H e-Amyna στο Dubai Air Show 2017

11
Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν στις 15 Νοεμβρίου 2017 συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Mirage 2000-9 από τις Dassault Aviation και Thales. Στη φωτογραφία, αεροσκάφος του τύπου πραγματοποιεί πτητική επίδειξη στο Dubai Air Show 2013 στις 18 November 2013. (Φωτό: Alexander Babashov)

Η e-Amyna βρέθηκε στη Διεθνή Έκθεση «Dubai Airshow 2017» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου αυτές τις ημέρες χτυπά η καρδιά της αεροδιαστημικής βιομηχανίας μετά και την υπογραφή του mega-deal της Airbus για την προμήθεια 430 επιπλέον αεροσκαφών της οικογενείας A320neo Airbus, με την Indigo Partners που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων αερομεταφορέων.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης σημειώθηκαν δύο γεγονότα με αυτονόητο ελληνικό ενδιαφέρον: Συγκεκριμένα, στις 14 Νοεμβρίου, την τρίτη ημέρα της Έκθεσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) για την προμήθεια αδιευκρίνιστου αριθμού αεροπορικών βομβών Mk-82 and Mk-84. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπτεράρχου Ishaq Al-Baloushi, επικεφαλής της Διεύθυνσης Βιομηχανιών και Ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας, το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε $20,2 εκατ.

Την επομένη, 15 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε επισήμως ότι τα ΗΑΕ σκοπεύουν να υπογράψουν σύμβαση με τις γαλλικές εταιρείες Dassault Aviation και Thales για τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των 62 αεροσκαφών Mirage 2000-9 που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους. Το εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα $350 εκατ. (ή €300 εκατ.) και έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αναβάθμισης 55 F-16 στο επίπεδο Viper έναντι $1,6 δισ. από την αμερικανική Lockheed Martin. Σημειώνεται ότι μετά το 2020, τα HAE έχουν προγραμματίσει την προμήθεια 60-80 νέων μαχητικών προς αντικατάσταση των Mirage 2000-9 με επικρατέστερες υποψηφιότητες το γαλλικό Rafale και το αμερικανικό F-35.

Σε αντίθεση με την περιορισμένη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών (EAB και μικρότερες), η τουρκική αμυντική βιομηχανία έδωσε δυναμικό παρών, παρά την πρόσφατη κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

Η τουρκική Vestel παρουσίασε την εξοπλισμένη έκδοση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) Karayel, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε 12 μήνες. Το Karayel-SU  διαθέτει μακρύτερες πτέρυγες, μήκους 13 μέτρων με τέσσερα σημεία ανάρτησης οπλισμού και επιτυγχάνει διάρκεια πτήσης οκτώ ωρών με φορτίο βάρους 120 κιλών. Μέχρι σήμερα, η προηγούμενη έκδοση του Karayel έχει συμπληρώσει 3.000 ώρες πτήσης για λογαριασμό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο συμφωνίας μίσθωσης (Leasing), η οποία ωστόσο διεκόπη λόγω «μειωμένης απόδοσης», ειδικά όσον αφορά τις απαιτήσεις απογείωσης με καταπέλτη και προσγείωσης με αλεξίπτωτο, ή όπως αναφέρουν οι κακές γλώσσες, λόγω του ανταγωνισμού από την Baykar Makina, ιδιοκτησίας του γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας. Στο περιθώριο πάντως της έκθεσης, η Σαουδική Αραβία έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτησή του, υπογράφοντας σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding).

Το Karayel-SU παρουσιάστηκε με πυρομαχικά MAM της Roketsan σε 4 πυλώνες ανάτησης οπλισμού. (Φωτό: e-Amyna).

Από την πλευρά της, η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) παρουσίασε για πρώτη φορά στο Ντουμπάι το επιθετικό ελικόπτερο T129, το οποίο μάλιστα πραγματοποίησε πτητική επίδειξη, καθώς και το ΜΕΑ Anka-S, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hürkuş και πρόπλασμα του ελικοπτέρου T625 ενώ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ρωσική αεροναυπηγική εταιρεία Irkut (σχεδιάστρια του πυροσβεστικού αεροσκάφους Βe-200, το οποίο πραγματοποίησε επίδειξη ρίψης νερού στην έκθεση).

Στις 3 Νοεμβρίου 2017, η TAI γνωστοποίησε την παράδοση του 25ου επιθετικού ελικοπτέρου T-129 στον Τουρκική Στρατό. Η πλατφόρμα σε τουρκική υπηρεσία έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 11.000 ώρες πτήσης σε εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές συνθήκες, αντικαθιστώντας τα παρωχημένα AH-1P/S Cobra που παροπλίζονται σταδιακά. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ένα ελικόπτερο του τύπου αναπτύχθηκε το 2016 στο Πακιστάν, συμπληρώνοντας 15 ώρες πτήσεις σε 7 πτήσεις σε 3 ξεχωριστές τοποθεσίες διαφορετικών συνθηκών (μεγάλου υψομέτρου-υψηλής θερμοκρασίας).

Η ΤΑΙ αναζητά απεγνωσμένα τον πρώτο εξαγωγικό πελάτη του επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 (Φωτό: e-Amyna).

H εταιρεία παρουσίασε επίσης το αεροσκάφος Hürkuş στα χρώματα της τουρκικής σημαίας, η οποία μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Ιουνίου 2019 προγραμματίζει την παράδοση 15 εκπαιδευτικών αεροσκάφων (έκδοση Hürkuş-Β) στην Τουρκική Αεροπορία και 12 αεροσκαφών ελαφράς κρούση/εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (έκδοση Hürkuş-C) για τον Τουρκικό Στρατό, με δικαιώμα προαίρεσης για 12 ακόμη μονάδες. Το αεροσκάφος χρησιμοποιεί σήμερα τον κινητήρα PT6A-68 της Pratt & Whitney Canada ισχύος 1.600 hp, αλλά είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη αντίστοιχου κινητήρα από την Tusas Engine Industries, θυγατρική της ΤΑΙ.  Αν και το Hürkuş-C θα διαθέτει θωράκιση και σύστημα αυτοπροστασίας, δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον υψηλής αντιαεροπορικής απειλής όπως αυτό του Αιγαίου.

H οπλισμένη έκδοση Hürkuş-C θα έχει δυνατότητα παραμονής στον αέρα για 4 συνεχόμενες ώρες, μεταφέροντας οπλικό φορτίο συνολικού βάρους 1.500 kgr, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από κατευθυνόμενες βόμβες, ρουκέτες τύπου CİRİT και πυραύλους L-UMTAS. (Φωτό: e-Amyna)

Όπως και στο Le Bourget, η ΤΑΙ παρουσίασε το ΜΕΑ οπλισμένης έκδοσης Anka-S με σειριακό αριθμό 008. Στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης, η Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει εντός διετίας 3 συστήματα με συνολικά 10 αεροχήματα Anka-S, εξοπλισμένων με τον αμερικανικής προέλευσης πυργίσκο Star Safire 380-HDL FLIR και κεραία δορυφορικής επικοινωνίας (SATCOM), επιτρέποντας τον τηλεχειρισμό-μεταφορά δεδομένων από το υπό ανάπτυξη Ενιαίο Κέντρο Χειρισμού Μη Επανδρωμένων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Aξισημείωτη είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας στις 15 Νοεμβρίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2018, πως η Χωροφυλακή, η Ακτοφυλακή και η Αστυνομία θα προμηθευτούν 39 επιπλέον οπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

H Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει 10 εξοπλισμένα ΜΕΑ Anka-S μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. (φωτό: e-Amyna).

Tέλος, στον ίδιο εξωτερικό εκθεσιακό χώρο μαζί με τα προαναφερθέντα ιπτάμενα μέσα, η ΤΑΙ παρουσίασε πρόπλασμα του ελικοπτέρου γενικής χρήσης T625 που προορίζεται για την αντικατάσταση των UH-1Η/ΑΒ205 των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ενίσχυση του στόλου της Τουρκικής Αστυνομίας. Η πρώτη πτήση του ελικοπτέρου έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου 2018.

To σαουδαραβικό King Abdul Aziz City for Science and Technology (KACST) παρουσίασε για πρώτη φορά το οπλισμένο ΜΕΑ Saqr 1, στο πλαίσιο του Οράματος 2030 για την ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας.
 • binio

  Να πω πως τα 9αρια είναι πολύ καλή λύση για αντικατασταση των φαντομ

 • manolis

  Τα βληματα 105χιλ και τις υπερσυγχρονες Μκ82-83 τα ξεχασες:)

  • Giorgos Tsagaris

   Aυτες που απεδωσαν στους Τουρκους 20 κατι εκατ? και σε εμας θα εφερναν 65?

 • Ανδρέας

  Εσείς στο Ντουμπάι, ο Ρουβικωνας στο ΥΕΘΑ. Ποίος φρουρεί αυτον τον τόπο; :)
  Δεν πάμε καλά από καιρό, αλλά τέτοιο πραγμα ειναι ανήκουστο. Εδώ δεν είναι να πέσουν κεφάλια μόνο. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να γράψω. Για να μην κατηγορηθώ για υποκίνηση βιαιοτήτων, σταματώ.

 • Spock
 • Cynaegeirus

  3 φορές άλτ -> όπλιση, απασφάλιση, πυρ.

  το έμαθα 3η μέρα στην θητεία μου.

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   Κοίτα,δέν χρειάζεται να τους χαρίσεις Γρηγορόπουλους.
   Μία διμοιρία ροπαλοφόρων,ἄς είναι από όποιο φορέα θέλουν,ΜΑΤ,Στρατιωτική Αστυνομία,Εθνική Πολιτοφυλακή Νίκαιας,(ἄν και αυτοί είναι οἰ περισσότεροι ολυμπιακοί,τέλος πάντων),αλλά με ξεκάθαρη κάλυψη από όλες τις απόψεις,υπηρεσιακές και νομικές,και άσε τους να μαλακώσουν κόκκαλα.
   Τους Γρηγορόπουλους δέν τους συγχωρούμε ούτε τους ξεχνάμε εύκολα,αλλά τους δαρμένους ποιός τους θυμάται;
   Στο κάτω-κάτω,«ἔ,δέν τους σκότωσαν κιόλας…»

  • Mk

   Κλεινεις την μπαρα.
   Ασφαλιζεις.
   Παρατάσεις την φρουρά.
   Ερχονται και τους μαζευουν οι αστυνομικοi.
   Τοσο απλά.

   Ειτε πριν μπουν,
   Ειτε αφου μπουν,
   Κλεινεις την καγκελοπορτα/μπαρα.

 • binio

  Λοιπόν συγνώμη που απαντώ με καθυστέρηση. Η Σ.Α. δεν ενοχλείται. Όσο είναι μπλεγμένη σε Υεμένη θα ξαναχτυπήσει την πόρτα (αλλά όχι τόσο γαλαντομα ). Να ανταλλάξουμε με ΣΑ τι; Αυτοί έχουν τον αφρό σε όλα. Να τους προσφέρει υπηρεσίες καμιά δικής μας μοίρα με αεροσκάφη, αυτό είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Ανταλλαγή των ελικοπτέρων με αεροπλάνα αφορά άλλη χώρα τα ΗΑΕ. Μακάρι να αναβαθμίσουν τα δικά τους μπας και μπορεσουμε και εμείς να αναβαθμισουμε
  το σύνολο των δικών μας. Ακόμα και σε ένα κοινό πακέτο με αυτούς. Τα φαντομ δυστυχώς τελείωσαν. Δυστυχώς στην τωρινή σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου (και οι 300) δεν υπάρχουν στελέχη να αντιληφθούν τι παίζει στην ευρύτερη περιοχή.

 • binio

  ποιες βολές; το Υεθα έχει τα μεγαλύτερα βύσματα. Ούτε θα ισχύσουν οι ποινές που θα επιβληθούν. Το υπεθα θέλει μεταφορά εκτός αστικού ιστού. Περιορισμό των πολιτών και δημοσιογραφων
  που κινούνται εκεί και επάνδρωση από απολυωμενες σειρές οπλιτών που έκαναν θητεία σε λοκ και όχι νότιο Ελλάδιτες. αλλά από υπόλοιπη Ελλάδα. Για λόγους που έχουν να κάνουν με αποφυγή βυσματικων
  μεταθέσεων. και να υπηρετούν το πολύ Ένα μήνα. Έτσι ώστε να είναι ψαρωμενοι

  • Giorgos Tsagaris

   Nαι και μεχρι να μαθουνε που ειναι η τουαλετα να φευγουν…