Προς ενεργοποίηση το πρόγραμμα των T-70 της Τουρκίας

28
876

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, μετά από 2 και πλέον χρόνια από την επίτευξη συμφωνίας και τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων, Άγκυρα και Sikorsky φαίνεται πως ήρθαν σε οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα προμήθειας 109 ελικοπτέρων Τ-70 Black Hawk (έκδοση για την Τουρκία του S-70i, που με τη σειρά του αποτελεί τη γενική εξαγωγική έκδοση που βασίζεται στα UH-60M του Στρατού των ΗΠΑ) από την πρώτη. Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 3,55 δισ. δολάρια περίπου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει εκτεταμένη εμπλοκή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα με το 67% του ελικοπτέρου και το 61% των κινητήρων του να κατασκευάζονται στην Τουρκία. H ΤΑΙ να είναι ο κύριος εργολάβος και ο κατασκευαστής της ατράκτου. Άλλες 7 τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν ως υποκατασκευαστές σε τομείς όπως οι κινητήρες, τα ηλεκτρονικά οι επικοινωνίες, το λογισμικό, το υδραυλικό σύστημα και το σύστημα μετάδοσης των ελικοπτέρων. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν εντός δύο ετών από την υπογραφή της τελικής σύμβασης, με ρυθμό 8-12 ελικόπτερα/έτος. Από τα 109 ελικόπτερα 20 προορίζονται για τον Τουρκικό Στρατό, 30 για την Χωροφυλακή, 11 για τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου, 2 για την Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συστημάτων (GES), 6 για την Τουρκική Αεροπορία και από 20 για την Αστυνομία και την Υπηρεσία Δασών.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να αποσυρθούν αρκετοί παλαιότεροι τύποι, ωστόσο η εξαετής καθυστέρηση και η σχετικά αργή εξέλιξη των παραδόσεων αποτελούν τροχοπέδη για τον εκσυγχρονισμό του αντίστοιχου υλικού του οποίου ο ρυθμός επιδιωκόταν να είναι ταχύτερος λόγω και των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Καθυστερήσεις έχει σημειώσει και το πρόγραμμα προμήθειας 11 ελικοπτέρων CH-47F Chinook. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο φαίνεται πως φθάνουν στο τέλος τους, καθώς τα πρώτα τουρκικά ελικόπτερα του τύπου ολοκληρώνουν τις δοκιμές στις ΗΠΑ και έτσι οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, 5 από τα ελικόπτερα αυτά προορίζονται για τον Τουρκικό Στρατό, 5 για τις Ειδικές Δυνάμεις του Γενικού Επιτελείου, ενώ ένα θα παραδοθεί σε διαμόρφωση VIP.