Κυβίστηση ΥΕΘΑ για τα ελικόπτερα NH-90

69
1266
14μελής ομάδα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχερήσεων με το πλήρωμα ενός ελικοπτέρου ΝΗ-90 μετά από δραστηριότητα στο πλαίσιο της Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2016. Η ικανότητα διεξαγωγής ειδικών επιχειρήσεων τίθεται πλέον σε κίνδυνο. ©ΓΕΕΘΑ

Όπισθεν ολοταχώς σήμανε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για το πρόγραμμα των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 της Αεροπορίας Στρατού. Σύμφωνα με αναρτηθείσα στη Διαύγεια απόφαση που υπέγραψε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στις 31 Ιανουαρίου, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) εξουσιοδοτείται για την υπογραφή της Τροποποίησης υπ’ αριθμ. 5 της Σύμβασης, με την οποία ανοίγει πλέον ο δρόμος για την παραλαβή των ετοιμοπαράδοτων ελικοπτέρων NH-90 στον ΕΣ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από τέσσερις τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης 034Α/03 για την απόκτηση συνολικά 20 ελικοπτέρων, εκ των οποίων 4 της έκδοσης Ειδικών Επιχειρήσεων, το πολύπαθο πρόγραμμα οδηγήθηκε σε εμπλοκή στις 19 Φεβρουαρίου 2015 μετά την πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου να διακόψει την εκτέλεση της σύμβασης, αρνούμενος την παραλαβή του 12ου ελικοπτέρου. Μάλιστα, επειδή ο τότε Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς εξέφρασε την άποψη πως το ελικόπτερο θα έπρεπε να αφιχθεί στην Ελλάδα, έστω χωρίς την υπογραφή του σχετικού πιστοποιητικού οριστικής παραλαβής, ο Π. Καμμένος προχώρησε στην αποστρατεία του. Έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι τα κονδύλια για την υπογραφή της σύμβασης Eν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των Ε/Π και την πληρωμή της τελευταίας δόσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος είχαν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για το 2015 αλλά ουδέποτε εκταμιεύθηκαν λόγω των καταστροφικών χειρισμών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές ενώ το Ελληνικό Δημόσιο κινδύνευσε να επιβαρυνθεί με αποθήκευτρα για τα ετοιμοπαράδοτα ελικόπτερα που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η «διόρθωση» των άστοχων χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ έρχεται μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, όπου εντωμεταξύ ανετράπη ο προγραμματισμός της Αεροπορίας Στρατού και διατηρήθηκε το κενό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα στο νευραλγικό τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και σε μία περίοδο που οι ανάγκες για αξιόπιστα δικινητήρια ελικόπτερα γενικής χρήσης είναι κάτι παραπάνω από πιεστικές. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε κι από τη διάθεση Ε/Π NH-90 της Αεροπορίας Στρατού για τη λειτουργία του σταθμού αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο.

Αντί προμηθειών …εκποιήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο ακόμη αποφάσεις …εκποίησης αμυντικού υλικού που εξέδωσε η αρμόδια ΓΔΑΕΕ. Η πρώτη αφορά στην συγκρότηση Επιτροπής Διαπαραγματεύσεων για την σύναψη διακρατικής συμφωνίας για την «εκποίηση 92 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-1 και 101 Εύχρηστων μη Επιχειρησιακά Αναγκαίων ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1» με την Αίγυπτο. Με βάση την απόφαση αυτή, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως τις 15 Φεβρουαρίου τη διαπραγμάτευση με την Αιγυπτιακή πλευρά για την κατάρτιση κοινώς αποδεκτών σχεδίων διακρατικών συμφωνιών, με τις οποίες θα εκποιηθούν 193 ΤΟΜΑ του ΕΣ και τα οποία πιθανότατα θα υποβληθούν σε ανακατασκευή από την ΕΛΒΟ, με άγνωστο προς το παρόν οικονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δεύτερη απόφαση αφορά στη συγκρότηση Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας εκποίησης συνολικά 300.000 βλημάτων Πυροβολικού, διαμετρήματος 105mm, με άγνωστο τελικό αποδέκτη. Προφανώς πρόκειται για τα βλήματα των ρυμουλκούμενων πυροβόλων M101A1 που βρίσκονται σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης ή εφεδρείας.