Προς ανάπτυξη Ελληνικής Δύναμης στο Ιράκ

42
1299
Στελέχη της ΕΛΔΑΦ πραγματοποιούν επίδειξη κατασκευής γέφυρας Mabey προς εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτικών στο στρατόπεδο Gazi.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας για την υλοποίηση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία που προβλέπουν την άμεση παροχή υποστήριξης στα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής που απειλούνται από τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Με βάση την ομόφωνη απόφαση των 28 ηγετών των κρατών μελών, το ΝΑΤΟ:

  • θα υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) με την αποστολή αεροσκαφών AWACS στο τόξο Λιβύη-Συρία-Ιράκ.
  • θα αναλάβει την εκπαίδευση τουλάχιστον 100 αξιωματικών των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών από το ΝΑΤΟ εκτελούνταν μέχρι σήμερα στη γειτονική Ιορδανία ωστόσο η κυβέρνηση της Βαγδάτης παρείχε την άδεια για εκπαίδευση σε ιρακινό έδαφος.
  • θα συγκροτήσει πολυεθνικό κέντρο πληροφοριών στην Τυνησία και θα ενισχύσει τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της χώρας, η οποία αποτελεί κορυφαία βάση στρατολόγησης μαχητών του ISIS.
  • θα συνδράμει την Επιχείρηση Sophia της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενισχύσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων και της τρομοκρατίας μέσω της Επιχείρησης Sea Guardian στη Μεσόγειο Θάλασσα ενώ θα βοηθήσει στη συγκρότηση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης.

Παρότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το είδος των δυνάμεων με το οποίο θα συνεισφέρει κάθε κράτος-μέλος, η Αλβανία και ο Καναδάς προσανατολίζονται στην αποστολή μεγάλου αριθμού εκπαιδευτών στο Ιράκ. Από την πλευρά της, η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ενός πλήρως εξοπλισμένου Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) προς κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των συμμαχικών δυνάμεωv. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ακριβές σημείο όπου θα αναπτυχθεί το ΚΙΧΝΕ ωστόσο πηγές του ΓΕΕΘΑ σημειώνουν ότι θα εγκατασταθεί σε ασφαλή περιοχή κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης ανάπτυξης στο Αφγανιστάν. Υπενθυμίζεται ότι το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) αναπτύχθηκε στην Καμπούλ από τις 22 Αυγούστου 2005 μέχρις τις 2 Απριλίου 2007. Η Ιατρονοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών και δύναμης 47 στελεχών λειτούργησε επιχειρησιακά εντός του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport: ΚΑΙΑ) και παρείχε υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΔΑΦ και της ISAF ενώ οργάνωσε εκπαιδεύσεις ειδικευμένων Αφγανών ιατρών πολιτικών νοσοκομείων.

Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ μελετά την δραματική ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στην Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου μέσω περιοδικής μεταστάθμευσης ισχυρής Μοίρας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ναύσταθμο Σούδας, αποτελούμενης από τρεις φρεγάτες, δύο υποβρύχια, τρεις πυραυλακάτους και ένα πλοίο γενικής υποστηρίξεως. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδα Παραπολιτικά, το ΝΑΤΟ θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή δύο οικημάτων εντός του Ναυστάθμου για τη διαμονή του προσωπικού.