H αντίδραση του ΥΠΕΘΑ στον εξοπλιστικό παροξυσμό της Τουρκίας

36

Σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα την πιθανή προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς S-400 από την Τουρκία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε στη Βουλή στις 6 Ιουλίου πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν την ενδεδειγμένη σχεδίαση για την αντιμετώπιση οιασδήποτε απειλής και δυνατότητας κάθε πιθανού αντιπάλου. Σε κάθε περίπτωση όμως η τυχόν διαφοροποίηση της απειλής αναλύεται και αντιμετωπίζεται με συνδυασμό σχεδίων και μέσων εφόσον αυτό απαιτηθεί. Περαιτέρω πληροφορίες επί του ζητήματος δεν δύνανται να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσης διαδικασίας καθόσον αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως «Άκρως Απόρρητες»».

Ασφαλώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ κρύβεται πίσω από χαρακτηρισμό του «άκρως απορρήτου», τον οποίο συστηματικά παραβιάζει όταν οι διαβαθμισμένες πληροφορίες εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Σημειώνεται ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος Πάνος Καμμένος αποφεύγει διαρκώς να απαντήσει για την καθυστέρηση υλοποίησης των 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων και υποπρογραμμάτων ύψους 1,9 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2014-2020, τα οποία εγκρίθηκαν από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τον Ιούλιο του 2014, επικαλούμενος την «υψηλή διαβάθμιση αρκετών εξ αυτών».

Περισσότερο ενδιαφέρουσα είναι όμως η απάντηση που έδωσε ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις 17 Ιουλίου στην ίδια ακριβώς ερώτηση: «Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική και σε μια διαδικασία κυνηγητού των εξοπλισμών. Πολλά από αυτά, τις περισσότερες φορές, είναι περισσότερο λόγια, παρά συγκεκριμένες πρακτικές. Δηλαδή, μια τέτοια αγορά, στο βαθμό που γίνει και αν γίνει, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει, μιλάμε για μια εξέλιξη μετά από 3-5 χρόνια. Δεν είναι δηλαδή αύριο το πρωί!»

Όσοι ενδεχομένως δεν το έχουν ακόμα αντιληφθεί, στις παραπάνω δηλώσεις συμπυκνώνεται η ακολουθούμενη αμυντική πολιτική της Χώρας τα τελευταία δυόμιση χρόνια: Ο μεν Υπουργός επιχειρεί να αποκρύψει την γενικευμένη ανεπάρκειά του στην παραγωγή έργου, περιοριζόμενος στις πολιτικά ανώδυνες καθημερινές υποχρεώσεις της θεσμικής του θέσης και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που ο ίδιος θεωρεί πως θα εξασφαλίσουν την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας, ο δε Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος μεταξύ άλλων για τα ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας, επαφίεται στο νόμο των πιθανοτήτων για την άσκηση πολιτικής και δεν αντιλαμβάνεται ευκαιρίες και κινδύνους πέραν του χρόνου της θητείας του. Αμφότεροι όμως θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη σε περίπτωση που ο ελληνικός αμυντικός μηχανισμός βρεθεί σε κατάσταση στρατηγικού αιφνιδιασμού.

 • Fanis Boskos

  Το απόρρητο τους μάρανε τρομάρα τους. Αλλά δε φταίνε αυτοί, εμείς φταίμε… Αυτοί όταν έρθει η ώρα θα έχουν ήδη φύγει για το εξωτερικό…

 • Ματθαίος

  Δέν ξέρω γιά εσάς παιδιά, αλλά εμένα απ’ όλους τους εξοπλισμούς τής γείτονος, μέ ανησυχεί ιδιαίτερα η επιλογή τού ιταλογαλλικού Aster 30 Samp λόγω τού γεωπολιτικού συσχετισμού αυτής, μέ τήν επιλογή τών εταιρειών ENI καί TOTAL (ιταλικών και γαλλικών συμφερόντων) γιά εκμετάλλευση των αλιπέδων 5-6 τής Κυπριακής Δημοκρατίας. Δέν έχω καμμία απολύτως ένδειξη, απλά ο συσχετισμός μέ βάζει σέ υποψίες

  • M.K.E

   Ποτε εγινε αυτη η επιλογη;μια φωτοβολιδα ειναι για να κανουν πισω οι εν λογω χωρες στο θεμα των γεωτρησεων.
   Οσο μεγαλο και να ειναι το θελγητρο(χρηματα) υπαρχει ενας σκοπελος που λεγεται μεταφορα τεχνογνωσιας και με τις παρουσες συνθηκες δεν ξεπερνιεται ευκολα.Το ιδιο και με τα ρωσικα συστηματα,δεν νομιζω να τρελαθηκαν οι Ρωσοι και να μοιραζουν δεξια και αριστερα την εν λογω τεχνολογια.

   Ωστοσο υπαρχουν τρομερες γεωπολιτικες διαστασεις και το συνηθες δολωμα της βουλησης προμηθειας ενος συστηματος δεν ανακοπτει τις ειλλημενες αποφασεις.

  • Spock

   AN βρεθούν κοιτάσματα στο σημείο που ψάχνουν Eni και TOTAL (και ΑΝ είναι στα μεγέθη που περιμένουν κάποιοι) θα μιλάμε για αλλαγή δεδομένων για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για την Κύπρο. Θα χρειαστεί να κάνει κάτι καλύτερο η Τουρκία μετά από αυτό! Αν δεν βρεθούν τι είχαμε τι χάσαμε με την επιλογή Aster.

  • Λάμπρος Ε. Π. – εις Η.Π.Α.

   Έχετε απόλυτο δίκαιο αλλά με βάση την τεχνογνωσία που αποκτά η Τουρκία δεδομένου ότι η συνεργασία με την EUROSAM είναι πιό εκτεταμένης μορφής. Αντίθετα, η ανακοινωθείσα αγορά των S-400 με ύψος $2,5 δισεκατομ. αφορά 4 πυροβολαρχίες (2 εισαγόμενες και 2 εγχώριας κατασκευής με προφανώς εισαγόμενο Ρωσικό υλικό). Εδώ η Τουρκία «εξισορροπεί» τις προσεγγίσεις της δεδομένου ότι η ανακοινωθείσα αγορά των S-400 μπορεί να μην ολοκληρωθεί ολικώς ή μερικώς για ποικιλία λόγων, π.χ., πολιτική πίεση από ΝΑΤΟ, «άνοιγμα» Ρωσικής τεχνολογίας, χρηματοδότηση, κ.λ.π. Υπάρχει αντίστοιχη Ελληνική διαπραγματευτική «καπατσωσύνη» ώστε π.χ. να γίνει έστω και μερικός εκσυγχρονισμός των Ελληνικών πυροβολαρχιών Κ/Β Ε/Α Patriot με χρηματοδότηση Η.Π.Α.; Επίσης, ποιά πολιτική αρωγή μπορεί να δοθεί από το (ανύπαρκτο) Ελληνικό lobby εντός των Η.Π.Α. στην ιδέα αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 λόγω της συμπεριφοράς των σωματοφυλάκων του Ερντογκάν κατά την διάρκεια της τελευταίας του επίσκεψης στην Ουάσινγκτων, κ.λ.π.; Σε ποιό πλαίσιο βαδίζει η πιθανή αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Η.Π.Α. η οποία συμπεριλαμβάνει την βάση της Σούδας; Πιό παληά, οι συμφωνίες τύπου DIECA/DECA είχαν ως στόχο την διατήρηση της τότε αναλογίας του «7:10». Οι τωρινές διαπραγματεύσεις έχουν ως στόχο την απόκτηση μόνο περισσοτέρων πλεονασματικών ΤΟΜΠ Μ113;

  • GR P

   Καλησπέρα,

   Στη ζυγαριά από τη μία μπαίνει:
   1) η ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ για τις επόμενες δεκαετίες,
   2) η ανεξαρτητοποίηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

   Αν επιβεβαιωθεί ότι τα κοιτάσματα είναι όντως τόσο μεγάλα όσο υπολογίζονται, μιλάμε για δεκάδες δις ευρώ (κάποιοι λένε για εκατοντάδες), συν την γεωπολιτική διάσταση.

   Ότι σύστημα και να αγοράσει η Τουρκία από Ευρώπη δεν αντισταθμίζει τα 1+2.
   Επίσης, όλοι βλέπουν ότι η Τουρκία πλέον αγοράζει με σκοπό να αντιγράψει τεχνολογία και να πουλήσει δικά της προϊόντα. Παίζει και αυτό ρόλο μακροπρόθεσμα.

   Το σημαντικότερο όλων είναι ότι:
   α. Η Τουρκία μένει εκτός ενεργειακού σχεδιασμού Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των δικών της σχιζοφρενικών επιλογών τα τελευταία χρόνια.
   β. Τα συμφέροντα της Τουρκίας συμβαδίζουν εν μέρει με της Ρωσίας: η μεν Τουρκία επειδή μένει εκτός παιχνιδιού θέλει να τινάξει όλη την διαδικασία στον αέρα εκβιάζοντας και απειλώντας (και κατ’αυτό τον τρόπο βάζει το πιστόλι στον κρόταφο της αφού ο μόνος τρόπος να επανέλθει θα ήταν με δήλωση μετανοίας στη Δύση και «στα τέσσερα» – αν και κάτι μου λέει ότι σε αυτό το σενάριο ξαφνικά ο Ερντο θα είχε τύχη αλά Καντάφι, οπότε δύσκολο το βλέπω προς το παρόν).
   Η δε Ρωσία βλέπει ότι θα χάσει ένα σημαντικό στρατηγικό χαρτί έναντι της ΕΕ , συν το οικονομικό σκέλος, οπότε έχει κάθε λόγο να προσπαθεί να δυναμιτίσει την όλη διαδικασία βάζοντας ακόμα και τον Ερντογάν στο ρόλο του χρήσιμου ηλιθίου.
   γ. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έπαψε να προσδίδει στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ. Αντιθέτως είναι πλέον άλλη μία τακτική απειλή η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή μεγέθους Ιράν αν συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι που την οδηγεί ο Έρντο. Δε θα μου έκανε εντύπωση ακόμα και μία αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ για να καταστρέψει τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακούγιου, αν υπάρχει η υποψία ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα (Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου το παρατήρησε κανείς? http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/88034/to-eyrokoinovoylio-kalei-tin-agkyra-na-min-proxorisei-stin-kataskeyi-pyrinikoy-stathmoy . Τίποτα δεν είναι τυχαίο…)
   δ. Το συμφέρον όλων των μεγάλων Δυτικών δυνάμεων (και του Ισραήλ) είναι ο ενεργειακός τους σχεδιασμός να περάσει από Κύπρο και Ελλάδα οι οποίες πλέον είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ελεγχόμενες χώρες: υπό οικονομικό έλεγχο, το ΝΑΤΟ περιπολεί στο Αιγαίο με τις ευλογίες της ελληνικής «κυβέρνησης», αν σου κόψουν τη ροή σε ανταλλακτικά μένεις χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις. Και σαν να θυμάμαι και κάτι πυρκαγιές, αναταραχές στο κέντρο της Αθήνας, σκάνδαλα και παρακολουθήσεις εφόσον τραβήξει πολύ το έργο…
   Σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία είναι παντελώς ανεξέλεγκτη και με σπασμένα φρένα προχωράει προς ένα Ισλαμιστικό Θεοκρατικό καθεστώς τύπου Ιράν.

   Η Τουρκία αν δεν κάνει μία θεαματική κωλοτούμπα οδεύει ταχύτατα προς ακρωτηριασμό και διάσπαση. Μόνο που η κωλοτούμπα σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει το τέλος του Ερντογάν και της παρέας του γιατί πλέον είναι ΤΕΛΕΙΩΣ αναξιόπιστοι και «bad for business».

   Χαιρετισμούς

 • SPY_GR

  Εχουμε βρεί την λύση ή μάλλον την απάντηση για όλα και πολύ περισσότερο για να δικαιολογήσουμε/καλύψουμε την ανυπαρξία αγορών αμυντικού υλικού:

  «Το προσωπικό μας αποτελεί τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος…»

  Ε.Μειμαράκης
  Ε.Βενιζέλος
  Π.Μπεγλίτης
  Π.Παναγιωτόπουλος
  Δ.Αβραμόπουλος
  Ν.Δένδιας
  Π.Καμμένος

  και έπεται συνέχεια…

  • Cynaegeirus

   Τον παπαντωνίου και το 9μηνο ξέχασες

   • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

    Το Παπαντωνίου έφερε το 12μηνο (από 18μηνο).
    Το 9μηνο το έφερε το Μεϊμαράκι.

    • Cynaegeirus

     Αμ μπράβο – τους μπέρδεψα.

 • tkostas

  Δεν υπάρχει τσίπα…εμείς με τα όπλα του …2000 (στην καλύτερη) θα αντιμετωπίσουμε την τεχνολογία του 2015…καλά κρασιά

 • Cynaegeirus

  «Στο Εθνικό Συμβούλιο, ο @NicholasPapadop πρότεινε συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας»

  Οι κύπριοι θα μας ξεβαλτώσουν!

 • Spock

  Ο Γάλλος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πιέρ ντε Βιλιέ μόλις παραιτήθηκε για τις μειώσεις …

  • Χρήστος

   Αυτός είναι στρατηγός με κότσια!! Απο τους δικούς μας δυστυχώς απουσιάζουν

   • tkostas

    Βλάκας είναι γιατί έχασε τα προνόμια τα λεφτά την θέση την δόξα.

    Τί την θέλει την Τιμή…αυτοί που έχασαν σε 5 ημέρες στον ΒΠΠ

    Αλλά έτσι είναι άμα πολεμάς… απαιτείς λεφτά και σωστά όπλα.

    Αμα σφυρίζεις κλέφτικα σε κάθε είδος Προσωπικής Εθνικής και Στρατιωτικής πρόκλησης – ξευτίλας (βλέπε παραβιάσεις/ παραβάσεις ΕΕΧ-FIR, φρεγάτες έξω από την Ανδρο κλπ και εσύ βρίσκεις δικαιολογίες και στρατηγική ψυχραιμία) γιατί να παραιτηθείς από Αρχηγός …επειδή η καλύτερή σου μοίρα έχει διαθεσιμότητα 40%;
    Αμα πανηγύριζες όταν έχεις 4 (στην καλύτερη, έτσι!!!) από τα 12 και το μόνο που σε νοιάζει είναι να βγεί το βόρειο και το νότιο δρομολόγιο για να μην αρχίσουν να χτυπούν τα τηλέφωνα από τους συναδέλφους;;;

    Αμα δεν έχεις φρένα …

    ΝΤΡΟΠΗ

    Αυτοί ΠΡΩΤΟΙ φταίνε για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ των ΕΕΔ και μετά οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

   • Cynaegeirus

    Ο Βαγγέλης απο ότι ακούω κάνει οτι μπορεί. Αν παραιτηθεί θα υπάρχει κενό εξουσίας – το οποίο επίτηδες δημιουργείται με ετήσιες θητείες κλαδαρχών – το οποίο θα αναπληρωθεί στην πράξη μετά απο 6 μήνες.

 • Cynaegeirus

  1. μακάρι να πάρουν τα σ400.
  2. δεν παρακαλάμε κανέναν για να φτιάξουμε ρωσικό όπλο. μην αναμασάτε τις μπούρδες λαικιστών.

 • Μκ

  Οταν διαβασα τον τιτλο-θεμα,ειπα ωχ!κατι θα παιρνουμε!!Οταν διαβασα το κειμενο,καταλαβα…..τι παιρνουμε…..

 • johncanyon

  τίποτα μαχαιροπιρουνα κάνας καθρέφτης τίποτα τακάκια για τα τζιπ και καμιά συντήρηση για τα υπάρχοντα που έχουμε, δεν έχουμε μια :/

 • Μκ

  Με τους δικους μας sam αυτοι τι μετρα πηραν;

  • M.K.E

   Φιλε μου δεν ξερω.Εχουμε δυο συστηματα μακρου βεληνεκους εκ των οποιων βλεπω,προσωπικη εκτιμηση, μονο το ενα να χρησιμοποιειται τελικα,το αμερικανικο Patriot,μακαρι να διαψευσθω βεβαια.
   Οι απεναντι μπορει να εχουν στα σχεδια απο μαζικες καταδρομικες επιχειρησεις,οπως αφησε να εννοηθει τοτε οταν η Κυπρος ειχε πρωτοπαραλαβει τους S-300, μαζικη χρηση α/φων εναντιον το στοχου σε συνδυασμο με οπλα ARM η συνδυασμο και τον δυο.
   Δεν θα υπολογισουν απωλειες τοσο σε εμψυχο δυναμικο οσο και υλικο.Το θεμα ειναι οτι εμεις δεν μπορουμε να εχουμε μια αναλογη τακτικη,τουλαχιστον ετσι πιστευω,οποτε χρειαζεται μια καινοτομος λυση και αποδοτικη χωρις υπερβολικη εκθεση σε κινδυνους.

   • Μκ

    Αγορα Harpy?Κοινες τουρκοισραηλινες αεροπορικες ασκησεις προσβολης των s300?Αγορα κατασκοπευτικων κ ηλ/πολεμου αφων?Τα ξεχασες;

 • Μκ

  1.17 εκατομμυρια πληθυσμος,εκτιμησεις για 1 τρις € κοιτασμα…..απιστευτο.

  • Cynaegeirus

   Εμείς να δεις… ;-)

  • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

   1.17 εκατομμυρια πληθυσμος;;;
   Κατάλαβα…

   • Μκ

    Να μας προσεθετα ολους μας μαζι λες ε;Μαζι σου.

    • ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ

     Το 1.17 εκατομμυρια πληθυσμος,δέν είναι ὁ πληθυσμός της ΚΔ,αλλά της διαιρεμένης Μεγαλονήσου Κύπρου,ἄν συμπεριλάβεις τους εποίκους του Αττίλα.
     Στους τελευταίους δέν έδινα σέντς ἄν ήταν στο χέρι μου,μόνο μία κλωτσιά να πετάξουν πάνω από την θάλασσα ὡς την Μερσίνα,στους δέ ΤΚ μόνο ἄν αποκηρύξουν τον Αττίλα με τις εγγυήσεις του,τις διζωνικές,και την ΤΜΤ,αφού πρώτα αφαιρούσα τις ζημίες που προκάλεσαν,εννοείται,και μόνο εφόσον δέν μου δώσουν λαβή για υποψίες-δηλαδή,ούστ και εσείς και ὁ Αττίλας σας.
     Και ένα ρητορικό ερώτημα,πιστεύεις ότι ἄν εύρισκαν οἱ Τούρκοι οτιδήποτε στα Κατεχόμενα,ἤ στον αιγιαλό της Βορείου Κύπρου,θα το μοιραζόταν με την ΚΔ;
     Και ἡ ΚΔ είναι κυρίαρχο κράτος (για την Ἑλλάδα τουλάχιστον),και ὁ ορυκτός της πλούτος είναι δικός της πλούτος,πιστεύω ότι όλο και κάποια βοήθεια θα δώσει ἡ Κύπρος στην Ἑλλάδα,όχι όμως ὡς φόρο υποτελείας,(για να μήν το πώ όπως το λένε στο χωριό μου),που ζητούν οἱ Τούρκοι.
     Άσε ότι σε τούτη την Ἑλλάδα που γνωρίζουμε,ἡ όποια βοήθεια θα πάει σε Καρανίκες και κάθε λογής ασωτεία.
     Άλλωστε,ἄν υπάρχει τόσος ορυκτός πλούτος όσος λένε σε ἑλληνική ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα/Χωρικά Ύδατα/Ότι Στον Πλούτωνα Τέλος Πάντων,δέν θα χρειαζόμαστε βοήθεια από πουθενά,έτσι δέν είναι;

 • Nick Kary

  Ο Βίτσας είναι από τους πλέον κουκουρούκου, γι αυτό και τον βάλανε ΑΝΥΕΘΑ, για να κάνει ότι θέλει ο Στρατάρχης λοκατζής, Θυμάμαι πριν τις εκλογές του ’15 όταν τον ρώτησαν σε ένα τηλεοπτικό πάνελ που θα βρείτε τα χρήματα για να κάνετε όσα λέτε αυτός απάντησε ότι θα κάνουμε όπως την ταινία Ντέιβ Πρόεδρος για μια μέρα. Καταλαβαίνεται για τι επίπεδο ανθρώπου μιλάμε.

 • Nestor Thomsen

  Από λόγια καλά πάμε Απανθρακωμένε.Ως γνωστόν με πορδές δεν βάφονται αυγά…ελπίζω να μην χρειαστεί να φτάσει η στιγμή που τα λόγια θα είναι περιττά..Επίσης πάλι καλά που δεν ανέφερε για την «ποιότητα»της εκπαίδευσης των Ε.Ε.Δ έναντι των Τούρκων γιατί θα γελάμε..Οι ένοπλες δυνάμεις εκπαιδεύονται στο να μεταφέρουν υπουργούς..

 • Μκ

  Στην ελληνικη περιπτωση τα μονα δυο ρεαλιστικα σεναρια που βλεπω,ειναι καταστολη απο την Π.Α μας ή απο ομαδες ανορθοδοξου πολεμου.Η γειτονος ουσιαστικα πρωτη φορα αποκτα σοβαρη αντιαεροπορικη ομπρελλα κ θα μας απασχολησει συντομα αν τελικα γινει το deal.Κατι αλλο δε βλεπω Και χρημα δεν υπαρχει.Οσον αφορα το harpy αν θυμαμαι καλα,Ειχε πανω απο 6 ωρες αυτονομια,ηταν συστημα μιας απογειωσης διχως επιστροφη (λεγανε πως ο εντοπισμος απο ενα στολο απο harpy θα σημαινε ουσιαστικα την εναρξη μιας επιθετικης ενεργειας)κ αγοραστηκε για την καταστολη των Ρ/Ε.

 • GRGR

  Εσεις τι θα κάνατε (οσοι διαφωνουνε τελος παντων) αν ησασταν στην θέση του Καμμένου? Λεφτά με το σταγονόμετρο φυσικα θα σαν δίνονταν. Η χώρα ειναι στην κατάσταση που ξέρετε και τα οπλα φυσικα δεν ειναι η μονη μέριμνα μιας οποιασδηποτε κυβέρνησης. Εγω προσωπικα αναγνωρίζω οτι προφανως τα περιθωρια ευελιξιας ειναι πολυ στενα και μαλλον θα ειχα τα χέρια δεμένα.

  Πάντα ως λαος εχουμε το χάρισμα να απευθυνουμε ευκολα κατηγοριες για ψεκασμενους, για ιδεοληπτικους, επικυνδινους για για για πολλα και διάφορα… Με καποιο τρόπο θεωρουμε οτι υπαρχει ενα μαγικο ραβδάκι και οτι απλά δεν του κάνουνε χρήση γιατι βαριουντε or something.

  Γενικα το αρθρο δε μου αρέσει γιατι αναλώνεται σε μικροκομματικη αντιπολιτευτικη λογική και δεν θεωρώ πως αρμοζει σε ενα site που ασχολειτε με θέματα άμυνας να προσεγγιζει με τέτοιο τρόπο αυτα τα ζήτηματα. Εχετε ξανακάνει αναλογης φυσης αρθρα και στο παρελθον τα οποια αρμόζουν μονο σε πολιτευτη αντιπαλου κόμματος… και οχι σε site σοβαρης αμυντικης αναλυσης, οπως ειναι συνηθως τα αρθρα σας.

  Φυσικά ειστε ελευθεροι να διαφωνήσετε η ακομα και να μην δημοσιευσετε το post μου. Δεν μου αρέσει να χαιδευω τα αυτιά κανενός. Οπως θα λεμε τα καλά, θα λέμε και τα κακα (κατα την γνώμη μου παντα)

  • Cynaegeirus

   «Εσεις τι θα κάνατε αν ησασταν στην θέση του Καμμένου? » σεπούκου

   Λεφτά έχει δώσει το κράτος στον καμμένο – περιμένουμε 2 χρόνια να υπογράψει.

 • Cynaegeirus

  Εκσ τα πάντα όλα
  Πυρομαχικά τελευταίας γενιάς για τα πάντα
  Ηλεκτρονικά C4I + Η/Π
  Βελτίωση εκπαίδευσης + αναδιοργάνωση βαθμών και θεσμών
  Μείωση μονάδων και δημιουργία εθνοφυλακής
  Δημιουργία Ακριτικού Σώματος
  Εκσ Πεζικού με νέα οχήματα
  Αγορά φορτηγών και τζιπ νέας γενιάς
  κτλ κτλ

  • ΠΡΟΜΑΧΟΣ

   Και νέα Δομή-Οργάνωση-Δόγμα με ανακατανομή αρμάτων, μετατροπή του ΜΚ ΠΖ σε ΤΘ με απόδοσή του στα ΤΘ, μετάπτωση ΜΚΤ ΠΖ σε ΤΘΤ ή Τ ΤΘ ΠΖ, μεταφορα αμτφ ΠΖ στους ΠΖΝ, ίδρυση TRADOC κλπ

 • Ioannes Psarras

  Ιράν, Ιράκ, Συρία, Αρμενία, μην τα ξεχνάμε αυτά τα κράτη, δεν κάνουν μόνον σε μάς την «τιμή»!