Ανασκόπηση εβδομάδας #237

0
23826

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ

Από τις 20 ως τις 26 Σεπτεμβρίου διεξάγεται για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής η τετραμερής άσκηση «HERCULES-21» με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. Η συνεκπαίδευση έχει προφανή πολιτική σημασία και αξία και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ). Περιλαμβάνει αντικείμενα όπως βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, ασκήσεις άμεσης αντίδρασης σε αστικό περιβάλλον, καταρρίχηση με τη χρήση FAST ROPE, επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον, τερματική καθοδήγηση πυρών, παροχή Α΄ βοηθειών και συνδυασμένη άσκηση με τη συμμετοχή μέσων της Αεροπορίας Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) της άσκησης, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιά, του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, όλων των Αρχηγών Επιτελείων, των πρέσβεων της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και εκπροσώπων του πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος συμμετείχε σε Θαλάσσιο Άλμα Στατικού Ιμάντα από Ελικόπτερο Chinook CH-47D και στη συνέχεια σε δραστηριότητες Υποβρυχίων Καταστροφέων, μαζί με τους Διοικητές και προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), στην θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου. Στην συνέχεια επισκέφθηκε τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», ενημερώθηκε για την εξέλιξη της τετραμερούς άσκησης «HERCULES-21» και έδωσε κατευθύνσεις για την διεξαγωγή της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ-DV DAY). Στο περιθώριο της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Διοικητή Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Αιγύπτου, Υποστράτηγο Ahmed Rashed Ahmed Doina. Μετά την αναχώρηση του από το Μεγάλο Πεύκο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ), στο Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), όπου ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του ΑΣ/ΚΕΠΙΧ τόσο για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Στόλου όσο και για την τακτική εικόνα της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολική Μεσογείου, με έμφαση στην εξέλιξη της τουρκικής Άσκησης «KARARLILIK 2021» στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και την παρακολούθησή της από μονάδες των ΕΔ (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ).

Από τις 22 Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου διεξάγεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 21». Στο πλαίσιο της άσκησης θα ηχήσουν την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. οι σειρήνες της πολιτικής άμυνας σε όλη την Ελλάδα. Αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της άσκησης θα έχουμε στη συνέχεια της εβδομάδας.

Στρατός Ξηράς

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση, επισκέφθηκε το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού (Κ.Ε.ΤΕ.Σ.), όπου ενημερώθηκε για τις δράσεις του. Εν συνεχεία είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του και να ενημερωθεί για την εκτέλεση της αποστολής του, η οποία είναι η ανάπτυξη εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας, καθώς και η επίλυση επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων στον Στρατό Ξηράς και στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού. Απευθυνόμενος στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Κέντρου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε κατευθύνσεις για συγκεκριμένες δράσεις που έχει αναλάβει το Κ.Ε.ΤΕ.Σ. την παρούσα περίοδο.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο Αττικής, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα, σε μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), οι οποίοι αποφοίτησαν από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ). Τα πτυχία και τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστή απένειμε στους μαθητές ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Σύμφωνα με απάντηση του ΥΕΘΑ σε κοινοβουλευτική ερώτηση, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση προγράμματος εν συνεχεία υποστήριξης των Ε/Π αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, συνολικού ύψους 34 εκ. Ευρώ.

Πολεμικό Ναυτικό

Tην Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, σε συνέχεια της συμμετοχής του στη Σύσκεψη Διοικητών Υποβρυχίων 2021 του ΝΑΤΟ που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, o Διοικητής Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ (COMSUBNATO) Rear Admiral Stephen Mack USN, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στο Αρχηγείο Στόλου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης και της Σχολής Υποβρυχίων ενώ επιβιβάσθηκε στο υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», στο πλαίσιο άσκησης “ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ”. Κατά την εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε βολή τορπίλης γυμνασίων SUT κατά στόχου επιφανείας.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση για τη μεταβίβαση με δωρεά του νέου Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΑΙΑΣ» μεταξύ του Α/ΓΕΝ Αντιναυάρχου Σ. Πετράκη ΠΝ και του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και Υποναυάρχου ε.τ. Π. Λασκαρίδη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου.

Νέα τροπή διαφαίνεται στο σήριαλ της “φρεγατιάδας”, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η γαλλική πλευρά έχει επανέλθει με νέα πρόταση που αφορά 3 φρεγάτες FDI και 3 κορβέτες Gowind. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες ερμηνείες η επιλογή της γαλλικής λύσης από το ΠΝ έχει και την επίνευση των ΗΠΑ, ως “αντιστάθμισμα” για το πλήγμα που επέφερε στη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία η ακύρωση της πώλησης υποβρυχίων στην Αυστραλία λόγω της συμφωνίας AUKUS. Οι ερμηνείες αυτές κρίνονται μάλλον αφελείς, δεδομένου ότι το ελληνικό συμβόλαιο φρεγατών δεν συγκρίνεται με το πολλαπλάσιας αξίας συμβόλαιο υποβρυχίων της Αυστραλίας. Κατά τις δικές μας πληροφορίες, η προοπτική της “αμερικανικής λύσης” για τις φρεγάτες του ΠΝ έχει πράγματι υποχωρήσει, αλλά η αιτία δεν είναι κάποια “οικειοθελής” παραχώρηση προς τη Γαλλία από πλευράς ΗΠΑ – είναι η εμπλοκή που παρατηρείται στο τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης για την νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), με υπαναχωρήσεις της αμερικανικής πλευράς από παλαιότερες δεσμεύσεις της προς την ελληνική πλευρά. Το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει μάλλον σύντομα, καθώς κατά την επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται (καλώς εχόντων των πραγμάτων…) η υπογραφή της νέας MDCA. Το μόνο σχόλιο που θα προσθέσουμε είναι ότι η πρόσφατη ρήξη Γαλλίας-ΗΠΑ λόγω της συμφωνίας AUKUS διαμορφώνει ένα σκηνικό που απαιτεί λεπτές ισορροπίες από ελληνικής πλευράς. Η σοφότερη κίνηση για την Ελλάδα θα ήταν μια “ουδέτερη” πολιτικά επιλογή φρεγάτας όπως η ολλανδική ή και η ιταλική πρόταση, οι οποίες είναι και αρτιότερες τεχνικά και με καλύτερη σχέση κόστους-απόδοσης από τις υπερκοστολογημένες και δήθεν “γεωπολιτικά βαρύνουσες” επιλογές.

Πολεμική Αεροπορία

Από την Πέμπτη 2 έως την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, διεξήχθη η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21» στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ιορδανίας, της Κύπρου, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 και ανάλογο προσωπικό της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, τα οποία μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση «Cairo West» της Αιγύπτου.

Στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε η ορκωμοσία των 198 νέων Επαγγελματιών Οπλιτών της Πολεμικής Αεροπορίας στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του doureios.com, μετά την παύση της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των Mirage 2000EGM/BGM το ΓΕΑ εξετάζει την αναβάθμιση των 24 εναπομεινάντων Μirage 2000-5, τουλάχιστον με την προσθήκη σύνδεσης Link-16 και Σκοπευτικού Επί Κάσκας (HMD). Πράγματι αξίζει η μικρή, συγκριτικά, δαπάνη ώστε να διατηρηθούν τα Μ2000-5 στην αιχμή της ΠΑ, ιδίως τώρα που επιλύθηκαν τα προβλήματα υποστήριξης και η παρουσία τους γίνεται ξανά αισθητή στο Αιγαίο.

Αυξημένη ποσοτικά και ποιοτικά ήταν η παραβατική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σημειώθηκαν 66 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 47 την προηγούμενη εβδομάδα) και 12 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι τριών την προηγούμενη εβδομάδα).

Κύπρος

Η Εθνική Φρουρά και η Ισραηλινή Αεροπορία διεξήγαγαν την Συνδυασμένη Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Μάχης ΙΑΣΩΝ-21 με σενάριο την εικονική κατάρριψη φίλιου Ε/Π σε εχθρική περιοχή, διαδικασίες επιβίωσης χειριστών σε εχθρικό έδαφος, εντοπισμού και διάσωσης χειριστών από ομάδα διάσωσης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε στη Ν. Υόρκη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil, με επικεφαλής τον ανώτερο αντιπρόεδρό της Mike Cousins. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των σχεδιασμών της εταιρείας στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οποίο δραστηριοποιείται η ExxonMobil. Αναφορά έγινε, επίσης, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις περαιτέρω δράσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ανατολικός Παρατηρητής

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το αμερικανικό δίκτυο CBS, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν δικαιολόγησε την απόκτηση του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 με την (υποτιθέμενη) άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Τουρκία συστήματα Πάτριοτ και την (μεταγενέστερη!) απόφαση των ΗΠΑ να την αποβάλουν από το πρόγραμμα του F-35, ενώ απάντησε θετικά στην ερώτηση περί πιθανής αγοράς πρόσθετων ρωσικών όπλων. Επίσης ο Ερντογάν εξέφρασε τη δυσπιστία για την υποστήριξη οπλικών συστημάτων από πλευράς ΗΠΑ και τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Η συνέντευξη δόθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ερντογάν στη Ν. Υόρκη (19-22 Σεπτεμβρίου) για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων φέρεται να έγιναν επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση σε επίπεδο συμβούλων (Ι. Καλίν) για την εξομάλυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, χωρίς αξιόλογα αποτελέσματα.

Χθες 25 Σεπτεμβρίου έγινε στην Κωνσταντινούπολη πτητική επίδειξη του τρίτου πρωτοτύπου ΜΕΑ Akinci και αεροσκάφους F-16D Block 40 (s/n 89-0043) της 151 Μοίρας της Τουρκικής Αεροπορίας.

H φρεγάτα ORUÇREİS (F245) θα είναι το πρώτο πλοίο κλάσης Barbaros που θα υποβληθεί σε πρόγραμμα ΕΜΖ με τις εργασίες να ξεκινούν το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει παράδοση των δύο φρεγατών το 2023, μιας το 2024 και της τελευταίας το 2025 στο Τουρκικό Ναυτικό.

Παρατάθηκε για ένα έτος η σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της εταιρείας παροχής νομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών Arnold & Porter, που  έχει αναλάβει την άσκηση πίεσης (lobbying) για αποζημίωση της Τουρκίας μετά τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα του αεροσκάφους F-35.

Tα Α/Κ πυροβόλα FIRTINA-II του Τουρκικού Στρατού θα φέρουν κινητήρα AVDS των 1.200 hp της L3Harris με σύστημα μετάδοσης Allison X1100-5A4. Επιπλέον εξετάζεται η αναβάθμιση των αρμάτων μάχης M60 με τον εν λόγω συγκρότημα ισχύος.

Μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου βρίσκεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, που συνέχισε τις έρευνές του ανατολικά της Κρήτης την προηγούμενη εβδομάδα εντός και εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αγνοώντας τις παρενοχλήσεις από τουρκικά πολεμικά πλοία. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε μην απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις με αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου επιφανείας στην περιοχή, περιοριζόμενη στην παρουσία σκαφών του Λιμενικού. Όμως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (που διαψεύστηκαν από το ΓΕΕΘΑ) η φρεγάτα Gemlik πλησίασε την Κρήτη εγγύτερα των 6 ν. μιλίων (έως και 2,5 μίλια!), παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το περιστατικό δείχνει και τα όρια της λεγόμενης “στρατηγικής ψυχραιμίας”: αν και η έμφαση στην ουσία της ολοκλήρωσης των ερευνών και του EastMed έχει τη λογική της, η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχουν και κόκκινες γραμμές, που αν ξεπεραστούν δίνουν την εικόνα χώρας μειωμένης κυριαρχίας…