Ανθυπολοχαγός Wissam al Tikriti: Μέσα στις γραμμές του ISIS

14
1362
O Wissam al Tikriti, αριστερά με τη στολή του ανθυπολοχαγού, κατάφερε να διεισδύσει στις τάξεις του ISIS και επιδόθηκε σε πράξεις απαράμιλλου θάρρους και αυτοθυσίας.

Ο Wissam al Tikriti γεννήθηκε το 1988 στο Τικρίτ, γενέτειρα του Saddam Hussein, δικτάτορα του Ιράκ. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης με πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας και είχε πέντε αδερφούς. Το 2010 έγινε δεκτός στην Στρατιωτική Ακαδημία του Ιράκ. Ο φάκελος του αναφέρει ότι ήταν πατριώτης, κοινωνικός με καλό χιούμορ και αγαπητός από τους συμμαθητές του. Αποφοίτησε το 2013 με υψηλούς βαθμούς και άριστη γνώση τακτικής οπότε και έγινε δεκτός αρχικά στις Ειδικές Δυνάμεις και αργότερα στην επίλεκτη 1η Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων, γνωστή και ως «Χρυσή Μεραρχία». Ο Σχηματισμός αυτός αποτελεί παράγωγο Αμερικανών εκπαιδευτών και είχε συμβούλους ακόμα κι όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Wissam έγινε δεκτός στο επίλεκτο Σύνταγμα Saladin, ειδικευμένο στην βαθιά αναγνώριση.

Πολέμησε στις μάχες κατά του ISIS στην Hayakel και Neaimiyah της Fallujah το 2014. Τον Ιούνιο του 2014, το ISIS ξεκίνησε μια γιγάντια έφοδο κατά του Ιράκ από την Συρία και από τμήματα ανορθόδοξου πολέμου εντός της επικράτειας. Επικράτησε χάος στον Iρακινό Στρατό, ο οποίος και διαλύθηκε. Η «Χρυσή Μεραρχία» κλήθηκε να σώσει την χώρα. Είτε χρησιμοποιώντας τακτικές ειδικών δυνάμεων είτε σε ρόλο απλού πεζικού (που κόστιζε πολλούς νεκρούς), η Μεραρχία βρισκόταν παντού σε όλα τα μέτωπα ταξιδεύοντας εσωτερικά μερικές φορές μέχρι και 300 χιλιόμετρα από θέση σε θέση την ίδια μέρα. Η Μεραρχία μόνη της κράτησε την επίθεση με τους άντρες της εξαντλημένους.

c1mgoqx
Ο 27χρονος Wissam al Tikriti σε μία από τις τελευταίες του φωτογραφίες.

Ο Wissam ντυνόταν ως μέλος του ISIS, περνούσε στα μετόπισθεν και καθοδηγούσε πυρά και αεροσκάφη. Άλλοτε έκανε ενέδρες ή συνέλεγε πολύτιμες πληροφορίες. Το επίτευγμα ήταν η διείσδυση στο κέντρο διοίκησης του ISIS, το χωριό Albu-Juwari, δύο φορές. Οι πληροφορίες που συνέλεγε ήταν τέτοιας σπουδαιότητας που δεν τις διαβίβαζε στο ανώτερο κλιμάκιο αλλά επικοινωνούσε απ΄ευθείας με την διοίκηση της ιρακινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Έτσι κατάφερε να φονεύσει έναν εκ των βοηθών του Abu Bakr al-Baghdadi στο Τικρίτ, καλώντας πυρά από αεροσκάφη.

Όντας σουνίτης και γεννημένος στο Τικρίτ, κανένας στο ISIS δεν μπορούσε να υποπτευθεί τον ρόλο του Wissam. Για μήνες ο Wissam έδρασε με μια ομάδα σουνιτών μέσα στις γραμμές του ISIS. Σε μια περίπτωση, όταν δεν έκανε ενέδρες στην ΔΜ τους, βοήθησε έναν ολόκληρο σύνταγμα πεζικού του Iράκ να σωθεί, όταν είχε βρεθεί κυκλωμένο χωρίς βοήθεια.

combine_images2
Σπουδαστές σε βρετανική στρατιωτική σχολή ενημερώνονται για τον Υπολοχαγό Wissam al Tikriti.

Το κύκνειο άσμα του ήταν στην μάχη του Baiji. Το Baiji έχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ και παράγει πάνω από το 30% του πετρελαίου της χώρας, 209 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Το ISIS απεγνωσμένα ήθελε να καταλάβει το διυλιστήριο για να καρπωθεί τα έσοδα. Το διυλιστήριο κυκλώθηκε στις 14 Ιουνίου του 2014 και η μόνη βοήθεια για την φρουρά του ήταν ρίψεις από ελικόπτερα. Ο Wissam έφτασε για να βοηθήσει. Για μέρες και νύχτες πολεμούσε ξάγρυπνος με τους συναδέλφους του, προσπαθώντας να σταματήσουν συνεχείς εφόδους αλλά και παγιδευμένα οχήματα με βομβιστές αυτοκτονίας. Ένα από αυτά πέρασε τον κλοιό και πλησίασε το διυλιστήριο με κίνδυνο να το αναφλέξει και να φονεύσει τους πάντες. Ο Wissam έτρεξε πάνω στο όχημα, ανέβηκε σε αυτό και άνοιξε πυρ από μια θυρίδα στο πλήρωμά του. Το όχημα ανατράπηκε και ανατινάχθηκε χωρίς να σκοτωθεί άλλος ή να τιναχθεί το διυλιστήριο. To ημερολόγιο έγραφε 24 Αυγούστου 2014. Προήχθη μεταθανάτια σε Υπολοχαγό, ενώ του έγινε κηδεία με τιμές ήρωα από το κράτος.