Θέμα ημερών η συμφωνία επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ

1
787

Σύμφωνα με δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Κατασκευών και Οικισμού, Γιόαβ Γκάλαντ, σε συνέδριο του Συλλόγου Κατασκευαστών στο Εϊλάτ, το Ισραήλ και η Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας επαναπροσέγγισής τους. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην  Ευρώπη, ώστε να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Για τον Γκάλαντ, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία είναι πολύ σημαντική για το Ισραήλ, τόσο από απόψεως εθνικής ασφαλείας, όσο και από οικονομικής απόψεως, καθώς εκτείνεται στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και του τουρισμού. Το Ισραήλ έχει πολλούς εχθρούς, δε χρειαζόμαστε περισσότερους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός υπουργός.

Η συμφωνία είναι πλέον έτοιμη από κάθε άποψη, συνέχισε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας πως, το Ισραήλ πρέπει να δράσει, ώστε να βοηθήσει το Δυτικό Κόσμο να διατηρήσει την Τουρκία στη σωστή πλευρά. Δεν έχουμε ανάγκη τη δημιουργία ενός νέου Ιράν στην περιοχή. Η Τουρκία αποτελεί κράτος με ισχυρή οικονομία και χαρακτηρίζεται από φιλόπονο, ποιοτικό εργατικό δυναμικό – το Ισραήλ, άλλωστε, έχει καλή εμπειρία με τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Πριν μερικές ημέρες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως δύο από τους τρεις τουρκικούς όρους έχουν ήδη ικανοποιηθεί: το Ισραήλ απολογήθηκε για την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά και αποδέχθηκε να πληρώσει αποζημίωση $20 εκατ. στις οικογένειες των θυμάτων. Ο τρίτος τουρκικός όρος αφορά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Στη θέση αυτού, το Ισραήλ αναμένεται να επιτρέψει στην Άγκυρα να υλοποιήσει προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά τις ισραηλινές αξιώσεις, αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την άρση της δίωξης κατά των Ισραηλινών στρατιωτών της υπόθεσης Μαβί Μαρμαρά και την απομάκρυνση του Αρχηγείου της Χαμάς από την Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία γενικότερα.