Ανασκόπηση εβδομάδας #96

0
1520

ΓΕΕΘΑ

Από 8 έως 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Αίγυπτο η πολυεθνική άσκηση Bright Star 2018, με συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, τη Μ. Βρετανία, τη Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία και τη Γαλλία. Η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει 3 ελικόπτερα AH-64 Apache, προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, τη φρεγάτα “Λήμνος”, 4 αεροσκάφη F-16 και 1 μεταγωγικό C-130. Η φετινή άσκηση είναι η μεγαλύτερη σε συμμετοχή από τη δεκαετία του ’80, οπότε καθιερώθηκε η Bright Star  ως ετήσια άσκηση. Επίκεντρό της είναι η στρατιωτική βάση Mohamed Naguib, δυτικά της Αλεξάνδρειας.

Στρατός Ξηράς

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 09:02, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) Sperwer του 473 Τάγματος Επιτήρησης-Πληροφορικής, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κομοτηνής στις 09:00, εκτέλεσε βαριά προσγείωση σε μη κατοικημένη περιοχή, 4 χλμ δυτικά του αεροδρομίου (Μαξιμιανούπολη Κομοτηνής). Το ΜΕΑ έχει περισυλλεγεί και βρίσκεται στην έδρα της Μονάδας. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια του περιστατικού.

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε το Κέντρο Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ), την 63 Μονάδα Επιστράτευσης (63 ΜΕ), τον 36 Λόχο Διαβιβάσεων (36 ΛΔΒ) στο Στρατόπεδο «Αθανασίου Διάκου-Συνταγματάρχη Τσακάλου» και την 695 Αποθήκη Βάσης Πυρομαχικών (695 ΑΒΠ) στο Στρατόπεδο «Ανθυπολοχαγού Πανουργιά», στην περιοχή της Λαμίας. Ο Αρχηγός κατά την επίσκεψή του, συνομίλησε με το προσωπικό και ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή Βασικού Σχολείου Υλικού Πολέμου με εκπαιδευόμενους Ανθυπολοχαγούς και Μόνιμους Λοχίες Τάξης 2018, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της 63 ΜΕ και τις  δραστηριότητες της 695 ΑΒΠ, αναφορικά με την παραλαβή, ταξινόμηση, αναστοίβαξη και διανομή πυρομαχικών και εκρηκτικών πάσης φύσεως σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Πραγματοποιήθηκε επίδειξη από το εξειδικευμένο προσωπικό, των μέσων και υλικών που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή εκρηκτικών υλών και του εξοπλισμού του χημείου όπου διενεργείται στη Μονάδα ο ποιοτικός έλεγχος της πυρίτιδας.

Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Naval Group, Hervé Guillou που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ηλεκτρονικά ΜΜΕ, η γαλλική εταιρία προσφέρει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες FTI (Frégates de Τaille Ιntermédiaire, δηλ. φρεγάτες μέσου μεγέθους, γνωστότερες ως  Belh@rra). Η είδηση, εκτός του αριθμού των προσφερόμενων μονάδων, είναι η πρόθεση ναυπήγησής τους σε συνεργασία με ελληνική εταιρία, κατά τις δηλώσεις Guillou.

Tην Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, υπογράφηκε στο ΓΕΝ, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της εταιρείας METLOCKAST HELLAS LTD για τα έτη 2018-2019, που αφορά στην αδαπάνως παροχή, εκ μέρους της εταιρείας, εξειδικευμένων υπηρεσιών επιθεώρησης καθώς και επιλεγμένων υπηρεσιών επισκευής και υποστήριξης μηχανολογικών συστημάτων που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό σε πλοία και εγκαταστάσεις του.

Πολεμική Αεροπορία

Από αύριο 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά η φάση υλοποίησης του προγράμματος της αναβάθμισης 85 ελληνικών μαχητικών F-16 στην έκδοση «Block 70/72 «Viper», σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε σε πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, Ντένης Πλέσσας. Τα πρώτα δύο χρόνια του προγράμματος θα αναλωθούν στην ανάπτυξη του πρωτοτύπου και την πιστοποίηση των συστημάτων, ενώ η εγκατάσταση των συστημάτων στα ελληνικά μαχητικά θα γίνει κατά το τρίτο έτος του προγράμματος και η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη θα αρχίσει κατά το τέταρτο έτος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο. Συγκεκριμένα εξετάζεται η στάθμευση στην Κάρπαθο αεροσκαφών F-22 Raptor καθώς και αντιαεροπορικού συστήματος Patriot. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εξετάζεται επίσης η στάθμευση αμερικανικών F-35 στη Ν. Αγχίαλο και F-15 στη Σούδα.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) σε συνεργασία με το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» προέβησαν στη σύναψη σύμβασης, βάσει της οποίας παραχωρείται σε αυτό, αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755, με σκοπό την ανακατασκευή και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση, έτσι ώστε να συμμετάσχει σε αεροπορικές εκθέσεις ή και επιδείξεις ιστορικών αεροσκαφών. Το αεροσκάφος θα φέρει τα χρώματα και το όνομα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ενώ τα έξοδα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καθώς και της συντήρησης – υποστήριξης και εκπαίδευσης προσωπικού της ΠΑ, θα βαρύνουν αποκλειστικά το ίδρυμα. Οι εργασίες ανακατασκευής του αεροσκάφους βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «The Spitfire Company Ltd», στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2018, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης που πραγματοποιήθηκε από τον Αρχηγό του ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και τον νόμιμο εκπρόσωπο του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», κ. Δημήτριο Κόλια. Οι εργασίες αποκατάστασης του αεροσκάφους υπολογίζονται να περατωθούν στο τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020 το αργότερο.

Την προσφορά της εταιρείας CAE επέλεξε η ΓΔΑΕΕ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με Χρηματοδοτική Μίσθωση, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας με τον Καναδά.

Κύπρος

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν πλήρης διπλωματικών επαφών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Στις 12/9 συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Ν. Κοτζιάς και Ν. Χριστοδουλίδης, οι οποίοι επισκέφθηκαν στις 13/9 το Ισραήλ όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και στις 14/9 την Αίγυπτο, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry. Επίσης στη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν δηλώσεις υποστηρικτικές του δικαιώματος της Κύπρου να προβεί σε εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της, τόσο από πλευράς Αιγύπτου (από τον πρόεδρο της Βουλής Ali Abdel Aal στις 10/9) όσο και από πλευράς Ισραήλ (από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σε δηλώσεις πριν τη συνάντηση με τους κκ. Κοτζιά και Χριστοδουλίδη). Από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία που έχει για το Ισραήλ η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που προβλέπεται να συνδέσει το Ισραήλ με το Οτράντο της Ιταλίας μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ανατολικός παρατηρητής

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την τύχη της υπό ισλαμιστικό έλεγχο περιοχής του Idlib. Στην περιοχή σημειώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας νέοι βομβαρδισμοί από συριακές και ρωσικές δυνάμεις, που θεωρούνται προάγγελος επίθεσης. Από την πλευρά της η Τουρκία, που προσπαθεί να αποτρέψει τη συριακή και ρωσική επίθεση, έστειλε ενισχύσεις τόσο εντός Συρίας στην περιοχή του Idlib, όσο και στις μεθοριακές περιοχές Hatay και Gaziantep. Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και της Ρωσίας Β. Πούτιν αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην πόλη Σότσι της Ρωσίας, σε μια νέα προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση για την τύχη της περιοχής.