Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, το διήμερο 18 και 19 Οκτωβρίου εκτελέσθηκαν Βολές Πυροβολικού και Όλμων από την 96 ΑΔΤΕ “ΧΙΟΣ”.
Στις 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση Έρευνας – Διάσωσης ΑΕΤΟΣ-2016 της Π.Α., σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης Λάρνακας, σε περιοχή νότια της νήσου Μεγίστης. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την έρευνα και διάσωση Ιπταμένων της Π.Α., μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών. Στην άσκηση συμμετείχαν δύο αεροσκάφη F-16 Block 52+, ένα ελικόπτερο AS-332C1 Super Puma, ένα αεροσκάφος C-130, προσωπικό της 31ης ΜΕΕΔ, πλωτά μέσα του Π.Ν. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλωτά και δυνάμεις της 95ης ΑΔΤΕ, καθώς και ένα ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς.
Από 17 έως 21 Οκτωβρίου διεξήχθη η πολυεθνική άσκηση ειδικών δυνάμεων BALKAN SHIELD 2016, με τη συμμετοχή μονάδων των κρατών-μελών της Διαβαλκανικής Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ασκήσεις ειδικών δυνάμεων τύπου “Balkan Nine Countries Combined Joint Special Operations Forces Exercises-B 9 CJSE-16”, καθιερώθηκαν το 2011 στο πλαίσιο των δράσεων της Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων, και έχουν ως σκοπό την συνεργασία και τον συντονισμό των ειδικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση πιθανής κρίσης. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων και στο Πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας και συμμετείχαν μονάδες ειδικών δυνάμεων από Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Αλβανία, ενώ δεν συμμετείχαν μονάδες από Τουρκία και πΓΔΜ. Στις 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών, έλαβε χώρα η τελική φάση της άσκησης στο Πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας, στην οποία παρέστησαν Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, Ακόλουθοι Άμυνας και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Στις 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση της 180ης Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων HAWK από την Ομάδα Αξιολογήσεως της Γενικής Επιθεώρησης του ΓΕΣ Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, η οποία εκτελέσθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να εξαχθούν ρεαλιστικά συμπεράσματα, εφαρμόσθηκαν στο σύνολό τους όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας της Μοίρας, η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων, το υψηλό ηθικό και η γνώση της αποστολής από το προσωπικό.
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση της Δ’ Μοίρας Καταδρομών, η οποία περιέλαβε μεταξύ άλλων καταρρίχηση από ελικόπτερο, διείσδυση περιπόλου μάχης και κίνηση εκτός δρομολογίου περιπόλου αναγνώρισης.
Aπό 17 έως 19 Οκτωβρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της ΧVΙ Μ/Κ ΜΠ και συγκεκριμένα τα Στρατηγεία, το σύνολο των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων των Σχηματισμών, καθώς και Φυλάκια αυτών. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των Σχηματισμών, η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων, το υψηλό ηθικό και η γνώση της αποστολής από το προσωπικό. Ταυτόχρονα, κατεγράφησαν τα σημεία που χρήζουν επεμβάσεως του ΓΕΣ και τα οποία έχουν ήδη προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς του, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία επιπλέον βελτιώσεώς τους. Ο Γενικός Επιθεωρητής, συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελείται και παρείχε οδηγίες, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΓΕΣ.
Από 10 έως και 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, η εκπαίδευση της 20ης Εκπαιδευτικής Σειράς Ελικοφόρων Αεροσκαφών του Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ). Συνολικά εκπαιδεύτηκαν 24 στελέχη, από τα οποία 21 της Π.Α. και 3 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Αμυντική βιομηχανία
Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να αφιχθούν δια θαλάσσης τα πρώτα τρία ελικόπτερα CH-47D Chinook, από αυτά που παραλαμβάνει η Αεροπορία Στρατού από τα αμερικανικά πλεονάσματα. Η επόμενη παρτίδα θα αφορά δύο ελικόπτερα, για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αργότερα. Κατά πάσα πιθανότητα, τα νεοαφιχθέντα ελικόπτερα θα ενταχθούν στο 3ο ΤΕΑΣ.
Με τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή προβλέπεται η υπέρβαση έως και 15 εκατ. ευρώ (4 εκατ. το 2016 και 11 εκατ. το 2017) του αρχικού ποσού των 75,5 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για την πραγματοποίηση από το Π.Ν. των πληρωμών στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Με τα χρήματα αυτά θα καταβληθεί μισθοδοσία, εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους των Ναυπηγείων, ενώ θα ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και η τυπική επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων Πιπίνος, Ματρώζος, Κατσώνης και Ωκεανός. Οι θαλάσσιες δοκιμές αποδοχής του Υ/Β Κατσώνης βαίνουν προς ολοκλήρωση και έτσι το σκάφος τίθεται στη διάθεση του Π.Ν. για την ανάληψη επιχειρήσεων, μετά και από την επίλυση κάποιων εκκρεμοτήτων στον εξοπλισμό του. Επιστέγασμα των δοκιμών ήταν η επιτυχημένη συμμετοχή του υποβρυχίου στην πρόσφατη ΤΑΜΣ «Παρμενίων 2016». Παράλληλα τις θαλάσσιες δοκιμές του ολοκληρώνει και το ΤΠΚ Μυκόνιος, μετά την ολοκλήρωση των επισκευών του. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επανένταξη του πλοίου στον Στόλο. Το σκάφος φέρει βλήματα Harpoon στη θέση των MM-38 Exocet καθώς και νέας κατασκευής ηλεκτρονικά συστήματα επικοινωνιών και ναυτιλίας, προς αντικατάσταση των παλαιών που είχαν υποστεί ζημιές. Τέλος συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες αντικατάστασης παλαιότερων τύπων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας από νεότερα, σε διάφορα ΤΠΚ του Π.Ν.
Διαγωνισμό προμήθειας υλικών τα οποία απαιτούνται για κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών συντήρησης/επισκευής καταδυτικών συσκευών κλειστού κυκλώματος σκαφών ΔΥΚ για ένα έτος, προκήρυξε το Π.Ν.
Από 17 έως 20 Οκτωβρίου, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης επισκέφθηκε την Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού EURONAVAL 2016, η οποία διεξήχθη στο Παρίσι, κατόπιν προσκλήσεως του Γάλλου ομολόγου του, Ναυάρχου Christophe Prazuck. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του, ο Α/ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί επί των εξελίξεων σε θέματα ναυτικής τεχνολογίας και ναυπηγικής. Παράλληλα, στο περιθώριο της Έκθεσης, ο Α/ΓΕΝ συναντήθηκε με ομολόγους του και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ενίσχυσης διμερών συνεργασιών. Η έκθεση διοργανώνεται, ανά διετία, υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης αρμόδιου για ναυτικά θέματα, ενώ συμμετέχουν εταιρίες του χώρου της άμυνας και της ναυτιλίας. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 400 εκθέτες από 35 χώρες.
Προσωπικό
Στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΝ η τελετή ορκωμοσίας 34 Μονίμων Πολιτικών Υπαλλήλων, τεχνικών ειδικοτήτων για κάλυψη αναγκών του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, του Ναυστάθμου Κρήτης και της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Στην τελετή παρέστη ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γ. Γιακουμάκης και η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Κ. Παπαλεωνίδα.
Από 3-5 Νοεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 26ο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΣΕΔ), με τίτλο «Σύγχρονες Προσεγγίσεις-Μελλοντικές Προκλήσεις». Το ΙΣΕΔ αποτελεί επιστημονικό θεσμό του υγειονομικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό τη παρουσίαση του επιστημονικού και κοινωνικού έργου που επιτελείται σε όλη την ελληνική επικράτεια από τα στελέχη όλων των ειδικοτήτων (Ιατροί, Νοσηλευτές, Οδοντίατροι, Φαρμακοποιοί, Κτηνίατροι, Ψυχολόγοι) του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πρόγραμμα του συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, και εξειδικευμένα στελέχη της Πανεπιστημιακής και Υγειονομικής κοινότητας, θα παρουσιαστούν σε θεματικές ενότητες, οι σύγχρονες εξελίξεις στις επιστήμες υγείας. Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθούν τα θέματα της στρατιωτικής ιατρικής, με ειδική μνεία στα θέματα της ψυχικής υγείας, της αεροπορικής ιατρικής, της διαχείρισης κρίσεων και τις δραστηριότητες των διακλαδικών υγειονομικών δομών. Παράλληλα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και στα συναφή προβλήματα υγείας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το υγειονομικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στρατιωτική διπλωματία
Από 16 έως 17 Οκτωβρίου ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον, με αντικείμενο ”Counter Violent Extremist Organizations”, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford Jr US Marine Corps. Κατά την σύνοδο στην οποία συμμετείχαν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ή αντιπρόσωποι αυτών από 43 κράτη από όλες τις ηπείρους καθώς και οι Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ: α) Αναλύθηκε το σύγχρονο πλαίσιο της τρομοκρατίας και των προκλήσεων ασφαλείας διασυνοριακής φύσης που θέτει σε παγκόσμιο επίπεδο, με ειδική αναφορά στις μεθόδους χρηματοδότησης της, β) Εξετάσθηκε η ευρύτερη διάδραση διεθνών οργανισμών, τρίτων κρατών και έτερων διεθνών δρώντων στην αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου, και γ) οι τρέχουσες επιχειρήσεις, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εξετάσθηκαν περαιτέρω τρόποι αντιμετώπισης της, με έμφαση στην δυνατότητα της ενίσχυσης των υφισταμένων ή της ανάπτυξης νέων στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών. Ο Α/ΓΕΕΘΑ σε παρέμβαση του, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτείται ο τερματισμός των συγκρούσεων και της αστάθειας σε κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καθώς και ο περιορισμός και έλεγχος των προσφυγικών ροών. Επιπρόσθετα σημείωσε, ότι απαιτείται ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών καθώς και συντονισμός ενεργειών, ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών και συνεργασία σε θέματα κυβερνοπολέμου. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με όλους τους ομολόγους του, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ καθώς και τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) και Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (US European Command-EUCOM), General Curtis M. Scaparroti. Επίσης συναντήθηκε με το Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ, καθώς και με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον.
Στις 17 Οκτωβρίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία, συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Νορβηγίας Ine Eriksen Soreide. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η Υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Ine Eriksen Soreide αποδέχθηκε πρόσκληση του ΥΕΘΑ να επισκεφθεί την Ελλάδα σε χρόνο που θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού.
Ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ιταλία το διάστημα 18-19 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης έλαβε μέρος στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM 2016) που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 18 Οκτωβρίου, καθώς και στον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση της SEDM. Στο περιθώριο της συνάντησης, ο ΑΝΥΕΘΑ είχε επαφές με υπουργούς και αξιωματούχους άλλων χωρών του οργανισμού με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις νέες προκλήσεις στα ζητήματα άμυνας. Στις 19 Οκτωβρίου επισκέφθηκε τη Νάπολη και την έδρα του εκεί Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Στρατηγείου και θα έχει συνάντηση με το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό.
To διήμερο 18-19 Οκτωβρίου, διμελής αντιπροσωπεία της Αιγυπτιακής Αεράμυνας επισκέφθηκε την 11η ΜΚΒ της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων Βλημάτων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου 2016. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μοίρας και ξεναγήθηκαν στους χώρους της.
Από 17 έως και 19 Οκτωβρίου, τριμελής αντιπροσωπεία Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας φιλοξενήθηκε στην 114ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, στο πλαίσιο ανταλλαγής επισκέψεων Ιπτάμενου και Τεχνικού προσωπικού Μοιρών αεροσκαφών Mirage 2000, μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ενημερώθηκαν για το έργο και την αποστολή της Μονάδας, ξεναγήθηκαν στους χώρους της 332Μ και της Μοίρας Συντήρησης Βάσης.
Στις 21 Οκτωβρίου η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ του Π.Ν. κατέπλευσε στη Βηρυτό του Λιβάνου και συμμετείχε στην τελετή για την 10η επέτειο από την συγκρότηση διεθνούς ναυτικής δύναμης, στο πλαίσιο της United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL). Η εν λόγω διεθνής ναυτική δύναμη, η οποία συγκροτήθηκε το 2006, μετά από σχετική απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν ανελλιπώς με Πολεμικό Πλοίο, έχει ως αποστολή την εκτέλεση επιχειρήσεων θαλασσίου ελέγχου για την απαγόρευση διακίνησης παρανόμου οπλισμού και συναφών υλικών προς τον Λίβανο.
Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου 2016 η ΤΑΜΣ «Σκορπιός 2016» της Εθνικής Φρουράς, με συμμετοχή ελικοπτέρων SA 341L1 Gazelle και Μi-35. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέστηκαν βολές πυροβόλων και αντιαρματικών πυραύλων από τα ελικόπτερα με απόλυτη επιτυχία.
Δύο σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον οπλισμό των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς. Η πρώτη αφορά την έναρξη των παραδόσεων βομβιδοβόλων τύπου MGL Mk.1S των 40mm. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη μαζική χορήγηση τυφεκίων Vz.58 σε όλες τις Μοίρες Καταδρομών. Τα τσεχικά αυτά όπλα βρίσκονταν για χρόνια σε αποθήκευση και πλέον θα αποτελέσουν το τυπικό όπλο για το προσωπικό των Μοιρών (πλην ακροβολιστών και πολυβολητών), αντικαθιστώντας εκεί τα G-3. Σε σχέση με τα τελευταία, τα Vz.58 (διαμετρήματος 7,62x39mm) προσφέρουν μικρότερο όγκο και βάρος και αυξημένη χωρητικότητα γεμιστήρα.