Ανθελληνικός παροξυσμός στα Τίρανα

2
965

Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια προχώρησε σήμερα πολυπληθής ομάδα αυτοαποκαλούμενων «Τσάμηδων», η οποία επιχείρησε, υπό την ανοχή των Αλβανικών αρχών, να παρεμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο κτίριο του ΥΠΕΞ στα Τίρανα για την συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι. Κραυγάζοντας συνθήματα όπως «Τσαμουριά μητέρα μας περίμενέ μας», οι διαδηλωτές του κόμματος PDIU, που είχαν προαναγγείλει από χθες την συγκέντρωσή τους, κινήθηκαν απειλητικά κατά του οχήματος που μετέφερε την Ελληνική αντιπροσωπεία. Ενώπιον του κινδύνου να ακυρωθεί η επίσκεψη, δόθηκε από την Αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παρέμειναν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα. Νωρίτερα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ανάλογο αίτημα αποχώρησης είχε υποβάλλει προς τους συγκεντρωμένους ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, χωρίς πάντως να εισακουστεί, ενώ κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλβανική πλευρά πρότεινε να εισέλθει η Ελληνική αντιπροσωπεία στο κτίριο από διπλανή πόρτα! Πρόκειται για πρωτοφανείς στα διπλωματικά χρονικά ενέργειες καθώς η ανθελληνική συγκέντρωση οργανώθηκε από κόμμα που όχι μόνο μετέχει στην αλβανική κυβέρνηση αλλά είχε ως επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος αυτού, Στετιμ Ιντρίζι, ο οποίος έχει και τη θεσμική ιδιότητα του αντιπροέδρου στη Βουλή.

Είχαν προηγηθεί εμπρηστικές αναφορές από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του PDIU, παραμονές της επίσκεψης Κοτζιά στα Τίρανα, ανακίνησε ζήτημα «Τσάμηδων», κάνοντας αναφορά σε «αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας». Σημειώνεται ότι με βάση άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες, η αλβανική κυβέρνηση ενεθάρρυνε παρασκηνιακά τσαμική οργάνωση (πρόκειται για το Democratic Foundation Chameria II με έδρα τη Χάγη) να καταθέσει αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την αναγνώριση  «γενοκτονίας» σε βάρος των Τσάμηδων. Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, το Δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν έχει δικαιοδοσία επί του θέματος. Ωστόσο η κίνηση αυτή, η οποία φαίνεται να έχει τη στήριξη ισχυρών διεθνών νομικών γραφείων, δείχνει σαφώς τις προθέσεις που υπάρχουν. [1]

Υπό αυτά τα δεδομένα, ερωτηματικά προκαλεί η σπουδή του Έλληνα ΥΠΕΞ να μη διακόψει άμεσα την επίσκεψή του, η οποία σύμφωνα με καλούς γνώστες των ελληνοαλβανικών σχέσεων ήταν ελλιπώς προετοιμασμένη και ενείχε υψηλό ρίσκο. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ωστόσο ότι η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του έγινε σε «καλό κλίμα» και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού,  ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών διμερών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα.


Σημειώσεις:

[1] «Αλβανικά καψώνια» στα σχέδια Κοτζιά, http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=805302