Ψυχραιμία και σταθερότητα στις κρίσιμες ώρες

0
21716

Τις τελευταίες 48 ώρες η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή απόπειρα υβριδικής εισβολής από πλευράς Τουρκίας, με πλήθη λαθρομεταναστών να διοχετεύονται από την τουρκική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να επιχειρούν να τα περάσουν με κάθε τρόπο, ενώ δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού τους αποτρέπουν, φράσσοντας τα περάσματα.

Ο επί χρόνια συγκεκαλυμμένος έλεγχος του τουρκικού κράτους επί των μηχανισμών διοχέτευσης λαθρομεταναστών στην Ελλάδα έγινε ξαφνικά απροκάλυπτος, με την τουρκική  κυβέρνηση να διακηρύσσει ότι αφήνει ελεύθερη τη διέλευση προς Ελλάδα, να θέτει δωρεάν λεωφορεία προς τα σύνορα στη διάθεση των λαθρομεταναστών, να τα συνοδεύει με στρατιωτικά οχήματα και να θέτει στη διάθεση των “προσφύγων” δακρυγόνα για αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μαζί με τους κινδύνους που περιέχει αυτή η στροφή της τουρκικής πολιτικής, έφερε και ένα τεράστιο όφελος για την Ελλάδα: έδειξε σε όλους, χωρίς καμία αμφιβολία πια, ποια ήταν η στρατηγική στόχευση πίσω από το τεράστιο λαθρομεταναστευτικό κύμα που διοχέτευσε η Τουρκία προς την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Κατέστησε σαφές ποιοι είναι οι φίλοι, ποιοι οι εχθροί και ποιοι οι “χρήσιμοι ηλίθιοι”. Οι αφέλειες περί “προσφύγων” μπορούσαν ίσως να δικαιολογηθούν λόγω πολιτικής τύφλωσης μέχρι προχθές. Όχι πια.

Από ελληνικής πλευράς έχουν γίνει και γίνονται όλες οι αναγκαίες αποτρεπτικές ενέργειες, με την ανάπτυξη δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού Ξηράς και του Λιμενικού υπό την επιτόπια επίβλεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου. Οι αστυνομικές δυνάμεις εμποδίζουν τη διέλευση των λαθρομεταναστών με δακρυγόνα (τα οποία ανταποδίδουν οι “πρόσφυγες”, κατάλληλα εξοπλισμένοι με τουρκικά δακρυγόνα), ενώ οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς με πεζά και εποχούμενα περίπολα τις υποστηρίζουν. Τεθωρακισμένες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε δεύτερο κλιμάκιο προς υποστήριξή τους.

Ως e-Amyna θέλουμε πρώτα να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που δίνουν τη μάχη των συνόρων, 24 ώρες το 24ωρο και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Είναι συγκινητικές οι αναφορές για στελέχη που ζήτησαν οικειοθελώς ανάκληση των αδειών τους για να βοηθήσουν. Σας ευχαριστούμε όλες και όλους. Ο ελληνικός λαός είναι μαζί σας, και αν χρειαστεί να κληθεί στα όπλα θα σταθεί άφοβα δίπλα σας.

Προς όλους τους αναγνώστες μας θέλουμε να δώσουμε μερικές συμβουλές:

  1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και βοηθήστε να διατηρηθεί η ψυχραιμία όλων. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις καλά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες, έχει πλέον πολιτική ηγεσία απαλλαγμένη από ιδεοληψίες και έχει στρατιωτική ηγεσία από τις ικανότερες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ό,τι κι αν συμβεί μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  2. Μη φοβάστε την Τουρκία. Η απόφαση απροκάλυπτης διοχέτευσης λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα είναι σπασμωδική κίνηση που δείχνει το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει στη Συρία, και ξεγυμνώνει διεθνώς τις τουρκικές προθέσεις.
  3. Μη δίνετε σημασία σε φήμες και μην τις διαδίδετε παραπέρα. Ιδίως μη δίνετε σημασία σε φήμες περί “κατάρρευσης” της ελληνικής αμυντικής γραμμής, εκκένωσης συνοριακών οικισμών, κλπ. που ήδη διοχετεύουν γνωστοί πράκτορες ξένων συμφερόντων. Να εμπιστεύεστε μόνο τις επίσημες πηγές πληροφοριών.
  4. Όσοι ζείτε σε μεθοριακές περιοχές και δεν έχετε άλλα καθήκοντα, στηρίξτε τις δυνάμεις του βρίσκονται εκεί για την ασφάλειά σας. Ένα ζεστό ρόφημα για κάποιον που περιπολεί σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν είναι ανεκτίμητο ως τόνωση του σώματος, αλλά κυρίως του ηθικού.
  5. Μην αντιδικείτε μάταια με “φιλοπροσφυγικές” φωνές εντός Ελλάδας. Χρειάζεται εθνική ομοψυχία και οι χαρακτηρισμοί περί προδοτών δε βοηθούν σε τίποτα. Έτσι κι αλλιώς οι “χρήσιμοι ηλίθιοι” έχουν απομονωθεί πια και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού έχει καταλάβει καλά τι συμβαίνει.
  6. Βοηθήστε όσο μπορείτε να κερδηθεί ο πόλεμος εντυπώσεων στα διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί εκεί δίνεται η πραγματική μάχη εντυπώσεων και εκεί χρειάζεται η μαχητικότητα στις απόψεις. Η Τουρκία έχει ικανότατο μηχανισμό bots που διαδίδει fake news για την Ελλάδα ειδικά στο Twitter. Η δική μας δύναμη είναι ότι πολύ μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων (πραγματικών χρηστών και όχι bots) γνωρίζει καλά Αγγλικά και μπορεί να συμμετάσχει  στον “πόλεμο”. Διαδώστε όσο μπορείτε τα αγγλόφωνα tweets της eA και άλλων ελληνικών πηγών, διαδώστε βίντεο και φωτογραφίες με αποτρεπτικό περιεχόμενο, χρησιμοποιείστε το hashtag #IStandWithGreece, κινητοποιήστε ξένους φίλους.

Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο. Καλή δύναμη σε όλους.