Ανασκόπηση εβδομάδας #240

0
20729

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Σε συνεδρίασή της στις 16 Οκτωβρίου, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γ. Μπλιούμης και ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε την ενεργοποίηση 6 “μικρών” αλλά κρίσιμων προγραμμάτων αρμοδιότητας ΓΕΣ και ΓΕΑ. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν η εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των ελικοπτέρων ΝΗ90 και η παραλαβή των 6 που απομένουν από την αρχική σύμβαση, η υποστήριξη πυραύλων MICA IR/RF και SCALP, καθώς και η απόκτηση συλλογών κατεύθυνσης Spice 1000/2000 για αεροπορικές βόμβες Mk83 και Mk84, πυραύλων αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Rampage, και πρόσθετου υλικού.

Πολυεθνικός σχηματισμός που συγκροτήθηκε από Μονάδες Κατευθυνόμενων Βλημάτων της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας πραγματοποίησε Αντιαεροπορικές και Αντιβαλλιστικές βολές στο Πεδίο Βολής Κρήτης (Multinational Tactical Firing-2021). Συνολικά εκπαιδεύτηκαν και αξιολογήθηκαν 1.000 στελέχη των τριών κρατών στην αντιμετώπιση αεροπορικών και βαλλιστικών απειλών με απόλυτη επιτυχία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και HAWK με το ανάλογο προσωπικό καθώς και με αξιολογητές υπό εκπαίδευση. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο συμμετέχων σχηματισμός της Γερμανικής Αεροπορίας (FlaRakG 1) άσκησε την διοίκηση και τον έλεγχο των πυροβολαρχιών που αναπτύχθηκαν στο ΠΒΚ εξ΄αποστάσεως μέσω κρυπτογραφημένης τακτικής ζεύξης δεδομένων από την βάση του στο Husum της βόρειας Γερμανία.

Στις 14 Οκτωβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ υπέγραψαν το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα παραμείνει σε ισχύ για περίοδο 5 ετών. Με το Άρθρο 2 της Συμφωνίας προστίθενται 4 νέες τοποθεσίες για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ (Βόλος, Λιτόχωρο, Αλεξανδρούπολη, Σούδα) και κατ΄επέκταση για αμερικανικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών τους. Στην επισυναπτόμενη επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ A. Blinken προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως «περιφερειακός ηγέτης» (regional leader) και για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε «κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα. Στην επιστολή εκφράζονται: α) η βούληση για συνέχιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως τα προγράμματα Foreign Military Sales, Excess Defense Articles, International Military Education and Training καθώς και συνεκπαιδεύσεων, και β) η στήριξη των ΗΠΑ στον διακηρυγμένο στόχο της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακός κόμβος συντήρησης, logistics και εκπαίδευσης.

Στρατός Ξηράς

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και κατόπιν παροχής κατευθύνσεων από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά και εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, τοποθετήθηκε μεταλλική γέφυρα στρατιωτικού τύπου BAILEY ανοίγματος 15 μέτρων στα Πολιτικά Ευβοίας. Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και με την σύμφωνη γνώμη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας οι οποίες και συνέδραμαν στις εργασίες, η γέφυρα BAILEY τοποθετήθηκε σε αντικατάσταση παλαιάς με μεσόβαθρο, το οποίο εμπόδιζε την ροή του υποκείμενου ρέματος προκαλώντας κατά το παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα. Η τοποθέτηση της γέφυρας πραγματοποιήθηκε αυθημερόν από προσωπικό του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού, υπό την εποπτεία της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΕΛΛΗ με την γερμανική Φρεγάτα FGS SCHLESWING HOLSTEIN, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του βόρειου Αιγαίου. Κατά την διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί καθώς και γυμνάσια Διοικητικής Μέριμνας.

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ (F464) κατέπλευσε στο λιμένα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, μετά την αντικατάσταση της από τη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon). Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 και μετά τον απόπλου της, η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ εκτέλεσε συνεκπαίδευση ΡASSEX (Passing Exercise) με την Αιγυπτιακή φρεγάτα ALEXANDRIA (F911) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής αναγνωρισμένης εικόνας περιοχής, προχωρητικών ελιγμών και Ναυτικής Αποτροπής (Maritime Interdiction Operations-ΜΙΟ).

Πολεμική Αεροπορία

Από τις 12 Οκτωβρίου η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση BLUE FLAG 2021 στο Ισραήλ, με 4 F-16 της 336 Μοίρας. Η άσκηση BLUE FLAG 2021 είναι η μεγαλύτερη σε συμμετοχές στην ιστορία, με αεροσκάφη από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία. Παράλληλα, η ΠΑ συμμετέχει και στην πολυεθνική άσκηση OCEAN SKY της Ισπανίας στις Κανάριες Νήσους, με 4 F-16 της 343 Μοίρας.

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Πέτρος Σάσσαρης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced για διατήρηση της διαθεσιμότητάς του σε αποστολές εναέριας μάχης, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 335 Μοίρας «Τίγρης».

Στα ίδια περίπου με την προηγούμενη εβδομάδα κυμάνθηκε, ποσοτικά και ποιοτικά, η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας, καθώς σημειώθηκαν 39 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 32 την προηγούμενη εβδομάδα) και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά (έναντι τριών την προηγούμενη εβδομάδα).

Λιμενικό Σώμα

Στις 13 Οκτωβρίου το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 2+2 παράκτιων περιπολικών σκαφών άνω των 30 μ. και μέγιστης ταχύτητας 35 κόμβων για το Λιμενικό Σώμα. Στις προδιαγραφές των νέων περιπολικών σκαφών περιλαμβάνεται η ύπαρξη τουλάχιστον 2 πλήρως τηλεχειριζόμενων σταθμών οπλισμού (RWS) ώστε να καλύπτουν το σκάφος από κάθε κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ότι το ΛΣ έχει ήδη παραλάβει 3 νέα περιπολικά σκάφη 38,6 μέτρων τύπου P355GR, με το τέταρτο να αναμένεται εντός των επόμενων μηνών.

Κύπρος

Χθες 16 Οκτωβρίου υπεγράφη από την υπουργό Ενέργειας Ν. Πηλείδου και τον Αιγύπτιο ομόλογό της Mohamed Shaker μνημόνιο κατανόησης (MoU) για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των δύο κρατών. Επισημαίνεται ότι στις 14 Οκτωβρίου υπεγράφη αντίστοιχο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με στόχο την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης, με καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας – θα πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση τέτοιου είδους μεταξύ Ευρώπης και Β. Αφρικής.

Η Τελική Φάση της Άσκησης ΙΡΙΣ-2021, η οποία διεξήχθη με χρήση πραγματικών πυρών στο Πεδίο Ασκήσεων Καλού Χωρίου Λάρνακας και περιλάμβανε επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος Τεθωρακισμένων με την υποστήριξη ελικοπτέρων και πυροβολικού, εκτελέστηκε από την 2η και 6η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες. Στην άσκηση συμμετείχαν 8 Ε/Π της Διοίκησης Αεροπορίας, εκ των οποίων 2 SA341L1 Gazelle έπληξαν στόχους με αντιαρματικά Κ/Β HOT-2, 4 Mi-35P εκτέλεσαν πυρά πυροβόλων 30mm και 2 AW-139 χρησιμοποίησαν για ανάπτυξη Ομάδων Καταδρομών που καταρριχήθηκαν με Fast Rope. H Διοίκηση Ναυτικού υλοποίησε σενάρια αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών από τα Πολεμικά Πλοία, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης από τις Επάκτιες Συστοιχίες και ειδικές επιχειρήσεις από τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Όπως δήλωσε ο ΥΠΑΜ Χ. Πετρίδης κατά την την Τελική Φάση της Άσκησης, «η Τουρκία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιθετική και απρόβλεπτη και εξυπακούεται ότι η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα».

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Ενέργειας Ν. Πηλείδου στις 13 Οκτωβρίου, εντός 6-8 εβδομάδων αναμένεται να αρχίσουν οι διερευνητικές γεωτρήσεις της ExxonMobil για την εκτίμηση του μεγέθους του κοιτάσματος φυσικού αερίου “Γλαύκος-1” στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για προμήθεια 40 νέων F-16V και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα παλαιότερα F-16 της, που έχει εκφραστεί με επίσημο LoR προς τις ΗΠΑ. Όπως και τα σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφάνισε την προμήθεια των νέων F-16 ως αμερικανική πρόταση προς την Τουρκία συνδεόμενη με “αποζημίωση” για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε ότι “καταβλήθηκε $1,4 δισ. και οι ΗΠΑ μας πρότειναν τα F-16 για διευθέτηση των πληρωμών, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται”. Το ερώτημα είναι αν πράγματι υπάρχει τέτοια πρόταση από την αμερικανική κυβέρνηση, ή αν προωθείται εντέχνως από την κατασκευάστρια Lockheed Martin και την εταιρεία lobbying που έχει προσλάβει η Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια, τουλάχιστον στην απαιτούμενη έγκριση από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του defensenews, το τουρκικό πρόγραμμα άρματος μάχης Altay αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην εξεύρεση κρίσιμων υποσυστημάτων, όπως ο κινητήρας, το συγκρότημα μετάδοσης κίνησης και η θωράκιση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ακόμα και αν η παραγωγή ξεκινούσε σήμερα, οι πρώτες παραδόσεις δεν αναμένονται πριν την πενταετία». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κατασκευάστρια εταιρία BMC αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, λόγω των οποίων έχει σταματήσει και η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής στην περιοχή Kurusu της επαρχίας Σαγγαρίου.

H SSB ανέθεσε νέα σύμβαση για 33 πρόσθετα οχήματα περισυλλογής Μ4Κ, αυξάνοντας σε 63 τον υπό προμήθεια αριθμό για τον Τουρκικό Στρατό. Τα πρόσθετα οχήματα δεν περιλαμβάνουν ορισμένα συστήματα που αποκτήθηκαν με την πρώτη παρτίδα. Το όχημα Μ4Κ έχει δυνατότητα περισυλλογής υλικού βάρους 25 τόνων και φέρει τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού SARP επί θωρακισμένης καμπίνας.

Προς ολοκλήρωση βαίνει η Α’ Φάση του προγράμματος Συστήματος Ραντάρ Παράκτιας Επιτήρησης (SGRS) που υλοποιείται από την Havelsan επ΄ωφελεία της Τουρκικής Ακτοφυλακής και περιλαμβάνει την κατασκευή 12 πυλώνων με συγκρότημα αισθητήρων και 4 Κέντρα Ταυτοποίησης και Παρακολούθησης.

Αυξημένη τουρκική στρατιωτική κινητικότητα παρατηρείται στα σύνορα με την Συρία, η οποία φαίνεται να αποτελεί το προοίμιο για νέα τουρκική εισβολή στα κουρδικά εδάφη της Συρίας. Σύμφωνα με διεθνείς πηγές, οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας συνεχίζονται, με στόχο να λάβει η Τουρκία “πράσινο φως” από τη Ρωσία για τη νέα εισβολή.