Ανασκόπηση εβδομάδας #110

0
1277

ΓΕΕΘΑ

Ψηφίστηκε την Παρασκευή 21.12.2018 στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιούνται αναδρομικά από το 2016 οι δαπάνες που έγιναν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που αφορά θέματα και δαπάνες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προστέθηκε και ψηφίστηκε (ως άρθρο 31) τροπολογία που προβλέπει ότι “δαπάνες που διενεργήθηκαν για τις δράσεις της παρ.1 του άρθρου 96 του ν. 4368/2016 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, θεωρούνται νόμιμες […]”. Σημειώνεται ότι κατά το άρθρο 96 παρ. 1 του ν. 4368/2016, “Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠ.ΕΘ.Α.) δύναται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης: α. Να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ή να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.), Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη λειτουργία των Κέντρων και Δομών αυτών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών. Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του προηγούμενου εδαφίου δύναται, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις”. Δηλαδή, η κυβερνητική πλειοψηφία είχε ήδη από το 2016 φροντίσει να εξαιρέσει τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το μεταναστευτικό από κάθε ισχύουσα διάταξη. Το γεγονός ότι χρειάζεται τώρα, στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, μια “έξτρα” αναδρομική νομιμοποίησή τους, δίνει ίσως μια ένδειξη του “πάρτυ” που έγινε στο συγκεκριμένο τομέα την τελευταία τριετία. Θα επανέλθουμε.

Στρατός ξηράς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας hellasjournal.com, δρομολογείται η υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache της Αεροπορίας Στρατού με την παροχή ανταλλακτικών από τα σχετικά αποθέματα του Ισραήλ, ενώ επιπλέον η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες που υπογράφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα προβλέπει την πύκνωση των συνεκπαιδεύσεων ανάμεσα στις δυο αεροπορίες Στρατού.

Πολεμικό Ναυτικό

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στο πλαίσιο ενημέρωσης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την απόκτηση 2 φρεγατών κλάσης Adelaide από την Αυστραλία. Συγκεκριμένα ο Α/ΓΕΕΘΑ δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ότι έχει υποβληθεί στις ΗΠΑ αίτημα αποδέσμευσης των Κ/Β επιφανείας-αέρος SM-2 προκειμένου να αποκτηθούν οι 2 μεταχειρισμένες φρεγάτες έναντι 180 εκ. Ευρώ.

Πολεμική Αεροπορία

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ η ανάθεση σύμβασης στην Lockheed Martin αξίας $996.775.000 στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης 84 αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο Viper μέσω διακρατικής συμφωνίας. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται στα 30 F-16 Block 52+ Advanced και τα 54 F-16 Block 52+, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα 38 F-16 Block 50 και τα 32 F-16 Block 30. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2027.

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΤΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Μπιρμπίλης, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟ Capability Evaluation (CAPEVAL), η οποία διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 14 Δεκεμβρίου 2018, από την HQ AIRCOM/TACEVAL Division (Ramstein). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΤΑ συνεχάρη το προσωπικό της Μονάδας για την άριστη απόδοσή του στη διάρκεια της αξιολόγησης.

Κύπρος

Aπό 17 έως 19 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας η άσκηση ΟΝHΣIΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 2/2018 με την συμμετοχή μέσων της Εθνικής Φρουράς καθώς και μεγάλου αριθμού αεροσκαφών διαφόρων τύπων της Ισραηλινής Αεροπορίας. Η άσκηση επικεντρώθηκε κυρίως σε αεροπορικές και αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD).

Κατά την 5η τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που έλαβε χώρα στις 20 Δεκεμβρίου στην πόλη Beer Sheva του Ισραήλ, οι τρεις χώρες συμφώνησαν για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Η υπογραφή της συμφωνίας προβλέπεται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς αναμένεται και η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές προβλέψεις για την ασφάλεια του αγωγού, με τη συγκρότηση κοινής δύναμης για την ασφάλειά του. Προβλέπεται επίσης η λειτουργία, από 1ης Ιουλίου 2019, μόνιμης γραμματείας στη Λευκωσία για το συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Νέα κατεύθυνση παίρνουν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ μετά τις εξελίξεις της εβδομάδας. Στις 19 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αφήνοντας ουσιαστικά ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία να δράσει κατά του κουρδικού YPG ανατολικά του Ευφράτη. Η κίνηση αυτή φέρεται ως αποτέλεσμα τηλεφωνικής συνομιλίας του Τραμπ με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στις 14 Δεκεμβρίου, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγνόησε τις συμβουλές που του είχαν δοθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και τους συνεργάτες του, που εισηγούνταν σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας για να αποτραπεί η εξαγγελθείσα στρατιωτική της επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Συνέπεια της αιφνίδιας απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ ήταν η παραίτηση του υπουργού Άμυνας James Mattis, καθώς και του εκπροσώπου των ΗΠΑ στη συμμαχία κατά του ISIS, Brett McGurk.

Σημειώνεται επίσης ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2018, η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του Πενταγώνου είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για δυνητική πώληση στην Τουρκία 4 συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιβαλλιστικής άμυνας Patriot PAC3 συνολικής εκτιμώμενης αξίας 3,5 δισ. δολλαρίων, εξέλιξη που ενδεχομένως θα διευκολύνει την απεμπλοκή της Τουρκίας από τη σύμβαση προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία και, κατ’ αποτέλεσμα, την παράδοση των αεροσκαφών F-35. Συνολικά, η “εποχή των παγετώνων” στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της (έστω και αν οι υπηρεσιακοί παράγοντες διαφωνούν επ’ αυτού με τον πρόεδρο Τραμπ), και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη από κάθε ενδιαφερόμενο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους BAYRAKTAR TB2/S από και προς το αεροδρόμιο Δαρδανελλίων μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής των 5 ΜΕΑ του τύπου από τα 10 συνολικά που παραλαμβάνει το Τουρκικό Ναυτικό.

Από 10 έως 14 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σε αμφίβιες επιχειρήσεις με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Στρατιάς Αιγαίου του Τουρκικού Στρατού, της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2018 εκτελέστηκε βολή κατευθυνόμενου βλήματος επιφανείας-αέρος ESSM από την φρεγάτα GÖKSU (F497) στο Πεδίο Βολής Εύξεινου Πόντου, παρουσία του Αρχηγού του Τουρκικού Ναυτικού Ναυάρχου Adnan Özbal, στο πλαίσιο των δοκιμών εν πλω του υπό ανάπτυξη ραντάρ CAFRAD.

Η εταιρεία Roketsan ανακοίνωσε την εκτέλεση δοκιμαστικών βολών των κατευθυνομένων βλημάτων L-UMTAS και ρουκετών CIRIT από κορβέτες κλάσης Burak του Τουρκικού Ναυτικού τον Οκτώβριο του 2018.

Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!