Ανασκόπηση εβδομάδας #142

0
18223

ΓΕΕΘΑ

Από 25 Σεπτεμβρίου έως 04 Οκτωβρίου 2019 διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, η Εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2019» η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ. Στην άσκηση, η οποία διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση επί 24ώρου βάσεως, συμμετέχουν εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες μονάδες, και φορείς του Πολιτικού Τομέα. Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στη Σαμοθράκη, ενώ το βραδινό σκέλος της άσκησης «ΤΑΜΣ Βελισσάριος» στο πεδίο Βολής Αετού της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να παρακολουθήσει  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 υπεγράφη στο Κάϊρο, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) έτους 2020 μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου από τον Αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Ναούμ ΠΝ, Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Ταξίαρχο Ahmed Mohamed Elwan. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης.

Στρατός Ξηράς

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης (88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ») συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγο Γ. Δημητρόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός παρακολούθησε την ενεργοποίηση των τμημάτων ετοιμοτήτων και διαπίστωσε την άριστη επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Στη συνέχεια μετέβη στο Στρατηγείο όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Σχηματισμού στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2019». Ο Αρχηγός, συνεχάρη τα στελέχη για το υψηλό ηθικό και την περηφάνεια τους, αλλά και τη συνεχή και έντονη προσπάθεια που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σύμφωνα με τον έγκυρο ιστότοπο doureios.com, προ ημερών ελήφθη οριστική απόφαση εκποιήσεως αποσυρμένων αρμάτων του Ελληνικού Στρατού, και συγκεκριμένα 354 συνολικώς αρμάτων Μ48 και Μ60 που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία και παραμένουν μέχρι σήμερα σε κατάσταση “αποθήκευσης” συγκεντρωμένα σε στρατιωτικά εργοστάσια. Η απόφαση δείχνει τις κοντόφθαλμες απόψεις που επικρατούν σε επίπεδο ηγεσίας, καθώς τα άρματα που θα πουληθούν ως σκραπ για μηδαμινό τίμημα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικές βάσεις για την ανάπτυξη προτάσεων αναβάθμισης ή νέων οπλικών συστημάτων. Λεπτομέρειες και αναλυτική κριτική, με την οποία συμφωνούμε απολύτως, θα βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα. Προσθέτουμε απλώς ότι μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε π.χ. η μετατροπή των αρμάτων σε βαρέα ΤΟΜΠ κατά τα πρότυπα των ισραηλινών Achzarit και Namer, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι ισραηλινές εταιρίες φέρονται ως υποψήφιες να αναλάβουν την ΕΛΒΟ. Ένα πρόγραμμα μετατροπής των αποσυρόμενων αρμάτων σε βαρέα ΤΟΜΠ με ισραηλινή τεχνογνωσία θα μπορούσε να αποτελέσει “προίκα” για την εταιρία, καλύπτοντας ταυτόχρονα (επιτέλους) τις ανάγκες του ΕΣ για ένα ΤΟΜΠ που θα προσφέρει σοβαρή προστασία στο μεταφερόμενο πεζικό. Υπάρχουν αρμόδιοι με όραμα;

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με γαλλικό δημοσίευμα, η Γαλλία προτείνει στην Ελλάδα την πώληση δύο φρεγατών FTI (Belh@rra) πανομοιότυπων με εκείνων του Γαλλικού Ναυτικού (“identiques à celles de la Marine nationale”) που θα φέρουν μεταξύ άλλων το βλήμα MdCN (Scalp Naval). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πώληση αναμένεται να γίνει με διακυβερνητική συμφωνία (government to government) και να χρηματοδοτηθεί με συνδυασμό τραπεζικών εγγυήσεων και πίστωσης τύπου FMS, ενώ το κόστος κάθε φρεγάτας υπολογίζεται στα 750 εκ. Ευρώ. Επίσης κατά το δημοσίευμα, τα πλοία θα ναυπηγηθούν στο γαλλικό ναυπηγείο Λοριάν και ιδανικά το πρώτο εξ αυτών θα παραδοθεί το 2024. Το δημοσίευμα προβληματίζει, διότι η προσφερόμενη γαλλική διαμόρφωση του πλοίου δεν καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ, ενώ το κόστος των 1,5 δις Ευρώ για δύο φρεγάτες είναι πολύ υψηλότερο άλλων ανταγωνιστικών επιλογών και δυσανάλογο του οφέλους για το ΠΝ. Ο υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος, που θα επισκεφθεί τη Γαλλία εντός του Οκτωβρίου, καλείται να τιμήσει τη δήλωσή του, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής, ότι “δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι”. Ίδωμεν…

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2019 διεξήχθη στο Παρίσι ο 11ος Κύκλος Συνομιλιών μεταξύ του Ελληνικού και Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και του Γαλλικού Ναυτικού. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο αρχιπλοίαρχος Γ. Φλώρος ΠΝ, Διευθυντής Α’ Κλάδου, ενώ της Γαλλικής ο υποναύαρχος Gilles Boidevezi, Διευθυντής Κλάδου Διεθνών Συνεργασιών. Κατά τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, “οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναδεικνύοντας την εκατέρωθεν επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας”.

Πολεμική Αεροπορία

Τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2019, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris», που έπλεε εκατόν δέκα (110) ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Ρόδου, 73χρονο ασθενή, ισραηλινής υπηκοότητας. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε τον ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Αμυντική Βιομηχανία

Στις 26 Σεπτεμβρίου η εταιρία ΤΗΕΟΝ SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ) ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από το ελβετικό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα προμήθειας νέων οργάνων νυχτερινής όρασης και αναβάθμισης υπαρχόντων συστημάτων προς τις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με τη SAFRAN VECTRONIX. Το πρόγραμμα αφορά στην ανάθεση προμήθειας 187 εκ. ελβετικών φράγκων για ηλεκτροοπτικά συστήματα προς τις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκ των οποίων τα  περίπου 100 εκ. ελβετικά φράγκα αφορούν στα προϊόντα που θα κατασκευαστούν από την κοινοπραξία ΤΗΕΟΝ SENSORS και SAFRAN VECTRONIX. Πιο συγκεκριμένα, η ΤΗΕΟΝ SENSORS αναλαμβάνει την παράδοση 8.385 νέων δίκυαλων νυχτερινής όρασης τύπου NYX και την αναβάθμιση 5.700 σε ήδη υπάρχοντα όργανα νυχτερινής όρασης. Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας αναφέρεται στην παράδοση νέων οργάνων, και δη στην πιο πρόσφατη έκδοση του δίκυαλου νυχτερινής όρασης ΝΥΧ, που θεωρείται το πλέον “best seller” night vision στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, η ΤΗΕΟΝ SENSORS ολοκληρώνει τις παραδόσεις προς τον γερμανικό Στρατό και συγκεκριμένα 1.700 δίκυαλων ΝΥΧ  για τους οδηγούς του γερμανικού Στρατού καλύπτοντας τις ανάγκες νυχτερινής οδήγησης και 906 δίκυαλων για τις ειδικές δυνάμεις της Γερμανίας (KSK).

Κύπρος

Στις 27 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στη Ν. Υόρκη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδια, της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη και της Αιγύπτου Σ. Σούκρι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα ενεργειακά αλλά και όλα τα ευρύτερα θέματα πολιτικής της περιοχής, ενόψει της Συνόδου που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου, με παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και του προέδρου της Αιγύπτου, Μ. Αλ Σίσι. Αξιοσημείωτη ήταν η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι «κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

Παρά τα τουρκικά δημοσιεύματα περί αποχώρησης των τουρκικών πλωτών γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ, το “Fatih” παραμένει στη γνωστή θέση του 36,5 μίλια δυτικά της Πάφου, ενώ το “Yavuz” βρίσκεται πράγματι σε τουρκικό λιμάνι. Τα τουρκικά δημοσιεύματα αποδίδουν την “αποχώρηση” σε άτυπο δυτικό εμπάργκο σε απαραίτητα για τις γεωτρήσεις υλικά, ενώ η τουρκική αντιπολίτευση, με δηλώσεις του στελέχους του CHP Εrdogan Topak κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “χάνει το παιχνίδι” στη Μεσόγειο, επιδιδόμενη σε σεισμικές έρευνες αλλά όχι γεωτρήσεις.

Ανατολικός Παρατηρητής

Από 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου διεξάγεται η επιστρατευτική άσκηση (προσωπικού, οχημάτων, αγαθών και υπηρεσιών) YILDIRIM-2019 του Τουρκικού Στρατού στην Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού του 2ου Σώματος Στρατού στη Ραιδεστό (Tekirdağ).

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος R. T. Erdogan’s απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προέβαλε το τουρκικό σχέδιο για ένα “διάδρομο ειρήνης” ή “ασφαλή ζώνη” εντός Συρίας με στόχο να μετεγκατασταθούν εκεί 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία και την Ευρώπη. Από το χάρτη που παρουσίασε προκύπτει ότι στόχος του τουρκικού σχεδίου είναι η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης της ζώνης του συριακού εδάφους κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, όπου σήμερα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. O Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκμεταλλευτεί για τους σκοπούς του το συναίσθημα, προβάλλοντας τη γνωστή φωτογραφία του τρίχρονου Αϊλάν που πνίγηκε στην προσπάθεια μετανάστευσης μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα. Θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσε κάποιος παριστάμενος να ρωτήσει τον Ερντογάν, ποιο κράτος είχε την ευθύνη του μικρού Αϊλάν και κατά πόσον εμπόδισε ή αντίθετα ώθησε την οικογένειά του να βρεθεί στη μοιραία βάρκα.

Σύμφωνα δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, αλλά και με δημοσιεύματα αναλυτών και ΜΜΕ στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Trump εξακολουθεί να αναζητεί τρόπους να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προμήθεια των S-400, και μάλιστα για την επαναφορά της στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, η αμερικανική πρόταση προς την Άγκυρα περιλαμβάνει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (Free Trade Agreement) και παροχή Α/Α συστημάτων τύπου Patriot, εφ’ όσον δεν ενεργοποιήσει τους S400. Σε επόμενο στάδιο ενδεχομένως η διαδικασία “εξομάλυνσης” να περιλάβει και την επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, για την οποία πιέζουν φιλοτουρκικοί παράγοντες όπως ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham. Η οριστική απόφαση για την αποβολή ή μη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35 θα ληφθεί την άνοιξη του 2020.