Υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου;

105
1637
Η ΑΣΔΕΝ είναι Σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού, υπό την πλήρη διοίκηση του ΓΕΕΘΑ και υπό την διοικητική διοίκηση και τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΣ.

Ευρύτερες ανακατατάξεις στη Δομή Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Στρατού Ξηράς δρομολογούνται μετά τις αλλαγές στην Στρατιωτική Ηγεσία. Ύστερα από την χθεσινή (17/01/2017), Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που αποφάσισε τις τοποθετήσεις Αντιστρατήγων-Υποστρατήγων, η νέα σύνθεση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) διαμορφώνεται ως εξής:

(1) Αρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής

(2) Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Β΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης

(3) Διοικητής 1ης Στρατιάς: Αντιστράτηγος Δημόκριτο Ζερβάκη

(4) Διοικητής ΑΣΔΥΣ: Αντιστράτηγος Κωνσταντίνο Βασιλειάδης

(5) Διοικητής Δ΄ ΣΣ: Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς

(6) Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός

(7) Διοικητής Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR: Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος

Το νέο ΑΣΣ έχει τέσσερις θέσεις αντιστρατήγων λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο καθώς ένας καλύπτει δύο θέσεις αντιστρατήγων, του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού και του Β’ Υπαρχηγού ΓΕΣ, στη θέση του Στρατιωτικού Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) τοποθετήθηκε ο Αντιστράτηγος Γκατζογιάννης, ο οποίος αποστρατεύτηκε και αμέσως μετά ανεκλήθη στην ενέργεια ως «μόνιμος εξ εφέδρων» ενώ τοποθετήθηκαν δύο Υποστράτηγοι στις θέσεις των ως τώρα αντιστρατήγων Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ (Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος) και του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ (Υποστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος).

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την αλλαγή υπαγωγής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) απ΄ευθείας στο Αρχηγείο Στόλου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με ένα μεγάλο ερωτηματικό για το ζήτημα των διατιθέμενων εφεδρειών. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΣΔΕΝ είναι Μείζων Επιχειρησιακός Σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού, υπό την πλήρη διοίκηση του ΓΕΕΘΑ και υπό την διοικητική διοίκηση και τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΣ.