Ανασκόπηση #135

0
24252

ΥΕΘΑ

Σε συνέχεια των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και της κυβερνητικής αλλαγής, καθήκοντα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλαβε στις 9 Ιουλίου ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ ως υφυπουργός ο αντιστράτηγος ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, που είχε διατελέσει Αρχηγός ΓΕΣ ως τον Ιανουάριο του 2019. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

ΓΕΕΘΑ

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου, συναντήθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας με αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (της Βουλής των Αντιπροσώπων – US House of Representatives). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. H εν λόγω αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επικεφαλής της είναι ο Congressman Τheodore E. Deutch (Chairman of the Subcommittee on the Middle East and North Africa), ενώ συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο Congressman Gus Bilirakis (senior member of the Foreign Affairs Committee).

Από 25 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, η τελική φάση της Άσκησης «GORDIAN KNOT 2019» του NATO Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR). Σκοπός της άσκησης, στην οποία συμμετείχε και προσωπικό κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ήταν η διατήρηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων του NRDC-GR. Την Παρασκευή 5 Ιουλίου, έλαβαν χώρα οι δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day, DVDay) στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, στις οποίες παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Καμπάς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο Διοικητής 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Κ. Φλώρος.

Στρατός Ξηράς

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, στην περιοχή ευθύνης της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ») συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης (88 ΣΔΙ «Λήμνος»), Ταξίαρχο Γ. Βακλατζή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αρχηγός επισκέφθηκε την έδρα της 88 ΣΔΙ, Μονάδες και Φυλάκια της περιοχής όπου ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες και έλεγξε τις διαδικασίες ενεργοποίησης και τους χρόνους αντίδρασης των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ).

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γ. Καμπάς, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο «ΚΑΠΟΤΑ», όπου παρακολούθησε επίδειξη των δυνατοτήτων του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ). Στη συνέχεια επισκέφθηκε και τις υπόλοιπες Μονάδες του Στρατοπέδου όπου δήλωσε ικανοποιημένος από  το έργο τους. Το 725 Τάγμα Μηχανικού (ΤΜΧ) για την προσφορά του σε κοινωνική αρωγή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, το 305 Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού (ΣΠΤΧ) για το επισκευαστικό του έργο, το 784 Τάγμα Μεταφορών (ΤΜΕ) για το μεταφορικό του έργο και το Τάγμα Υλικών και Πυρομαχικών/Διοίκηση Υποστήριξης Βάσης (ΤΥΛΠ/ΔΥΒ) για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής του σε θέματα αναπλήρωσης υλικών. Τέλος, επισκέφθηκε το 791 Τάγμα Εφοδιασμού (ΤΕΦ) όπου διαπίστωσε τις δυνατότητες αρτοποίησης και παρασκευής διπυρίτη άρτου καθώς και το επιστημονικό έργο του χημείου τροφίμων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σηματοδοτεί και την έναρξη της επίλυσης της εκκρεμότητας των ελικοπτέρων ΝΗ-90, που παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους καθηλωμένα λόγω έλλειψης υποστήριξης. Σε πρώτη φάση αναμένεται η έγκριση εκταμίευσης ποσού της τάξης των 20 εκ. Ευρώ για την επαναφορά των 14 υπαρχόντων ελικοπτέρων σε επιχειρησιακή κατάσταση, ενώ σε επόμενη φάση η παραλαβή των 6 ελικοπτέρων που παραμένουν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας και η σύναψη σύμβασης υποστήριξης (FOS).

Πολεμικό Ναυτικό

Στις 12 Ιουλίου η DSCA ανακοίνωσε ότι το State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση έως επτά ελικοπτέρων MH-60R στην Ελλάδα, με εκτιμώμενο κόστος 600 εκ. δολλαρίων. Η είδηση επιβεβαιώνει την προ εξαμήνου εκτίμησή μας ότι η προμήθεια αφορά συνολικά 7 (3+1+3) ελικόπτερα, αλλά για λόγους διαχείρισης των εντυπώσεων ως προς το κόστος αναφέρονταν συνήθως στις σχετικές «διαρροές» μόνο 4 μονάδες. Ενδιαφέρουσες είναι οι προβλέψεις για τον εξοπλισμό των ελικοπτέρων: πέραν του ανθυποβρυχιακού εξοπλισμού (ποντιζόμενα σόναρ AN/AQS-22 ALFS, 1.000 ηχοσημαντήρες AN/SSQ-36/53/62 και 30 τορπίλες Mk54) περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικά βλήματα AGM-114 Hellfire, κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS (Advanced Precision Kill Weapons System), καθώς και πολυβόλα M-240 και GAU-21, που είναι χαρακτηριστικά του πολλαπλού ρόλου των ελικοπτέρων. Ωστόσο επαναλαμβάνουμε ότι, αν και η επιχειρησιακή αξία των ελικοπτέρων δεν αμφισβητείται, τα κονδύλια που θα διατεθούν για αυτά θα λείψουν από προγράμματα πολύ πιο επείγοντα, όπως η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των ΤΠΚ τύπου Super Vita, ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης «Ύδρα», και η προμήθεια τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214. Η νέα ηγεσία του ΥΕΘΑ πρέπει να επανεξετάσει τις εξοπλιστικές προτεραιότητες με γνώμονα τις ανάγκες των ΕΔ και όχι μιας συγκεκριμένης εταιρίας.

Tην Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, η φρεγάτα “Αδρίας” (F-459) συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 03/19», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

To Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το ΤΠΚ “Γρηγορόπουλος” (P-70) στην πολυεθνική άσκηση Sea Breeze 2019 που διοργανώθηκε από την Ουκρανία και διεξήχθη στη Μαύρη Θάλασσα από 1 έως 12 Ιουλίου. Στη φωτογραφία ο “Γρηγορόπουλος” κατά τον διάπλου του Βοσπόρου (photo credits: Yörük Işık‏/BenKendim1)

Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με το ΤΠΚ “Κρυσταλλίδης” (P-69), μια κινητή μονάδα από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής και Eπιτελείς από το Αρχηγείο Στόλου στην πολυεθνική άσκηση ΑDRION 2019, η οποία διεξήχθη στην Αδριατική Θάλασσα από 18 έως 28 Ιουνίου 2019.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστοτόπου doureios.com, από την ερχόμενη εβδομάδα, ξεκινούν οι Δοκιμές Εν Πλω (SAT) του έκτου ΤΠΚ τύπου Super Vita που ναυπηγείται στα ναυπηγεία Ελευσίνας και είχε καθελκυστεί στις 2 Ιουνίου 2018 με πλευρικό αριθμό Ρ78. Η επιχειρησιακή του ένταξη στην δύναμη του Στόλου αναμένεται στις αρχές του 2020.

Πολεμική Αεροπορία

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουλίου 2019, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), παρέλαβε 37χρονη Ελληνίδα πολυτραυματία ορειβάτη από το καταφύγιο «Αποστολίδη», στον Όλυμπο. Το ελικόπτερο μετέφερε την ασθενή στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, από όπου την παρέλαβε ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ.

Στις 2 Ιουλίου 2019 δημοσιεύθηκαν από το ΓΕΑ διακηρύξεις διαγωνισμών υλικών επισκευής αεροσκαφών C-27J Spartan. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης ο διαγωνισμός για την ανάθεση σύμβασης υποστήριξης (FOS) των 8 C-27J της ΠΑ, με εκτιμώμενο κόστος 55.723.670 Ευρώ και ημερομηνία υποβολής προσφορών την 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Κύπρος

Στις 8 Ιουλίου έφτασε στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο “Yavuz”, που παραμένει περίπου 20 ν.μ. νοτιοανατολικά του Ριζοκάρπασου, ενώ το “Fatih” παραμένει δυτικά της Πάφου. Κατά της νέας παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τοποθετήθηκαν ο εκπρόσωπος του State Department και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που θα λάβει χώρα αύριο. Επιπλέον, η ολλανδική εταιρία «Vroon Offshore Services», ιδιοκτήτρια των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE που βρίσκονται κοντά στο “Yavuz”, γνωστοποίησε ότι δεν θα το υποστηρίξουν σε παράνομες δραστηριότητες.

Στις 26 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η άσκηση (PASSEX) CYP/FRA-05/2019 σε θαλάσσια περιοχή ΝΑ του κόλπου Λεμεσού με συμμετοχή του ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (P61) της Διοίκησης Ναυτικού, Ε/Π AW139 της 460 ΜΕΔ της Διοίκησης Αεροπορίας της ΕΦ και της Φ/Γ ACONIT (F713) του Γαλλικού Ναυτικού.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 12 Ιουλίου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη παραλαβής της πρώτης Πυροβολαρχίας του Α/Α συστήματος S-400 στην Αεροπορική Βάση Mürted (τέως Akinci) της Άγκυρας, στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη με την Ρωσία στις 11 Απριλίου 2017. Οι πρώτες παραδόσεις περιλάμβαναν 9 μονάδες εκτόξευσης, ραντάρ επιτήρησης και εμπλοκής στόχων, καθώς και βοηθητικά οχήματα. Oι πτήσεις αεροσκαφών (κυρίως An-124-100 της ρωσικής αεροπορίας) για την παράδοση των στοιχείων του συστήματος συνεχίζονται (το έβδομο φορτίο έφτασε σήμερα), ενώ τα βλήματα αναμένεται να μεταφερθούν στην Τουρκία με πλοίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhutiyet (03-07-2019), αξιωματικός με το βαθμό του σμηναγού ορίστηκε πρώτος διοικητής του τάγματος S-400 της Τουρκικής Αεροπορίας, το οποίο θα εδρεύει αρχικά στην ευρύτερη περιοχή της Άγκυρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ομάδα συμβούλων του προέδρου Τραμπ εξετάζει πιθανά “πακέτα” κυρώσεων βάσει CAATSA κατά της Τουρκίας, αλλά η σχετική ανακοίνωση θα γίνει μετά τις 16 Ιουλίου, ώστε να αποφευχθούν συνειρμοί εμπλοκής των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος της 16ης Ιουλίου 2016. Επιπλέον των εμπορικών κυρώσεων, εξετάζεται πλέον άμεσα και ο τερματισμός της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F35. Ήδη η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με ανακοίνωσή της κάλεσε το State Department και το Πεντάγωνο να τερματίσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να επιβάλουν κυρώσεις σε Τούρκους υπηκόους. Επιπλέον, ο προαλειφόμενος ως νέος αρχηγός του γενικού επιτελείου άμυνας των ΗΠΑ (Joint Chiefs of Staff), στρατηγός Mark A. Milley, δήλωσε κατά την ακρόασή του ενώπιον της Γερουσίας ότι η σύστασή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα ήταν η παύση της παράδοσης αεροσκαφών F35 στην Τουρκία και η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του αεροσκάφους. Ήδη, όπως προκύπτει από δημοσιευθέντα έγγραφα του Πενταγώνου, η σχετική προετοιμασία έχει αρχίσει.

Από τουρκικής πλευράς, παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία. Οι κινήσεις ερμηνεύονται από Αμερικανούς  παρατηρητές ως συγκεκαλυμμένη απειλή της Άγκυρας, ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων για την παραλαβή των S-400, θα ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των συνεργαζόμενων με τις ΗΠΑ Κούρδων μαχητών του YPG ανατολικά του Ευφράτη, όπου εδρεύουν ακόμη αμερικανικές δυνάμεις.

Τουρκικές δυνάμεις αναπτύσσονται στα σύνορα με τη Συρία

Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε τα πρώτα 20 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα VURAN, τα οποία προορίζονται για αποστολές αντιμετώπισης τρομοκρατίας, προστασίας εγκαταστάσεων και συνοριακής ασφάλειας. Το όχημα έχει δυνατότητα μεταφοράς 9 ατόμων και είναι εξοπλισμένο με RWS SARP.