισμένο ΜΕΑ Saqr 1, στο πλαίσιο του Οράματος 2030 για την ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας.