Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ κατώτερο των περιστάσεων

6
918

Στις 6 Ιουλίου κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», το οποίο είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από τρεις μήνες. Παρότι τα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας βαίνουν συνεχώς διογκούμενα, ο Πάνος Καμμένος περιορίστηκε, ως επί το πλείστον, σε θέματα που εξυπηρετούν αποκλειστικά μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενώ αρκετά ζητήματα που είχαν δρομολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό έρχονται προς ψήφιση με σημαντική καθυστέρηση. Με το πολυνομοσχέδιο επιχειρείται επίσης η ρύθμιση ορισμένων ζητημάτων που αφορούν το προσωπικό, εν όψει και των περικοπών που αναμένονται σε σειρά επιδομάτων, από τα οποία θα προέλθουν τα ισοδύναμα ώστε να μην ισχύει από 1/1/2017 το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων.

Ειδικότερα, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπει:

  • την ενοποίηση των τριών Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων και Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητών) σε Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) από το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 με έδρα την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.
  • την σύσταση ακόμα μιας υπηρεσίας στο ήδη υδροκέφαλο ΓΕΕΘΑ με τον εύγλωττο τίτλο «Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ)» με στόχο «την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων τοπικού ενδιαφέροντος δια της χρησιμοποίησης προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων». Πρόκειται ουσιαστικά για το γνωστό επικοινωνιακό πυροτέχνημα της «επανασύστασης των ΜΟΜΑ» αλλά στη χειρότερή του εκδοχή καθώς πέραν της δέσμευσης πολύτιμων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων σε αλλότριες δραστηριότητες, ενισχύεται δραστικά η γραφειοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μηχανικό του ΕΣ ουδέποτε σταμάτησε την κατασκευή μικρών έργων υποδομής επ΄ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Όπως αναφέρεται άλλωστε στον επίσημο ιστότοπο του ΓΕΣ, ο ΕΣ αναλαμβάνει ανελλιπώς έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, διευθέτησης και διάνοιξης δρομολογίων, διευθέτησης και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου και διευθέτησης ακτών, τα οποία δε θεωρούνται ως επιλέξιμες δαπάνες από την κοινοτική νομοθεσία. 
Προτού καν συσταθεί η ΜΟ.ΜΚΑ και ενώ έχει σταματήσει η
Προτού καν συσταθεί η ΜΟ.ΜΚΑ και ενώ έχουν σταματήσει με ευθύνη της σημερινής Ηγεσίας τα έργα ολοκλήρωσης διάνοιξης της αντιαρματικής τάφρου στο Έβρο, βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητά από τις Ένοπλες Δυνάμεις να κατασκευάσει παραλιακή πεζογέφυρα στην Κεφαλονιά.
  • την σύσταση ενός «υπερφορέα» με τίτλο «Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ)» για την αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, ΤΕΣ, ΤΑΑ και ΜΤΣ, ΜΤΣ, ΜΤΑ, στην οποία δίδονται υπερεξουσίες με το Διευθυντή της να επιλέγεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η ΥΠΑΑΠΕΔ θα αποτελείται από τρία Τμήματα και μια Γραμματεία και οι ανάγκες σε προσωπικό θα καλύπτονται από στελέχη των Γενικών Επιτελείων και από συμβούλους, συνεργάτες και μετακλητούς υπαλλήλους που υπηρετούν στο Γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης συγκεκριμένων έργων σε ιδιώτες! Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι ότι τίποτα από όλα δεν απαιτείται για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων: τουλάχιστον 9 στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στο ΤΕΘΑ, έχουν μετεκπαιδευτεί στο αντικείμενο της «Διαχείρισης Οικονομικών Θεμάτων Ακίνητης Περιουσίας και Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων» και απέδειξαν στην πράξη τις ικανότητές τους ενώ η διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού που ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο κάλλιστα υλοποιείται μέσω του υφιστάμενου Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
  • τον καθορισμό τριετούς θητείας με δικαίωμα παράτασης για ένα επιπλέον έτος για τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) και διετούς θητείας με δικαίωμα παράτασης ενός χρόνου για τους Αρχηγούς των τριών Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). H ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διατηρεί ορθάνοιχτο το «παραθυράκι» για πολιτικές παρεμβάσεις καθώς όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση έχει τη «δυνατότητα να αντικαθιστά τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και νωρίτερα από την προγραμματισμένη λήξη της θητείας τους, εφόσον ανακύπτει σοβαρός λόγος(!) που καθιστά αναγκαία την αντικατάσταση αυτή».
  • την υποχρέωση σύναψης Σύμβασης Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) ταυτόχρονα με τη σύναψη προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού ενώ τα Γενικά Επιτελεία ορίζονται αρμόδια για τη διενέργεια όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών των οποίων η εκτιμώμενη αξία εκτός ΦΠΑ είναι κατώτερη του ποσού του κατώτατου ορίου από το οποίο εφαρμόζεται η νομοθεσία της ΕΕ.
  • την ανάθεση στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων της αρµοδιότητας για τη λήψη απόφασης ενεργοποίησης των εντεταγµένων στο Τριετές Κυλιόµενο Πρόγραµµα Προµηθειών Αµυντικού Υλικού υποπρογραµµάτων, των οποίων η εκτιµώµενη αξία εκτός ΦΠΑ είναι κατώτερη από τα χρηµατικά όρια του άρθρου 8 της οδηγίας 2009/81/ΕΚ.
  • ρύθμιση με την οποία απλοποιείται η προβλεπόμενη από το άρθρο 107 του ν. 3978/2011 διαδικασία αξιοποίησης στρατιωτικού εξοπλισμού ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μη επιχειρησιακά αναγκαίος.
  • την αναβάθμιση της Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) σε Σχολή Εκπαίδευσης Αξιωματικών Όπλου, κατά αντιστοιχία με τις λοιπές Σχολές των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς. Πλέον οι νέοι Ανθυπολοχαγοί και µόνιµοι Λοχίες θα φοιτούν στη ΣΑΣ αµέσως µετά την αποφοίτησή τους από τις ΣΣΕ και ΣΜΥ, αντίστοιχα, και θα εντάσσονται ταχύτερα στην Αεροπορία Στρατού, χωρίς να απαιτείται η αποφοίτησή τους από τη Σχολή Πεζικού, όπως συµβαίνει σήµερα.

Τέλος, επιχειρείται η ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων σταδιοδρομικής φύσεως, υπηρεσιακής εξέλιξης, μετατάξεων, μεταθέσεων, ιεραρχίας και υπηρεσιακής αξιοποίησης του στρατιωτικού προσωπικού χωρίς να λείπουν οι εξόφθαλμα ρουσφετολογικές διατάξεις όπως η παροχή δυνατότητας σε Αξιωµατικούς Υγειονοµικού (μεταξύ άλλων ειδικότητας Κτηνιάτρου και Οδοντιάτρου) να ασκούν τα καθήκοντα του διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Κατά πληροφορίες που διαρρέονται από το υπουργικό περιβάλλον αναμένεται με εμβόλιμη τροπολογία στο νομοσχέδιο η θεσμική αναγνώριση των διαφόρων ενώσεων και σωματείων εν ενεργεία στρατιωτικών. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με την ακρόαση φορέων.