Ανασκόπηση εβδομάδας #89

0
1250

Σήμερα, 1η Ιουλίου 2018, ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης συμπληρώνουν 123 ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές. Δεν τους λησμονούμε.

ΓΕΕΘΑ

Από 23 έως 29 Ιουνίου 2018 διεξήχθη η διακλαδική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 6 μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ΕΣ συμμετείχε με 2 επιθετικά Ε/Π AH-64DHA, 1 CH-47SD Chinook, Δρια της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και ΕΟ/ΕΤΑ. Το ΠΝ συμμετείχε με τις φρεγάτες ΛΗΜΝΟΣ (F451) και ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F466) με τα οργανικά τους ελικόπτερα, το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ (S121) και προσωπικό της ΔΥΚ. Η ΠΑ συμμετείχε με ΑΣΕΠΕ ΕΜΒ-145H, μεταγωγικό C-130H και 8 Α/Φ F-16, εκ των οποίων τετράδα της 347 Μοίρας μεταστάθμευσε και επιχειρούσε από την Αεροπορική Βάση Jiyanklis. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και περιελάμβανε πυρά επιφανείας και βολές κατευθυνόμενων βλημάτων, αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ρίψη αλεξιπτωτιστών, καθώς και επίδειξη αμφίβιας ενέργειας.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Η ΔΙΔΕΑΠ/ΥΠΕΘΑ διεξάγει δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές για την «Προμήθεια 25 Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού για Δημιουργία Σταθμών Βάσης» από το ΓΕΣ, προϋπολογισμού 1.180.000€, για αποστολές επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο.

Κατά το μήνα Ιούνιο 2018 διεξήχθη αξιολόγηση Τμημάτων Καταδρομών (ΚΔ) Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ).

Διαδοχικά περιστατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το ηθικό των οπλιτών του ΕΣ. Την 25 Ιουνίου 2018 ο  ΣΤΡ(ΚΔ) Α.Π της 2018 Γ ΕΣΣΟ, της 1ης ΜΑΛ στην περιοχή των Χανίων, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο Στρατόπεδο Εφ. Ανθλγού «Νικολάου Αποστολάκη», και περί ώρα 10:30 περίπου, για αδιευκρίνιστη μέχρις στιγμής αιτία, εγκατέλειψε τη θέση του σκοπού στην οποία βρισκόταν, κάνοντας χρήση του οπλισμού του (πυρά στον αέρα) και κινήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο στρατιώτης συνελήφθη από την ΕΛΑΣ. Επίσης την 27 Ιουνίου 2018 ο ΣΤΡ (ΠΖ) Ε.Τ. της 2018 Β/ ΕΣΣΟ, δυνάμεως της ΔΑΝ Μεγίστης, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στη νήσο Ρω και περί ώρα 08:40 περίπου, για αδιευκρίνιστη μέχρις στιγμής αιτία, αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι με το ατομικό του οπλισμό.

Από 04 έως 22 Ιουνίου 2018, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), διεξήγαγε τη θερινή εκπαίδευση των Σπουδαστών της, στην περιοχή Καναπίτσα Λιτοχώρου. Οι Σπουδαστές της Σχολής ανταπεξήλθαν με άριστο τρόπο στο απαιτητικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης.

Ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ»), Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, επισκέφθηκε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, την ΠΕ/5ης Ταξιαρχίας Πεζικού (5η ΤΑΞΠΖ «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ») και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, στη ΠΕ/79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»).

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου «Προμήθεια/Εγκατάσταση Ηλεκτρο-οπτικών Συστημάτων για τα Ε/Π του Πολεμικού Ναυτικού», προϋπολογισμού 35.876.471€

Στο πλαίσιο της άσκησης ”ΜΕΔΟΥΣΑ 6″ η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” (F466) πραγματοποίησε βολή Α/Α πυραύλου RIM-7P Sea Sparrow.

Tη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος (ΑΜΑ), υπό τη διεύθυνση του συντονιστικού κέντρου του ΝΚ παρουσία του Διοικητού Αρχιπλοίαρχου Γεώργιου Αγραφιώτη ΠΝ. Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού από το ΝΚ και από το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (ΝΝΚ), την 5η Ταξιαρχία Πεζικού (5η ΤΑΞΠΖ «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ»), το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, το κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Δήμο Χανίων, το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων, το ΕΚΑΒ, τον Ερυθρό Σταυρό και εθελοντές Διασώστες. Κατά την άσκηση ελέγχθηκε η πληρότητα σχεδίασης αντιδράσεων, ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα διεύθυνσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Στο πλαίσιο της άσκησης ”ΜΕΔΟΥΣΑ 6” μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τετράδα αεροσκαφών F-16 της 347 Μοίρας μεταστάθμευσε και επιχειρούσε από την Αεροπορική Βάση Jiyanklis.

ΚΥΠΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του αεροσκάφους Νοράτλας της ΠΑ στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, και δημοσιεύθηκαν νέες, υποβλητικές φωτογραφίες του:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Στις 30 Ιουνίου 2018 συνετρίβη Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Bayraktar TB2 στην περιοχή Hassa της Αντιόχειας (Hatay). Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια ΜΕΑ του τύπου μετά τη συντριβή ενός από μηχανική βλάβη στην περιοχή Rajo του Afrin στις 20 Φεβρουαρίου 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας, μεταξύ 2004-2012 υπεγράφησαν συμβάσεις προμηθειών, ανάπτυξης/παραγωγής Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών συνολικής αξίας $792,5 εκατομμυρίων.

O Recep Tayyip Erdoğan επικράτησε στις τουρκικές προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018 με ποσοστό 52,6%, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην εξουσία μέχρι το 2023. Παραλλήλως, το ΑΚΡ εξασφάλισε, με την υποστήριξη των εθνικιστών του Ν. Μπαχτσελί (MHP), την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.