Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα από Τούρκο αστυνομικό

44
1167
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα, Andrey Karlov, τραυματίστηκε θανάσιμα από τον Τούρκο αστυνομικό Mevlüt Mert Altıntaş.

Νεκρός έπεσε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Andrey Karlov, ενώ παρευρισκόταν στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Άγκυρας. Ο Ρώσος πρέσβης πυροβολήθηκε πισώπλατα από Τούρκο αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, ο οποίος και εξουδετερώθηκε όταν προσπάθησε να παραδοθεί.

Ως δράστης της δολοφονίας ταυτοποιήθηκε ο 22χρονος Mevlüt Mert Altıntaş, ο οποίος αποφοίτησε το 2014 από την Αστυνομική Ακαδημία της Σμύρνης και υπηρετούσε μέχρι σήμερα σε μονάδα μέτρων αποκατάστασης τάξης στην Άγκυρα. «Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε την ομιλία του, ένας ψηλός άνδρας που φορούσε κοστούμι πυροβόλησε πρώτα στον αέρα και μετά κατά του πρεσβευτή. Είπε κάτι για το Χαλέπι και για εκδίκηση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας λίγη ώρα μετά τη φονική ενέδρα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το βίντεο με την στιγμή της δολοφονίας του Karlov. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα Τούρκοι ισλαμιστές και υποστηρικτές των Σύρων ανταρτών διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης με συνθήματα όπως «εκδίκηση για το Χαλέπι».

Πρόκειται για την πρώτη δολοφονία Ρώσου πρέσβη από το 1927, η οποία σημειώνεται ελάχιστες ώρες πριν την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu, της Ρωσίας Sergei Lavrov και του Ιράν Javad Zarif στην Μόσχα με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση στο Χαλέπι. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας Leonid Slutsky διευκρίνισε στο πρακτορείο Sputnik ότι η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Μόσχα, όπως είχε προγραμματισθεί, ενώ εκτίμησε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών δε θα επηρεαστούν από την δολοφονία Karlov. Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του πως «δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρέσβη να επισκιάσει την τουρκορωσική φιλία», τονίζει πως ο δράστης εξουδετερώθηκε και όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και φωτογραφίες σε μερίδα τουρκικών ΜΜΕ εμφανίζουν το δράστη της δολοφονίας να εργάζεται περιστασιακά ως μέλος της ομάδας ασφαλείας του Reccep Tayyip Erdoğan.

Aριστερά διακρίνεται ο Τούρκος αστυνομικός Mevlüt Mert Altıntaş ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν δολοφονήσει τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα, Andrey Karlov.
Ο 22χρονος Τούρκος αστυνομικός Mevlüt Mert Altıntaş πυροβόλησε πισώπλατα τον Ρώσο πρέσβη.
Ο Τούρκος αστυνομικός φωνάζει “Allahu Akbar” μετά τους πυροβολισμούς.
Ο δράστης εξουδετερώθηκε από την Τουρκική Αστυνομία ενώ ετοιμαζόταν να παραδοθεί.

Δεν θα επηρεασθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Reccep Tayyip Erdoğan με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, ο οποίος σε τηλεοπτικό του μήνυμα χαρακτήρισε τη δολοφονία του πρέσβη ως «πρόκληση που είχε στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία». Σε παρόμοια δήλωση προέβη και ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον Ρώσο πρόεδρο πως «η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη θα ενισχυθούν περαιτέρω στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

To βιογραφικό του Ρώσου πρέσβη

Διπλωμάτης καριέρας με πολυετή θητεία από διάφορες θέσεις στο διπλωματικό σώμα της πρώην ΕΣΣΔ και πλέον της Ρωσίας ήταν ο 62χρονος πρεσβευτής Karlov Andrey Gennadyevich. Γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Ακολούθως το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία. Είχε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ρωσίας. Από το 1979 έως το 1984 και στη συνέχεια από το 1986 – 1997 διορίστηκε ως πρεσβευτής της χώρας του στη Βόρεια Κορέα. Διετέλεσε ακόμη πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βόρεια Κορέα από το 2001 – 2006, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και αναλάβει τη θέση του γενικού αναπληρωτή διευθυντή για προξενικές υποθέσεις από το 2007 έως το 2013 που ανέλαβε καθήκοντα στην Τουρκία.