Ανασκόπηση (και το στίγμα της) εβδομάδας #35

23
921

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και του ελέγχου του βαθμού άμεσης ετοιμότητας ενεργοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι Δυνάμεις Αμέσου Επέμβασης του συνόλου των Σχηματισμών του Στρατού Ξηράς (1ης Στρατιάς, Δ΄Σώματος Στρατού, ΑΣΔΕΝ, Ιης ΜΠ).

Τέλος στα σενάρια περί υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου του ΠΝ έβαλε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με την από 1ης Μαρτίου απόφαση προαγωγής του Διοικητή της, Αντιστρατήγου Νικόλαου Μανωλάκου. Το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε επίσης τον Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο ως Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αντιναύαρχο (Μ) Νικόλαο Καφέτση ως Διοικητή ΔΔΜΝ και τον Αντιπτέραρχο (Ι) Νικόλαο – Δημήτριο Χριστόπουλο ως Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ.

Στις 4 Μαρτίου ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρακολούθηκε την ΤΑΜΣ ΑΣΤΡΑΠΗ που εκτελέστηκε από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ικαρίας με αντικείμενο την ανακατάληψη αεροδρομίου, και ακολούθως επισκέφθηκε το 4ο ΕΤΕΘ στη Σάμο.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των Εθνοφυλάκων, το Δ΄ Σώμα Στρατού με τη ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, εκτέλεσε στις 19 Φεβρουαρίου, βολές των Ταγμάτων Εθνοφυλακής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ- ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ – ΦΕΡΩΝ – ΤΥΧΕΡΟΥ.

Από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας ΟΡΜΗ 2/17 της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στη θαλάσσια περιοχή κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου Πελάγους, με την συμμετοχή μονάδων του ΠΝ.

Στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής Ελέγχου Βλαβών, εκπαίδευση 18 μελών του πληρώματος της φρεγάτας FGS Sachen του Γερμανικού Ναυτικού, παρουσία του Ακολούθου Αμύνης (ΑΚΑΜ) της Γερμανίας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, 6 επιπλέον άτομα της φρεγάτας ανέλαβαν διττά καθήκοντα, ως παρατηρητές συμβάντων ΕΒ, αλλά και ως διερμηνείς. Ο ρόλος του συντονιστή, για την επιλογή και κλιμάκωση των σεναρίων ΕΒ, ανατέθηκε από κοινού στον Τμηματάρχη της Σχολής ΕΒ, Πλωτάρχη (Μ) Γ. Λύκο ΠΝ και τον Αο Μηχανικό του Γερμανικού Πλοίου.

Το ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ (M62) τύπου HUNT διέσχισε στις 4 Μαρτίου το Βόσπορο στο πλαίσιο συμμετοχής του στη Μόνιμη Αντιναρκική Δύναμη του ΝΑΤΟ SNMCMG 2, η οποία θα εκτελέσει την άσκηση POSEIDON-17 στην Ρουμανία έως τις 15 Μαρτίου.

Από 30 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου, η 336 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2017 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 116ΠΜ τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ Adv. και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, καθώς και Ελεγκτές Αεράμυνας και προσωπικό ειδικότητας Πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 336 Μοίρα ανέλαβε αποστολές προστασίας μικτών σχηματισμών (COMAO), με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Στην εν λόγω εκπαίδευση οι Ιπτάμενοι της 336Μ πρώτευσαν μεταξύ των πληρωμάτων όλων των χωρών που συμμετείχαν, σε τομείς της εκπαίδευσης.

Την 1 Μαρτίου, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτέραρχος  (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του Εργοστασίου, Σμήναρχος (ΜΑ) Γεώργιος  Καραδήμας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή του Εργοστασίου, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του, συνομίλησε με το Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες.

Αμυντική Βιομηχανία

Η INTRACOM Defense Electronics, μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έλαβαν μέρος εταιρίες από τις δέκα χώρες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του προγράμματος, ανέλαβε τη σχεδίαση και ανάπτυξη ηλεκτρονικών μονάδων της βελτιωμένης έκδοσης Block 2 του πυραύλου επιφανείας-αέρος Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM). Το ύψος της συμφωνίας ανέρχεται σε 5,6 εκατ. δολάρια, ενώ παράλληλα δημιουργεί βάσιμες προοπτικές για συμμετοχή της IDE στις φάσεις παραγωγής και υποστήριξης του ESSM.

Την 1 Μαρτίου 2017, η Διακλαδική Σχολή Επιτελών Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στη διάρκεια της οποίας έγινε αναλυτική παρουσίαση του αντικειμένου της εταιρείας, των δραστηριοτήτων και των προοπτικών της. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τρέχουσα συνεργασία μεταξύ της ΕΑΒ και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σπουδαστές της Προεδρικής Φρουράς. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη γειτνιάζουσα 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, όπου τους υποδέχθηκε ο Διοικητής της, Σμήναρχος (Ι) Αθανάσιος Γκανάς.

Κύπρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε στις 2 Μαρτίου το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ, το οποίο έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, ταυτοποίησης, πρόληψης και ελέγχου του θαλάσσιου χώρου ευθύνης και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά και στη διαχείριση Εθνικών Κρίσεων, όπως προβλέπεται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο «ΖΗΝΩΝ», στο οποίο έχουν κωδικοποιηθεί 22 καταστάσεις κρίσεων αρμοδιότητας διαφόρων Υπουργείων ενώ, όταν κριθεί σκόπιμο και κατόπιν σχετικού αιτήματος, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φίλιων χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ ή και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λόγω της εθνικής και διεθνούς του διάστασης, τη συνολική πολιτική ευθύνη της λειτουργίας και διάθεσης του Κέντρου σε φίλιες χώρες θα έχει ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ την ευθύνη στελέχωσης, επιχειρησιακής και διοικητικής λειτουργίας θα έχει το Υπουργείο Άμυνας, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα έχει την ευθύνη για τη λογιστική υποστήριξή του, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 23 Φεβρουαρίου, η 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού του 5ου Σώματος Στρατού πραγματοποίησαν άσκηση διάβασης υδάτινου κωλύματος με χρήση πλωτών γεφυρών εφόδου στις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας ακύρωσε την σύμβαση αξίας €190 εκατ. με την εταιρεία Tümosan με αντικείμενο την εγχώρια κατασκευή κινητήρα για το άρμα μάχης Altay, μετά την αποτυχία της εταιρείας να εξασφαλίσει την απαραίτηση μεταφορά τεχνογνωσίας από ξένο κατασκευαστή.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Sözcü, υπαξιωματικός του Τουρκικού Ναυτικού πραγματοποίησε δολιοφθορά στον υποβρύχιο GÜR (S357) Τύπου 214/1400Mod καθώς μεταξύ 00:00 και 00:40 της 30ης Δεκεμβρίου 2016 μετέβη τρεις φορές στο χώρο του μηχανοστασίου και πέταξε μεταλλικά αντικείμενα εντός του κινητήρα. Η δολιοφθορά έγινε αντιληπτή αφού ο κινητήρας τέθηκε σε λειτουργία και κατά πληροφορίες υπέστη βλάβη ενώ ο υπαξιωματικός συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Το στίγμα της εβδομάδας

Αίσθηση προκάλεσε για ακόμα μία φορά η ανευθυνότητα …κορυφαίας πηγής του ΥΠΕΘΑ, η οποία διέρρευσε σε «πηγαδάκι» δημοσιογράφων στη Βουλή το ποσοστό επάνδρωσης Μονάδων και Σχηματισμών της ΑΣΔΕΝ για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η ίδια πηγή προέβλεψε μάλιστα θερμό επεισόδιο στην Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο με αποτέλεσμα να εισπράξει ένα οργισμένο τηλεφώνημα από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη και το μεγαλοπρεπές άδειασμα του ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα.