Επιδείνωση της διεθνούς θέσης της χώρας διαπιστώνει το 72% των Ελλήνων

12
897

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών διαπιστώνει ότι η διεθνής θέση της χώρας είναι χειρότερη σε σχέση με πέρυσι και θα επιδεινωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με εκτενή μελέτη που πραγματοποίησαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΕΛΙΑΜΕΠ (Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης) με τη χρηματοδότηση του Institute for the Study of Human Rights του Πανεπιστημίου Columbia. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Καθημερινή, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν έναν χρόνο νωρίτερα ενώ το 52,5% εκτιμά ότι η θέση αυτή θα μεταβληθεί επί τα χείρω σε ένα χρόνο από σήμερα.

Αναφορικά με τις προκλήσεις ασφαλείας, το 69,5% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξωτερική απειλή. Εξ αυτών, το 76,5% ονομάζει την Τουρκία, το 11% τη Γερμανία και το 2,5% την ΠΓΔΜ. Αρνητική γνώμη διατυπώνεται για την Τουρκία (69,5%) και ακολουθούν η ΠΓΔΜ (61,5%), η Γερμανία (56%) και η Ε.Ε. (51,5%) ενώ θετική γνώμη συγκεντρώνουν η Ρωσία (50,5%), η Σερβία (41,5%), οι ΗΠΑ (24%) και η Ε.Ε. (22,5%).

Σε ενδεχόμενη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ:

  • το 57% των ερωτηθέντων απορρίπτει κάθε αναφορά στον όρο «Μακεδονία»
  • το 28% συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία»
  • υφίσταται ένα 10% που δέχεται να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Πάντως οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απέτυχαν να ονομάσουν κάποιο πολιτικό πρόσωπο που είχε είτε θετική (68% δεν γνώριζε) είτε αρνητική επίδραση (55,5% δεν γνώριζε) στην προσπάθεια για επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Αξιοσημείωτο αποτελεί και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αντιλαμβάνεται την προσέγγιση πραγματιστικής διαχείρισης του προβλήματος με έναν τρόπο ο οποίος απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή καθώς το 77% απαντάει πως είναι πολύ και αρκετά σημαντικό το ονοματολογικό να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν ενώ ένα 71,5% θεωρεί ότι η καθυστέρηση στην επίλυση της διαφοράς «κάνει κακό» στην Ελλάδα.