Επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ – Προς εξομάλυνση με τη Ρωσία

7
841

Σε συμφωνία για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων κατέληξαν χθες Τουρκία και Ισραήλ. Το Ισραήλ θα καταβάλει αποζημίωση, ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων, στις οικογένειες των θυμάτων της ισραηλινής επέμβασης στο Mavi Marmara, ενώ θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποστείλει οικονομική βοήθεια προς τη Γάζα, με σκοπό την εκτέλεση έργων υποδομής στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Μολοντούτο, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας. Από την πλευρά της, η Τουρκία δεν θα προβεί σε δικαστικές διώξεις εναντίον των ισραηλινών στρατιωτικών ενώ θα διατηρηθεί η έδρα της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, «η συμφωνία θα συμβάλει στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για την ισραηλινή οικονομία». Δεδομένου τούτου, η εμβάθυνση των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη. Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της αυτής τηλεφωνικής επικοινωνίας, συζητήθηκε και η πορεία των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων. Σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές, η συμφωνία έχει στόχο τον τερματισμό της δημόσιας αντιπαράθεσης, με τις διαφορές, ωστόσο, να παραμένουν σ’ όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, υπό το βάρος των σοβαρών κλυδωνισμών που επέφεραν στην τουρκική οικονομία οι ρωσικές οικονομικές κυρώσεις -στα πλαίσια της πολιτικής κρίσης που προέκυψε έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους το Νοέμβριο- δρομολογείται και η εξομάλυνση των τουρκικών σχέσεων με τη Ρωσία. Έπειτα από την επιστολή συγγνώμης που απέστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του και στην οποία απηύθυνε έκκληση για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, προγραμματίστηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών για τις 29 ή 30 Ιουνίου. Επιπλέον, η Μόσχα απηύθυνε πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για συμμετοχή στην συνεδρίαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου στο Σότσι, η οποία και έγινε αποδεκτή.