Ανασκόπηση εβδομάδας #82

0
1376

Σήμερα, 29 Απριλίου 2018, ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο Λοχίας ΕΠΟ Δημήτριος Κούκλατζης συμπληρώνουν 60 ημέρες στις τουρκικές φυλακές. Δεν τους λησμονούμε.

Στρατός Ξηράς

Το διήμερο 19 και 20 Απριλίου 2018, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ», Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ «ΛΗΜΝΟΣ» και της ΤΔ 41 ΣΠ -«ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ». Διαπιστώθηκε η άρτια οργάνωση, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας, το εξαίρετο ηθικό και η αισιοδοξία που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού στην εκτέλεση της αποστολής του.

Από Δευτέρα 16 έως Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, διεξήχθη στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Θηβών, η ΤΑΜΣ «ΒΕΡΣΗΣ 2018», του τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών Τάξης ΣΣΕ/2017, η οποία αποτελεί και το επιστέγασμα της εκπαίδευσης τους στο Πυροβολικό Μάχης.

Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, συναντήθηκε με την Υποδιοικητή της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης για θέματα Επιστράτευσης και Εφεδρείας, Brigadier General Kate Leahy. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τη Διεύθυνση Επιστράτευσης και Διεύθυνση Εθνοφυλακής του ΓΕΣ, επί θεμάτων αρμοδιότητάς τους, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Πολεμικό Ναυτικό

Από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/18», «ΟΡΜΗ 3/18», «ΒΡΟΝΤΗ 2/18», «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/18» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 7/18» στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, κανονιοφόρων, αρματαγωγών, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων, καθώς και της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων πολεμικά πλοία κατέπλευσαν σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε συνέντευξή του στις 25 Απριλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρονομίσθωσης φρεγατών FREMM από τη Γαλλία, αλλά συζητείται η ναυπήγηση φρεγατών. Είχαν προηγηθεί αρχικώς οι δηλώσεις του αν. υπουργού Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη περί σχετικής ελληνογαλλικής συμφωνίας και επικείμενης άφιξης των φρεγατών ως το τέλος του καλοκαιριού, η διάψευση της Γαλλίδας υπουργού Εθνικής Άμυνας Florence Parly και η “ενδιάμεση” τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι συζητούνται διάφορα projects. Παρά τη σύγχυση που δημιουργεί η ανωτέρω πολυφωνία, το ενδεχόμενο μίσθωσης γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό.

Πολεμική Αεροπορία

Κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας για την εκμετάλλευση της έκτακτης αμερικανικής χρηματοδότησης, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε χθες το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών F-16 Block 52+ και Adv. της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο  F-16V (Viper). Ως προς τo ζήτημα της κατανομής των πληρωμών του προγράμματος, που ήταν και το βασικό πρόβλημα, το σχετικό tweet του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου αναφέρεται σε “αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ”. Εφ’ όσον το πρόγραμμα κυλήσει ομαλά, τον Αύγουστο αναμένεται η μετάβαση του πρώτου αεροσκάφους στις ΗΠΑ για τις δοκιμές ανάπτυξης πρωτοτύπων. Με την ολοκλήρωσή τους, που αναμένεται εντός διετίας (τέλη 2020), θα αρχίσει η αναβάθμιση των υπόλοιπων αεροσκαφών στην ΕΑΒ, που αναμένεται να διαρκέσει ως το 2028. Πυρήνας της αναβάθμισης των αεροσκαφών θα είναι η τοποθέτηση του νέου ραντάρ AN/APG-83 SABR τύπου AESA (Active Electronically Scanned Array).  Η αναβάθμιση θα περιλάβει επίσης την τοποθέτηση Link 16 στα F-16 Block 52+ που δεν διέθεταν το σύστημα, νέους υπολογιστές αποστολής, πιστοποιήσεις όπλων κλπ. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα νέο εξομοιωτή πτήσης και την αναβάθμιση δύο υπαρχόντων, εξοπλισμό υποστήριξης κλπ. Θα ακολουθήσει σύντομα αναλυτικό άρθρο επί του θέματος.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, ο Διοικητής και ο Πρύτανης του Air Force Cyber College, Colonel Klint Mixon και Dr. Panos Yanakogeorgos αντίστοιχα, επισκέφτηκαν το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση θεμάτων που αφορούν τον κυβερνοπόλεμο. Το σεμινάριο παρακολούθησε προσωπικό του ΚΕΑΤ και της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Στις 23 Απριλίου 2018 εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η ενεργοποίηση του υποπρογράμματος Εν Συνεχεία Υποστήριξης (Follow On Support: FOS) των 8 αεροσκαφών μέσης μεταφορικής ικανότητας C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών.

Από την 21.4.2018 ως και την 26.4.2018, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε αεροσκάφη C-27 και ελικόπτερα Super Puma σε 10 αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών από Ηράκλειο, Κάσο, Καστελόριζο, Κέρκυρα, Κω, Λήμνο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Σάμο και Φούρνους Ικαρίας, συμπληρώνοντας 27,5 ώρες πτήσης σε 10 αποστολές. Επίσης εκτελέστηκαν έγιναν 3 έξοδοι (συνολικά 8 ώρες πτήσης) πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 για αποστολές αεροπυρόσβεσης, καθώς και 1 έξοδος (συνολικά 1 ώρα πτήσης) ελικοπτέρου ΑΒ-205 για αποστολή έρευνας – διάσωσης.

Ανατολικός Παρατηρητής

Στις 26 Απριλίου 2018, οι Αμερικανοί γερουσιαστές James Lankford, Jeanne Shaheen και Thom Tillis κατέθεσαν σχέδιο νόμου για την επιβολή περιορισμών στην μεταβίβαση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία καθώς στις υπηρεσίες εφοδιαστικής τους υποστήριξης. Το αιτιολογικό της πρότασης των τριών γερουσιαστών αναφέρεται στην απόκλιση των τουρκικών συμφερόντων από τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που καθιστά επισφαλή τη μεταβίβαση ευαίσθητου στρατιωτικού υλικού.

Το υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSM) ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου 2018 ότι η τουρκο-καταριανών συμφερόντων εταιρεία BMC επελέγη ως ανάδοχος για την παραγωγή του άρματος μάχης Altay. Η επιλογή αναδόχου εκκρεμούσε από το καλοκαίρι του 2017, όταν το το SSM είχε απορρίψει ως μη ανταγωνιστική τη βέλτιστη και τελική προσφορά της εταιρίας Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., μέλους του ομίλου συμμετοχών Koç, η οποία είχε ήδη αναπτύξει τέσσερα πρωτότυπα του άρματος με βάση σύμβαση του 2007, και είχε ζητήσει τη λήψη ανταγωνιστικών προσφορών από την BMC καθώς και από τις εταιρίες Otokar και FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. Η πρώτη παρτίδα των 250 αρμάτων θα παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό μεταξύ 2020-2025, ενώ οι επόμενες παρτίδες είναι αντικείμενο δικαιωμάτων προαίρεσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Rosoboronexport, Alexander Miheev, στο πρακτορείο RIA Novosti, η εκτέλεση του συμβολαίου πώλησης του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία έχει ήδη αρχίσει, με την έναρξη παραγωγής εξαρτημάτων του συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Απριλίου οι πρόεδροι των δύο χωρών, Recep Tayyip Erdogan και Vladimir Putin δήλωσαν κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ότι συμφώνησαν να συντομεύσουν τους χρόνους εκτέλεσης της παραγγελίας, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την απόπειρα φίμωσης της e-Amyna με τουρκική δικαστική απόφαση κατόπιν αιτήματος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ενημερώνουμε τους φίλους μας ότι μετά την εμπεριστατωμένη απάντησή μας προς το Twitter δεν υπήρξε ως τώρα άλλη όχληση, ούτε αφαίρεση περιεχομένου του λογαριασμού μας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας.