Διακλαδική άσκηση EFES-2016

22
1711

Προς ολοκλήρωση βαίνει η Διακλαδική Άσκηση με Πραγματικά Πυρά (Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı) EFES-2016 των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διεξάγεται από 4 Μαίου έως 4 Ιουνίου στον κόλπο Doğanbey του νομού Seferihisar της επαρχίας Σμύρνης, όπου έχει διαμορφωθεί μόνιμο πεδίο βολής-ασκήσεων, το οποίο έχει οριοθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζει σε νησί. Τρεις ήταν οι σημαντικότερες αλλαγές που παρατηρήθηκαν στη φετινή άσκηση:

  • Για πρώτη φορά υπήρξε διεθνής συμμετοχή. Συγκεκριμένα, στην άσκηση ενεπλάκησαν συνολικά 7.500 στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, εκ των οποίων οι 860 από τα οκτώ συμμετέχοντα ξένα κράτη (Αζερμπαϊτζάν, Γερμανία, ΗΠΑ, Πακιστάν, Mεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία). Σημειώνεται ότι φέτος δεν αποδεσμεύθηκε ο αριθμός των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών μέσων που συμμετείχαν στην άσκηση. [1]
  • Εκτός από τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς της λεγόμενης «Στρατιάς Αιγαίου», στην EFES-2016 συμμετείχαν 17 πολιτικοί φορείς και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, το Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, το Κέντρο Διαχείρισης Καταστάσεων Κρίσης – AFAD, η Ερυθρά Ημισέληνος, η Μετεωρολογική Υπηρεσία, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT.
  • Στο γενικό δόγμα των ασκήσεων ΕFES που αφορά στην εφαρμογή όλων των αρχών μιας (συμβατικής) αποβατικής επιχείρησης ενσωματώθηκαν σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, κυβερνοεπιθέσεων και εκτέλεσης ψυχολογικών επιχειρήσεων.
Aπό πάνω: Οι εγκαταστάσεις του ναυστάθμου Φώκαιας, έδρα της Διοίκησης Συγκροτήματος Αμφίβιας Αποστολής του ΤDK. Το στρατόπεδο της Ακαδημίας Πολέμου στο Μεντέσι (Menteş) στα Βρίολα (Urla) όπου μεταστάθμευσαν ελικόπτερα για τη διεξαγωγή αεροκίνητης ενέργειας. Το μόνιμο πεδίο βολής-ασκήσεων στον κόλπο Doğanbey της επαρχίας Seferihisar, το οποίο έχει οριοθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζει σε νησί.
Aπό πάνω: Οι εγκαταστάσεις του ναυστάθμου Φώκαιας, έδρα της Διοίκησης Συγκροτήματος Αμφίβιας Αποστολής του ΤDK. Το στρατόπεδο της Ακαδημίας Πολέμου στο Μεντέσι (Menteş) στα Βρίολα (Urla) όπου μεταστάθμευσαν ελικόπτερα για τη διεξαγωγή αεροκίνητης ενέργειας και αναπτύχθηκε κινητό νοσοκομείο εκστρατείας. Το μόνιμο πεδίο βολής-ασκήσεων στον κόλπο Doğanbey του νομού Seferihisar, το οποίο έχει οριοθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζει σε νησί.

Σημαντικότερα επεισόδια της άσκησης EFES-2016

Στις 15-16 Μαίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στην εκτέλεση αεροκίνητων επιχειρήσεων σε συνεργασία με προσωπικό της Μ. Βρετανίας.

15Στις 17 Μαίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στη διαδικασία φόρτωσης-αποβίβασης προσωπικού και οχημάτων από αρματαγωγά στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου Φώκαιας, έδρα της Διοίκησης Συγκροτήματος Αμφίβιας Αποστολής του Τουρκικού Ναυτικού. Στην εν λόγω δραστηριότητα συμμετείχε προσωπικό από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Σαουδική Αραβία.

29_dΣτις 21 Μαίου 2016 πραγματοποιήθηκαν βολές πυροβολικού και αντιαρματικών όπλων TOW και MILAN, σε συνεργασία με προσωπικό της Γερμανίας.

3Στις 23 Μαίου 2016 εκτελέστηκε αεροκίνητη ενέργεια από 16 ελικόπτερα τύπου AS532 Cougar, S-70 Blackhawk και UH-1H Huey, τα οποία απογειώθηκαν από την περιοχή Μεντέσι (Menteş) στα Βρίολα (Urla) της επαρχίας Σμύρνης. Mία ημέρα αργότερα, στις 24 Μαίου 2016, πραγματοποιήθηκε συνδυασμένη αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια με τη συμμετοχή προσωπικού του 1ου Λόχου του 54ου Τάγματος Μηχανικού της 173 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ καθώς και προσωπικού της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Στις 31 Μαίου 2016 πραγματοποιήθηκε επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών, παρουσία του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, του πρωθυπουργού Binali Yıldırım και σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η παρουσίαση της άσκησης έγινε από τον Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγό Salih Zeki Çolak ενώ δεν υπήρχαν ιδιαίτερες εκπλήξεις ως προς το σενάριο και την υλοποίησή της τελικής φάσης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με εξαίρεση βέβαια τη συμμετοχή ενός ζεύγους αεροσκαφών F-15 της Σαουδικής Αραβίας και αριθμού προσωπικού Μονάδων ειδικών επιχειρήσεων της Πολωνίας και του Αζερμπαϊτζάν. Παρ΄όλα αυτά, δεν έλειψαν τα κραυγαλέα λάθη τακτικής κατά την εκτέλεση της αποβατικής ενέργειας, όπως η παράλληλη πλεύση αποβατικών σκαφών σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους, η οποία ωστόσο είχε δοκιμαστεί εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε ανανέωση του υλικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (Amfibi Deniz Piyade Tugay) του Τουρκικού Ναυτικού καθώς τα τελευταία μη εκσυγχρονισμένα τεθωρακισμένα Μ-113 έχουν αντικατασταθεί από M-113A3T1/T2 και AIFV-APC/25 ενώ αποκτήθηκε νέος φορητός οπλισμός σε δυτικά διαμετρήματα (Minimi 7,62mm και JNG-90 αντί PKM και Dragunov) και ατομικά υλικά. Παραμένουν όμως τα παλαιά άρματα M48A5T2 και τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα M101.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άρτια επικοινωνιακή κάλυψη της φετινής άσκησης, παρέχοντας διαπιστεύσεις σε 192 Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους ενώ την τελική φάση της 31ης Μαίου παρακολούθησαν συνολικά 255 παρατηρητές από 79 κράτη, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην στατική έκθεση που υπήρχε δίπλα από το παρατηρητήριο με προϊόντα 18 εταιρειών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Εν κατακλείδι, η Τουρκία αξιοποίησε την άσκηση EFES-2016 για: α) την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με συμμαχικά της κράτη, β) την εμπορική προώθηση των οπλικών συστήματων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και γ) την προβολή στρατιωτικής ισχύος στο εσωτερικό και το εξωτερικό.


Σημειώσεις:

[1] Παράλληλα με την άσκηση EFES, από τις 16 έως 28 Μαίου 2016, διεξήχθησαν στις περιοχές του Αιγαίου, του Βοσπόρου και της Ανατολικής Μεσογείου οι ασκήσεις BEYAZ FIRTINA-2016, POYRAZ-2/2016 και İMBAT-2016 με τη συμμετοχή 59 πλοίων (μεταξύ των οποίων 12 φρεγατών, 7 κορβετών, 13 ΤΠΚ, 7 υποβρυχίων, 1 αρματαγωγού, 12 πλοίων υποστηρίξεως, 1 πλοίο συλλογής πληροφοριών και 2 ναρκοθηρευτικών) και 20 ιπτάμενων μέσων (5 αεροσκαφών και 15 ελικοπτέρων) του Τουρκικού Ναυτικού. Συνολικά στις εν λόγω ασκήσεις ενεπλάκησαν 5.406 στρατιωτικό προσωπικό και εβλήθησαν 6 κατευθυνόμενα βλήματα και μια τορπίλη από μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και ελικόπτερα με στόχους την παροπλισμένη φρεγάτα ZAFER (πρώην F253) τύπου KNOX και το παράκτιο περιπολικό ΑΒ24 (πρώην Ρ121).

[2] Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ΜΕΑ πραγματοποιούσαν συνεχώς πτήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της άσκησης από τον αερολιμένα του Αγίου Θεολόγου (Selçuk). Βίντεο με εικόνα από τα ΜΕΑ Karayel (εδώ) και Bayraktar TB2 (εδώ).