Επανένταξη μιας πολύτιμης μονάδας του Λιμενικού Σώματος

23
2686
Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει από το 1998 τρία ταχέα περιπολικά σκάφη CB-90HCG.

Οι αναγνώστες της e-Amyna θα θυμούνται την περίπτωση του περιπολικού σκάφους ΛΣ136 που είχαμε αναδείξει προ μερικών εβδομάδων. Το εν λόγω σκάφος παρέμενε για καιρό στη ξηρά αναμένοντας τις απαραίτητες επισκευές, όντας εκτεθειμένο στις διαθέσεις οποιουδήποτε θα ήθελε να προξενήσει περαιτέρω ζημιά. Το διάστημα που μεσολάβησε από την αναφορά μας εκείνη, επήλθαν ευχάριστα νέα. Πλέον το σκάφος, φρεσκοβαμμένο και επισκευασμένο βρίσκεται ξανά στη θάλασσα και εντός των αμέσως επόμενων ημερών οι εργασίες αποκατάστασής του θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Έτσι το ΛΣ136 θα επανέλθει άμεσα σε ενεργό δράση και το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα πάψει να στερείται των υπηρεσιών μιας σύγχρονης και πολύτιμης μονάδας που για καιρό παρέμενε αδρανής για αδιευκρίνιστους λόγους.

ls136-1
Το σκάφος πριν (Απρίλιος 2016)…

ls136-2

index
…το σκάφος τώρα (11 Ιουνίου 2016).

unnamed(1)

Το ΛΣ136 ήταν το σκάφος που ενεπλάκη στο γνωστό περιστατικό του πολύνεκρου ναυαγίου σκάφους με λαθρομετανάστες ανοιχτά του Φαρμακονησίου, τον Ιανουάριο του 2014. Τότε, το ΛΣ136 επιχειρώντας από την Λέρο και έμφορτο από λαθρομετανάστες που προηγουμένως είχε διασώσει το πλήρωμά του, είχε κληθεί να ρυμουλκήσει νύχτα και υπό αντίξοες συνθήκες ένα επίσης έμφορτο δουλεμπορικό (μεγαλύτερου εκτοπίσματος από το ίδιο) που «έβαζε νερά». Κατά την επιχείρηση εκείνη, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στις δύο μηχανές του ΛΣ136 προφανώς από υπερθέρμανση λόγω της λειτουργίας τους εκτός κάθε κατασκευαστικής προδιαγραφής.

Σήμερα το συγκεκριμένο πλωτό μέσο είναι πλέον σε θέση να προσφέρει και πάλι. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το σκάφος είναι σουηδικής κατασκευής και προέλευσης, τύπου CB-90HCG. Πρόκειται για ένα από τα τρία τέτοια σκάφη που παρέλαβε το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αρχικά για να καλύψουν επιτακτικές ανάγκες θαλάσσιας αστυνόμευσης στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους. Τα χρόνια που ακολούθησαν τα εν λόγω σκάφη επέδειξαν ιδιαίτερη αξιοπιστία, παρά την εντατική χρήση. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι και το προαναφερθέν περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, είχε καταγραφεί μόλις μία μείζονα μηχανική βλάβη σε σκάφος του τύπου σε ελληνική υπηρεσία.