Ανασκόπηση εβδομάδας #92

0
1430

Σήμερα, 29η Ιουλίου 2018, ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης συμπληρώνουν 151 ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές. Δεν τους λησμονούμε.

ΓΕΕΘΑ

Στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, το ΓΕΕΘΑ κατόπιν εντολής του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου διέθεσε άμεσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής 7 εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αφη CL-415, 1 αφος CL-215, 2 ε/π CH47-D με κάδο), 3 προωθητές γαιών και υδροφόρα οχήματα και 1 αφος  C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη.

Ακολούθως, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, τις βραδινές ώρες 23 Ιουλίου 2018 το ΓΕΕΘΑ διέθεσε το αρματαγωγό ‘’ΙΚΑΡΙΑ’’ και τη φρεγάτα ‘’ΕΛΛΗ’’, που κινήθηκαν προς την περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην ασφαλή μεταφορά εγκλωβισμένων από την πυρκαγιά. Επίσης λέμβοι και προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Chinook στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ραφήνας για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσης.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του 6ου Ειδικού Τάγματος Εθνοφυλακής (6ου ΕΤΕΘ), επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και καταδρομέων  της Α΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Α΄ ΜΑΚ), κατά την Τουρκική εισβολή στη νήσο Κύπρο το 1974, καθώς και τελετή ονοματοδοσίας του στρατοπέδου σε Στρατόπεδο «Ταξιάρχου Γεωργίου Παπαμελετίου – Παιδόπολις Θεοτόκου», προς τιμήν του Διοικητή της ηρωικής Μοίρας στις πολεμικές επιχειρήσεις στη μεγαλόνησο. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ») Υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Διοικητής της  95 Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ – «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ») Υποστράτηγος Γρηγόριος Ρουμάνης, οι τοπικές και θρησκευτικές αρχές της περιοχής καθώς και η σύζυγος του Ταξιάρχου Γεωργίου Παπαμελετίου.

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε τη νήσο Λήμνο, Περιοχή Ευθύνης της 88 Στρατιωτικής Διοίκησης (88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ»). Ο Αρχηγός κατά την επίσκεψή του παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των Οπλιτών Θητείας της 2018 Δ΄ ΕΣΣΟ, στο Στρατόπεδο «ΥΠΙΛΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΗΛΑ» και στη συνέχεια ενημερώθηκε για την πρόοδο εργασιών, των υπό κατασκευή ξενώνων και στρατιωτικών οικιών Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) στη Μύρινα. Επίσης πραγματοποίησε ομιλία στο προσωπικό του Σχηματισμού, συνεχάρη αυτό για τον επαγγελματισμό και την αισιοδοξία που το διακρίνει και το ενημέρωσε για την πραγματοποίηση σειράς δράσεων, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2018 ως «έτος Μέριμνας Προσωπικού». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αξία της συνεχούς επιχειρησιακής εκπαίδευσης και του ρόλου του Στρατού Ξηράς ως παράγοντα αποτροπής.

Την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Σχηματισμών, διεξήχθησαν στα 2 Κέντρα Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ – «ΘΡΑΚΗ»), οι τελικές φάσεις Τακτικών Ασκήσεων Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), και συγκεκριμένα:

– Νυχτερινή άσκηση «Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ – «3ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ ΔΟΡΥΛΑΙΟ»), στο Δέλτα του ποταμού ΕΒΡΟΥ.

– Ημερήσια άσκηση «Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού», με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ – «ΑΨΟΣ»), στον ποταμό ΑΡΔΑ.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφτηκε τη Δ΄ Μοίρα Καταδρομών (Δ΄ΜΚ/Δ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία, προς τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας της Μονάδας, κατά την οποία αναφέρθηκε στην υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, τη διεθνή αναγνώριση του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων και τις ενέργειες που αναλαμβάνονται για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και την ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων με προσωπικό. Ο Αρχηγός συνεχάρη άντρες και γυναίκες των Ειδικών Δυνάμεων, για την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και το επιθετικό πνεύμα που τους διακατέχει.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Aπό Τετάρτη 25 Ιουλίου έως Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018 ο Αρχηγός του Ναυτικού του Ηνωμένου Βασίλειου (First Sea Lord) Admiral Sir Philip Jones πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ. Ο Αρχηγός του Ναυτικού του Ηνωμένου Βασίλειου επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς συνεργασίας και ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαίδευσης Υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός ΠΝ και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ. Τέλος, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις δραστηριότητες του Αρχηγείου Στόλου ξεναγήθηκε στον προσομοιωτή Υποβρυχίων και επισκέφθηκε Πολεμικά Πλοία.

Tη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 03/18», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ. Η εν λόγω άσκηση αποτελεί προγραμματισμένη δραστηριότητα για το έτος 2018 μεταξύ των δυνάμεων και Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο διεθνών ή εθνικών αποστολών.

 

Την 1η Ιουλίου 2018 καθελκύσθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας, με μεγάλο καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, το έκτο ΤΠΚ τύπου Super Vita που θα ονομασθεί “Ρ78 Καραθανάσης” στη μνήμη του ήρωα των Ιμίων. Αναμένεται η τοποθέτηση του υπολοιπόμενου εξοπλισμού, η διεξαγωγή δοκιμών και ακολούθως η παράδοση του πλοίου στο ΠΝ και η ένταξή του στο Στόλο. Με συναφή τροπολογία σε σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ χορηγείται πρόσθετη χρηματοδότηση έως τις 30 Ιουνίου 2019 ύψους: €35 εκατ. στα ΕΝΑΕ για την ολοκλήρωση του προγράμματος των 4 Υ/Β Τύπου 214HN και €30,07 εκατ. στις ΝΒΕΕ για την ολοκλήρωση του προγράμματος των ΤΠΚ Super Vita Νο6 και 7.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Αεροναυτική άσκηση διεξήχθη, σύμφωνα με διεθνείς πηγές, την 23η Ιουλίου ανατολικά της Κρήτης, με συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Γαλλίας. Δόθηκε έμφαση στον εναέριο ανεφοδιασμό, με τη συμμετοχή ισραηλινών KC-707, αμερικανικών KC-135R και γαλλικών C-135FR. Από πλευράς μαχητικών συμμετείχαν 8 F-35A, 8 F-15I, 7 F-15C/D και 16 F-16D/I του Ισραήλ, καθώς και F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Σε ρόλο υποστήριξης συμμετείχαν επίσης 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου G-V Nachshon Shavit και 2 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου G550 Nachshon Eitam.

 

ΚΥΠΡΟΣ

Πολυάριθμη αποστολή έστειλε η Κύπρος στην Ελλάδα ως συνδρομή στις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. Κατόπιν οδηγιών του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου επικοινώνησε με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της ελληνικής κυβέρνησης Νίκο Τόσκα, εκφράζοντας την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια. Η αποστολή περιέλαβε συνολικά 60 άτομα, 20 μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας, 20 δασοπυροσβέστες και 20 μέλη της πολιτικής ‘Αμυνας και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Το αμερικανικό Κογκρέσοότι ενέκρινε τελικά την τροπολογία στο νομοσχέδιο έγκρισης των αμυντικών δαπανών του επόμενου έτους, με την οποία αναστέλλονται οι παραδόσεις αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, έως ότου το Πεντάγωνο υποβάλει μια εκτίμηση των επιπτώσεων της αποβολής της από το πρόγραμμα, καθώς και του κινδύνου που προκύπτει σε σχέση με τα F-35 από την πιθανή εισαγωγή του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 από την Τουρκία, από άποψη επιχειρησιακή αλλά και ασφάλειας πληροφοριών. Επίσης το Κογκρέσο ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Andrew Brunson, καθώς και κάθε άλλου πολίτη των ΗΠΑ που κρατείται παράνομα στην Τουρκία. Ακολούθησε στις 25 Ιουλίου η αποφυλάκιση του πάστορα Brunson και η επιστροφή του στη Σμύρνη, όπου θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στις 27 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή πέρατος της πτητικής εκπαίδευσης 52 Ιπταμένων διαφόρων βαθμών στην 2η Κύρια Αεροπορική Βάση στo Çiğli Σμύρνης, παρουσία του Τ/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Yaşar Güler. Πρόκειται για τους πρώτους αποφοίτους μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Πακέτο πιστώσεων ύψους 3,6 δις δολλαρίων από την Κίνα (και συγκεκριμένα από την Industrial and Commercial Bank of China -ICBC) απέφερε στην Τουρκία η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Berat Albayrak, όπως ανακοινώθηκε στις 24 Ιουλίου. Η παροχή του δανιεακού αυτού πακέτου ερμηνεύεται και ως στήριξη της Κίνας στην Τουρκία σε μια περίοδο που η οικονομία της κλυδωνίζεται, ενώ επικρέμαται η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, που ενδέχεται να περιλάβουν και την παροχή κεφαλαίων. Η τράπεζα ICBC απέκτησε παρουσία στην Τουρκία το 2015, όταν απέκτησε άνω του 75% των μετοχών της τουρκικής TekstilBank έναντι 316 εκ. δολλαρίων.

H εταιρεία ASELSAN ανακοίνωσε την σύναψη σύμβασης με τη Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) για την αναβάθμιση του συνόλου των αρμάτων μάχης M60T του Τουρκικού Στρατού στο πλαίσιο του προγράμματος FIRAT, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Σύστημα Ενεργού Προστασίας (APS).

Στις 24 Ιουλίου 2018 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προέβη σε τροποποίηση της σύμβασης για την παραγωγή αντιαρματικών συστημάτων Javelin, τα οποία προορίζονται, μεταξύ άλλων, για τον Τουρκικό Στρατό σε αδιευκρίνιστο αριθμό. Υπενθυμίζεται ότι η προοπτική προμήθειας Javelin από την Τουρκία έγινε γνωστή προ εξαμήνου, αφορά άγνωστο αριθμό συστημάτων και εκτείνεται σε βάθος διετίας. Το Javelin θεωρείται εξαιρετικά επίφοβο για κάθε σύγχρονο άρμα μάχης λόγω της ισχυρής πολεμικής κεφαλής του (υπολογιζόμενη δυνατότητα διάτρησης 600-800 χιλ. RHA) και της μεθόδου προσβολής του άρματος με βαλλιστική τροχιά στο υψηλότερο και λιγότερο προστατευμένο τμήμα του (top-attack). Αναλυτικά στοιχεία εδώ.

Σκληρά λόγια αντάλλαξαν για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, αυτή τη φορά με αφορμή νόμο που ψηφίστηκε στην Κνεσέτ και ορίζει το Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού. Ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ “ρατσιστικό και φασιστικό κράτος” προσθέτοντας ότι “η ψυχή του Χίτλερ έχει αναστηθεί μεταξύ ορισμένων ισραηλινών αξιωματούχων”, ενώ ο Νετανιάχου απάντησε ότι υπό την ηγεσία του Ερντογάν η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε μια “σκοτεινή δικτατορία”.

Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΆΔΑΣ

Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΣ, αντιστράτηγε Αλκιβιάδη Στεφανή, η e-Amyna δεν σας άσκησε ποτέ το είδος της υστερόβουλης κριτικής που σας ασκήθηκε από αλλού. Τώρα όμως διαπράξατε ατόπημα. Η εικόνα σας στο πλευρό του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου κατά την επίσκεψή του στους πυρόπληκτους στο Μάτι Αττικής ήταν όνειδος για εσάς και προσβολή για τον Ελληνικό Στρατό του οποίου ηγείσθε. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού δεν είναι ούτε μπράβος του ΥΕΘΑ, ούτε ντεκόρ μιλιταίρ, ούτε σύμβουλος επικοινωνίας του, ούτε και σκυλάκι του για να τον ακολουθεί σε μη υπηρεσιακές, αναρμόδιες και επομένως καθαρά πολιτικού χαρακτήρα επισκέψεις. Πολύ περισσότερο όταν σε αυτές ο ΥΕΘΑ κουνάει θρασύτατα το δάχτυλο στους πληγέντες πολίτες, οπότε η δίκαιη οργή των πολιτών θα στραφεί και εναντίον όσων ταυτίζονται μαζί του. Κύριε Αρχηγέ, σεβαστείτε τη Στολή σας.