Συντριβή Mirage 2000-5 της ΠΑ στο Αιγαίο

0
1918

Αεροσκάφος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη πριν λίγες ώρες στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή του, Σμηναγού (Ι) Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ, “την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος.”

Το αεροσκάφος ανήκε (ως Νο 1) σε σχηματισμό δύο Mirage 2000-5 που είχαν απογειωθεί από την 135 Σμηναρχία Μάχης (ΑΒ Σκύρου) προς αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών F-16 στην περιοχή της Λέσβου. Κατά τις δημοσιευθείσες πληροφορίες, το αεροσκάφος συνετρίβη μετά την ολοκλήρωση της αναχαίτισης και ενώ κατευθυνόταν προς τη Σκύρο για προσγείωση. Ο χειριστής του Νο 2 αεροσκάφους του σχηματισμού ενημέρωσε μετά την προσγείωσή του την ιεραρχία, αλλά το περιεχόμενο της ενημέρωσης παραμένει άγνωστο.

Η χρονική αλληλουχία της αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών με την πτώση του αεροσκάφους, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αλυσίδα τουρκικών προκλητικών ενεργειών, προκάλεσαν άμεσα συνειρμούς, με αποτέλεσμα να διαταχθεί άμεσα η αύξηση της ετοιμότητας κρίσιμων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τουρκικής πλευράς πάντως ανακοινώθηκε ότι την ώρα του συμβάντος δεν πετούσαν στην περιοχή τουρκικά αεροσκάφη.

Η κινητοποίηση για τον εντοπισμό του χειριστή υπήρξε τεράστια, με συμμετοχή αεροσκαφών C-130 και C-27J, ελικοπτέρων Super Puma και Chinook, ενώ φρεγάτα του ΠΝ διατάχθηκε να σπεύσει πάση δυνάμει στην περιοχή. Τελικά η ανεύρεση και ο θάνατος του χειριστή ανακοινώθηκαν από τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο μέσω twitter.

Ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος ήταν έμπειρος χειριστής με περισσότερες από 1000 ώρες στον τύπο. Τιμή στον ίδιο, που “ώρισε και φύλαξε στη ζωή του Θερμοπύλες”, και κουράγιο στην οικογένειά του.