Ανασκόπηση εβδομάδας #141

0
17255

ΓΕΕΘΑ

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου, επισκέφθηκε τη Διoίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ – Ελευσίνα) και το Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη» [Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), Ζ΄ΜΑΚ, Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)– Νέα Πέραμος], όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής ΔΑΥ, υποπτέραρχος (Ι) Α. Σαββόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, αντίστοιχα. Κατά την επίσκεψή του ενημερώθηκε για την αποστολή, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις τρέχουσες δραστηριότητες των υπόψη Σχηματισμών – Μονάδων, ενώ παρείχε κατευθύνσεις στο προσωπικό.

Στρατός Ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας HellasJournal, το ζήτημα της διαθεσιμότητας των ελικοπτέρων ΝΗ-90 βαίνει προς σταδιακή επίλυση, καθώς με εντολή του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, αποδεσμεύεται αρχικό κονδύλι 20,5 εκ. Ευρώ και εξουσιοδοτείται η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών να προχωρήσει σε άμεση παραγγελία ανταλλακτικών που απαιτούνται για τα ελικόπτερα, ενώ σε δεύτερο στάδιο αναμένεται η υπογραφή της 6ης τροποποιητικής σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρία, ώστε να παραληφθούν τα 6 ελικόπτερα που εκκρεμούν και να συμπληρωθεί επιτέλους ο αριθμός των 20 ΝΗ-90.

Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, επισκέφθηκε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια της Περιοχής Ευθύνης της 98 ΑΔΤΕ, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγο Γ. Δημητρόπουλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Αρχηγός επισκέφθηκε το Στρατηγείο της 98 ΑΔΤΕ όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού. Στη συνέχεια, μετέβη σε Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) και Μονάδες όπου παρακολούθησε την ενεργοποίηση τμημάτων αεράμυνας, και πλεύση μέσων από Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής, ενώ πραγματοποίησε έλεγχο της ενεργοποίησης και ανάπτυξης τμημάτων αμέσου επέμβασης, όπου διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και ηθικού του έμψυχου δυναμικού.

Νωρίτερα, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΣ παρακολούθησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 98 ΑΔΤΕ την εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Μυτιλήνης, Άντισσας, Πολιχνίτου και Καλλονής. Αξίζει εδώ ένας έπαινος για την προσθήκη της Κυριακής στο πρόγραμμα επίσκεψης του Αρχηγού στην 98 ΑΔΤΕ, ώστε να επισκεφθεί τους εθνοφύλακες.

Πολεμικό Ναυτικό

Ενδιαφέρον στοιχείο από το Athens Flying Week 2019 ήταν η παρουσία του P-3 Orion της ενδιάμεσης λύσης του ΠΝ, καθώς και οι επιδείξεις των ελικοπτέρων του ΠΝ, που περιλάμβαναν και καταρρίχηση ομάδας της ΔΥΚ από ελικόπτερο S-70 με τη μέθοδο fast rope υπό την κάλυψη ελικοπτέρου ΑΒ-212.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΕΘΑ προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, το ζήτημα της πρόσκτησης γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra βρίσκεται σε πρώιμη φάση, καθώς διεξάγονται επαφές ανάμεσα σε ομάδες εργασίας, αφ’ ενός του Πολεμικού Ναυτικού και της ΓΔΑΕΕ και αφ’ ετέρου της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, για τον καθορισμό των απαιτήσεων σε σχέση με το πλοίο. Από ελληνικής πλευράς το ζητούμενο είναι φρεγάτα με δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής βάσει προηγμένης τεχνολογίας, σε διαμόρφωση ανώτερη από την αρχικά προταθείσα από γαλλικής πλευράς, ενώ εκκρεμές παραμένει και το ζήτημα της χρηματοδότησης του προγράμματος.

Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” (Μ63) συμμετείχε σε θαλάσσια επιχειρησιακή εκπαίδευση στη La Spezia της Ιταλίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη δεύτερη μόνιμη ομάδα ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2 – SNMCMG2) που θα διαρκέσει ως το Δεκέμβριο.

Tην Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” (F466) συμμετείχε στην κοινή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 05/19», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο AW139 της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

Πολεμική Αεροπορία

Εντυπωσιακές ήταν οι επιδείξεις των demo teams της Πολεμικής Αεροπορίας “Ζευς” και “Δαίδαλος” στο πλαίσιο του Athens Flying Week 2019, όπως και οι επιδείξεις κλειστής αερομαχίας μεταξύ ελληνικού F-16 και Mirage 2000 και ρίψης νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 και CL-215.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΕΘΑ προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, στο ζήτημα της Εν Συνεχεία Υποστήριξης των Α/Φ M2000/-5 έχει επέλθει συμφωνία με τις τρεις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες (DASSAULT AVIATION, SNECMA και THALES SYSTEMES AEROPORT SAS).

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ATA), σύσκεψη με τους Διοικητές των Μοιρών Αεροσκαφών, των Μοιρών Εκπαίδευσης Αέρος – Εδάφους, του Σχολείου Όπλων Τακτικής, των Μοιρών Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης, των Μοιρών Κατευθυνόμενων Βλημάτων, του Κέντρου Συντονισμού Πληροφοριών, της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και των Μοιρών Επιχειρήσεων των AKE. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση και η ανάλυση μειζόνων θεμάτων αρμοδιότητας του ΑΤΑ και των Μοιρών ευθύνης του, προκειμένου να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες, από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων του Αρχηγείου.

Κύπρος

Στις 18 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων, με την παραχώρηση άδειας ερευνών στο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της κυπριακής ΑΟΖ σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη γαλλική εταιρία Total και μέτοχο κατά 50% την ιταλική εταιρία ΕΝΙ. Με πρόσθετες συμφωνίες εκχωρήθηκε στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η ENI στα τεμάχια 2,3,8 και 9, ενώ η κορεάτικη KOGAS συμμετέχει επίσης με 20% στα τεμάχια 2, 3 και 9. Η είσοδος της TOTAL στα τεμάχια όπου ως τώρα είχαν δικαιώματα η ΕΝΙ και η KOGAS αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στις έρευνες, καθώς τον Ιανουάριο του 2017 οι έρευνες της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 είχαν ματαιωθεί κατόπιν παρεμπόδισης του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ενώ αντιθέτως οι γεωτρήσεις της Total στο οικόπεδο 11 είχαν εκτελεστεί ομαλά υπό την προστασία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρίες αναμένεται να προβούν σε 6 γεωτρήσεις εντός της επόμενης διετίας.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο το τελευταίο διάστημα βρισκόταν ανοιχτά του Αποστόλου Ανδρέα, αποχώρησε από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και μετακινήθηκε στα έναντι της Καρπασίας τουρκικά παράλια, στον κόλπο της Tasucu. Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε προβλήματα που καθιστούν αμφίβολο αν πράγματι διεξήγαγε γεωτρήσεις.

Ανατολικός Παρατηρητής

Η διακλαδική άσκηση KARARLILIK-2019 διεξάγεται από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Στη φωτογραφία διακρίνεται αποβατικό σκάφος Ç141 του Τουρκικού Ναυτικού.

Προσωπικό της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού πραγματοποίησε άλματα στο Πεδίο Ασκήσεων Hohenfels της Γερμανίας στις 18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης SABER JUNCTION 19.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, υψηλόβαθμη τουρκική πηγή δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δείχνει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για τους λόγους που οδήγησαν την Τουρκία στην απόκτηση του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 και δεν αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για το θέμα αυτό. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβολή κυρώσεων είναι υποχρεωτική βάσει του σχετικού νόμου (CAATSA), ενώ η διακριτική ευχέρεια του προέδρου των ΗΠΑ περιορίζεται στην επιλογή του είδους των κυρώσεων.