Ανασκόπηση εβδομάδας #27

18
1186

Από 8 έως 17 Δεκεμβρίου διεξήχθη η άσκηση «ΝΑΙΑΣ 2016», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού πελάγους και θάλασσας Κυθήρων. Πρόκειται για τεχνική-τακτική άσκηση τύπου “INVITEX” (πολυεθνική που σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό) μεσαίας κλίμακας με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες επί των κλασικών μορφών πολέμου, καθώς και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως ναυτικής αποτροπής, αντιμετώπιση της πειρατείας, και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών κ.ο.κ. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και πλοίων των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 και SNMCMG2. Από ελληνικής πλευράς, το ΠΝ συμμετείχε με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλακάτους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα, και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχαν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Η άσκηση διεξήχθη σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC) και την διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων. Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και την διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των μονάδων και την απενημέρωση (HWU) που έλαβε χώρα στο Ναύσταθμο Κρήτης. Το κύριο σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών χαμηλής έντασης ταυτόχρονα με υψηλής έντασης, σύγχρονων απειλών που προέρχονταν τόσο από κρατικές όσο και «μη κρατικές» οντότητες, με την ανάληψη έργων Θαλάσσιας Ασφάλειας. Οι σύγχρονες εξελίξεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος καταδεικνύουν την αξία της διευρυμένης συνεργασίας στην αντιμετώπιση των παραπάνω σεναρίων, καθώς και τη δυναμική που αποκτούν αυτές οι δραστηριότητες καθημερινά, με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξης στο μέλλον. Με την Άσκηση «ΝΑΙΑΣ 16» δόθηκε η δυνατότητα εξασκήσεως του ΠΝ στην ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και στην δράση ως συνεκτικός ιστός μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων.

Στις 19 και 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαίδευσης, πυρά φορητού οπλισμού στο Πεδίο Βολής της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης, από Δοκίμους Υπαξιωματικούς της Πρώτης και Δευτέρας Τάξης της ΣΜΥΝ. Τα εν λόγω πυρά εντάσσονται στην Στρατιωτική Εκπαίδευση που παρέχεται στους Δοκίμους Υπαξιωματικούς, η οποία παράλληλα με την Ακαδημαϊκή και Ναυτική Εκπαίδευση, αποσκοπεί στην αρτιότερη κατάρτισή τους. Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της χειμερινής εκπαιδευτικής περιόδου, εκτελούνται εκπαιδευτικοί πλόες διήμερης ή τριήμερης διάρκειας, με Πολεμικά Πλοία του Στόλου, ενώ σε κάθε θερινή περίοδο πραγματοποιείται ο Θερινός Εκπαιδευτικός πλους.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το προσωπικό της 30ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, εκτέλεσε βολές βαρέων όπλων πεζικού, στην Περιοχή Ευθύνης του Σχηματισμού, στον Έβρο.

Από 5 έως και 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε από την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης το 1o Σχολείο Survival, Evasion, Resistance and Extraction – Conduct After Capture (SERE-CAC). Στο σχολείο συμμετείχαν συνολικά 8 Ιπτάμενοι, εκ των οποίων 2 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 2 από την Ιορδανία, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μηχανικού, ημερίδα αφιερωμένη στα ζητήματα ανίχνευσης, αναγνώρισης, επιτόπιας εκτίμησης της καταστάσεως, αφόπλισης, περισυλλογής και τελικής καταστροφής των μη εκρηγνυόμενων πυρομαχικών [Explosive Ordnance Disposal (EOD) – Counter Improvised Explosive Devices (C-IED)]. Σκοπός της ημερίδας ήταν η γνωριμία και η αλληλοενημέρωση, η ανταλλαγή πληροφοριών και διδαγμάτων επί κοινών θεμάτων, η παρουσίαση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων και η ανάδειξη πιθανών τρόπων κοινής αντιμετώπισης. Στην ημερίδα συμμετείχαν φορείς των τριών Γενικών Επιτελείων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προσωπικό

Στις 20 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, επισκέφθηκε το Αεροπορικό Απόσπασμα, στο Άκτιο, την Ι Μεραρχία Πεζικού στη Βέροια, την 29η Ταξιαρχία Πεζικού και την ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στην Κομοτηνή, την 30η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και την XVI  Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στον Λαγό Έβρου και τα Επιτηρητικά Φυλάκια Στρατού Ξηράς στην Κακαβιά και στον Μαύρο Όγκο Σουφλίου. Την επομένη, επισκέφθηκε την 88η Στρατιωτική Διοίκηση, το Ναυτικό Σταθμό, την 130ΣΜ και κλιμάκιο ιπταμένων και τεχνικών αεροσκαφών επιφυλακής, στη Λήμνο, το Επιτηρητικό Φυλάκιο Στρατού Ξηράς στην Παναγιά Οινουσσών, την 96η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, την Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ και το Ναυτικό Σταθμόστη Χίο. Το Επιτηρητικό Φυλάκιο Στρατού Ξηράς στο Αγαθονήσι, την 80η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής, το Ναυτικό Σταθμό και τον 5ο Σταθμό Αναφοράς στην Κω, καθώς και την Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση στη Σύρο. Ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τα στελέχη των Μονάδων και Σχηματισμών, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές μαζί τους.Κατά την παραμονή του στη Χίο, ο Α/ΓΕΕΘΑ παρέστη σε εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στις Καρυές, για τον εορτασμό της ημέρας παράδοσης της Χίου στην Ελλάδα το 1912 από τους Τούρκους, όπου αποκάλυψε αναθηματική στήλη και κατέθεσε στέφανο στον χώρο της τελετής.

Στις 20 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, επισκέφθηκε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό Ναυτικών Σταθμών, Ναυτικών Παρατηρητηρίων και Πολεμικών Πλοίων, ελλιμενισμένων, στο πλαίσιο αποστολής, σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα επισκέφθηκε το Ναυτικό Σταθμό Κω, το Παράκτιο Περιπολικό ΑΝΤΩΝΙΟΥ, το Ναυτικό Σταθμό Ρόδου, την Κανονιοφόρο ΟΡΜΗ, και το Ναυτικό Παρατηρητήριο Καρπάθου (ΚΘ 51Ν). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Α/ΓΕΝ συνοδευόταν από τον Α/Σ Αντιναύαρχο Κ. Καραγεώργη και τον Διοικητή της Σχολής Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχο Ν. Τσούνη.

Στις 21 Δεκεμβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος επισκέφθηκε την Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γ. Γιακουμάκη. Ακολούθως μετέβη στην 135ΣΜ, όπου τον υποδέχτηκε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Βαΐτσης. Την ώρα της επίσκεψης και ενώ συνομιλούσε με τα πληρώματα των αεροσκαφών επιφυλακής δόθηκε εντολή απογείωσης από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου για αναγνώριση ιχνών που εισήλθαν στο FIR Αθηνών.Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την 7η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης καθώς και την 22η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων. Εξάλλου, στις 22 Δεκεμβρίου ο Α/ΓΕΑ επισκέφθηκε την 130ΣΜ στην Λήμνο και την 1η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης στο Διδυμότειχο. Με το προσωπικό των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής, ο Α/ΓΕΑ αντάλλαξε ευχές για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και συνομίλησε μαζί τους.

Στις 21 Δεκεμβρίου ο Α/ΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ. Χριστοδούλου, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επισκέφθηκε πετώντας με F-16 την 133ΣΜ, στο Καστέλι Κρήτης, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Αρχηγός συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό της Μονάδας, καθώς και με τους Ιπτάμενους και Τεχνικούς των αεροσκαφών επιφυλακής.

Στις  23 Δεκεμβρίου ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας επισκέφθηκε την έδρα της 9ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού στη Φλώρινα. όπου αντάλλαξε ευχές με τον Διοικητή της Ταξιαρχίας, τους Διοικητές των Μονάδων που εδρεύουν στη Φλώρινα, καθώς και με αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες. Στις 24 Δεκεμβρίου ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο  και την εκεί Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ-3) για ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό της Μονάδας.

Αμυντική βιομηχανία – Προγράμματα

Την 14η και 15η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια 1.500 ΟΝΥΠΑΣ ενισχύσεως ειδώλου 3ης Γενεάς για τα Α/Τα Carl Gustav M-2 με την εταιρεία ΕΑΣ.

Στις 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ παρουσίαση επί δυνατοτήτων Κορβέτας GOWIND 2500 και Φρεγάτας τύπου BELH@RRA, από εκπροσώπους Γαλλικής εταιρείας DCNS, σε αρμόδιους επιτελείς από το ΓΕΝ, ΑΣ, και ΔΔΜΝ, στο πλαίσιο γενικότερης ενημέρωσης επί εξοπλιστικών προγραμμάτων πρόσκτησης/κατασκευής Φρεγατών και Κορβετών από το ΠΝ.

Στις 21 Δεκεμβρίου υπογράφθηκε στη ΓΔΑΕΕ η Σύμβαση 006Β/16 για την συντήρηση 24 βλημάτων EXOCET MM40 BLOCK-3.

Την 22 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ η τελετή απονομής του πιστοποιητικού συμμόρφωσης του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας της ΓΔΑΕΕ σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2015 από τον φορέα πιστοποίησης Bureau Veritas (Γαλλικός Νηογνώμονας) με πεδίο εφαρμογής της παροχή υπηρεσιών κωδικοποίησης αμυντικών υλικών, υπηρεσιών και εταιρειών κατά ΝΑΤΟ. Με την πιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας της ΓΔΑΕΕ επιβεβαιώνεται εμπράκτως η δέσμευση της Γενικής Διεύθυνσης για παροχή υπηρεσιών υψηλού επαγγελματικού επιπέδου κατά τις συνεργασίες με εταιρείες και οργανισμούς του αμυντικού χώρου. Για πρώτη φορά από συστάσεως της ΓΔΑΕΕ και των προηγούμενων μορφών της πιστοποιείται συγκεκριμένο τμήμα της ως προς τη συμμόρφωση με το πρότυπο Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2015 και στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η πιστοποίηση όλων των Διευθύνσεων της. Κατά την διαδικασία προετοιμασίας – αξιολόγησης για το ISO υπήρξε ωφέλεια του Δημοσίου, καθόσον δεν ενεπλάκησαν εξωτερικοί σύμβουλοι, αλλά όλες οι εργασίες έγιναν μόνο από προσωπικό της ΓΔΑΕΕ και την Bureau Veritas.

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός της Πολεμικής Αεροπορίας για την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των αεροσκαφών  Mirage 2000-5, λόγω της απόρριψης της μοναδικής προσφοράς που είχε κατατεθεί. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα 4 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 145.000.000 ευρώ.

Η εταιρεία MSETT Hellas παρέδωσε και εγκατάστησε στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα νέες άδειες χρήσης του λογισμικού προσομοίωσης επιχειρήσεων πολύ υψηλής ανάλυσης VBS3. Με το συγκεκριμένο λογισμικό επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους εκπαίδευσης μικρών κλιμακίων αλλά και ουσιαστική επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

Από την αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών & Εποπτείας Αποθηκών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνεται η διενέργεια ανοιχτού και δημόσιου Τεχνικού Διαλόγου, μη δεσμευτικής συμμετοχής οικονομικών φορέων, με σκοπό την κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια δέκα κατ’ ελάχιστον  ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16-18 μέτρων προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, για τις ανάγκες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Κύπρος

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία για το έτος 2016 οι βολές ελικοπτέρων της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς. Το ΓΕΕΦ αποδέσμευσε σχετικό βίντεο.