Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας;

2
956

O 60χρονος Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας, Binali Yıldırım, εξελέγη σήμερα νέος αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ωρών την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, αντικαθιστώντας στην πρωθυπουργία τον Ahmet Davutoglu που εξωθήθηκε σε παραίτηση. Τόσο η σημερινή ανάδειξη του πειθήνιου και άχρωμου Yıldırım στην ηγεσία του ΑΚΡ όσο και η εκλογή της νέας Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΜΚΥΚ) του κόμματος, όπου αντικαταστάθηκαν τα 26 από τα 50 μέλη, επισφραγίζουν την παντοδυναμία του Erdogan στο κυβερνών κόμμα.

Στην ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, ο Binali Yıldırım έθεσε σε ύψιστη προτεραιότητα «την αλλαγή του Συντάγματος για μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα με εκτελεστικές εξουσίες» και επιβεβαίωσε την απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις του Τούρκου προέδρου. Ειδικότερα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι θα «συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είτε ενταχθεί στην ΕΕ είτε όχι». Κατά τραγική ειρωνεία, ο Yıldırım ήταν εκείνος που με μία αμφιλεγόμενη κίνηση επέβαλε τον αποκλεισμό πρόσβασης στα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές του 2014, όταν διέρρευσαν ηχογραφημένες συνομιλίες για την υπόθεση διαφθοράς που συντάραξε την ισλαμική κυβέρνηση και τον οδήγησε (μεταξύ άλλων) σε παραίτηση.

Παράλληλα, ο νέος αρχηγός του ΑΚΡ υπογράμμισε πως θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η μάχη εναντίον του κουρδικού PΚΚ, του ISIS και του «παράλληλου κράτους» (σ.σ.  υποστηρικτών του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν) ενώ δεσμεύτηκε για συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και των μεγάλων έργων υποδομών. Αναφορικά με το τελευταίο σημείο, ενδεχόμενη απομάκρυνση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Mehmet Simsek από το νέο υπουργικό συμβούλιο θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, επιβραδύνοντας περαιτέρω την τουρκική οικονομία.