Σε τροχιά αποκατάστασης οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

22
880
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά την έναρξη της συνόδου των G20 στην Αττάλεια στις 15 Νοεμβρίου 2015.

Προς αποκατάσταση των διμερών σχέσεων κινούνται Ρωσία και Τουρκία μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν που ρίχνει τίτλους τέλους στην κρίση που πυροδότησε η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 στις 24 Νοεμβρίου του 2015. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 45 λεπτών αναφέρεται ότι οι δύο πρόεδροι «υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας τόσο για τα βήματα που απαιτούνται με σκοπό την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων όσο και για τις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή», αλλά και στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν κατ’ ιδίαν τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας των G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα. Τη συνάντηση αυτή θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στο Σότσι, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δώσει εντολή για την έναρξη της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα αρθεί η απαγόρευση τουριστικών πακέτων με προορισμό την Τουρκία, κάτι που αναμένεται να δράσει αναζωογονητικά για την τραυματισμένη τουρκική τουριστική βιομηχανία. Σημειώνεται ότι ο κύκλος των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών άγγιξε τα 44 δισ. δολάρια το 2014 και η Τουρκία αποτελεί τον 5ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας.