Ανασκόπηση εβδομάδας #239

0
21133

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Κατά τη συνεδρίασή της στις 6 Οκτωβρίου, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε την ενεργοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων συνολικού ύψους περί τα 550 εκ. Ευρώ, με τα οποία επιδιώκεται η επίλυση υπαρκτών προβλημάτων, αλλά και η ενίσχυση των ΕΔ με επιμέρους συστήματα αιχμής. Συνοπτικά εγκρίθηκαν: • η αναβάθμιση ηλεκτροπτικών συστημάτων 19 επιθετικών Ε/Π AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού • η προμήθεια του πυραυλικού συστήματος Spike NLOS για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D, αλλά και σε χερσαία έκδοση και ναυτική έκδοση, για τον εξοπλισμό 4 Κανονιοφόρων κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V του Πολεμικού Ναυτικού (πιθανότατα επί εκτοξευτών Typhoon MLS-ER) • η υποστήριξη εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α Texan II • η προμήθεια φυσιγγίων για αεροσκάφη F-16 και F-4 • η υποστήριξη βλημάτων αέρος-αέρος IRIS–T • η επικαιροποίηση του υποπρογράμματος χρομίσθωσης συστήματος ΜΕΑ κατηγορίας MALE (πρόκειται για τα ισραηλινά HERON) με προσθήκη πρόσθετων αεροχημάτων και εξοπλισμού • η κατασκευή αεροσήραγγας ως εξομοιωτή για την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών στα άλματα ελευθέρας πτώσεως.

Την Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος παρευρέθη στην τελετή ορκωμοσίας των νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ» στο Μεγάλο Πεύκο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά τον χαιρετισμό του και καλωσορίζοντας τους 180 ορκισθέντες ΕΠΟΠ στην οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση των Μονάδων τους με προσωπικό μετά από σχεδόν μια δεκαετία, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους. Στη συνέχεια κάλεσε τους νεοκαταταγέντες ΕΠΟΠ να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και κάθε αναγκαία θυσία, ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του Στρατεύματος μέσω της σκληρής και επίπονης εκπαίδευσης, και τους τόνισε τη σημασία του όρκου τους ως του αόρατου συνδέσμου με όσους υπηρέτησαν στο παρελθόν, υπηρετούν στο παρόν και θα υπηρετήσουν στο μέλλον στις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, υπερασπιζόμενοι διαχρονικά τα Ιερά και τα Όσια του Έθνους. Με την ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων ΕΠΟΠ, ολοκληρώθηκε η βασική τους εκπαίδευση, η οποία ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου 2021. Η εκπαίδευσή τους θα συνεχιστεί με το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης ΕΠΟΠ Ειδικών Δυνάμεων έως τις 03 Δεκεμβρίου 2021 και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν την εκπαίδευση ειδικοτήτων, προκειμένου να αποδοθούν στις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.

Στρατός Ξηράς

Την Πέμπτη 07 Οκτωβρίου 2021 παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και την Παρασκευή 08 Οκτωβρίου 2021 παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού – Διοικητή Δόγματος και Εκπαίδευσης, Αντιστρατήγου Άγγελου Ιλαρίδη πραγματοποιήθηκαν, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής, οι τελετές ορκωμοσίας των νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) του Στρατού Ξηράς και του Κοινού Νομικού Σώματος. Συνολικά ορκίστηκαν 788 Επαγγελματίες Οπλίτες Όπλων – Σωμάτων και 20 του Κοινού Νομικού Σώματος.

Το ΓΕΣ προτίθεται να προχωρήσει σε παραγγελίες συνολικής αξίας €115 εκατ. από τα ΕΑΣ, που περιλαμβάνουν την προμήθεια 1.000 ελαφρών πολυβόλων FN Minimi (€10,9 εκ.), τη μετατροπή 500 βαρέων πολυβόλων Μ2ΗΒ με διάταξη TAK (€2,1 εκ.), την αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλ. (€87 εκ.) και την προμήθεια φυσιγγίων (€14 εκ.). Από τα ανωτέρω προγράμματα, το μακράν σημαντικότερο (οικονομικά αλλά και επιχειρησιακά) είναι η αναβάθμιση των ρουκετών των 122 χιλ., που επιτρέπει τον διπλασιασμό του βεληνεκούς των ΠΕΠ RM-70.

Πολεμικό Ναυτικό

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Τάραντα της Ιταλίας η παράδοση καθηκόντων Διοικητού Δύναμης Εν Πλω (COM FHQ) της επιχείρησης IRINI από τον Ιταλό Rear Admiral S. Frumento στον Αρχιπλοίαρχο Μ. Μάγκο ΠΝ, παρουσία του Γάλλου Υποδιοικητή της Επιχείρησης ΙRINI (Deputy Operation Commander) Rear Admiral J.-M. Martinet. Η κύρια αποστολή της «IRINI», στην οποία συμμετέχουν εικοσιένα Κράτη της ΕΕ, είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο πλαίσιο σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Αρχιπλοίαρχος Μ. Μάγκος ΠΝ πρόκειται να εκτελέσει τα καθήκοντα Διοικητού Δύναμης Εν Πλω (COM FHQ) κατά τους επόμενους έξι μήνες, με πλοίο έδρας Διοικητού τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, υποστηριζόμενος από το Εν Πλω Επιτελείο της Επιχείρησης (FHQ), το οποίο μεταξύ άλλων στελεχώνεται και από Έλληνες επιτελείς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στην εν λόγω επιχείρηση από ενάρξεως της με μία φρεγάτα με οργανικό ελικόπτερο, με πτήσεις Αεροσκαφών Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), καθώς και με επιτελείς στο Εν Πλω και στο Επιχειρησιακό Επιτελείο (FHQ – OHQ), επιβεβαιώνοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Χώρας μας στην περιοχή και τη δυνατότητα της να συνεισφέρει έμπρακτα στις επιχειρήσεις και τις αποστολές της ΕΕ.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 διεξήχθη επιχειρησιακή εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, με την συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων και Iπταμένων μέσων της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ). Κατά τη διάρκεια της εν λόγω εκπαίδευσης εκτελέστηκε προκεχωρημένο σενάριο ανθυποβρυχιακής δράσης ελικοπτέρων κατά Υποβρυχίου με ολοκλήρωση με την προσβολή του, με τορπίλη γυμνασίων Μk- 46 από ελικόπτερο S-70B. Η αλιεία της Τ/Λ γυμνασίων ολοκληρώθηκε από το ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ-Ι». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, με έμφαση στην ανθυποβρυχιακή δράση από ιπτάμενα μέσα και τις διαδικασίες και τεχνικές βολής τορπίλης κατά Υ/Β.

Πολεμική Αεροπορία

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F–15 της USAFE και προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 ΠΜ στη Λάρισα υπό την επωνυμία «Castle Forge», στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ. Κατά την διάρκεια της παραμονής των αμερικάνικων μαχητικών στην Ελλάδα, έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σε αποστολές σύνθετων αμυντικών και επιθετικών αεροπορικών τακτικών, αεροπορικής υποστήριξης με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC), εναέριας μάχης, προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα, προσβολής – υποστήριξης ναυτικών δυνάμεων.

Κανονικά συνεχίζονται οι παραδόσεις των μαχητικών Rafale F3R στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς το 3ο αεροσκάφος, το μονοθέσιο “410”, παραδόθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Μειωμένη ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας την τελευταία εβδομάδα, καθώς σημειώθηκαν 32 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 219 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) και 3 εμπλοκές (έναντι 13) και καμία υπέρπτηση ελληνικού εδάφους (έναντι 4).

Κύπρος

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 2/2021», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας (QUADRIPARTITE INITIATIVE – QUAD) Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου. Η «EUNOMIA 2/2021» διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αποτελεί μεγάλης κλίμακας άσκηση που σχεδιάζεται κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των 3 συμμετεχουσών Χωρών. Η Ελλάδα συμμετείχε με την Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F462) με το οργανικό της Ε/Π, 1 Υποβρύχιο, Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, 6 Α/Φ F-16 Block 52+, 1 ΑΣΕΠΕ EMB-145H και 1 ΑΦΝΕ P-3B. H Εθνική Φρουρά συμμετείχε στην Άσκηση EUNOMIA 2/2021 με το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61), τα Παράκτια Περιπολικά ΤΣΟΜΑΚΗΣ (P03), ΓΕΩΡΓΙΟΥ (P04), ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ (P05), 1 ΜΕΑ Aerostar, 1 E/Π AW-139 και Ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών. Η Γαλλία και η Ιταλία συμμετείχαν με αεροπορικά και ναυτικά μέσα. Κατά την συνεκπαίδευση το προσωπικό των συμμετεχουσών χωρών εξασκήθηκε σε ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αντικειμένων, που περιλάμβαναν Επιχειρήσεις Επιφανείας, Αεροπορικές Επιχειρήσεις, Ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης καθώς και Επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής – Νηοψίες.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας τουρκική NAVTEX με την οποία αναγγέλλονται σεισμικές έρευνες του ερευνητικού ORUÇREİS, συνοδευόμενου από τα πλοία ATAMAN και CENGİZHAN, βορείως της Κύπρου από τις 8 Οκτωβρίου ως τις 16 Δεκεμβρίου. Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία με anti-NAVTEX δήλωσε ότι η τουρκική περιοχή ερευνών παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και τα τουρκικά ΜΜΕ (με πηχυαίους τίτλους) είχαν ισχυριστεί ότι τουρκικά πολεμικά πλοία “εκδίωξαν” το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo που εκτελούσε ερευνητικές εργασίες για τον αγωγό φυσικού aερίου EastMed στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Οι τουρκικές παράνομες ενέργειες συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ γερουσιαστή Bob Menendez, ο οποίος σχολίασε τις νέες έρευνες του Oruc Reis με ανάρτησή του στο Twitter, καλώντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ να υποστηρίξουν την Κύπρο.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 6 Οκτωβρίου διεξήχθη ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς αξιόλογα αποτελέσματα. Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτέλεσαν ο Πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ (και μέχρι πρόσφατα Πρέσβης την Ελλάδα στην Κύπρο) Θεοχάρης Λαλάκος και η Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ του ΥΠΕΞ Ευαγγελία Γραμματίκα.

Την 1η Οκτωβρίου 2021 η τουρκική στρατοχωροφυλακή παρέλαβε το όγδοο επιθετικό ελικόπτερο T-129 (και δεύτερο Φάσης 2) με s/n J-0445 Atilla.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Τουρκία απέστειλε αίτημα (LoR for LOA) στις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες για την προμήθεια 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών του τύπου, συνολικού εκτιμώμενου κόστους άνω των 6 δισ δολλαρίων. Ήδη ελληνικές, αρμενικές και κουρδικές οργανώσεις στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει δημόσια καμπάνια για την αποτροπή της προμήθειας, ενώ και ο γερουσιαστής Μενέντεζ έχει ταχθεί κατά της έγκρισής της, όσο η Τουρκία δεν υποχωρεί στο ζήτημα της προμήθειας του Α/Α συστήματος S-400. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.