H 1η Ταξιαρχία Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού στο στόχαστρο των ΤΑΚ

28
2013
Αλεξιπτωτιστές της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών κατά την άσκηση Erciyes-2016.

H οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκονίας με παγιδευμένο όχημα σε λεωφορείο του Τουρκικού Στρατού στις 17 Δεκεμβρίου στην Καισάρεια. Η επίθεση που άφησε πίσω της 15 νεκρούς και άλλους 55 τραυματίες οπλίτες της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών προκάλεσε ισχυρό σοκ στην Τουρκία για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την αντίστοιχη επίθεση των ΤΑΚ στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 46 άτομα, εκ των οποίων οι 36 αστυνομικοί. Δεύτερον, πραγματοποιήθηκε στο κατ΄εξοχήν προπύργιο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Devlet Bahçeli, o oποίος στηρίζει απόλυτα τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan στην προσπάθειά του για αλλαγή του Συντάγματος και τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Τρίτον, στοχοποίησε και «τσαλάκωσε την εικόνα» ενός ιστορικού, δημοφιλούς και επίλεκτου Σχηματισμού του Τουρκικού Στρατού.

Σημειώνεται ότι η 1η Ταξιαρχία Καταδρομών (1. Komando Tugay) υπάγεται στο 4ο Σώμα Στρατού, την στρατηγική εφεδρεία του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, και αναμένεται να διατεθεί στην 1η Στρατιά ή στην Στρατιά Αιγαίου σε περίπτωση στρατιωτικών ενεργειών στο Θέατρο Επιχειρήσεων Έβρου ή του Αιγαίου, αντίστοιχα.

Σύντομο ιστορικό

Τα γεγονότα του 1963-64 στην Κύπρο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση συγκρότησης Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού και του 1ου Αμφίβιου Τάγματος Πεζικού (μετέπειτα Ταξιαρχία Πεζοναυτών) του Τουρκικού Ναυτικού.

Η πρόταση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων για τη δημιουργία Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών εγκρίθηκε στις 7 Ιουνίου 1965 και ο Σχηματισμός συγκροτήθηκε στις 20 Ιουλίου 1966, αρχικά ως αερομεταφερόμενος στην Ανδριανούπολη. Μετά από διάλυση-ανασυγκρότηση των Μονάδων της μεταφέρθηκε στις 12 Ιουλίου 1971 στην Καισάρεια, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Η περιοχή επελέγη λόγω γειτνίασης με το Α/Δ Erkilet, έδρα της 12ης Κύριας Βάσης Αεροπορικών Μεταφορών της Τουρκικής Αεροπορίας  Στις 15 Μαΐου 1972 μετονομάστηκε σε Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών ενώ στις 13 Ιουνίου 1973 ακολούθηκε η συγκρότηση της 2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών με έδρα το Bolu.

Επισήμως o Σχηματισμός μετρά 341 νεκρούς και 3.906 τραυματίες σε περίοδο επιχειρήσεων από την συγκρότησή του μέχρι και τις 10 Ιουνίου 2015, ημέρα επανέναρξης των συγκρούσεων με το ΡΚΚ. Εξ΄αυτών, οι 76 σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο-Αύγουστο 1974.

Το κράνος του Λοχαγού Sami Akbulut της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών, ο οποίος δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι στην προσπάθειά του να οργανώσει Ζώνη Ρίψης για τις δυνάμεις του Αττίλα στο Κιόνελι στις 20 Ιουλίου 1974.

Το 1992 μετονομάστηκε σε 1η Ταξιαρχία Καταδρομών και η οργάνωσή της σήμερα περιλαμβάνει 4 Μοίρες Καταδρομών, Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, Μοίρα Πυροβολικού, Τάγμα Εκπαίδευσης και Τάγμα Υποστηρίξεως καθώς και διάφορες Υπομονάδες (Λόχο Αντιαρματικών, Λόχο Διαβιβάσεων, Λόχο Μηχανικού, Λόχο Στρατηγείου).

Στις 2 Αυγούστου 2012, προσωπικό της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών ανέλαβε τη φρούρηση του μαυσωλείου του Süleyman Şah στη βόρεια Συρία αλλά αντικαταστάθηκε μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή το Δεκέμβριο του 2014 από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK). Ο Σχηματισμός έπαιξε κομβικό ρόλο στις αντι-αντάρτικες επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ την τελευταία διετία και ιδιαίτερα στην πολιορκία της Cizre στην επαρχία Şırnak, της Sur (παλαιά πόλη του Diyarbakir) και της Nusaybin στην επαρχία Mardin.

Αριστερά, ο Διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Ταξίαρχος Aydoğan Aydın συζητά με τον -τότε- Διοικητή του 4ου Σώματος Στρατού (και προφυλακισμένο σήμερα) Αντιστράτηγο Metin İyidil στην άσκηση Mizrak (Βέλος)-2, τον Μάρτιο του 2015. Στην άσκηση συμμετείχαν 777 στελέχη, 2 ελικόπτερα και 89 οχήματα διαφόρων τύπων, τα οποία αναπτύχθηκαν σε περιοχή 948 τ.χλμ.
Στο πλαίσιο της ετήσιας διακλαδικής ΤΑΜΣ Erciyes-2016 πραγματοποιήθηκε ρίψη 120 αλεξιπτωτιστών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών.

Το 2007 εξαγγέλθηκε η πλήρης επαγγελματοποίηση των 5 Ταξιαρχιών Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού και της Ταξιαρχίας Καταδρομών της Χωροφυλακής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το έτος 2010. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο τότε Αρχηγός του Τουρκικού Στρατού, Στράτηγος Ilker Basbug, «στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου για την εξολόθρευση της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ, από το Μάιο του 2008 διακόπτεται η κατάταξη δοκίμων αξιωματικών στις Ειδικές Δυνάμεις». Από το 2010 σταμάτησε και η κατάταξη στρατευσίμων οπλιτών στους εν λόγω Σχηματισμούς ενώ το 2012 εγκαινιάστηκε ο θεσμός των συμβασιούχων οπλιτών. Το εγχείρημα ωστόσο συνάντησε σοβαρές δυσχέρειες. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του σωματείου απόστρατων υπαξιωματικών Esef Merdoğlu, μόνο το 2012 υπέβαλαν παραίτηση από τον Τουρκικό Στρατό περίπου 8.000 επαγγελματίες οπλίτες. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών μειώθηκε από 67.000 το 2010 σε 35.000 το 2012, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στην επάνδρωση των Ταξιαρχιών Ειδικών Δυνάμεων καθώς δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις τους 400 από τους 800 επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ) της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών, 400 από τους 750 ΕΠ.ΟΠ της 2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών (Bolu), 300 από τους 700 της 3ης Ταξιαρχίας Καταδρομών (Siirt), 450 από τους 850 της 4ης Tαξιαρχίας Καταδρομών (Tunceli). Σημειώνεται ότι η 2η Ταξιαρχία Καταδρομών αποδεκατίστηκε λόγω της συμμετοχής της στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου 2016 ενώ προβλέπεται σύντομα η μετεγκατάστασή της καθώς στη θέση της αναμένεται να δημιουργηθεί πάρκο ψυχαγωγίας.

Τα στοιχεία των 15 οπλιτών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών που σκοτώθηκαν από την βομβιστική επίθεση των ΤΑΚ στις 17 Δεκεμβρίου 2016.