Οι λομπίστες της Ουάσιγκτον και η ελληνική αδράνεια

4
961
Οι περιστασιακές προσπάθειες ελληνοαμερικανικών οργανώσεων για άσκηση πίεσης στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουάσιγκτον είναι συνήθως αναποτελεσματικές αφού βραχυκυκλώνονται από τις εξειδικευμένες εταιρείες lobbying που χρηματοδούνται έμμεσα ή άμεσα από την Άγκυρα και τα Σκόπια.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπολογίσιμη Τουρκο-αμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ, η Άγκυρα έχει καταφέρει να δημιουργήσει στην αμερικανική πρωτεύουσα τον κατάλληλο μηχανισμό πίεσης (lobby) για να προωθεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά της. Τελευταία εξέλιξη που καταδεικνύει την πίεση και τη συνεχή επιρροή που ασκεί το τουρκικό lobby στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί η τοποθέτηση του Αντιστρατήγου ε.α. Michael Flynn, κορυφαίου συμβούλου του Donald Trump και επικρατέστερου για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), ο οποίος σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο The Hill με τίτλο “Our ally Turkey is in crisis and needs our support” την ημέρα των αμερικανικών εκλογών κατηγόρησε τον Πρόεδρο Obama ότι δεν κατάφερε να αντιληφθεί την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας.

Σε αντίθεση με όσα υποστήριζε μερικά χρόνια πριν, ο πρώην διοικητής της DIA χαρακτήρισε την Τουρκία ως το σημαντικότερο σύμμαχο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, καλώντας τις ΗΠΑ να την τοποθετήσουν στο επίκεντρο της εθνικής τους στρατηγικής. Δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει ευθέως την έκδοση του Fethullah Gülen, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα «ύπουλο ισλαμιστή μουλά» που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί όπως ο Osama Bin Laden στο Αφγανιστάν.

Στις 11 Νοεμμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την δημοσίευση του συγκεκριμένου κειμένου, ο δημοσιογράφος Chuck Ross της ιστοσελίδας The Daily Caller αποκάλυπτε τις υπόγειες διασυνδέσεις του Αμερικανού στρατηγού με την Τουρκία. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η εταιρεία συμβούλων που έχει ιδρύσει ο Flynn (Flynn Intel Group) είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ολλανδική εταιρία Inovo BV του Τούρκου επιχειρηματία Ekim Alptekin.

O Alptekin δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο καθώς ήταν εκείνος που ανέλαβε την προετοιμασία της πρόσφατης επίσκεψης Erdogan στη Νέα Υόρκη ως πρόεδρος του Τουρκο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (DEIK/TAIK) που υπάγεται στο Συμβουλίο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, τα μέλη του οποίου διορίζονται από την τουρκική Βουλή κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομικών. Ο Alptekin έχει διοριστεί επίσης από την ισλαμική κυβέρνηση του ΑΚΡ ως επίτιμος πρόξενος στην Αλβανία ενώ είναι μέλος του Τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TÜSİAD) ως ιδρυτής και πρόεδρος της αεροναυπηγικής εταιρείας EA HAVACILIK A.Ş.

Σημειώνεται ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την κορυφαία εταιρεία δημοσίων σχέσεων και επιρροής (lobbying) Gephardt Group, έχοντας δαπανήσει  πάνω από $1,7 εκατ. σε αυτήν και τους υπεργολάβους της (Dickstein Shapiro, Brian Forni, Greenberg Traurig, Lydia Borland και Ferah Ozbek) το 2015. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με την Amsterdam & Partners για παροχή νομικών συμβουλών έναντι $50.000/μήνα για την υπόθεση του Fethullah Gülen καθώς και με την Capitol Counsel έναντι $32.000/μήνα για υπηρεσίες «ενημέρωσης και επανενημέρωσης εκλεγμένων και διορισμένων πολιτικών στελεχών και opinion leaders σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία»,  με την οποία έχει συνάψει επίσης σύμβαση αξίας $3 εκατ./ετησίως για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την ανάσχεση των προσπαθειών αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Και σκοπιανό lobbying

Στη συστηματική αξιοποίηση των ομάδων πίεσης της Ουάσιγκτον καταφεύγουν και τα Σκόπια με τελευταίο κρούσμα την παρέμβαση του συντηρητικού think tank Heritage Foundation στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με συντάκτη τον -συνήθη ύποπτο- Luke Coffey. Συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε άρθρο γνώμης με τίτλο “Greece: Vital Messages Needed on Obama’s Final Trip to Europe”, το οποίο καλεί τον Πρόεδρο Obama να ασκήσει πίεση στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα για «την υπόθεση της Μακεδονίας καθώς η αντίδραση των Ελλήνων λόγω του ονόματος έχει θέσει σε κίνδυνο την πολιτική των ανοικτών θύρων του ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2014, παραμονές της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο ίδιος συντάκτης προέτρεπε τις ΗΠΑ να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ώστε να ξεπερασθεί το ελληνικό βέτο για τη «Μακεδονία» μέσω άρθρου στο Heritage Foundation που δημοσιεύθηκε στην Washington Times και αναδημοσιεύθηκε μαζικά στο Twitter από φιλο-σκοπιανές οργανώσεις.

Η μοναδική ελληνική απάντηση στη σκοπιανή προπαγάνδα ήρθε ένα μήνα αργότερα μέσω επιστολής των ομογενειακών Παμμακεδονικών Ενώσεων, που απλά επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει μηχανισμός lobbying για την προώθηση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και θέσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων και επιρροής της Ουάσιγκτον. Οι περιστασιακές προσπάθειες ομογενειακών οργανώσεων είναι συνήθως αναποτελεσματικές αφού βραχυκυκλώνονται από τις εξειδικευμένες εταιρείες lobbying που χρηματοδούνται έμμεσα ή άμεσα από την Άγκυρα και τα Σκόπια.